Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 17 януари 2005 г., брой 1346
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(17.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.79165
USD/BGN   1.49403
CHF/BGN   1.26256
EUR/USD   1.3091*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  


Общи събрания днес
  Асенова крепост (Асеновград)
Търговски дом-Лукойл-Балкани (Пловдив)
Бъдеще Агро (София)
Ес Ен Ес Глоубъл (София)
Елиа Инвест (Пловдив)
Напредък Холдинг (София)
АБ инженеринг (София)
Инкомс-телеком холдинг (София)
 

Обществени поръчки
  Добив на букова дървесина - Държавно лесничейство "Черни Осъм"
Добив на букова дървесина - Държавно лесничейство Борима
Добив на дървесина - Държавно лесничейство Борима
Дърводобив (сеч, извоз и рампиране) на дървесина - Държавно лесничейство "Батак"
Сеч и извоз на дървесина - Държавно лесничейство - Харманли
Сеч, извоз, рампиране и сортиране на дървесина - Държавно лесничейство Елхово
Сеч, извоз, рампиране и сортиране на маркираната дървесина, поддръжка и направа на извозни пътища - Държавно лесничейство Твърдица
Сеч, извоз, рампиране на дървесина и ремонт и поддръжка на пътища - Държавно лесничейство "Добринище"
Сеч, извоз, рампиране на дървесина, ремонт и поддръжка на пътища - Държавно лесничейство "Места"
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29647
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Транзакции за 5,048 млрд. лева са направени през банкомати и ПОС-терминали през 2004 г. Това сочи годишната статистика на БОРИКА (Банковата организация за разплащане с използване на карти). Сумата е с 1,4 млрд. лв. повече от тази през 2003 г. С издадени у нас карти в чужбина пък са изтеглени 30,4 млн. лв., 25 млн. долара и 26,8 млн. евро.

Източник: Стандарт

Българските фирми - износители на облекло и текстил за САЩ, са покрили отпуснатата квота на страната за 2004 г. единствено за групата на вълнените дамски палта и сака. В същото време през миналата година не е реализиран никакъв внос на зимни дрехи и вълнени тъкани за Канада. Това показват най-актуалните данни на Министерството на икономиката (МИ) за вноса на български стоки в САЩ и Канада и степента на оползотворяване на квотите.

Източник: Дневник

Приватизация

Над 356 млн. лева ще инвестират в българската икономика през 2005 г. собствениците на купени преди години държавни фирми. Сумата е част от инвестиционните програми по приватизационните договори, които подлежат на контрол през годината, съобщиха от Агенцията за следприватизационен контрол (АСК). Най-голям поток инвестиции се очертават в далекосъобщенията - 155 млн. лева. Това се дължи основно на инвестиционната програма на Вива Венчърс в БТК.

Източник: Сега

Три самолета на фалиралата авиофирма Ер Добруджа бяха продадени на поредния търг за разпродажба от Агенцията за държавни вземания. Общо седем Ан-2 бяха обявени на търга, като началните им цени бяха с 30 на сто по- ниски от оценката им. 

Източник: Монитор

Дружества
Производство на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Фабрика за хартия-Стамболийски (Стамболийски)   11 745  
  2   Гехард (Пловдив)   3 802  
  3   Завод за хартия - Белово (Белово)   647  
  4   Евро Харт (София)   303  
  5   Агропак (Априлци - Лч)   298  
  6   Витавел (Луковит)   252  
  7   Велпа 91 (Стражица)   189  
  8   Костенец-ХХИ (Костенец)   147  
  9   Паломита (София)   73  
  10   Марица-97 (Костенец)   68  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 14.01.2005
  Обща стойност (BGN):   5 330 119.44  
Брой търгувани компании: 88
Официални пазари: 743 534.38
Свободен пазар: 1 154 009.24
Други сделки: 46 795.73
Най-голяма промяна в цените
Рециклиращо предприятие (Разград)  -29.65%
Петър Караминчев (Русе)  28.21%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Външнотърговското дружество Химимпорт е сключило договор за участие в търсене и проучване на евентуалните залежи от нефт и газ в находище край Ловеч, съобщиха от британската компания Рамко (Ramco), цитирани от информационната агенция Дау Джоунс. Става въпрос за находището А-Ловеч, правата за проучване на което се държат от българските филиали на Рамко и на американската Аншутц - Рамко България и Аншутц България

Източник: Дневник

АЕЦ прави до 45 на сто от тока в България, съобщи изп. директор на атомната централа Йордан Костадинов. Постигнахме целта си да запазим своя дял в общото електропроизводство на страната и след спирането на Първи и Втори блок, посочи той. В момента у нас се консумират около 4000 мегавата ток, 2900 от тях са от атомната централа. 

Източник: Стандарт

До две седмици даваме на съд Държавна комисия по енергийно регулиране - заяви инж. Йордан Костадинов, изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй. Жалбата се подготвя в момента и ще бъде внесена във Върховния административен съд. Поводът за решителния ход е цената, на която комисията е определила НЕК да купува електроенергията, произвеждана от атомната централа.

Източник: Шанс Експрес - Враца

Българо-американският инвестиционен фонд (БАИФ) ще учреди второ акционерно дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) за секюритизация на инвестиции в недвижими имоти. Дружеството ще инвестира в имоти във Варна, уточниха от БАИФ.

Източник: Дневник

Сто броя акции, собственост на обявения в несъстоятелност Балканкар холдинг ЕАД, представляващи 100% от капитала на ЗАО Балканкар-Росс, Санкт Петербург, ще се продават чрез пряко договоряне. Това става ясно от съобщение на синдика на дружеството Бояна Караиванова. До 21 януари т. г ще се приемат предложенията на кандидат - купувачите във връзка с продажбата. 

Източник: Монитор

Американската компания Ей И Ес, италианската Енел и японската компания Мицуи са кандидати за инвеститори за изграждане на нова мощност на лигнитни въглища в ТЕЦ Марица-изток 1. Правителството ще изчака офертата на Енел и Мицуи, преди да вземе решение за строителството на нова мощност на лигнитни въглища.

Източник: Дневник

25 фирми искат да строят пречиствателна станция за отпадни води в Монтана. Между тях има и чужди компании, съобщи кметът на града Златко Живков. Търгът за избор на изпълните ще се състои през март, строежът започва в средата на лятото. Стойността на обекта е 15 милиона евро. 75 на сто от тях са осигурени от програма ИСПА на ЕС, останалите - от републиканския бюджет. Строителството ще продължи 22 месеца. 

Източник: Стандарт

481 000 лева ще бъдат вложени в ремонти на водоснабдителната мрежа на Враца през тази година. Управителят на Водоснабдяване и канализация - Враца инж. Ангел Престойски припомни, че тези пари са почти два пъти повече в сравнение с миналата година.

Източник: Шанс Експрес - Враца


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СИГНАЛИ ЗА НЕРЕДНОСТИ в процедурите по Закона за обществените поръчкиСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

На 27 януари 2005 г., от 10.00 до 15.00 ч в БСК ще се проведе семинар на тема "Енергийната ефективност в Република България - законова рамка и перспективи", организиран от Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, Европейския институт, Българската стопанска камара и радио "Нова Европа", в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България.

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в семинар "Външнотърговски сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба и оръжие". Семинарът ще се проведе на 28 януари 2005 в зала 102, в сградата на БСК, от 10:00 ч до 16:00 ч.

Българска стопанска камара предлага Митническа Тарифа 2005 на книжен носител, печатно издание на Държавен вестник. Продажби в БСК - стая 216. Цена 20,40 лв. (вкл. ДДС). За контакти: тел.: 988 43 08.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 и 19 януари 2005 г. Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (член на БСК) организира семинар на тема "Основни промени в данъчните закони за 2005 г. Актуални промени в социалното и здравното осигуряване". Краен срок за заявки:14 януари

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел"Пловдив", гр. Пловдив, зала"Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Белгийският производител на бира InBev, бившата Interbrew, в петък съобщи, че обема на продажбите през 2004 г. е нараснал с 60%, след като през март миналата година компанията придоби бразилската AnBev за 9.2 млрд.евро (12 млрд.щ.д.). През 2004 г., InBev е продала 156.8 млн.хектолитра бира, в сравнение с 97.9 млн. през 2003 г. 

Източник: FT

САЩ

SABMiller ще се опита да стартира преговори за евентуално придобиване на Molson, в случай че сливането на канадската пивоварна с щатската Adolph Coors, оценявано на 3.5 млрд.щ.д., не срещне одобрението на акционерите при гласуването, насрочено за идната седмица. Според източници, близки до SABMiller, която произвежда бирите Miller Lite и Pilsner Urquell, до 19 януари, когато акционерите на Molson ще трябва да вземат окончателно решение, възможността за подаване на конкретна оферта остава “чисто теоритична”.

Източник: FT

Азия

В петък Sony Corp. обяви, че телевизионния бизнес на компанията е завършил ключовото тримесечие октомври-декември без загуба, но все пак печалбите са под очакванията на фона на силната ценова конкуренция и високите разходи. Електронният гигант не даде конкретни прогнози за размера на приходите на поделението за производство на телевизионни приемници, но по-рано беше обещал да го върне на печалба, след като през изминалото тримесечие, завършило на 30 декември, отчетеният финансов резултат беше оперативна загуба в размер на 6.1 млрд.йени (59.55 млн.щ.д.).

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
14.01.2005
Dow Jones Industrial
10 558.00 (52.17)
Nasdaq Composite
2 087.91 (17.35)
Стокови борси
14.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.53
Brent crude ($US/bbl.)45.15
Heating oil ($US/gal.)1.3400
Natural gas ($US/mmbtu)6.4300
Unleaded gas ($US/gal.)1.2800
Gold ($US/Troy Oz.)423.00
Silver (cents/Troy Oz.)6.60
Platinum ($US/Troy Oz.)855.30
Hogs (cents/lb.)76.78
Pork bellies (cents/lb.)95.83
Live cattle (cents/lb.)91.33

       Опознай България

Антоновден

На 17 януари българската православна църква отбелязва деня на Антоний Велики, роден през 240 г. На 12 години той остава сирак и се отдава на самота, заселвайки се в пустиня, където устройва манастир. На 104 г. излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. На следваща година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти. На Антоновден имен ден празнуват всички с имена Атнон, Антония, Андон, Донка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.01.2005
Българска версия: 7556, Английска версия: 2289

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999