Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 31 януари 2005 г., брой 1356
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(31.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.82410
USD/BGN   1.50044
CHF/BGN   1.26501
EUR/USD   1.3035*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 26.01   2.45%  


Общи събрания днес
  Бляк Сий Бизнес Инвестмънт (Бургас)
Аптечно-Перник-98 (Плевен)
Виастрой (Смолян)
Аптечно-Перник (Плевен)
Елма-Троян (Троян)
 

Обществени поръчки
  Доставка на горива - Регионална дирекция на вътрешните работи - Търговище
Доставка на медикаменти - "МБАЛ "Ардино" - ЕООД
Доставка на медикаменти - "Многопрофилна болница за активно лечение - Пирдоп" - ЕООД
Доставка на медикаменти - Държавна психиатрична болница "Д-р Г. Кисьов", Раднево
Доставка на медикаменти и медицински консумативи - "МБАЛ - Дулово" - ЕООД
Доставка на медикаменти и медицински консумативи - "МБАЛ - Свищов" - ЕООД
Доставка на хранителни продукти - Дом за медико-социални грижи за деца - Търговище
Периодична доставка на медикаменти - "МБАЛ "Св. Ив. Рилски" - ЕООД, Козлодуй
Периодични доставки на газьол - Дом за медико-социални грижи за деца - Търговище
Преустройство на кухня в стационарни отделения - "МБАЛ - Търговище" - АД
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30022
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Рекордни приходи от 15.858 млрд. лв. са влезли в бюджет 2004, показват данни от финансовото министерство за изпълнението му. Общите приходи са увеличени спрямо планираните с 1.442 млрд. лв. Надплановите данъци са 1.173 млрд. лв. Рекордни са и разходите в размер на 15.198 млрд. лв. Правителството е увеличило харчовете с 900 млн. лв. за година. Бюджетният излишък по консолидираната програма е 659.212 млн. лв. 

Източник: Пари

С 1 млрд. квтч падна производството на ток през 2004 г. в сравнение с 2003 г., съобщи в Стара Загора зам.-председателят на НЕК Митьо Христозов на кръгла маса за предизвикателствата на родната енергетика. Анализът за намаленото електропроизводство още не бил готов. Засега можел да се посочи само един фактор - по-меката зима и по-хладното лято през 2003. 

Източник: Стандарт

Приватизация

В 14.00 часа днес (31януари) изтича крайният срок за подаване на индикативни оферти в конкурса за продажбата на пакети дялове на 8 дружества от военните заводи Терем. Очаква се оферта от единствения кандидат, подал документи за допуск в процедурата ­ Люрсен България енд партнерс. Фирмата бе регистрирана у нас през ноември 2004 г., когато конкурсът за осемте дружества на Терем в София, Пловдив, Варна, Костенец, Божурище, В. Търново, Провадия и Търговище вече беше обявен. 

Източник: Монитор

Дружества
Област Търговище
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Пътинженернгстрой-Т (Търговище)   1 130  
  2   Ему-Търговище (Търговище)   817  
  3   М Трико (Омуртаг)   150  
  4   БКС-Търговище (Търговище)   137  
  5   ПИМ-Търговище (Търговище)   120  
  6   Радита (Търговище)   109  
  7   Божур 2000 (Търговище)   68  
  8   Сива (Търговище)   28  
  9   Агроелит-1 (Търговище)   18  
  10   Консорциум-Елмонтажи (Търговище)   3  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 28.01.2005
  Обща стойност (BGN):   9 975 908.47  
Брой търгувани компании: 84
Официални пазари: 897 599.73
Свободен пазар: 7 869 966.96
Други сделки: 324 748.27
Най-голяма промяна в цените
Плевен-БТ (Плевен)  -36.17%
Одесос - Кораборемонтен завод (Варна)  30.55%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Френската компания Юрокоптер финализира сделката за доставката на 18 транспортни хеликоптера за Българската армия за 358 млн. евро. Договорът между Министерството на отбраната и компанията беше парафиран. Подпис под документа сложиха военният министър Николай Свинаров и вицепрезидентът по маркетинга и продажбите на компанията Люк Берние. 

Източник: Дневник

Кремиковци АД спечели търг с явно наддаване за закупуване на завод за производство на ламарина с полиестерно покритие, който се намира в сръбския град Лесковац – на около 40 км от град Ниш. Заводът в град Лесковац е построен през 1974 г., но технологичната база е на добро ниво, което позволява да се извършва полиестерно покритие и на алуминиеви профили. Въпреки това се предвижда до една година да се направи реконструкция и модернизация на предприятието, за което ще бъдат инвестирани близо 1 един милион евро. С придобиването на този завод се удвоява капацитетът на Кремиковци за производство на най-скъпия металургичен продукт до 72 000 тона годишно.

Източник: Фирмена информация

Москва е оттеглила своите претенции към собствеността в някои от цигарените ни фабрики, съобщи в петък (28 януари) извънредният и пълномощен посланик на Москва у нас Н.Пр. Анатолий Потапов. Както е известно, Руската федерация отправи подобни искания при предишния опит за приватизация на холдинга през 2003 година.

Източник: Банкеръ

Над 50% от апартаментите в комплекса Маунтин резидънс, който се строи в Банско, вече са купени или капарирани, съобщиха от Колиърс Интърнешънъл. Комплексът е разположен на 1 км. от лифт Гондола, в непосредствена близост до реката и хотел Глазне, и включва 49 апартамента от типа второ жилище с площ между 44 и 101 кв. м. 

Източник: Монитор

Нова система за управление на въздушното движение ще бъде пусната в края на февруари, съобщиха от държавното предприятие Ръководство на въздушното движение (РВД). Монтажът и доставката на оборудването е на италианската компания Аления Маркони. През миналата седмица бяха осъществени 72-часови проби и проверки, които са успешни. Предстои въздухоплавателната администрация да сертифицира системата.

Източник: Дневник

Германската фирма Kaufland планира изграждането на едноетажен хипермаркет с експлоатационна площ около 5000 кв. м и около 200 прилежащи места за паркиране във Враца. Част от проекта ще бъде изпълнен от местни строители и доставчици. Оферта за изграждането на магазин с търговска площ 200 кв. м във Враца, надземен паркинг за 90 коли има и BILLA.

Източник: Пари

Компанията Балкан плаза АД от Троян инвестира 3 млн. лв. в изграждането на новия хотел Троян плаза в града. Средствата са собствени и кредит от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Базата вече работи, като е категоризирана на четири звезди, обяви търговският директор Катя Иванова.

Източник: Дневник


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

БСК стартира публично допитване относно изготвянето на националната нормативна база за електронната търговия и електронния бизнес

Ръководителят на СТИВ-Будапеща Лиана Узунова информира за изискванията при превоз на стоки при преминаването през територията на Унгария.

Във връзка със зачестилите искания за намаляване на митата при внос в България, Министерството на икономиката информира, че в обнародваната в ДВ 86/ 2003 Наредба за условията и реда за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата , в сила от 1 януари 2004 г., изрично са формулирани съществена част от правилата за това. За подробности по темата – ТУК.

От 21 януари 2005 г. влизат в сила промени в Наредба 11 за писмено деклариране на стоките при внос/износ, с които се въвежда опростено попълване на митническата декларация.

Център за външноикономическо сътрудничество обявява СВОБОДНО МЯСТО ЗА ЕКСПЕРТ по “Международно икономическо сътрудничество с немско говорящи страни”

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Израел, Кения, Гватемала, Корея, Коста-Рика, САЩ

В днешния си брой (31 януари) вестник “Труд” публикува мнение на председателя на БСК Божидар Данев със заглавие: "Политическият елит се превърна в охранител на статуквото". Повод за статията е инициатива на Центъра за икономическо развитие, стартирала в края на 2004 г.

Австрийска икономическа мисия ще посети България от 1-ви до 2-ри февруари 2005 за срещи на официално и фирмено равнище. Срещите с български фирми ще се състоят на 01.02.2005 г. от 9.00 ч. до 17.00 ч. и на 02.02.2005 г. от 9.00 ч. до 14.00 ч. в конферентната зала на хотел "Сити", ул. "Стара Планина" 6, София.

На 10 февруари 2005 г., в “Новотел Пловдив” (гр. Пловдив, ул. “Златю Бояджиев” 2) ще се проведе тематична среща “Енергийна ефективност и технологично обновление в индустрията”. Срок за заявки - 7 февруари

На 11 февруари 2005 г. Център Чиста Индустрия организира първия в България, семинар на тема ISO 14001:2004 Системи за управление по околна среда - нови изисквания и различия спрямо БДС ЕN ISO 14001:1998. Срок за заявки - 8 февруари

Предстои приемане от страна на МИ, МОСВ, МРРБ и МЗ на НАРЕДБА за норми за допустими емисии на замърсители на въздуха от неподвижни източници, отменяща Наредба № 2/1998г. БСК, браншови камари и предприятия за производството на цимент, метали, торове и други, представиха свои становища и предложения за промени. БСК очаква допълнителни становища до 15.02.2005 г. на адрес: Brankov@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-големият производител на мобилни телефони в света Nokia обяви по-малък от очаквания спад в печалбата за изминалото тримесечие, на фона на засиленото търсене по Коледа. Печалбата за четвъртото фискално тримесечие преди облагане с данъци е в размер на 1.46 млрд.евро, в сравнение с 1.73 млрд.евро през 2003. Анализаторите очакваха резултатът да бъде около 1.3 млрд.евро. Чистите продажби достигат 9 млрд.евро, от 8.7 млрд.евро преди година.

Източник: BBC

САЩ

В петък Procter & Gamble съобщи, че ще купи Gillette Co. за 57 млн.щ.д. в акции, обединявайки две от най-популярните производителки на домакински стоки в САЩ, чиито продукти варират от Pampers до батериите Duracell. Комбинираната компанията се очаква да генерира годишни приходи в размер на 60 млрд.щ.д.. Сделката оценява една акция на компанията Gillette, която е най-известна с ножчетата си за бръснене, на 53.94 щ.д., или с 18% над цената при затварянето на борсовата търговия в четвъртък.

Източник: Ройтерс

Азия

NEC е поредният японски производител на електроника, който публикува предупреждение, че печалбата за тази година ще бъде по-ниска от първоначално очакваната, поради отслабеното търсене и резкия спад в цените. Групировката съобщи, че очаква оперативната печалба за цялата година да бъде с 10% по-ниска от първоначалните прогнози, или в размер на 135 млрд.йени (1.3 млрд.щ.д.), до голяма степен поради заниженото търсене на полупроводници.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
28.01.2005
Dow Jones Industrial
10 427.20 (-40.20)
Nasdaq Composite
2 035.83 (-11.32)
Стокови борси
28.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.18
Brent crude ($US/bbl.)44.95
Heating oil ($US/gal.)1.3300
Natural gas ($US/mmbtu)6.2600
Unleaded gas ($US/gal.)1.3200
Gold ($US/Troy Oz.)428.10
Silver (cents/Troy Oz.)6.80
Platinum ($US/Troy Oz.)872.30
Hogs (cents/lb.)75.30
Pork bellies (cents/lb.)94.38
Live cattle (cents/lb.)87.68

       Опознай България

Празник на Търговище

На 29 януари своя официален празник празнува община Търговище. Според археологическите сведения по тези места са живели хора още през медно-каменната епоха (V-IV в.пр.н.е.). В околностите на града са открити останки от тракийски селища, селища от римската епоха, както и крепост от ранновизантийската епоха. Намерени са и останки от селища от Първата и Втората българска държава. Старото име на селището – Ески Джумая, се среща за първи път в данъчен регистър от 1573 г. През 1658 г. то става административен център. Географското положение, процъфтяващите занаяти и търговия превръщат Ески Джумая в средище на най-известния панаир в европейската част на Османската империя. Още в ХVІІІ век тук е открито килийно училище, което през 1846 г. е преобразувано в светско. През 1872 г. Ангел Кънчев създава таен революционен комитет. След Освобождението настъпва бърз икономически и културен възход на града. Търговските му традиции дават основание за промяна на името Ески Джумая в Търговище през 1934 г. През 1958 г. той става административен център на окръг.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 31.01.2005
Българска версия: 7625, Английска версия: 2312

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999