Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 21 ноември 2005 г., брой 1562
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(21.11.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86989
USD/BGN   1.67466
CHF/BGN   1.26444
EUR/USD   1.1679*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Специализирани бизнес системи (София)
Валвекс холдинг (Пловдив)
Дарик имоти България (България Добрич) (Добрич)
Жоси (Хаджидимово)
Рачо Ковача (Габрово)
Капитал Директ - 1 АДСИЦ (София)
Маккап брокерс ИП (Прима брокърс) (София)
Еконт-транс (Русе)
Тракийски свят (София)
Русе - Комерс (Русе)
Индустриалимпорт (София)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37312
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

България е една от страните отличници в семейството на МВФ, заяви изпълнителният директор на Холандската група на фонда Джерон Кремерес. Управленските решения за икономиката на страната са изцяло под контрола на местната власт, ролята на МВФ е преди всичко консултантска, допълни той. 

Източник: Пари

Ще преговаряме с министъра на финансите Пламен Орешарски на ГКПП Връшка чука да бъде изграден митнически пункт за обработка на транзитния автомобилен трафик. Това съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев, след като посети контролно-пропускателния пункт вчера. 

Източник: Монитор

Емитираните държавни облигации през следващата година ще бъдат с близо 350 млн. лв. повече в сравнение с тази според заложените параметри в държавния бюджет. Така за 2006 г. нетното финансиране на държавата ще е за 1 млрд. лв. От финансовото ведомство не уточниха дали ще бъде отворена отново 15-годишната емисия, деноминирана в евро. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Ню имидж-България внесе сигнали до главния прокурор Никола Филчев, до Върховната касационна и Върховната административна прокуратура за неизпълнение на служебни задължения по приватизацията на Бояна филм от страна на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация (АП)Тодор Николов. Сигналът е внесен в петък, 18 ноември, съобщиха от компанията.

Източник: Сега

Концесии

Концесията на Софийска вода или ще бъде предоговорена с най-малко 15 нови условия, или общината ще прекрати договора. Това каза столичният кмет Бойко Борисов след среща с главния прокурор Никола Филчев вчера. Борисов обясни, че при втория вариант неустойката, която общината трябва да плати, е 35 млн. евро. Филчев от своя страна каза, че концесията е неизгодна.

Източник: Стандарт

Дружества
Търговско посредничество с мебели, стоки за домакинството, железария и метални изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Балкан Стийл Инженеринг (София)   14 926  
  2   Валмобил (София)   1 541  
  3   Нова Идея 21 Век (София)   1 510  
  4   Мерлони Индезит България (София)   1 379  
  5   ФКГ-Ферайнигтер Кюхенфахандел България (София)   495  
  6   Бонита - Юлиана Николова (София)   457  
  7   Балкантрейд (София)   419  
  8   Стемар-Р (София)   413  
  9   Булекс 2001 (София)   91  
  10   Каза Италия (София)   51  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 18.11.2005
  Обща стойност (BGN):   7 516 812.32  
Брой търгувани компании: 87
Официални пазари: 395 752.78
Свободен пазар: 6 719 580.37
Най-голяма промяна в цените
Интерлоджик лизинг (София)  -31.57%
Руен - Холдинг (Кюстендил)  29.71%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Булгаргаз ще проучва възможността за закупуване на земя за строителството на нова сграда на отделената от нея компания Булгаргазтрансгаз, която ще се занимава с поддържането на мрежата и транзита на газ. Това предвижда графикът на газовия монополист за преструктуриране на дейността му. Цялата инвестиционна дейност ще продължи девет месеца.

Източник: Дневник

Най-високата бизнессграда в София възнамерява да построи Стърджан Акуафармс АД, съобщи изпълнителният директор на компанията Георги Костадинов. Сградата ще се казва SAF Tower, част от финансирането ще стане с облигационен заем, а друга част ще дойде от увеличението капитала на фирмата, извършено на борсата през лятото. 

Източник: Пари

За първи път български компании ще участват в бизнесфорум в Обединените арабски емирства, съобщиха от офиса на организаторите президентът на Електроимпекс Борислав Дионисиев и на Феста холдинг Петя Славова. Българските компании са от сферата на туризма, винопроизводството, строителството, търговията с минерална вода.

Източник: Сега

Данъчни наложиха запор на банковите сметки на общинска фирма Галатея 2002 заради неплатени задължения. 376 472 лева е главницата на дълга - корпоративен данък за 2004 г. Запорът е от 4 октомври. Това става ясно от докладна записка на изпълнителния директор на търговското дружество Красимир Косев.

Източник: 24 часа

БТК внесе в Комисията за регулиране на съобщенията разходите и цените си за предоставяне на услугите, чрез които се извършва съвместното ползване на инфраструктурата на компанията. Това са помещения, съоръжения и кулите на БТК, които се ползват от другите оператори. Цените в момента са от 1993 г. и не отразявали развитието на телекомуникационния пазар.

Източник: Сега

Съветът на директорите на Марицатекс АД е получил одобрение за сключени сделки с Нова Принт АД по време на общо събрание на акционерите, проведено в петък. Сделките бяха извършени на 23 ноември миналата година и на 19 юли тази година. Договорът от 2005 е за продажба на над 6 хил. кв. м място, част от двора на предприятието.

Източник: Пари

Групата за управление на проекта Белене в Националната електрическа компания (НЕК) има нов ръководител, съобщиха от компанията. В края на миналата седмица главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков назначи Владимир Христов, бивш зам.- председател на съвета на директорите на електрокомпанията. 

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
“ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ
 
Новини от БСК

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ на тема “Производителност и заплати (2000-2005 г.) – тенденции в растежа” ще се проведе на 21 ноември, понеделник, от 11.30 ч, в БСК. 

Зам.-председателят на БСК Георги Шиваров участва в министерска конференция на тема “Към устойчиво общество, основано на знанията. Скандинавският опит”, която се проведе на 14 и 15 ноември т.г. в Гьотеборг, Швеция. 

Презентация на международните изложения ЕДИЛ ЛЕВАНТЕ за строителство и строителни технологии и АГРИЛЕВАНТЕ за земеделска техника и технологии ще се проведе на 22 ноември т.г. в зала "Александър" на столичния хотел "Радисън САС".

25 ноември, 9.00 ч, БСК: Среща на тема “Водоползване и третиране на промишлени отпадни води - действащо законодателство, основни проблеми на прилагането и предстоящи промени в  нормативната уредба. Модерни технологични решения."

Поредица от семинари на тема “Енергийният пазар в България – чиста енергия и сигурност на доставките. Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници” ще се проведе в периода 21-25 ноември в градовете Враца, Плевен, Варна, Бургас и Пловдив.

От 1.01. 2006 г в Русия влиза в сила федерален закон № 102-ФЗ , с който се въвеждат поправки в действащия закон “За държавното регулиране на производството и оборота на етилов спирт, алкохолна и спиртосъдържаща продукция”, съобщава ръководителят на СТИВ – Санкт Петербург, Красимир Лозанов.

Среща на тема “Енергийна ефективност и околна среда – проблеми и възможности пред българската индустрия” ще се проведе на 1 декември 2005 г. в Стара Загора, хотел “Верея” (ул. “Симеон Велики” 100). Организатори са Европейски иновационен център – България, Българска стопанска камара, Агенция по енергийна ефективност, Клъстер “Енергийното сърце на България” и Стопанска камара – Стара Загора.

На 5 декември, понеделник, от 13:30 ч. БСК организира семинар на тема „Инструменти за търговска защита – антидъмпинг, изравнителни мита, защитни мерки по вноса”. Срок за заявки: 30 ноември


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Новият офис на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е на адрес София 1000, ул." Генерал Й. Гурко" 16, етаж 4, офис 407А ( сградата на НТС ул." Г. С. Раковски" 108), тел. 987 47 43, е-mail: union@org-bg.net, office@org-bg.net, http://canning.bafdi.com/

Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Swiss Re, втората по големина презастрахователна компания в света, ще изкупи по-голямата част от застрахователния бизнес на General Electric, включително корпорацията Employers Reinsurance, за 8,5 млрд. щ.д. в ценни книжа, пари в брой и чрез поемане на дългове, с цел да разшири дейността си. Swiss Re планира да привлече до 9,8 млрд. шв.фр. (7,5 млрд. щ.д.) за финансиране на сделката, която според компанията ще й донесе нови продукти и повече клиенти.

Източник: FT

САЩ

Печалбата на Hewlett-Packard спадна рязко, след като производителят на компютри отчете разход от 1,1 млрд. щ.д. през четвъртото тримесечие, но въпреки това печалбата на компанията без да включва направения разход, надхвърли очакванията на инвеститорите. Прогнозата на фирмата за следващото тримесечие, както и за цялата година, също надминаха оценките на анализаторите, като вдигна акциите на HP с повече от 5% след края на борсовата сесия.

Източник: Ройтерс

Азия

Airbus SAS, най-големият производител на пътнически самолети в света, ще получи поръчка за 30 самолета на обща стойност 2 млрд. щ.д. от индийската авиокомпания Kingfisher Airlines по време на авио-изложението в Дубай, където европейската компания ще се бори с Boeing за нови пазари. Kingfisher, базираната в Бомбай авиокомпания, собственост на UB Group, ще поръча самолети А320 на цена 65 млн. щ.д. на изложението, което започва на 20 ноември, заяви в петък главният изпълнителен директор на компанията.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
18.11.2005
Dow Jones Industrial
10 766.33 (46.11)
Nasdaq Composite
2 227.07 (6.61)
Стокови борси
18.11.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.21
Brent crude ($US/bbl.)54.95
Heating oil ($US/gal.)1.7600
Natural gas ($US/mmbtu)12.0700
Unleaded gas ($US/gal.)1.5200
Gold ($US/Troy Oz.)486.20
Silver (cents/Troy Oz.)8.07
Platinum ($US/Troy Oz.)986.10
Hogs (cents/lb.)66.55
Pork bellies (cents/lb.)88.53
Live cattle (cents/lb.)93.75

       Опознай България

21 ноември - Въведение Богородично

На 21 ноември църквата отбелязва един от големите вселенски празници – Въведение Богородично. Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Те горещо се молили на Господа за рожба, заричайки се детето им да бъде принесено в дар на Бога. Господ чул молитвите им и Анна родила дъщеря – Мария. Спазвайки обещанието си, на 21 ноември Йоаким и Анна, въвеждали Мария в Йерусалимския храм - да служи на Господ и да се подготвя за великото си призвание на Божия майка. Този ден църквата е приела и за Ден на християнското семейство и християнската младеж. Семейното ходене на църква на 21 ноември символизира влизането Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Празникът се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.11.2005
Българска версия: 9040, Английска версия: 2530

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999