Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 12 декември 2005 г., брой 1577
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(12.12.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.90527
USD/BGN   1.65959
CHF/BGN   1.27018
EUR/USD   1.1785*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   2.05%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  АТМ - 98 (София)
ЗЕМСС (Карлово)
Каолин (Сеново)
Пиринска туристическа компания (Банско)
Черно море (Варна)
Авторемонтен завод-Смолян (Смолян)
ИМЛТ (София)
Мембранни технологии (Пловдив)
Мехтехсервиз (Звиница)
Пътстрой-Ловеч (Ловеч)
Изба-Воденичяне (Ямбол)
Свилоза - ЗИК (Свищов)
Газоснабдяване - Хасково (Хасково)
Балканкар-6-ти септември (София)
ВМТ Орбита (София)
Информационно обслужване (София)
Хотел Хемус (София)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37695
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

700 млн. евро по-малко ще получи страната ни от Евросъюза, ако бъде приет предложеният от Великобритания проектобюджет за 2007-2013 г. Очакваните от страната ни средства за този период са близо 10 милиарда, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин пред БНР. Това е първата критична българска реакция на проекта, който Лондон публикува на 5 декември. Очаква се да бъдат водени инфарктни преговори по бюджета на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 15 и 16 т. м. в Брюксел. 

Източник: Стандарт

Заем за финансиране на микро-, малки и средни предприятия в България отпусна Европейската банка за възстановяване и развитие на Юнионлизинг. Дружеството е 100% собственост на Юнионбанк. Заемът е в размер на 3 млн. EUR за срок от 7 години. Максималният размер на лизинговото финансиране, което ще се отпуска за малките и средните фирми, е 125 хил. EUR, а за микропредприятия - до 30 хил. EUR, обясни Росен Мишев, изпълнителен директор на Юнионлизинг. 

Източник: Пари

REFA-курсът, които се проведе в БГЦПО - гр. Стара Загора приключи на 9 декември. Всички участници в него успешно положиха заключителния изпит на семинар "Управление на производствени данни". Те получиха международно признати REFA-сертификати, които са изключително добра референция в отношенията им с фирми от ЕС. По мнение на участниците обучението е насочено основно към практиката, като те споделиха и намеренията си още след завършване на курса поетапно да започнат въвеждане на изучените по време на курса методи в своите предприятия.

Източник: Капиталов пазарНабираме участници за квалификационeн REFA-курс
6.02 - 10.03.2006 - Плевен
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Области на приложение:
 • анализ на задачите, на последователността на операциите в трудовия процес и на условията на труд
 • реконструкция и модернизация на системата за труд с цел постигане на рентабилен и същевременно ергономичен труд
 • самостоятелно проектиране и оптимизиране на процесите
 • ръководство и организиране на работни групи.

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София

  Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
  1-во тримесечие 2005

  Петролни продукти
  Текстилни изделия
  Вино
  Трикотажни изделия
  Месни продукти

  Консервна промишленост
  Парфюмерия и козметика
  Шивашки изделия
  Мебелна промишленост
  Дървообработваща промишленост

  ПОРЪЧАЙ СЕГА
  Дружества
  Производство на листове, плочи, тръби и профили от пластмаси
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Асенова крепост (Асеновград)   43 676  
    2   Капитан дядо Никола (Габрово)   30 039  
    3   Пластмасови изделия (Средец - Бс)   14 089  
    4   Петър Караминчев (Русе)   10 787  
    5   Агротрейдинженеринг (Стара Загора)   8 165  
    6   Финтех-България (София)   2 742  
    7   Идеал пайп (Трън)   2 620  
    8   Метком-7 (София)   1 507  
    9   Девня пласт (Девня)   988  
    10   Селтра (София)   751  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 09.12.2005
    Обща стойност (BGN):   87 095 768.34  
  Брой търгувани компании: 106
  Официални пазари: 498 755.07
  Свободен пазар: 85 476 536.20
  Други сделки: 178 570.00
  Най-голяма промяна в цените
  Строителна механизация 2000 (Стара Загора)  30.38%
  Метизи (Роман)  -26.92%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Райфайзен Лизинг България ООД вече има собствена интернет страница – на адрес www.rlbg.bg клиентите могат да получат изчерпателна информация за всички продукти, предлагани от дружеството, както и условията за тяхната покупка. Лизингов калкулатор дава възможност месечната вноска да бъде изчислена точно, в зависимост от конкретните изисквания на клиента за цена, срок на изплащане и др. На www.rlbg.bg директно може да бъде попълнена онлайн форма с искане за лизинг, като са посочени и всички необходими документи за кандидатстване.

  Източник: Фирмена информация

  Националната електрическа компания (НЕК) удължи с 45 дни до 1 февруари януари 2006 г. срока за подаване на оферти за строителството на АЕЦ "Белене". Това съобщи компанията в писма до двата консорциума, кандидати за участие в процедурата, без да посочва мотивите да поставянето на новия срок. Първоначалното обявеният срок беше 15 декември. За изпълнител на строителството на новата 1000-мегатова мощност се конкурират руско-френският консорциум "Атомстройекспорт"/"Фраматом" и чешкият "Шкода Алианс" с участието на "Шкода J.S", "Шкода Прага" и чешкия Институт за ядрени изследвания.

  Източник: Дневник

  Булгартабак холдинг ще намали първоначално обявените нови цени на цигарите за следващата година. Това ще стане за сметка на печалбата, обясни изпълнителният директор на холдинга Георги Костов. От следващата година предсрочно се увеличават акцизите на цигарите, което ще доведе до шоково поскъпване на тютюневите изделия. Мотивите на правителството за тази мярка бяха, че това ще доведе до допълнителни постъпления от акциз и ДДС, които са необходими за финансиране на някои намаления при преките данъци, както и ограничаване на проинфлационните фактори, които биха действали през 2008 г., когато страната ще се готви за приемането на еврото и трябва да поддържа определено ниво на инфлация.

  Източник: Дневник

  Всички пакети за супер бърз интернет БТК ADSL ще струват с 10% по-малко през 2006 г., ако бъдат закупени до края на тази година, съобщиха от БТК. Това са пакетите за домашни абонати - "256 Темпо" и "512 Безкрай", а за бизнес абонатите - "512 BIZ", "1024 BIZ" и "2048 BIZ". Новите клиенти на телекома пък ще могат да плащат по-малко през следващата година, като вземат БТК ADSL за дома или офиса между 12 и 31 декември 2005 година. По-ниските цени на ADSL ще могат да се ползват и от жителите на нови 36 града, в които компанията, ръководена от Денис Уолах, пуска бърз интернет до края на годината.

  Източник: Монитор

  Чужди инвеститори търсят терени за строеж на сгради, които да се отдават под наем. Това съобщи Пенка Димитрова от агенцията за недвижими имоти Адрес груп. Първите подобни проекти са за големите градове София, Варна, Бургас и Пловдив. Инвестиционни намерения в тази насока са обявили италианци, англичани и руснаци, твърди Орлин Владиков, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти". Има и български предприемачи, които са готови да вложат парите си в подобни проекти.

  Източник: Стандарт

  100 хиляди литра годишно ще произвежда модерната бутикова винарна на братята Атанас и Пламен Бобокови в Русе. Тя бе открита от президента Георги Първанов в събота вечер. Като съдружник братя Бобокови са привлекли Цанко Станчев, един от най-добрите специалисти в България в областта на винопроизводството. Освен избата комплексът "Левента" на Винарска къща Русе разполага със зала за дегустации, магазин и ресторант-градина.

  Източник: Монитор

  С много фойерверки и малко сняг стартира зимният сезон в Пампорово. Официалното откриване бе в събота вечерта. За туристите обаче все още няма условия за ски, тъй като снежната покривка е едва 15 см, съобщиха от Планинската спасителна служба. Въпреки това Пампорово АД очаква около 30% повече гости в сравнение с миналата зима. Това сочат заявките на туроператорите и продажбите на ски пакети, съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Илиев.

  Източник: Стандарт

  В Обединените арабски емирства започва първият по рода си бизнес форум, организиран от президента на Електромашиноимпекс Борислав Дионисиев и собственика на Феста Холдинг Петя Славова, под патронажа на престолонаследника на емирство Рас Ал Кайма Шейх Сауд Бин ал Касини. 50 бизнесмени ще проучват възможността за бизнес с едно от седемте емирства в арабското обединение. Между ОАЕ и България съществува много малък стокообмен от 12 млн. долара.

  Източник: Монитор

  С 43% са се увеличи продажбите на леки автомобили с марката "Хюндай" у нас за първите 11 месеца на 2005 г. в сравнение със същия период на предходната. Това отчете ексклузивният вносител на корейската марка у нас Индустриал комерс

  Източник: Монитор         Българска Стопанска Камара


  ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
  “ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света
  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.  Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ
   
  Новини от БСК

  На 9 декември 2005 г. Асоциацията на организациите на българските работодатели на свое извънредно заседание прие Декларация относно игнорирането на работодателските организациии при приемането на важни решения, засягащи индустриалните отношения и социалния диалог в България. 

  Италианският институт за външна търговия организира делови форум „Икономическо сътрудничество с фирми от област Тоскана” на 13 декември, хотел „Хилтън”, зала „Мусала”, от 9.00 ч.

  Стартира конкурс за произведени в България стоки, които успешно са се наложили на международните пазари. Предложения за номинации се приемат до 13 декември т.г.!

  На 13 декември, вторник, от 11.00 часа, в пресклуба на БТА ще се проведе съвместна пресконференция на фирма „ДИЕЛ” (член на БСК) и Българския атлантически институт.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  Новият офис на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е на адрес София 1000, ул." Генерал Й. Гурко" 16, етаж 4, офис 407А ( сградата на НТС ул." Г. С. Раковски" 108), тел. 987 47 43, е-mail: union@org-bg.net, office@org-bg.net, http://canning.bafdi.com/

  На 15 декември 2005 г. в гр. Русе ще се проведе Семинар с международно участие на тема “Свободно движение на работна сила”. Срок за заявки – 24 ноември 05 г.

  Регионалната Cisco академия
  към Българската Стопанска Камара
  Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
  Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
  3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
  1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
  4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
  2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
  4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
  3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Немската компания в областта на високите технологии Jenoptik получи най-голямата си поръчка досега на стойност 700 млн. евро (824 млн. щ.д.) за изграждането на завод за чипове в Средния Изток, съобщиха в петък от компанията. Jenoptik отказа да назове името на клиента или страната, в която ще бъде построен заводът. Производителят на чипове Intel съобщи миналата седмица, че ще построи завод за чипове в Израел на стойност над 3,5 млрд. щ.д., което ще бъде най-голямата инвестиция в страната от индустриална компания.

  Източник: Ройтерс

  САЩ

  Най-голямата американска провинциална телефонна компания Alltel планира да излезе от бизнеса с фиксирани телефонни линии чрез сделка на стойност 9,1 млрд. щ. д., за да се съсредоточи върху бизнеса с мобилни телефони. Alltel ще отдели поделението за фиксирана телефония и ще го слее с Valor Communications Group. Акционерите на Alltel ще притежават 85% от новата компания, а инвеститорите във Valor – останалата част, заявиха в петък двете компании. Alltel планира да изкупи обратно акции за 3 млрд. щ.д. след отделянето.

  Източник: Блумберг

  Азия

  Индия е станала най-привлекателната страна в света за преки чуждестранни инвестиции след Китай, според годишно проучване на инвеститорското доверие в световен мащаб на консултантската компания A.T. Kearney. Докато Китай заема първото място от 2002 г., нарастването на интереса към Индия е по-скорошна тенденция, която съвпада с подновения натиск на реформаторите в Ню Делхи за предлагането на по-благоприятни условия за преки чужди инвестиции като източник на капитал, технология и ноу-хау.

  Източник: FT

   
  Индекси на фондови борси
  09.12.2005
  Dow Jones Industrial
  10 778.58 (23.46)
  Nasdaq Composite
  2 256.73 (10.27)
  Стокови борси
  09.12.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)59.39
  Brent crude ($US/bbl.)57.35
  Heating oil ($US/gal.)1.7300
  Natural gas ($US/mmbtu)14.3100
  Unleaded gas ($US/gal.)1.6000
  Gold ($US/Troy Oz.)530.20
  Silver (cents/Troy Oz.)9.10
  Platinum ($US/Troy Oz.)1 006.90
  Hogs (cents/lb.)65.90
  Pork bellies (cents/lb.)86.20
  Live cattle (cents/lb.)94.53

         Опознай България

  67 години от рождението на Невена Коканова

  Първата дама на българското кино Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 г. в Дупница. Започва кариерата си на 18 години в средата на 1950-те в Ямболския театър, без да има специално образование, а дебют в киното прави във филма Години за любов. Така се поставя началото на една от най-ярките кариери в историята на българския театър и кино. През 60-те и 70-те години тя се утвърждава като символ на българското кино, въплъщаваща образа на жена с характер, обаятелен темперамент и женственост. Коканова има повече от 50 роли, като някои от най-запомнящите се от тях са на Ирина в екранизацията на "Тютюн" (1962) и на печално-страстната Лиза от "Крадецът на праскови" (1964). Незабравими са и превъплъщения й в образите на Ана от "Карамбол" (1966), Герда от "Дъх на бадеми" (1967), Неда от "Отклонение" (1967), написана от Блага Димитрова специално за нея, и много други. През 1969 г. се снима във филма на голямата италианска кинорежисьорка Лилиана Кавани "Галилей". Получава награди на Варненския фестивал. Удостоена е с приза "Златна камера" на Съюза на българските филмови дейци. Невена Коканова почина на 3 юни 2000 год.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.12.2005
  Българска версия: 9107, Английска версия: 2553

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999