Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 27 юли 2005 г., брой 1481
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(27.07.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.83639
USD/BGN   1.63163
CHF/BGN   1.25350
EUR/USD   1.1987*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Електростомана-98 (Карлово)
ДИТЦ (София)
КТЗ (Карлово)
ПФК Локомотив Пловдив - 1936 (Пловдив)
Кетчуп - Фрукт - 99 (Айтос)
Капо Грейн (София)
Витоша ЗПД (София)
Неръждаема арматура (Пловдив)
Витоша-живот ЗК (София)
Агротехника-Карлово (Карлово)
НППА (Кърджали)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0392SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага филтриращи елементи, влагани в очистващите инсталации за твърди замърсители. Продуктите на фирмата намират широко приложение в различни промишлени отрасли (тежка промишленост, производство на строителни материали, дървообработване и хартиена промишленост, химическа промишленост – производство на прахове за пране, изгаряне на битови и опасни отпадъци и т.н.).  
(03930SK) Фирма от Словакия произвежда и предлага дискове за рязане и шлифоване, ламелни, диамантени дискове, крепежни елементи, електрически ръчни инструменти и под.
(0394SK)Фирма от Словакия произвежда и изнася промишлени взривни вещества. Желае да установи контакт с български фирми дистрибутори на този продукт, както и с мини, кариери, строителни фирми.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34581
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

С 3 884 534 лв. бюджетни кредити ще се финансира проектът Улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна България. Те се осигуряват за сметка на държавни инвестиционни заеми, а парите се пренасочват от предвидените в началото на годината средства за капиталови трансфери за пристанище Лом, които намаляват от 5 млн. на 1115. хил. лв.

Източник: Пари

20 млн. лв. от оперативния резерв на Националната здравноосигурителна каса ще бъдат деблокирани, съобщи директорът й д-р Иван Букарев. Болниците вече са изхарчили 90% от предвидените средства за годината. Не е изключена възможността да се актуализира бюджетът на НЗОК. Необходими са 470 млн. лв. на година, за да функционира нормално болничната помощ.

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Агенцията за приватизация (АП) спря насрочения за 4 август търг за продажбата на Воинтех. Причината е, че за част от имотите на дружеството има правни спорове и към раздържавяването му ще се премине едва след като те бъдат уредени. Проблемът всъщност е в статута на отделни имоти на дружеството - дали са общинска или държавна собственост. До изясняването на въпроса процедурата за приватизация остава блокирана. 

Източник: Дневник

Обжалват решението за Бояна с което Върховният административен съд спря преговорите с определения от Агенцията за приватизация купувач Ню имидж. Миналата седмица трима магистрати постановиха да се прекрати предварителното изпълнение на това решение, тъй като то се обжалва. От Агенцията за приватизация подадоха жалба срещу определението на ВАС.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на електрически машини и апарати, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Елма-Троян (Троян)   13 064  
  2   Елхим-Искра (Пазарджик)   10 991  
  3   Елкабел (Бургас)   10 448  
  4   Емка (Севлиево)   10 302  
  5   Енергия-Търговище (Търговище)   9 822  
  6   Гамакабел (Смолян)   8 695  
  7   Елпром ЗЕМ (София)   8 251  
  8   Светлина-Сливен (Сливен)   6 311  
  9   Мехатроника (Габрово)   3 873  
  10   Дина Комерс (Асеновград)   1 921  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 26.07.2005
  Обща стойност (BGN):   12 549 677.46  
Брой търгувани компании: 83
Официални пазари: 474 028.15
Свободен пазар: 3 920 785.72
Най-голяма промяна в цените
Мак-Габрово (Габрово)  -18.70%
Никотиана Холдинг (София)  18.18%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Енергоремонт-Русе АД - Русе /ENRR/, чието общо събрание се проведе на 21 юли 2005, не разпределя дивидент за 2004 г. Енергоремонт-Русе АД отчете печалба в размер на 98 000 лв.

Източник: Капиталов пазар

Водоснабдяване и канализация ООД - Варна, обяви открит конкурс за избор на компания, която да извършва проверка на водомери за точност след ремонт и периодични проверки за точност. Приблизителната обща стойност на договора е 50 хил. лв. без ДДС. Тестовете ще обхванат следните групи водомери - позиция 1 е за DN15 до DN40, втората е за DN40 до DN200. Гаранцията за участие в малката поръчка е 300 лв.

Източник: Дневник

Корпоративна търговска банка ще бъде официалната банка на световното първенство по самбо, което ще се проведе в София през 2006 г., както и на европейското през 2007 г. То също ще бъде в София. Банката, чийто председател на надзорния съвет е Цветан Василев, има 4-годишен договор за спонсорство с федерацията по самбо.

Източник: Пари

Премахват надзора в Пощенска банка заради промяна в системата на управление от двустепенна на едностепенна. БНБ преиздаде сертификатите за наличие на квалификация и професионален опит в банковото дело на Асен Ягодин, Атанасиус Петропулос, Антониос Хасиотис и Теодорос Каракакис.

Източник: Стандарт

Комисията за защита на конкуренцията глоби с по 8 000 лв. десет застрахователни компании, съобщиха от комисията. Алианц-България, Евро Инс и Лев Инс са санкционирани за заблуждаващи съобщения за намаляване на цени и други търговски условия при предлагане на услуги. За нарушение на друг текст от закона са глобени Алианц-България-София, ДЗИ-Общо Застраховане-София, Бул Инс-София, Орел-София, Юпитер, Армеец, Виктория и Общинска застрахователна компания. Те са предлагали отстъпки за покупка на даден продукт при условие, че е купен друг.

Източник: Сега

Бора консулт 2002 ще завърши изграждането на хотелския си комплекс Маджестик до дни, каза управителят на дружеството Румен Чалдъров. Парк-хотелът, който се намира в северната част на курортния комплекс, между петзвездните Хелена ризорт и Виктория палас, ще бъде открит в началото на август 2005 година. 

Източник: Дневник

КРЗ Одесос отчете 53% ръст в печалбата си за полугодието. Кораборемонтният завод във Варна реализира финансов резултат от 4,37 млн. лв. в сравнение с 2,86 млн. лв. за същия период на 2004 г.

Източник: Стандарт

Община Варна избра Райфайзенбанк за инвестиционен посредник на втория си облигационен заем, съобщи кметът на града Кирил Йорданов. Емисията ще бъде в размер на 15 млн. лв., а посредникът ще разполага с 60 дни, за да пласира книжата.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Международен технически панаир – ТИБ – Букурещ, Румъния, ще се проведе от 4 до 8 октомври 2005 г. Краен срок за регистрация – 30 юли 2005 г.

От 11 юли 2005 г. в продължение на шест седмици се приемат проектни предложения по програма "Активни услуги на пазара на труда" по проект "Социални инвестиции за насърчаване на заетостта". Областите на финансиране са: Услуги в сферата на заетостта (от 8000 до 15000 евро); Квалификационни услуги (от 8000 до 20000 евро) и Услуги в подкрепа на планирането на местното икономическо развитие (10000 до 40000 евро).

НА ВНИМАНИЕТО НА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! Информация във връзка с предстоящите преговори за минималните осигурителни прагове.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Аржентина, Европейска комисия, Кения, Китай, Колумбия, Мексико, САЩ, Чешка република. Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове.

Предстои приемането на нов списък на професиите.

От 27 юли до 3 август в градовете Бургас, Варна, В. Търново, Монтана, Пловдив и София ще се проведат информационни семинари за представяне на Проект “Подкрепа за повишаване конкурентоспособността на българските предприятия” по Програма ФАР на ЕС 

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към
българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август, четвъртък, от 11.00 часа в Зала 10 на НДК ще се състои традиционното честване на Професионалния празник на Миньора, организирано от Българската минна камара, член на БСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA - 13 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен/вечерен
1 семестър CCNA - 4 юли – 19 юли 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 2 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Cadbury Schweppes Plc, третият по големина производител на безалкохолни напитки в света, съобщи, че печалбата, реализирана през първата половина на годината е нараснала с 6.1%, благодарение на предприетите съкращения на разходите и добрите продажби на дъвките и новите видове диетична сода, произвеждани от компанията. Чистите приходи за периода са достигнали 244 млн.бр.п. (245 млн.щ.д.), в сравнение с 230 млн.бр.п. преди година. Продажбите са се увеличили с 6.1%, достигайки 3.13 млрд.бр.п.

Източник: Блумберг

САЩ

Verizon Communications Inc., най-голямата телекомуникационна компания в САЩ, във вторник обяви 18% прираст в печалбата за второто тримесечие, благодарение на продажбата на телефонния бизнес на компанията в Хавай. Групировката регистрира печалба за периода в размер на 2.11 млрд.щ.д., или 75 ц.на акция, в сравнение с 1.8 млрд.щ.д., или 64 ц.на акция през същия период на миналата година.

Източник: Ройтерс

Азия

Nissan Motor Co., вторият по големина производител на автомобили в Япония, обяви спад в печалбата за първото тримесечие, поради промени в счетоводните правила. Компанията запази прогнозата си за рекордна печалба за цялата година, на фона на растящите продажби в САЩ. Чистите приходи за първите три месеца на фискалната година, завършващи в края на юни, са намалели с 14% в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 105.7 млрд.йени (945 млн.щ.д.).

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
26.07.2005
Dow Jones Industrial
10 579.77 (-16.71)
Nasdaq Composite
2 175.99 (9.25)
Стокови борси
26.07.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.20
Brent crude ($US/bbl.)58.00
Heating oil ($US/gal.)1.6500
Natural gas ($US/mmbtu)7.4600
Unleaded gas ($US/gal.)1.6700
Gold ($US/Troy Oz.)423.50
Silver (cents/Troy Oz.)7.03
Platinum ($US/Troy Oz.)885.40
Hogs (cents/lb.)56.73
Pork bellies (cents/lb.)75.95
Live cattle (cents/lb.)81.18

       Опознай България

27 юли - Св. Седмочисленици

На 27 юли християнският свят чества паметта на Св. Седмочисленици. На тази дата през 916 г. умира последният от седемте славянски просветители – Климент Охридски. Освен двамата първоучители Св. Кирил и Методий и техният ученик Климент Охридски, в това свещено число влизат останалите ученици Горазд, Наум, Ангеларий и Сава. Климент участва в подготовката на Моравската мисия и придружава двамата братя в Моравия, Панония и Рим. В България разгръща широка книжовна дейност. Наум работи като учител в Преслав и Кутмичевица. В края на живота си живее в построения от него манастир на брега на Охриското езеро. Горазд е високообразован книжовник, владеещ гръцки, славянски и латински език. Ангеларий води борба с немското духовенство в Моравия, а по-късно заедно с Наум и Сава идва в България, посрещнат радушно от българския владетел Борис I. Традицията да се почитат заедно е много стара. Най-рано имената на седмината се споменават в Пространното житие на св. Климен Охридски от архиепископ Теофилакт, написано към края на XI в. През XIII век култът към Седмочислениците е разпространен из българските земи.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 27.07.2005
Българска версия: 8408, Английска версия: 2428

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999