Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 29 август 2005 г., брой 1504
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(29.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86842
USD/BGN   1.58920
CHF/BGN   1.26452
EUR/USD   1.2307*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  БКС-Запад (София)
Обединена Търговска Компания Орфей (Смолян)
Хидрострой-999 (София)
Строителна механизация-Пловдив (Пловдив)
Симе Еко (Варна)
КД Инвестмънтс (София)
Сова - 5 (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Икономиката ни има ясни цели, но трябва да наваксва в областта на доходите, инвестициите и конкурентоспособността. Това каза директорът на Световната банка за България Ананд Сет, който в петък се срещна с премиера Сергей Станишев. Достъпът на страната до европейските инвестиции ще допринесе за намаляване на безработицата у нас и за увеличаване на доходите, подобряване на здравеопазването и на транспортното обслужване, посочи Сет. 

Източник: Пари

Въпреки хвалбите на НДСВ за преизпълнение на държавния бюджет и излишък от 1 млрд. лв., се оказа, че състоянието на хазната никак не е оптимистично. Около 1 млрд. лв. няма да достигнат, за да изпълним поетите пред Международния валутен фонд (МВФ) ангажименти за края на тази година, заяви пред журналисти вчера финансовият министър Пламен Орешарски. Това показва актуализираната оценка на очакваното изпълнение на бюджета, поискана от него миналата седмица.

Източник: Сега

Около 35 хил. нови коли ще бъдат продадени у нас до края на годината. Това прогнозира във Варна председателят на Управителния съвет на Съюза на вносителите на автомобили в България Стефан Хаджиниколов. През първите седем месеца на годината продажбите на нови коли са нараснали с 50,4% в сравнение със същия период на 2004 г. 76,6 на сто от купените автомобили са леки. 

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Концесии

Строежът на автомагистрала Тракия ще се забави поне с година. Около концесията на аутобана има толкова много проблеми, че ще бъде доста сериозно постижение, ако успеем да започнем строителството до една година. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Според него трябва много бързо да се обясни какви мерки могат да се вземат за подобряване на икономическите параметри на концесията, ако Върховният административен съд реши, че е законосъобразна сделката, подписана от бившия министър Валентин Церовски с акционерното дружество Магистрала Тракия.

Източник: Стандарт

Дружества
Издателска и полиграфическа дейност; тиражиране на записани носители
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Вестникарска група България (София)   123 513  
  2   Пловдив Юрий Гагарин БТ (Пловдив)   45 352  
  3   Медиа холдинг (София)   42 390  
  4   168 часа (София)   29 536  
  5   Печатница на Българска народна банка (София)   17 754  
  6   Демакс (Демакс-принт) (София)   16 625  
  7   Печатница София (София)   15 711  
  8   Издателско-полиграфически комплекс Родина (София)   10 965  
  9   Агенция за инвестиционна информация (София)   8 513  
  10   ВАЦ Медийна група България Холдинг (София)   7 720  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 26.08.2005
  Обща стойност (BGN):   9 951 507.83  
Брой търгувани компании: 86
Официални пазари: 756 769.41
Свободен пазар: 8 863 547.42
Най-голяма промяна в цените
Заваръчни машини (Перник)  50.00%
АКБ Корпорация-холдингово акционерно дружество (София)  -22.50%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

През изтеклата седмица активите на ДЗИ банк са преминали границата от 1 млрд. лв. и вече са 1.02 млрд. лв., съобщиха от институцията. От началото на 2005 г. увеличението на активите е с 41%, а спрямо същия период на миналата година ръстът е 62 на сто, допълват от банката, собственост на Емил Кюлев. Оттам съобщават още, че кредитите на клиенти на банката са нараснали с 28%. 

Източник: Дневник

ФС Холдинг АД - Дупница излезе на печалба за второто тримесечие на 2005 г., след като отчете нетна консолидирана печалба от 90 хил. лв., спрямо загуба от 106 хил. лв. за същия период на миналата година, според отчета на дружеството, предоставен в БФБ-София. Приходите на холдинговото дружество се увеличават с 90 хил., или 6,76%, до 1,422 мил. лв., главно поради ръста в перо „други". 

Източник: Монитор

IV блок на АЕЦ включен предсрочно в електроенергийната система на страната, съобщиха от Козлодуй. Реакторът е пуснат вчера в 11 часа - три дни по-рано от датата, определена за завършването на плановия ремонт.

Източник: Стандарт

Споразумение за нова кредитна линия от 10 млн. EUR подписаха Про-Кредит Банк /България/ и KfW /Kreditanstahlt fuer Wiederaufbau/ - една от десетте най-големи банки в Германия и акционер в българската банка. Кредитна линия е с 10-годишен срок и е предназначена за отпускане на жилищни кредити. Тя ще бъде усвоена на два транша от по 6 и 4 млн. EUR.

Източник: Пари

Инвестиционният проект на Фьост Алпине интертрейдинг предвижда през тази година за модернизация на Асарел медет да бъдат вложени 54.17 млн. лв., заяви президентът на компанията Карл Нихтелбергер по време на официалното честване на 40-годишнината на Асарел Медет. Австрийската компания Фьост Алпине интертрейдинг ще продължи да инвестира, като намеренията са през 2006 г. да се вложат нови 30.04 млн. лв.

Източник: Дневник

Нов курорт с 25 000 легла ще бъде изграден край варненското село Шкорпиловци, съобщиха проектантите му. Това ще бъде най-големия курорт по Северното Черноморие - Златни пясъци в момента не надвишава 23 900 легла. Към амбициозния проект вече има проявен интерес от инвеститори от Италия, Швейцария, Белгия. Заданието е изработено по поръчка на община Долни чифлик с финансова подкрепа на групата ДЗИ

Източник: Сега

Летището, което изгради в Приморско Албена АД, притежава всички разрешителни и лиценз, издадени от Главна дирекция Гражданска въздухоплавателна администрация при Министерството на транспорта и съобщенията, но идеята ни е да достигнем изискванията на гражданската авиация, съобщиха от дружеството. Сега пистата на съоръжението е с размери 910 м/ 30 м с асфалтово покритие, предназначена за малки самолети - 10-12 местни.

Източник: Монитор

BILLA строи нов магазин в Казанлък. Нов магазин от веригата BILLA ще заработи в града през 2006 г., съобщи кметът инж. Стефан Дамянов. Той ще бъде разположен върху терен с площ от 400 кв. м от сега съществуващия градски пазар. Общината е получила потвърждение за готовността на компанията да закупи парцела. Предварителната оценка на инвестицията е за около 2 млн.лв. 

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Сертификати за форсмажор
БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. Допълнителна информация: Наталия Събева тел. 987 22 64 email: natali@bia-bg.com

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-голямото трансгранично поглъщане в Европа стартира в петък, след като италианската UniCredito официално даде ход на офертата си на стойност 20 млрд.евро (24.55 млрд.щ.д.) за закупуването на немската HVB Group. UniCredito предлага пет нови акции за всяка акция на HVB, като освен това е готова да закупи поделенията на HVB Bank Austria и BPH в Полша. Офертата за Bank Austria се очаква на 29 Август. 

Източник: Ройтерс

САЩ

Johnson Controls Inc. съобщи, че ще плати 2.4 млрд.щ.д. в брой за York International Corp., в опит да навлезе на американския строителен пазар и да се разграничи от автомобилната индустрия. Johnson, един от водещите световни производител на авточасти с над 300 производствени поделения по цял свят, заяви, че ще плати 56.50 щ.д. на акция за York, която произвежда отоплителни и вентилационни уреди за сгради.

Източник: CNN

Азия

Най-големият производител на памучни тъкани в Китай Weiqiao Textile Co. Ltd. в петък обяви 32% ръст в печалбата за първата половина на годината, на фона на растящите продажби, реализирани от компанията. Печалбата за периода е в размер на 471.6 млн.юана (58 млн.щ.д.), в сравнение с 356.81 млн.юана преди година. Тя надмина прогнозите на инвестиционната банка CLSA, която предвиждаше финансов резултат от около 442 млн.юана.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
26.08.2005
Dow Jones Industrial
10 397.29 (-53.34)
Nasdaq Composite
2 120.77 (-13.60)
Стокови борси
26.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.13
Brent crude ($US/bbl.)64.87
Heating oil ($US/gal.)1.8700
Natural gas ($US/mmbtu)9.8100
Unleaded gas ($US/gal.)1.8500
Gold ($US/Troy Oz.)442.10
Silver (cents/Troy Oz.)6.86
Platinum ($US/Troy Oz.)897.80
Hogs (cents/lb.)64.23
Pork bellies (cents/lb.)82.83
Live cattle (cents/lb.)83.05

       Опознай България

29 август – почита се паметта на Св. Йоан Кръстител

На 29 август православната църква отбелязва смъртта на Св. Йоан Кръстител – денят, в който е отсечена главата на светеца. Денят е известен още като Секновение, поради народните схващания, че на него денят и нощта се секат, стават равни. На този ден водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Секновение се смята за “лош ден”/”тежък празник”, на който не трябва да се работи и да се започва нищо ново. Забранено е и да се ядат червени плодове (дини, ябълки, домати) и да се пие червено вино. Според житието на Св. Йоан Кръстител, на този ден Светецът е обезглавен по желание на царица Иродиада, която, встъпвайки в брак с брата на мъжа си, е порицана от Йоан Предтеча. Учениците погребват тялото му, а главата му остава като реликва. Константин Велики я премества в гр. Емеса. По-късно е последователно пренасяна в Халкидон, Цариград и Комана.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.08.2005
Българска версия: 8505, Английска версия: 2450

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999