Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 22 август 2005 г., брой 1499
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(22.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88300
USD/BGN   1.60538
CHF/BGN   1.26280
EUR/USD   1.2183*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Богдан мебел (Клисура)
Пасат (Царево)
Балкан Биохерб (Пазарджик)
Изгрев-Банско (Банско)
Крам Комплекс Груп (София)
Пенсионно осигурителна компания ДСК - Родина (София)
Волейболен клуб Черно Море - Баск (Варна)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Седми реактор в АЕЦ Козлодуй можел да бъде изграден вместо втора централа в Белене, показват документи. Електропроект още преди шест години е направил сравнителен анализ. Според разчетите киловатчас електроенергия от седми реактор в досегашната ни АЕЦ щеше да струва около 2.5 US-цента и да се продава по 3.5 US-цента. Изграждането на новата мощност в Козлодуй би струвало около 1.5 млрд. USD.

Източник: Пари

Преобладаващата част от банките у нас отчитат значително свиване на кредитите през второто тримесечие. При някои от тях, изразен в проценти, спадът е двуцифрен, като в част от случаите варира между 25% и 30%. В същото време само три банки отчитат двуцифрен ръст на заемите през второто тримесечие - той се движи между 12% и 20%. Институциите с най-голямо намаление на кредитите за граждани и фирми през второто тримесечие са Емпорики Банк България (-49%), БНП Париба (-32%), СИБанк (-29,8%), Инвестбанк (-26%) и Юнионбанк (-24%). Трите банки с най-голямо увеличение на портфейла от заеми са Токуда банк (19,98%), Корпоративна търговска банка (15,65%) и ДЗИ Банк (12,03%).

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове

1-во тримесечие 2005
Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Годишни анализи 2004
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Агенцията за приватизация (АП) и руската компания РАО ЕЕС, избрана за купувач на ТЕЦ-овете Варна и Русе, обжалват ограничението на Комисията за защита на конкуренцията компанията да купи и двете топлоцентрали. АП е внесла жалбата си в четвъртък, а руската компания я е пуснала по пощата в последния възможен момент в петък.  Мотивите на АП са, че държавата ще бъде ощетена, ако не се сключат сделките за двата обекта. 

Източник: Сега

Обжалват конкурса за купувач на спортната зала Скаптопара в Благоевград и 10 дка прилежаща земя. Според столичната фирма Бизнес БГ груп са допуснати много нарушения при проведения от общината в града конкурс. Не са посочени мотивите за избор на победител, няма и информация как е станало класирането, категорични са от дружеството. На терена ще се строи хипермаркет на немската верига Кауфланд

Източник: Стандарт

Дружества
Поща и далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Българска телекомуникационна компания (София)   1 034 698  
  2   Български пощи (София)   114 514  
  3   Телелинк (София)   37 511  
  4   ТС Сървисис (София)   17 506  
  5   София кабел-ко (София)   2 797  
  6   Трансат (София)   2 018  
  7   Теленор България (София)   1 840  
  8   Сити Експрес (София)   1 753  
  9   Радио и мобилни сълюшънс (София)   1 392  
  10   Кракра (Перник)   1 157  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.08.2005
  Обща стойност (BGN):   1 876 491.93  
Брой търгувани компании: 86
Официални пазари: 285 595.76
Свободен пазар: 1 474 325.38
Най-голяма промяна в цените
Стоманени тръби (София)  -30.00%
Момина крепост (Велико Търново)  27.48%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Капиталът на Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ ще бъде увеличен от 2 496 068 лв. на 19 968 544 лв. Увеличението ще стане чрез издаване на нови 17 472 476 акции, което означава, че дружеството ще емитира права и срещу всяко право ще могат да се запишат по 7 нови акции. Капиталът ще бъде увеличен само ако се запишат най-малко 5 млн. акции. Номиналната стойност на акциите е 1.00 лв., а емисионната - 1,20 лв.

Източник: Монитор

Петзвездният хотел Шератон ще бъде заложен срещу заем до 10 млн. евро. Акционерите му ще вземат решение за ипотеката на извънредно общо събрание във вторник. Кредитът е основна точка от дневния ред на сбирката. Парите ще се използват за реконструкция на хотела, става ясно от обявата за събранието. Заемът ще е за срок от 10 до 15 години. Ипотеката ще бъде в полза на Българска пощенска банка, която ще отпусне кредитната линия. 

Източник: Стандарт

Русенската корабостроителница пуска на вода днес нов товарен кораб Дитзум. Той е снабден с най-съвременно навигационно оборудване и е предназначен за превозване на всякакъв вид контейнери и за насипни, зърнени и опасни товари. Това е осмият поред кораб, който се строи по поръчка на германската Briese Schiffahrts GmbH & Co. В деня на пускането му на вода в Русе започва строителството на следващия кораб за Briese Schiffahrts GmbH & Co.

Източник: Сега

Св. Св. Константин и Елена холдинг става собственик на 100% от капитала на фирма Тиона ЕООД, като промяната е вписана във Варненския окръжен съд на 1 август. Придобили сме всички дялове на тази фирма, заяви главният счетоводител на холдинга Светла Йончева. Тиона ЕООД е с предмет на дейност туризъм и хотелиерство, нормалните за нашия комплекс дейности, но в момента не развива активна дейност.

Източник: Пари

С решение на правителството Министерството на земеделието и горите придоби възмездно недвижим имот, частна държавна собственост, който е включен в капитала на Врана ЕАД - София. Имотът ще бъде предоставен от Министерството на земеделието и горите за административните нужди на Националния млечен борд

Източник: Дневник

Обявен от Търговска банка Д (бившата Демирбанк) конкурс за избор на рекламна агенция е бил спечелен от Oxygen. Агенцията ще подготви имиджова кампания за банката.

Източник: Капитал

33 фирми са проявили интерес мобилната технология "точка към много точки". Толкова са купили тръжни книжа за предстоящите търгове до крайния срок в петък. В списъка са всички основни телекомуникационни оператори у нас - БТК, Мобилтел, Глобул, освен това Некском, Телелинк , Кейбълтел и др.

Източник: Сега

Експлоатацията на два нови рудника ще започне през септември, съобщи изпълнителният директор на Каолин АД Александър Прокопиев. За работа ще бъдат привлечени около 70 души и още толкова спомагателен персонал. Същевременно по Програма на община Ветово се очаква Министерството на околната среда и водите да отпусне средства за рекултивиране на 3000 дка стари рудници, от които 2000 дка са предвидени за залесяване.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Спешно експертна оценка
Предвид събирането на информация с данни за щетите и загубите на предприятията в пострадалите райони, която БСК ще предостави на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите, спешно молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Ръководството на БСК моли оценките да се изпращат по електронна поща на адрес: office@bia-bg.com

Сертификати за форсмажор
БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. Допълнителна информация: Наталия Събева тел. 987 22 64 email: natali@bia-bg.com

БСК ЦВИС съобщава, че от 1 март 2005 са въведени нови предписания на Европейската общност.

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Испанската Endesa и чешката CEZ в петък съобщиха, че са подали оферти за закупуване на дял в полската енергийна групировка Dolna Odra. В същото време, източници близки до сделката споделиха, че италианската Enel също ще се включи в наддаването. Endesa заяви, че ще кандидатства за дял в размер на 85% от компанията, а CEZ планира да се състезава за мажоритарен дял. Трите кандидатки бяха сред общо шест компании, избрани от Полша през май, когато страната заяви, че ще продаде между 10 и 85% от компанията. Другите потенциални купувачи са испанската Iberdrola, белгийската Electrabel и немската PCC. 

Източник: Ройтерс

САЩ

Американският конгломерат General Electric (GE) планира да закупи значителен дял от турската Garanti Bank, след като мажоритарният акционер в третата по големина частна кредитна институция в страната съобщи, че води преговори за продажбата на половината от дела си. Dogus Holding, който е един от най-големите конгломерати в Турция, развиващ дейност в областта на хранителната промишленост, търговията на дребно, финансите и туризма, държи общо 55% от Garanti.

Източник: FT

Азия

Tsingtao Brewery, най-големият производител на бира в Китай, обяви 20% ръст в печалбата за първата половина на 2005 г., благодарение на силните продажби на бързо-развиващия се пазар в страната и въпреки жестоката конкуренция. Tsingtao, която е 27% собственост на американската Anheuser-Busch Cos. Inc., която също като много други компании трябваше да се справи с по-високите разходи за енергия, транспорт и суровини, съобщи, че чистите приходи за първите шест месеца на годината са в размер на 173.64 млн.юана (21.4 млн.щ.д.), в сравнение с 144.8 млн.юана за същия период на 2004 г.

Източник: Ройтерс

 
Индекси на фондови борси
19.08.2005
Dow Jones Industrial
10 559.23 (4.30)
Nasdaq Composite
2 135.56 (-0.52)
Стокови борси
19.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.35
Brent crude ($US/bbl.)65.41
Heating oil ($US/gal.)1.8200
Natural gas ($US/mmbtu)9.1100
Unleaded gas ($US/gal.)1.9000
Gold ($US/Troy Oz.)442.20
Silver (cents/Troy Oz.)7.01
Platinum ($US/Troy Oz.)889.30
Hogs (cents/lb.)62.15
Pork bellies (cents/lb.)71.58
Live cattle (cents/lb.)82.10

       Опознай България

Скален феномен "Лъвската глава"

Резерватът Ропотамо, освен с изключителното разнообразие от редки представители на флората и фауната, е известен и със своите причудливи скални феномени, разположени по поречието на едноименната река. Един от тях е Лъвската глава – скала, наподобяваща главата на огромен лъв, охраняващ чудния природен феномен. Според легендата, на върха на скалата има дълбок 30-метров кладенец, в който е пуснато и затрупано златно съкровище. Затова и природният феномен често е обект на иманярски набези. Лъвската глава е трудно-достъпна. Според местни жители, стигнали до върха, там има руини от стара сграда. Намерени са и големи каменни топки с абсолютно еднакви размери, които се предполага, че са използвани като катапулт за отблъскване на нежелани посетители.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 22.08.2005
Българска версия: 8427, Английска версия: 2444

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999