Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 26 април 2005 г., брой 1416
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(26.04.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88194
USD/BGN   1.50843
CHF/BGN   1.26665
EUR/USD   1.2966*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   1.95%  
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com
Общи събрания днес
  Ауто мобайл (Паркиране и гаражи - София) (София)
ГБС-Пловдив (Пловдив)
Златна Панега цимент (Златна Панега)
Кофражна техника (Пловдив)
Кофражна техника-95 (Пловдив)
Петтас България (Казичене)
Фазан (Русе)
Екоагрострой (Монтана)
Търговска къща Мебел (София)
Топспорт медия (София)
Електроди (Ихтиман)
 

Обществени поръчки
  Доставка и инсталация на компютърна техника и комуникационно оборудване - "Български пощи" - ЕАД
Доставка на компютри и хардуер - Община Асеновград
Доставка на компютърни конфигурации - Икономически университет - Варна
Доставка на компютърни конфигурации, периферна техника и размножителна техника - Община Първомай
Доставка на компютърни мултимедийни проектори - Агенция "РСИКТ" при Министерството на транспорта и съобщенията
Доставка на настолни компютри - Сметна палата на Република България
Доставка на хартия, продукти от хартия, офис консумативи, компютърни и аудиоаксесоари, консумативи - Администрация на Министерския съвет
Доставка чрез безмитен внос на настолни, преносими компютри, монитори, мултимедийни проектори - Русенският университет "Ангел Кънчев"
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0338HR) Фирма от Хърватска търси шивашки предприятия, изработващи мъжки облекла – костюми, сака и панталони.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 32595
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Договорът за членството ни в ЕС беше подписан на 25 април 2005 г. в Люксембург от името на Република България от президента Георги Първанов, премиерът Сакскобургготски, външния министър Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. Церемонията по подписването на договора на България за членство в Европейския съюз се състоя в Ноймюнстерско абатство в Люксембург. 

Източник: Дума

Сандански, Мелник и Банско ще бъдат включени в програми на японски туроператори, съобщиха от Министерството на културата и туризма. Японските туроператори се интересуват от България не само като страна на Долината на розите и на киселото мляко, а и като страна с древно тракийско наследство, културни паметници от листата на ЮНЕСКО.

Източник: Пари

Вносът в България за периода януари - февруари е с 410,4 млн. евро повече в сравнение с износа. Това показват публикуваните данни на Българската народна банка (БНБ). Статистиката показва още, че в сравнение със същия период на миналата година разликата между импорта и експорта се е увеличила с близо 111 млн. евро. През януари и февруари тази година износът е за 1,286 млрд. евро, като се увеличава с 18,7 на сто в сравнение със същия период на 2004 г. 

Източник: Дума

Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Развитието на производството и търговията с горива в България през 2004 г.
Развитие на производството и продажбите на текстилни изделия през 2004 г.

Парфюмерия и козметика Трикотажни изделия
Шивашки изделия Вино Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Кожарска промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Дружества
Производство на текстил и изделия от текстил, без облекло
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Руен-елит (София)   17 149  
  2   Катекс (Казанлък)   17 075  
  3   Декотекс (Сливен)   13 619  
  4   Велбъжд (Кюстендил)   11 910  
  5   България-К (Казанлък)   10 844  
  6   Дзалли (Габрово)   10 368  
  7   Сънитекс (Мездра)   9 321  
  8   Вратица (Враца)   8 960  
  9   Нитекс-50 (София)   7 194  
  10   Пангеа (София)   6 523  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.04.2005
  Обща стойност (BGN):   1 306 589.39  
Брой търгувани компании: 104
Официални пазари: 318 221.79
Свободен пазар: 988 367.60
Най-голяма промяна в цените
Метизи (Роман)  -32.67%
Интерлоджик Имоти (София)  29.10%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

В генералния план на пристанище Варна е залегнало изграждането на шест нови терминала, съобщи генералният директор на Национална компания Пристанища (НКП) кап. Пейчо Манолов. Предстои документът да бъде съгласуван в междуведомствена комисия, в която влизат представители на ресорните министерства и след това от още близо 20 други държавни и местни институции, обясни изпълнителният директор на Пристанище Варна ЕАД Данаил Папазов. 

Източник: Дневник

Компанията Мицубиши в близко време ще започне изграждането на ветроенергиен парк край Каварна, съобщи посланикът на Япония Коичиро Фукуи в Добрич. Негово превъзходителство обясни, че се очаква да стартират предварителните проучвания как най-ефективно да бъде използвана силата на вятъра по Северното Черноморие. Световният гигант преди време спечели конкурс на община Каварна за отстъпено право на строеж върху три парцела с обща площ около 3000 декара. 

Източник: Черно море

Пазарджик-БТ АД ще изкупи 1300 т ориенталски тютюн реколта 2005, съобщи директора на дружеството Драгоя Ангелов. За едролистните сортове Бърлей и Вирджиния квотата е съответно 500 и 300 тона. Тютюнопроизводителите вече получават и допълнителните премии за предадената продукция от реколта 2004. 

Източник: Сега

Индустриален холдинг България придоби нови 15% от капитала на Булярд АД-София и стана мажоритарен собственик на дружеството, съобщиха от холдинга. Споразумението между страните е осъществено на 22 април 2005 г. Така след прехвърлянето на акциите на Булярд на Индустриален холдинг България той увеличава собственото си участие в дружеството на 51.5%. Освен в Булярд Индустриален холдинг България участва като собственик в над 20 дружества, сред които Кораборемонтен завод Порт-Бургас, Кораборемонтен завод Одесос, Химремонтстрой

Източник: Пари

Новият кинокомплекс Арена ще отвори врати през май, съобщиха от Александра груп. Той се намира в Бизнес парка в жк Младост IV. Изграждането на втората Арена започна в началото на април 2004 година, като в проекта са инвестирани 15 млн. евро. Средствата са осигурени чрез заеми от български банки. Арена II е с разгъната площ 16 000 кв.м.

Източник: Дневник

11,763 млн. лв. е печалбата на БМФ за първото тримесечие на годината, сочат финансовите резултати на дружеството, предоставени на Българска фондова борса. Компанията е реализирала приходи от 87 млн. лв. само от предоставяне на услуги на клиентите си.

Източник: Стандарт

Българската телекомуникационна компания (БТК) поиска от кабелните оператори да заплатят за нелегалното ползване на каналната мрежа на компанията от 2004 г. досега, съобщиха от телекома. Според официалното съобщение над 900 км кабели се ползват без договор. БТК планира да увеличи цените от 19 ст. на метър до 39 ст. за метър от началото на май. 

Източник: Дневник

С името Анна 4800 БРТ в Русенската корабостроителница бе кръстен нов сухотоварен кораб. Той е построен по поръчка на германската компания Nimmrich&Prahm GmbH. Многоцелевият сухотоварен кораб Анна е част от серия съдове за компанията по Проект 897.4. 

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСКРъководство за
Географски означения на продуктите, изготвено от БСК със съдействието на Международния търговски център - Женева - март 2005


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На 28 и 29 април 2005 г. в София ще се проведе семинар-дискусия на тема “Оценка на съответствието на инвестиционните проекти с изискванията за пожарна безопасност”. Заявки се приемат до 25 април 2005 г.

Центърът за професионално обучение на БСК обявява нови квалификационни продукти в областта на Мениджмънта и  Aвтоматизацията на производствените процеси.  При проявен интерес можете да изпратите предварителна заявка на e-mail: galia@bia-bg.com  и  eli@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Управителният съвет на Камарата на електротехниката в България, член на БСК, свиква Общо събрание на браншовата организация на 28 април 2005 година, от 11.00 часа, в хотел “Форум” /бивш “Славия”/, София, бул. “Цар Борис ІІІ” № 41.

Управителният съвет на Съюза на българските мелничари, член на БСК, свиква годишен мелничарски събор на 12 май 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на БСК.

Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в Република България на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ свиква Общо Събрание на 13.05.2005 г, в 13.30 ч., в конгресната зала на хотелски комплекс “Царско село”, София, околовръстен път Драгалевци

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Barclays Plc, третата по големина банка във Великобритания по размер на активите, предложи 31.4 млрд.р. (5.2 млрд.щ.д.) за 60% от Absa Group Ltd., в опит да спечели одобрението на акционерите и да придобие контрол над най-голямата потребителска банка в Южна Африка. Офертата бе направена след седеммесечни преговори. При евентуално одобрение, инвеститорите ще получат 79 р. за всяка своя акция.

Източник: Блумберг

САЩ

В понеделник Kimberly-Clark Corp. обяви ръст в печалбата от непрекъснати операции. През първите три месеца на годината, производителят на кърпичките Kleenex регистрира печалба в размер на 450.1 млн.щ.д., или 93 цента на акция, в сравнение с 443.8 млн.щ.д., или 88 цента на акция за същия период на 2004 г.

Източник: Ройтерс

Азия

Nissan Motor Co., вторият по големина производител на автомобили в Япония, регистрира неочакван спад в печалбата за четвъртото фискално тримесечие, поради по-високите данъци и увеличените разходи за стомана, алуминий и суровини. Чистите приходи, генерирани от базираната в Токио компания през трите месеца, завършващи в края на март, са намалели с 0.9% до 139.3 млрд.йени (1.3 млрд.щ.д.), в сравнение със 140.4 млрд.йени преди година.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
25.04.2005
Dow Jones Industrial
10 242.47 (84.76)
Nasdaq Composite
1 950.78 (18.59)
Стокови борси
25.04.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.57
Brent crude ($US/bbl.)54.40
Heating oil ($US/gal.)1.5300
Natural gas ($US/mmbtu)7.2200
Unleaded gas ($US/gal.)1.6400
Gold ($US/Troy Oz.)435.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.26
Platinum ($US/Troy Oz.)878.70
Hogs (cents/lb.)75.15
Pork bellies (cents/lb.)80.98
Live cattle (cents/lb.)87.13

       Опознай България

Страстната седмица

В православната църква последната седмица от живота на Христос, т.е. седмицата преди Великден, се нарича “Страстна седмица” или Седмица на страданията. В народните представи, този период е свързан с редица забрани и ограничения за хората. Според евангелията, на Велики понеделник Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. Велики вторник е ден за поучения и последни нравствени наставления: Исус дава на хората пример как да благотворят. Според народните традиции, първите три дни от Страстната седмица – понеделник, вторник и сряда, са определени за почистването на къщата, за миене и къпане на децата. На този ритуал се придава задължителен очистващ характер – прави се за здраве. На Велики вторник момите ходят за "мълчана " вода. Това е прясна вода, донесена от три извора и през цялото време докато се носи не трябва дума да се проговори. Такава ритуално пречистена вода сред народа се смята за целебна.

 

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.04.2005
Българска версия: 8103, Английска версия: 2382

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999