Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 21 април 2005 г., брой 1413
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(21.04.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87073
USD/BGN   1.49884
CHF/BGN   1.26673
EUR/USD   1.3049*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   1.95%  
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com
Общи събрания днес
  Инермат - 99 (Стара Загора)
Печ (гара Орешец)
Рид Комерс (София)
Свобода-Добрич (Добрич)
Буря (Габрово)
Булджак (Бургас)
Валентин Груп (София)
Интертел България (София)
 

Обществени поръчки
  Дезинфекция, изпиране и гладене на постелъчен болничен инвентар и работно облекло - Национална многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III"
Доставка на материали за хигиенно почистване и техническа поддръжка - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Разград
Доставка на работни обувки и ботуши - НК "Железопътна инфраструктура"
Доставка на работно облекло и постелъчен инвентар - Болница "Лозенец"
Доставка на хартия, офис консумативи, тонери и хигиенни материали - Данъчна администрация - Габрово
Доставка на хигиенен консуматив - "V МБАЛ - София" - АД
Доставка на хигиенни и битови консумативи - Болница "Лозенец"
Доставка, монтаж и пускане в експлоатация на професионални машини за болнична хигиена - Военномедицинска академия
Покупка на постелъчен инвентар и работно облекло - "МБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - ЕАД
Пране и гладане на болнично бельо и облекло - "Многопрофилна болница за активно лечение "Света Петка" - АД, Видин
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0336HR) Фирма от Хърватска търси производители на картон, шперплат, плоскости от дървени части, тоалетна хартия, дамски превръзки, дървен материал – заготовки от широколистно дърво(дъб, бук, ясен.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 32538
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

БНБ ще приема 31 март за база на кредитните ограничения в бъдеще, които предвиждат ръст от не повече от 6 на сто за тримесечие, само ако една банка няма повишение на заемите си през изтеклия месец с повече от 4 на сто. Ако обаче институцията отчете в края на март ръст на кредитния си портфейл над 4%, за база ще се приема стойността му към края на февруари. Това е една от най-съществените промени в Наредба №21 за минималните задължителни резерви, които банките трябва да поддържат при БНБ. 

Източник: Дневник

Съвместният комитет по програма ФАР - Трансгранично сътрудничество между България и Румъния, одобри 4 проекта за финансиране, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общата стойност на проектите, с които ще се кандидатства за финансова помощ по ФАР, е 8 млн. EUR.

Източник: Пари

Бившият финансов министър от Виденовото правителство Димитър Костов бе избран за подуправител на БНБ и положи клетва. Неговият мандат на този пост ще е 6-годишен.

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Развитието на производството и търговията с горива в България през 2004 г.
Развитие на производството и продажбите на текстилни изделия през 2004 г.

Парфюмерия и козметика Трикотажни изделия
Шивашки изделия Вино Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Кожарска промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Агенцията за приватизация ще продава ВЕЦ Чипровци чрез явен търг, съобщиха от ведомството. Началната тръжна цена е 550 000 лева, а стъпката на наддаване - 50 000 лева. Централата е с мощност от 0.825 МW и разрешено водоползване до 2500 литра в секунда.

Източник: Сега

ЕТ Заара мина 90 % в капитала на Първомай БТ. На завършилото търгово предложение мажоритарният собственик е изкупил 7.05% от капитала и вече притежава 92.723% от него. Първомай БТ бе приватизиран и излезе от структурата на Булгартабак холдинг. Купувач е старозагорската фирма ЕТ Заара-Янчо Иванов. Преди приватизацията тя беше основният възложител на поръчки, след като през 2003 г. от Булгартабак холдинг преместиха обработката на 1300 т тютюни от Първомай в Плевен БТ.

Източник: Пари

Концесии

Датската компания Copenhagen Airports A/S изрази желание и готовност за скорошно приключване на преговорите при сключване на концесионния договор за летищата Варна и Бургас. Това се казва в официално становище на компанията по повод жалбите на отхвърлените кандидати германската Fraport AG и френската Vinci срещу решението на Министерския съвет от 8 април т. г., с което одобри датската Copenhagen Airports A/S за концесионер на двата авиопорта. 

Източник: Пари

Дружества
Производство на облекло, вкл. кожено; обработка на кожухарски кожи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Демо България (Дариос) (София)   9 790  
  2   П.Р. Продакшън (София)   7 026  
  3   Дружба-стил (Варна)   6 377  
  4   Вотан (София)   5 651  
  5   Дика - Стил (Престиж) (София)   5 416  
  6   Мизия-96 (Плевен)   4 892  
  7   Вела (Шумен)   4 670  
  8   Дже-Те-Ка (София)   4 464  
  9   Контекс Дружба (Варна)   4 453  
  10   Вента Копривлен (Копривлен)   4 048  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.04.2005
  Обща стойност (BGN):   2 321 730.08  
Брой търгувани компании: 107
Официални пазари: 234 127.51
Свободен пазар: 1 910 802.57
Други сделки: 98 788.30
Най-голяма промяна в цените
Българска захар (Долна Митрополия)  -29.23%
Българска роза-Севтополис (Казанлък)  28.21%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Главният изпълнителен директор на БТК Уилям Ейлуърд ще освободи поста си на 30 април, обявиха от компанията. Решението за напускането му е взето съвместно, обясни председателят на Управителния съвет Джоана Джеймс. БТК не успя да стартира третия GSM оператор през април, каквито бяха първоначалните намерения. 

Източник: Стандарт

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде лиценз Актив пропъртис АДСИЦ за извършване на  дейност като дружество със специална инвестиционна цел. Според проспекта дружеството ще инвестира набраните парични средства в недвижими имоти. 

Източник: Дневник

Комисията за финансов надзор лиши от дейност Българска взаимозастрахователна кооперация. Това е доброволна ликвидация, която става по волята на член-кооператорите на БВЗК, коментираха от комисията. 

Източник: Стандарт

Васил Божков прави авиокомпания за бизнесполети, съобщи изпълнителният директор на Нове холдинг Димитър Гьошев. Нейното име ще е Air VB, като основната й дейност ще е отдаване под наем на самолети за бизнесполети. 

Източник: Сега

Параходство Български морски флот ще поиска от принципала - транспортното министерство, да реинвестира печалбата си, съобщи изпълнителният директор на дружеството Христо Донев на кръгла маса във Варна, посветена на морския транспорт.

Източник: Пари

11 кораба на параходство Български морски флот започнат да плават отново под български флаг. Четири от плавателните съдове на българския национален превозвач вече са рефлагирани, обяви във Варна заместник-министърът на транспорта Красимира Мартинова.

Източник: Монитор

Дъщерна фирма на Овергаз холдинг Енергоконсулт АД получава лиценз за пренос на топлинна енергия на територията на София, оповестиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/. Лицензът ще бъде издаден за срок от 20 години и е за територия от квартал Овча купел, която не влиза в лиценза, издаден на Топлофикация София.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСКРъководство за
Географски означения на продуктите, изготвено от БСК със съдействието на Международния търговски център - Женева - март 2005


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На 22 април 2005 г. (петък), 10.00 часа, в зала "Средец" на столичния хотел Шератон ще се проведе публична лекция на тема "Конвенционална енергетика и околна среда".

На 28 и 29 април 2005 г. в София ще се проведе семинар-дискусия на тема “Оценка на съответствието на инвестиционните проекти с изискванията за пожарна безопасност”. Заявки се приемат до 25 април 2005 г.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 22 април 2005 г., от 10.00 часа, в Интер Експо Център, София, ще се проведе Общо събрание на Асоциацията на месопреработвателите в България, член на БСК

На 22 април 2005 г., от 14.00 ч, в София ще се проведе Общо събрание на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, член на БСК

Управителният съвет на Камарата на електротехниката в България, член на БСК, свиква Общо събрание на браншовата организация на 28 април 2005 година, от 11.00 часа, в хотел “Форум” /бивш “Славия”/, София, бул. “Цар Борис ІІІ” № 41.

Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци  в Република България на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ свиква Общо Събрание на 13.05.2005 г, в 13.30 ч., в конгресната зала на хотелски комплекс “Царско село”, София, околовръстен път Драгалевци

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office XP при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Руският износител на водка SPI Group съобщи, че е твърде вероятно Allied Domecq да се прости с правата си за маркетинг и дистрибуция на Stolichnaya vodka в САЩ, ако Pernod Ricard успешно осъществи сделката по придобиването на британската алкохолна компания. Pernod, заедно с Fortune Brands, подготвя предложение за поглъщането на Allied Domecq. Очаква се стойността на компанията според офертата да достигне 7.5 млрд.бр.п.

Източник: FT

САЩ

Caterpillar Inc. в сряда обяви прираст във финансовите резултати за първото тримесечие на годината, благодарение на увеличеното търсене и по-високите цени. Чистите приходи, реализирани от компанията за периода, са в размер на 581 млн.щ.д., или 1.63 щ.д. на акция, в сравнение с 420 млн.щ.д., или 1.19 щ.д. на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Ford и Mazda съобщиха, че са сформирал джойнт венчър с базираната в Чунцин китайска автомобилна компания Chang’an Automotive. Джойнт венчърът ще бъде регистриран в Нанкин, столицата на китайската провинция Дзянсу. Предприятието, което ще се нарича Fort Automobile Corp. Ltd. Nanjing Company, ще бъде разработено в две фази. В края на първата фаза, която се очаква да приключи до 2007 г., се очаква то да има годишен производствен капацитет от 160 000 автомобила. 

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
20.04.2005
Dow Jones Industrial
10 012.36 (-115.05)
Nasdaq Composite
1 913.76 (-18.60)
Стокови борси
20.04.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.03
Brent crude ($US/bbl.)53.80
Heating oil ($US/gal.)1.5100
Natural gas ($US/mmbtu)7.1500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5900
Gold ($US/Troy Oz.)436.70
Silver (cents/Troy Oz.)7.34
Platinum ($US/Troy Oz.)876.60
Hogs (cents/lb.)78.38
Pork bellies (cents/lb.)85.25
Live cattle (cents/lb.)85.53

       Опознай България

Христо Проданов (1943 – 1984 г.)

Христо Проданов е първият български алпинист, изкачил през 1984 г. най-високия връх на планетата – Еверест. Той е тринадесетият човек в света, успял да достигне до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път – западния (непалски) склон, наричан още “Жестокия път”. След неговото изкачване, България става деветнадесетата страна, чиито представител покорява Еверест. Христо Проданов загива на слизане от върха точно пред 21 години.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.04.2005
Българска версия: 8091, Английска версия: 2378

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999