Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 28 февруари 2005 г., брой 1376
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(28.02.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.83556
USD/BGN   1.48563
CHF/BGN   1.26788
EUR/USD   1.3165*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.89%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Орбита - Рила 2000 (Благоевград)
Вида-стил (Видин)
Ай Би Ти България (София)
ЗСК-Лозово (Бургас)
Етропал-98 (Етрополе)
ВС Изгрев (Добрич)
Икар - В - 04 (София)
 

Обществени поръчки
  Доставка на PEHD тръби, фитинги и фасонни части - "В и К - Дупница" - ЕООД
Доставка на механични фитинги - "Софийска вода" - АД
Доставка на полиетиленови тръби - "Софийска вода" - АД
Доставка на помпени агрегати - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Монтана
Доставка на реагенти - "Софийска вода" - АД
Доставка на резбови кранове, филтри, резбови обратни клапи и ПЕ механични фитинги - "Софийска вода" - АД
Доставка на спирателни кранове - "Софийска вода" - АД
Доставка на спирателни кранове - "Софийска вода" - АД
Доставка на фитинги - "Софийска вода" - АД
Изграждане на канализационна мрежа - Община Перущица
Изграждане на канализация - Община Берковица
Инкасиране на суми в населени места - "Водоснабдяване и канализация" - ЕООД, Ямбол
Сервизно обслужване на автомобили - "Софийска вода" - АД
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0328BY) Беларуската еднолична фирма търси да установи контакт с фирми от България, произвеждащи оборудване и разполагащи с технологии за производството на полутвърд кашкавал / сирене с последващо опушване - известен като сирене ""Джил"". Оборудването може да е както ново, така и след основен ремонт
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30726
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Правителството е готово да прехвърли правата върху нефтените концесии в Либия на петролна компания от световен мащаб, съобщи новият министър на икономиката Милко Ковачев. Според Ковачев преотстъпването на правата ще е на принципа на смесено дружество, в което страната ни ще участва на база направените досега инвестиции за проучване на нефтените трасета.

Източник: Пари

Лихвите по кредитите в левове у нас ще бъдат средно 9.8% за тази година и 9% през 2006 г. Това показват прогнозите на UniCredit, собственик на Булбанк, в изследването Икономическо развитие на държавите от нова Европа. За миналата година лихвените нива по кредити са били 11.49%. 

Източник: Пари

Приватизация

От 70 до 100 млн. компенсаторни бонове и записи може да глътне приватизацията на 30% от Български морски флот /БМФ/. Дали занулените реституционни книжа ще са на долната или на горната така очертана граница ще зависи от стратегията за раздържавяване на БМФ. Това коментира Валентин Христов, председател на националното Сдружение на притежателите на компенсаторни инструменти. От ключово значение е дали правителството ще реши първо да бъде продаден 30- процентовият дял през борсата или това да стане след като БМФ си намери стратегически инвеститор за 70% от капитала. 

Източник: Монитор

6,25 млн. евро е най-високата цена, предложена за Бояна филм. Това стана ясно след публичното отваряне на офертите за филмовото студио в Агенцията за приватизация. В наддаването продължават три от общо четирите кандидата. Заради невнесен депозит от агенцията отхвърлиха офертата на Драган интернешънъл студиос. С най-висока цена е предложението на Ню имидж

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на изделия от каучук и пластмаси
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Асенова крепост (Асеновград)   37 453  
  2   Каучук (Пазарджик)   25 050  
  3   Капитан дядо Никола (Габрово)   23 209  
  4   Видахим (Видин)   16 661  
  5   ИТД (Съединение - Пд)   12 535  
  6   Петър Караминчев (Русе)   12 072  
  7   Пиринпласт (Гоце Делчев)   10 270  
  8   Зебра (Нови Искър)   9 859  
  9   Софияпласт (София)   7 141  
  10   Агротрейдинженеринг (Стара Загора)   6 059  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.02.2005
  Обща стойност (BGN):   9 019 055.06  
Брой търгувани компании: 108
Официални пазари: 4 595 010.31
Свободен пазар: 4 098 442.16
Най-голяма промяна в цените
Вратица (Враца)  -76.61%
Мак-Габрово (Габрово)  40.65%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Продажбата на Хебросанк на Банк Аустрия и HBV Bank Биохим ще бъде финализирана във вторник (1 март). Новите собственици официално ще влязат във владение в централата на трезора в Пловдив. Сделката бе обявена през ноември миналата година, но досега се чакаха разрешенията от банковите надзори и антимонополните органи на България и Австрия. Цената по сделката е малко над 100 млн. евро.

Източник: Стандарт

Биовет АД-Пещера подписа с Актавис АД писмо за намерение да сключи сделка за придобиване на дъщерната компания на Актавис АД за производство на ветеринарни фармацевтични съставки в Македония, каза Петко Нейков, член на надзорния съвет на Биовет. Фирмата смята да придобие още цеха за ветеринарни антибиотици на дъщерното дружество на Актавис - Балканфарма АД, Разград.

Източник: Пари

Голф-селище с площ 986 дка ще бъде изградено в Балчик, съобщиха от министерството на околната среда и водите (МОСВ). Висшият експертен екологичен съвет към екоминистерството вече предложи одобряване на инвестиционния проект "Изграждане на голф-селище "Панорамика - Балчик" на територията на община Балчик" от министър Долорес Арсенова. 

Източник: Монитор

Attica Media Bulgaria, издател на Playboy и Grazia за България, ще пусне на пазара през май изданието България 2007, с марката на американското списание BusinessWeek. Това ще е годишен сборник с аналитични материали за ефектите върху българската икономика, след влизането на страната в Европейския съюз. 

Източник: Капитал

Заплати от над 4 хил. лв. месечно се видяха малки на пилотите от България Ер. Те отказаха да подпишат новия колективен трудов договор с авиокомпанията. Той предвижда увеличение с 12% на възнагражденията и с 33% на командировките. Близо 12 часа в събота(25 февруари) двамата изпълнителни директори на България Ер Константин Тасков и Филип Алексиев водиха преговори с летците. 

Източник: Стандарт

Агенция APRA Porter Novelli ще поеме PR обслужването на Винпром Пещера. Агенцията ще се грижи за корпоративния имидж и за всички продуктови категории на алкохолния производител. Връзките с медиите и различни институции също са поверени на APRA. 

Източник: Капитал

БНБ ще прехвърли безвъзмездно на Министерския съвет поземлени имоти в град Банкя заедно с построените върху тях вила Витоша и вила Люлин.

Източник: Банкеръ

Топлофикация-Перник ще продава свободни лимити за вредни газове на закъсали държави, които надвишават международните изисквания по изпускани в атмосферата парникови емисии. Това обяви изпълнителният директор на дружеството Игнат Божинов. Предприятието сключи споразумение с международния карбонов фонд, с който ще се осъществява търговията. 

Източник: Стандарт


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Дания, ЕС, Норвегия, Република Корея

Указания за прилагане на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, одобрени от Съвета за икономическа политика към Министерския съвет на заседание на 10.12.2004 г.

БСК внесе иск в Софийски градски съд - Административно отделение, срещу текстове от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община.

Зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян ще представи доклад на тема "Ролята на работодателските организации за изпълнение на Стратегията по заетостта на Република България до 2010 г." по време на международна конференция под мотото "Да посрещнем предизвикателствата на Европейската стратегия по заетостта" на 28 февруари 2005 г.

Италианският институт за външна търговия информира, съвместно с университета в Триест (Италия) стартират обучение по проект "Masters for the Balkans". Предвиждат се 30 стипендии от 8 000 евро за млади дипломанти от страните от Балканите. Документи се приемат до 10 март 2005 г.

Меморандум за социално-икономическо развитие на България до 2010 г. обсъдиха ръководствата на КНСБ, КТ “Подкрепа” и БСК

В периода май - септември 2005 г. стартира обучение на млади специалисти, с цел включването им в процеса на интернационализация на италианските фирми. Обучението е организирано от Master International Management на института "Адриано Оливети", Анкона, Италия. Документи се приемат до 31 март 2005 г.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

16% ръст бележи потреблението на безалкохолни напитки през 2004 г., съобщиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (член на БСК)

Управителният съвет на Асоциацията на млекопреработвателите в България, член на БСК, свиква Общо  събрание на браншовата организация на 11 март 2005 г. /петък/, от 10.00 часа в зала № "3.2" на Националния дворец на културата, гр. София. Ще бъдат обсъдени Отчет на Управителния и Контролния съвет за дейността на браншовата организация през 2004 г. и ще се набележат насоките за дейността на Асоциацията през 2005 г.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

УС на Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост, член на БСК,  свиква Общо събрание на организацията на 31 март 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на Института по целулоза и хартия, ул. "Поручик Бончев", № 8, гр. София.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-голямата испанска банка Santander Central Hispano обяви в петък 20% ръст на чистата печалба за 2004 г., като използва прираста на капитала за еднократни разходи, включително за неотдавнашната покупка на британската Abbey National. От водещата испанска банка съобщиха, че чистата печалба е нараснала до 3,14 млрд. евро (4,16 млрд. щ. д.), по-слабо от прогнозите на 18 анализатора в анкета на Ройтерс за ръст до 3,27 млрд. евро.

Източник: FT

САЩ

Най-голямата верига от радио станции в САЩ, Clear Channel Communications Inc., обяви в петък чиста загуба за тримесечието в резултат на погиване на активи на стойност 4,9 млрд. щ. д. Чистата загуба на Clear Channel възлиза на 4,67 млрд. щ. д. Говорител на компанията заяви, че това се равнява на 8,15 щ. д. на акция. Като се изключи този разход, компанията е спечелила 214,34 млн. щ. д. или 37 цента на акция, ръст спрямо печалбата от 187 млн. щ. д. или 30 цента на акция година по-рано. Приходите са нараснали едва с 1% до 2,31 млрд. щ. д. благодарение на 12% ръст на външната реклама. Радио рекламата отбелязва слаба промяна спрямо предходната година.

Източник: Ройтерс

Азия

Sankyo Co. ще закупи Daiichi Pharmaceutical Co. за 813,4 млрд. йени (7,7 млрд. щ. д.), като така ще затвърди позициите си на втория по големина производител на лекарства на пазара на Япония, който възлиза на 7000 млрд. йени годишно. Sankyo ще плати 1,159 акции за всяка акция на Daiichi, се казва в общо изявление на компаниите от петък. Президентът на Sankyo Такаши Шода ще оглави новата компания, която ще бъде създадена през октомври под името Daiichi Sankyo Co. Цената на придобиване е изчислена на базата на цената на затваряне на акциите на Sankyo от петък от 2 450 йени.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
25.02.2005
Dow Jones Industrial
10 841.60 (92.81)
Nasdaq Composite
2 065.40 (13.70)
Стокови борси
25.02.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.49
Brent crude ($US/bbl.)49.60
Heating oil ($US/gal.)1.4300
Natural gas ($US/mmbtu)6.7200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4200
Gold ($US/Troy Oz.)436.10
Silver (cents/Troy Oz.)7.34
Platinum ($US/Troy Oz.)859.00
Hogs (cents/lb.)74.15
Pork bellies (cents/lb.)86.60
Live cattle (cents/lb.)86.10

       Опознай България

Емилиян Станев

Емилиян Станев (творчески псевдоним на Никола Стоянов Станев) е световно известен български майстор на разказа. Роден е на 28.02.1907 г. във Велико Търново. По-късно семейството му се премества в гр. Елена. Писателят учи финанси и кредит в Свободния университет в София. Работи като чиновник в Софийската община, а след това е управител на ловно стопанство близо до Ловеч. От 1931 г. започва да публикува свои творби. Някои от най-значимите му произведения са "Примамливите блясъци", "Вълчи нощи", "В тиха вечер", "Търновската царица", като може би най-известната му творба е "Крадецът на праскови", в чиято екранизация ролята на главната героиня Елисавета бе изиграна от незабравимата българска актриса Невена Коканова. Емилиян Станев е автор и на много книги за деца и юноши – "Лакомото мече", "Чернишка" и др. Умира на 15.03.1979 г. в София.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.02.2005
Българска версия: 7847, Английска версия: 2350

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999