Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 24 август 2005 г., брой 1501
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(24.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87537
USD/BGN   1.59881
CHF/BGN   1.25906
EUR/USD   1.2233*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  ПроЛийз - България (София)
Брябой (Пловдив)
Консорциум Агробизнес (София)
Сиконко-Агрия (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

България ще опрости 20% от дълговете на Ирак, или 340 млн. USD, съобщи информационната агенция Seeurope.net, цитирайки финансовия министър Пламен Орешарски. Той уточнява, че останалите 80% от дължимите 1.4 млрд. USD ще бъдат погасявани постепенно през следващите 20-25 години.

Източник: Пари

Забраниха вноса на китайски пилета у нас. Със заповед на земеделския министър Нихат Кабил се налага вето на импорта на птичи продукти от Китай, Япония, Виетнам, Тайланд, Хонконг, Сингапур, Филипините и още 10 азиатски държави заради бум на птичия грип. Българските фирми внасят месо и живи пилета от Китай, Бразилия и страни от ЕС.

Източник: Стандарт

На над 100 млн. лв. се очаква да възлязат застрахователните и презастрахователни плащания в резултат на трите сериозни наводнения в страната.  Доста трудно е да се определи точният размер на причинените щети, защото част от застрахователите имат в презастрахователните си програми т. нар. катастрофична клауза. Тя се задейства в случаите, когато в даден регион в резултат на едно и също събитие се акумулират щети, надвишаващи определена сума, например над 1.5 млн. лв.

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове

1-во тримесечие 2005
Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Годишни анализи 2004
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Дружества
Производство на машини, оборудване и домакински уреди
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Видима (Севлиево)   187 390  
  2   Аркус (Лясковец)   48 195  
  3   М+С Хидравлик (Казанлък)   45 552  
  4   Спарки-Елтос (Ловеч)   42 738  
  5   Хидравлични елементи и системи (Ямбол)   36 757  
  6   Палфингер Продукционстехник България (Червен бряг)   36 412  
  7   Енергоремонт-Гълъбово (Гълъбово)   21 280  
  8   ПИМ - Хасково (Хасково)   20 180  
  9   Радомир - Метали (Радомир)   19 399  
  10   Балканкар-Рекорд (Пловдив)   17 639  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 23.08.2005
  Обща стойност (BGN):   8 810 881.08  
Брой търгувани компании: 84
Официални пазари: 526 540.25
Свободен пазар: 6 657 341.40
Най-голяма промяна в цените
Сердиком (София)  -49.80%
Свинекомплекс-Николово (Николово)  31.20%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Нетната консолидирана печалба на Софарма АД за първото шестмесечие на т. г. е 19,59 млн. лв., като се повишава с 99,87% спрямо същия период на 2004 г., когато е била 9,801 млн. лв. Консолидираните приходи от продажби се повишават до 59,55 млн. лв. за полугодието от 53,04 млн. лв. за същия период на 2004 г. 

Източник: Монитор

Акциите от увеличаването на капитала на Българска роза-Севтополис ще се търгуват на БФБ от 7 септември, след решението на Комисията за финансов надзор да ги регистрира на неофициален пазар. Досега търгуваните акции на дружеството бяха 754 089, а след пускането на новата емисия ще достигнат 3 016 356 бр. 

Източник: Пари

Глобул ще тегли синдикиран заем от 75 млн. евро, организиран от Банк Аустрия Кредитанщалт АГ, съобщиха от GSM-оператора. Кредитът ще е в различни валути. Той ще е разделен на три транша: 5 млн. евро овърдрафт, 15 млн. евро револвиращ заем и 55 млн. евро срочен заем. Кредитът е за три години и ще се използва за покриване на капиталови и оперативни разходи на компанията.

Източник: Сега

Българска стопанска камара разработва система за покупко-продажба на дългове, съобщи Камен Колев, зам.-председател на БСК. Това ще става в интернет онлайн. Счетохме, че БСК като независима институция е подходяща да изгради такъв пазар, обясни мотивите той. На практика камарата ще бъде посредник между купувача и продавача.

Източник: Пари

Мощният институционален инвеститор Дженерал илектрик кепитъл (GE Capital) стъпи на българския пазар чрез покупката на половината от М.О. София заедно с Фелстон (Fellstone). Двете компании са изкупили дяловете на израелската Осиф инвестмънт енд дивелопмънт и австрийската Авив холдингс в дружеството, което е собственик на строящия се търговския комплекс Mall of Sofia.

Източник: Дневник

Компенсация от поне 1 млн. т въглища допълнително до края на годината ще искат днес от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров миньорите от комплекса Марица-изток, съобщи изпълнителният директор на най-голямото ни дружество за добив по открит способ инж. Щерьо Щерев. Той припомни, че заради силно заниженото натоварване на топлоцентралите Мини Марица-изток изостават в графиците си за добив с 2 млн. т, което ни поставя в изключително неблагоприятна финансова ситуация.

Източник: Пари

105 стаи и апартаменти, ресторанти, бар и рецепцията на Шератон ще бъдат изцяло обновени. Ремонтът започва през декември и ще приключи до февруари 2006 г. През това време обаче хотелът ще работи. Реконструкцията ще бъде финансирана със заем от 10 млн. евро. Срещу него хотелът ще бъде ипотекиран в полза на Пощенска банка

Източник: Стандарт

Регионална стокова борса бе открита в Монтана. Тържището е клон на Софийската стокова борса и ще дава възможност на производителите от региона да предлагат своята продукция, като избегнат прекупвачите. Борсата ще предоставя и информация за актуалните цени на отделните стоки.

Източник: Монитор

Слънчев бряг очаква 8% ръст на туристите, прогнозира изпълнителният директор на комплекса Малина Бакалова. Основно летуващите са от Великобритания и скандинавските страни. Спад и тук, както навсякъде, бележат туристите от Германия. Силен сезон се очаква и през септември, каза още Бакалова.

Източник: Сега

Естонската банка Hansapank стана притежател на близо 10% от капитала на БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ, показват данни от Централния депозитар. На неофициалния пазар на БФБ на 17 август са изтъргувани 703 хил. акции при цена 1.66 лв., а промяната е регистрирана в депозитара два дни по-късно. 

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Спешно експертна оценка
Предвид събирането на информация с данни за щетите и загубите на предприятията в пострадалите райони, която БСК ще предостави на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите, спешно молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Ръководството на БСК моли оценките да се изпращат по електронна поща на адрес: office@bia-bg.com

Сертификати за форсмажор
БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. Допълнителна информация: Наталия Събева тел. 987 22 64 email: natali@bia-bg.com

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската телевизионна компания RTL Group увеличи стратегическия си дял в португалската Grupo Media Capital от 11.6% на 16.1%, съобщи RTL във вторник. Сделката не подлежи на никакви условия, гласи още краткото изявление на най-голямата групировка от бранша в Европа.  RTL, която е под контрола на Bertelsmann, от известно време насам постепенно увеличава дела си в Media Capital.

Източник: Ройтерс

САЩ

Whirlpool и Maytag съобщиха новината за сливането помежду си на стойност 2.7 млрд.щ.д., което ще създаде най-големия производител на домакински електроуреди в света по продажби, стига да бъде одобрена от американските антимонополни власти. Двете американски дружества официално оповестиха сделката, след като група, предвождана от частната Ripplewood Holdings, не успя да се пребори с офертата на Whirlpool, която оценява акциите на Maytag на 21 щ.д. всяка, и съдържа предложение за поемане на дълг на стойност 977 млн.щ.д.

Източник: FT

Азия

Baosteel, най-големият производител на стомана в Китай, във вторник намали цените на основните си продукти с 15% - поредното доказателство, че промишлеността изпитва сериозни затруднения, свързани със свръхпроизводството в страната. Въпреки че повечето китайски стоманодобивни предприятия вече намалиха цените, съкращенията, предприети от Baosteel за четвъртото тримесечие, са по-големи от очакваните и биха могли да окажат още повече натиск останалите компании от бранша също да намалят цените си.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
23.08.2005
Dow Jones Industrial
10 519.58 (-50.31)
Nasdaq Composite
2 137.25 (-4.16)
Стокови борси
23.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.71
Brent crude ($US/bbl.)64.68
Heating oil ($US/gal.)1.8500
Natural gas ($US/mmbtu)9.7200
Unleaded gas ($US/gal.)1.7900
Gold ($US/Troy Oz.)444.30
Silver (cents/Troy Oz.)6.97
Platinum ($US/Troy Oz.)898.10
Hogs (cents/lb.)61.68
Pork bellies (cents/lb.)81.45
Live cattle (cents/lb.)81.63

       Опознай България

Каваците

Каваците е името на голям залив, разположен на около 4 км южно от гр. Созопол. Името на областта идва от големите тополи, които растат по тези места (турската дума за топола е “кавак”, и оттам – каваците – мн.ч.). Каваците са защитени едновременно от ветровете от запад и от север и там времето винаги е спокойно и тихо. Затова в миналото заливът е използван като пристанище-убежище за корабите, плаващи по Черно море. Дъното му и до днес е осеяно с каменни, оловни и железни котви, както и цели и частично запазени керамични съдове от праисторическата, античната и средновековната ера. Каваците е единственото място в България, където вирее изключително редкия растителен вид “пясъчна лилия”. Всички опити тя да бъде пренесена в други части от черноморското крайбрежие са неуспешни. В западната част на плажната ивица бликат няколко минерални извора.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.08.2005
Българска версия: 8445, Английска версия: 2445

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999