Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 24 януари 2005 г., брой 1351
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(24.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.81293
USD/BGN   1.50878
CHF/BGN   1.26256
EUR/USD   1.2963*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  


Общи събрания днес
  Информационно издателски център Импулс (София)
Осъм-инвест (Ловеч)
Сплав комерс (София)
Раломекс (Завет)
КД Инвестмънтс (София)
Родопа-Пазарджик (Пазарджик)
Пирин - мрамор (Сандански)
Полимерстрой (София)
Принт-инвест (Ловеч)
Ралекс (Завет)
 

Обществени поръчки
  Доставка на газьол - Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов
Доставка на дизелово гориво - Национална гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ"
Доставка на канцеларски материали - Национален военен университет "Васил Левски", Велико Търново
Доставка на консумативи за копирни машини и на резервни части за компютри - Национален военен университет "Васил Левски", Велико Търново
Доставка на МПС - Технически университет - София
Доставка на строителни материали и дребна железария - Национален военен университет "Васил Левски", Велико Търново
Доставка на хранителни продукти - Стопанска академия "Д. А. Ценов", Свищов
Доставка чрез покупка на МПС - Икономически университет - Варна
Закупуване на автомобил с висока проходимост и пътнически микробус - Университет за национално и световно стопанство
Организация и осъществяване въоръжена охрана - Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов
Проектиране и изпълнение на строителни и монтажни работи - Национален институт на правосъдието
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29836
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Рейтингът на банковия сектор пред инвеститорите и клиентите непрекъснато расте, каза Петко Кръстев, главен секретар на БНБ, пред банковата общност в Разград по повод 100-годишния юбилей на банковото дело в града. Той поднесе поздравления от името на УС на БНБ. У нас работят едни от най-модерните и печелившите европейски банкови институции.

Източник: Пари

Междуфирмените дългове се увеличават с темпове, 4 пъти по бързи от тези, с които расте основния икономически показател на страната - брутния вътрешен продукт /БВП/ в последните четири години.  Според експерти на БСК критичното ниво на "висящите" дългове между фирмите води до недостиг на финансови средства и у коректните предприятия, блокира дейността им и влошава техните възможности да се задържат на пазара.

Източник: Монитор

Приватизация

Военният завод Дунарит-Русе и най-големият собственик на военни имоти - Войнтех, ще бъдат продадени на търг до дни. Днес изтича срокът, в който кандидат-купувачите могат да купят документи за участие в наддаването и за двете фирми. До края на септември 2004 г. Войнтех отчита 2,244 млн. лв загуба. Загубата на Дунарит за 2002 г. е 4,124 млн. лв.

Източник: Сега

От 2.8 млн. евро до 26.5 млн. лв. варират предложените от инвеститорите цени за покупката на 100% от Топлофикация Плевен. В петък изтече крайният срок за подаване на окончателни оферти в конкурса за раздържавяване на централата, като предложения направиха пет кандидата.  Експерти от Агенцията за приватизация (АП) публично отвориха офертите на Делта ком холдинг груп ЕООД - София, Риск инженеринг АД - София, Амга ациенда мултисервизи - Италия, Метрони ЕООД - София, и Далкия България ЕАД - София

Източник: Дневник

В петък(на 21 януарит) депутатите отложиха гласуването на стратегията за Параходство Български морски флот, предстои да се одобрят в пленарна зала и правилата за продажба на България Ер. Едва след приемането на тези два документа ще бъде разгледана и стратегията за БМФ. Според председателя на транспортната комисия Йордан Мирчев няма проблем веднага след гласуването да бъдат предложени за продажба на борсата срещу компенсаторки 30% от морския флот

Източник: Пари

Вицепремиерът Николай Василев ще присъства на борсовата сесия, за да се запознае при какви условия ще се продават 34,78% от акциите на БТК. Търгът е насрочен за 27 януари. След като стана ясна датата за продажба на държавния пакет от БТК на борсата, компенасторките почти не са слизали под номинала си, коментираха брокери.

Източник: Сега

Дружества
Производство на метални изделия, без машини и оборудване
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Металик-Стара Загора (Стара Загора)   704  
  2   Мауер Локинг Систем (Варна)   434  
  3   Резбонарезни инструменти Габрово (Габрово)   297  
  4   Херос (Пловдив)   184  
  5   Тангра АВ (София)   160  
  6   Проджеко България (Варна)   148  
  7   Туристстрой-Царацаво (Царацово)   136  
  8   Макет (Шумен)   116  
  9   Туристстрой-96 (Царацово)   109  
  10   Пловдивстройресурс (Пловдив)   88  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 21.01.2005
  Обща стойност (BGN):   2 723 244.88  
Брой търгувани компании: 98
Официални пазари: 443 908.12
Свободен пазар: 1 445 842.05
Други сделки: 798 831.60
Най-голяма промяна в цените
Поляница (Търговище)  -74.40%
Антикороза (Кнежа)  42.86%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Пристанище Бургас ще бъде дадено на концесия, след като бъде финализиран японският проект за модернизирането му, обяви в Бургас министърът на транспорта Николай Василев. Той коментира като нецелесъобразно и на практика и невъзможно искането на морските общини сами да стопанисват пристанищата си.

Източник: Пари

През 2005 година Варнагаз ще вложи 5.3 млн. лева, за да разшири газопреносната си мрежа. Овергаз, мажоритарен собственик на Варнагаз АД,  притежава лицензи за газификацията на още 23 български града. Инвестицията, която компанията ще направи във Варна до 2013 г., е за повече от 20 млн. евро. Домакинствата, потенциални потребители на синьото гориво в морската столица, са около 40 хил., а индустриалните предприятия, заявили интерес, са около 30. Варнагаз има лиценз за газифициране на районите "Одесос", "Приморски" и курортните комплекси Златни пясъци и Св. Константин и Елена. Лиценз за останалите три района на морската столица има Примагаз АД

Източник: Дневник

Пивоварна Болярка ВТ възнамерява да купи 34 % от акциите на професионален футболен клуб Етър 1924. Преди няколко месеца Общинският съвет във В. Търново също даде принципното си съгласие Общината да придобие безвъзмездно 34 % от акциите на футболния клуб.

Източник: Янтра - Велико Търново

HVB Bank Biochim (Ейч Ви Би Банк Биохим), член на HVB Group (Ейч Ви Би Груп), получи най-високите рейтинги за България в изследване за най-добрите банки-попечители в развиващите се пазари за 2004 г.

Източник: Монитор

НСБОП разполага с информация за контрабанда с цигари в Булгартабак. Преговори с ирански компании за производството на 40 млрд. къса цигари по тяхна рецепта и марка е започнал Благоевград БТ през юни 2003 г., заяви Георги Божинов, след като в петък в парламента поради липса на кворум бе провален дебатът за приватизацията на Булгартабак холдинг. На завода за опаковки в Пловдив Юри Гагарин е дадена поръчка първоначално за 260 тона, а впоследствие - за опаковки на неколкостотин хиляди тона цигари.  Последвала остра реакция от иранска страна и искане за неустойки между 5 и 8 млн. USD заради това, че българското дружество не притежава марката цигари "Бахман", но търгува с нея. В момента исканата санкция достига около 12 млн. USD, добави Божинов.

Източник: Пари


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СИГНАЛИ ЗА НЕРЕДНОСТИ в процедурите по Закона за обществените поръчкиСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

Председателят на БСК бе удостоен с наградата “Мистър Икономика 2004”

На 27 януари 2005 г., от 10.00 до 15.00 ч в БСК ще се проведе семинар на тема "Енергийната ефективност в Република България - законова рамка и перспективи", организиран от Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, Европейския институт, Българската стопанска камара и радио "Нова Европа", в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България.

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в семинар "Външнотърговски сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба и оръжие". Семинарът ще се проведе на 28 януари 2005 в зала 102, в сградата на БСК, от 10:00 ч до 16:00 ч.

БСК стартира публично допитване относно изготвянето на националната нормативна база за електронната търговия и електронния бизнес

Ръководителят на СТИВ-Будапеща Лиана Узунова информира за изискванията при превоз на стоки при преминаването през територията на Унгария.

Във връзка със зачестилите искания за намаляване на митата при внос в България, Министерството на икономиката информира, че в обнародваната в ДВ 86/ 2003 Наредба за условията и реда за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата , в сила от 1 януари 2004 г., изрично са формулирани съществена част от правилата за това. За подробности по темата – ТУК.

От 21 януари 2005 г. влизат в сила промени в Наредба 11 за писмено деклариране на стоките при внос/износ, с които се въвежда опростено попълване на митническата декларация.

Център за външноикономическо сътрудничество обявява СВОБОДНО МЯСТО ЗА ЕКСПЕРТ по “Международно икономическо сътрудничество с немско говорящи страни”

Австрийска икономическа мисия ще посети България от 1-ви до 2-ри февруари 2005 за срещи на официално и фирмено равнище. Срещите с български фирми ще се състоят на 01.02.2005 г. от 9.00 ч. до 17.00 ч. и на 02.02.2005 г. от 9.00 ч. до 14.00 ч. в конферентната зала на хотел "Сити", ул. "Стара Планина" 6, София.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел"Пловдив", гр. Пловдив, зала"Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Печалбата на ThyssenKrupp е нараснала над два пъти през първото тримесечие на настоящата фискална година, на фона на рекордното търсене на стомана, което позволи на компанията да увеличи цените си и да прогнозира запазване на силното представяне през цялата година. Базираната в Дюселдорф групировка заяви, че печалбата за първите три месеца завършващи през декември 2004 г., се очаква да бъде “доста над” 400 млн.евро, а продажбите да отбележат ръст от 20%, достигайки 10.1 млрд.евро в стойностно изражение.

Източник: FT

САЩ

General Electric Co. обяви 18% ръст в печалбата за изминалото фискално тримесечие, благодарение на прираста в приходите от дейността на компанията в областта на финансите, транспорта и здравеопазването. GE, която произвежда всичко – от газови турбини до телевизионни предавания и кредитни карти, регистрира чиста печалба за четвъртото тримесечие в размер на 5.38 млрд.щ.д., или 51 ц. на акция, в сравнение с 4.56 млрд.щ.д., или 45 цента на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Холандската пивоварна компания Heineken води преговори за закупуването на контролен пакет от акции в китайската Kingway, в опит да се справи с конкуренцията на  Anheuser-Busch и други международни компании на най-големия пазар на бира в света. Heineken, която купи 21% от Kingway миналата година за 71 млн.щ.д., иска да придобие още акции от GDH – най-големия акционер в китайската компания, държащ 52.6% от него. GDH е инвестиционното дружество на местното правителство в китайската провинция Гуандун (Кантон).

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
21.01.2005
Dow Jones Industrial
10 392.99 (-78.48)
Nasdaq Composite
2 034.27 (-11.61)
Стокови борси
21.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.53
Brent crude ($US/bbl.)45.65
Heating oil ($US/gal.)1.3700
Natural gas ($US/mmbtu)6.2600
Unleaded gas ($US/gal.)1.3200
Gold ($US/Troy Oz.)426.90
Silver (cents/Troy Oz.)6.81
Platinum ($US/Troy Oz.)869.30
Hogs (cents/lb.)76.60
Pork bellies (cents/lb.)94.10
Live cattle (cents/lb.)87.90

       Опознай България

Петко Каравелов (24.III. 1843 г. – 24.I.1903 г.)

Петко Каравелов е един от ярките български политически и държавни дейци на своето време, а и изобщо. Брат на великия българин, писател и революционер Любен Каравелов. Многократно е заемал отговорни държавни длъжности – министър-председател, министър (на финансите, правосъдието, земеделието, търговията и вътрешните работи), председател на Народното събрание, народен представител, регент. В качеството му на министър-председател допринася за Съединението на България и за дипломатическото признание на този акт. Подлаган многократно на политически репресии, емигрира по времето на "режима на пълномощията" (1881-1883г.), с който се потъпква Търновската конституция; политически затворник и морален лидер на опозицията при Стамболовия режим. Погребан е в двора на Черната джамия (днес черква"Св.Седмочисленици), където прекарва повече от четири години като затворник.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.01.2005
Българска версия: 7602, Английска версия: 2296

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999