Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 29 септември 2005 г., брой 1525
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(29.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.87200
USD/BGN   1.62485
CHF/BGN   1.25728
EUR/USD   1.2037*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Гама проект (Габрово)
ПФК Локомотив-София (София)
Виктория Ин (Велико Търново)
България Интернешънъл тур (София)
Прайвът файнънс юниън (София)
Астарта-21 (София)
Фаворит (Брокер експрес) (София)
Унифарм-2000 (София)
Етрима (София)
Универсал Ел (Стара Загора)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35857
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Министерството на земеделието и горите има готовност да започне конкретни дейности по изработването на Стратегия за оптимално оползотворяване на дивечово месо, в рамките на програмата „Насърчаване на икономиката и заетостта”. Това стана ясно при срещата между зам.-министър Стефан Юруков и ръководителя на Германското дружество за техническо сътрудничество /GTZ/ Ханко фон Кнобелсдорф.

Източник: Капиталов пазар

България става по-конкурентоспособна, сочи годишният доклад на Световния икономически форум в Давос. В класацията за 2005 г. страната ни се е преместила по този показател с едно място напред и вече е на 58-ма позиция от 117 страни. На първо място отново е Финландия, следвана от САЩ, Швеция и Дания. По отношение на макроикономическата стабилност България подобрява позициите си, минавайки от 54-то на 51-во място.

Източник: Стандарт

Европейският бизнессъвет за възобновяема енергия стартира първите национални програми бизнесакселератори в Чехия и България. Те са насочени към малките и средните предприятия, които ще имат достъп до професионални консултантски, маркетингови и административни услуги за своите проекти в сферата на екологично произвежданата енергия. 

Източник: Пари

Фирмите и домакинствата в България са изтеглили заеми на обща стойност 17 млрд. лв., сочат данните на Българската народна банка (БНБ) към средата на септември. Само за предходния месец задълженията към банките са се увеличили с 245 млн. лв., категорична е още статистиката. От тази сума почти две трети (или това прави близо 160 млн. лв.) са потребени от гражданите. 

Източник: Дневник

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Близо 8 хиляди души са напуснали доброволно БТК през първата година след приватизацията на телекома, съобщиха от Агенцията за следприватизационен контрол (АСК). Данните са от отчета на компанията за изпълнението на програмата за трудова заетост за първите три години след продажбата. В доклада се посочва, че 7831 души са напуснали доброволно, срещу което са получили компенсация, или работят с БТК като външни лица на граждански или търговски договор. 

Източник: Сега

Дружества
Производство на хляб, хлебни изделия и други хранителни продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Нестле България (София)   102 101  
  2   Чипита България (Казичене)   75 835  
  3   Захарни заводи (Горна Оряховица)   63 938  
  4   Ден и нощ (Горна Оряховица)   20 966  
  5   Победа-Бургас (Бургас)   19 909  
  6   Добруджански хляб (Добрич)   19 797  
  7   Престиж-96 (Велико Търново)   19 736  
  8   Кенди (Банкя)   19 004  
  9   Интерснак България (София)   13 749  
  10   Хлебни изделия-Лозенец (София)   13 424  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 28.09.2005
  Обща стойност (BGN):   3 634 007.54  
Брой търгувани компании: 92
Официални пазари: 626 391.44
Свободен пазар: 981 748.04
Други сделки: 81 720.90
Най-голяма промяна в цените
Гранд-хотел Варна (Варна)  30.03%
Завод за хартия - Белово (Белово)  -16.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Фармацевтичната компания Актавис е сред топ 50 на Европа, става ясно от класация на 500-те най-бързо развиващи се компании на Стария континент, която ще бъде публикувана официално през октомври. Класацията се прави от Паневропейската мрежа на 500-те предприемачи за икономически растеж. 

Източник: Пари

Вложения от 220 млн. евро ще направи у нас за 3-5 г. германският концерн REWE. Той вече е представен в страната от търговската верига Билла и чрез туроператора ITS. За 2005 г. групата предвижда с 18-те си магазина в България да увеличи оборота си със 17% до 110 млн. евро. Това съобщи шефът на борда на компанията д-р Ахим Егнер, който бе на посещение у нас. 

Източник: Стандарт

Индийският собственик на металургичния комбинат Кремиковци - Глобъл стийл холдинг лимитид (GSHL), планира да консолидира балансовите отчети на всички свои подразделения, включително и този на Испат индъстрис (Ispat Industries), през следващите шест до девет месеца. GSHL притежава осем филиала в общо шест държави - България, Индия, Босна, Филипините, Либия и Нигерия.

Източник: Дневник

Автомобилите Пежо имат 17% пазарен дял през миналата година у нас и 15,7% за първите осем месеца на тази година, съобщи в Пловдив Величка Дичева от фирмата вносител на френските автомобили. През тази година са били продадени 3293 коли Пежо, като 934 са от модела Пежо 307, 986 са Пежо Партнер, а 543 - Пежо Волтер. 

Източник: Сега

"Мото мрежа" е най-новият продукт на Телелинк АД, представен на 61-ия международен технически панаир в Пловдив. Според мениджъра на продуктите Венцислав Колев решението позволява доставянето за секунди на информация за лица и автомобили при спешни ситуации и може да се прилага не само от органите на реда.

Източник: Монитор

Ще се прави пълен анализ и оценка за дейността на смесената компания между мини Марица-изток и германския концерн RWE. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов вчера в Стара Загора. Свършеното досега е нищо, щом няма нито един утвърден проект, каза той. 

Източник: Стандарт

Нашите авиокомпании печелят най-вече от т. нар. блок места в съвместните полети с чужди превозвачи, твърдят експерти в авиационния бранш. Според тях в момента националният превозвач България Ер се развива изключително добре и дори изпитва необходимост от повече самолети, защото машините, с които сега разполага компанията, не могат да поемат нарастващите количества пътници. 

Източник: Пари

Германос Телеком България отчете печалба преди лихви, данъци и амортизации /EBITDA/ от 1.8 млн. евро за първото полугодие от 2005 година, съобщиха от компанията. Това е ръст от три пъти спрямо печалбата за същия период на миналата година, която беше 0.6 млн. евро.

Източник: Монитор       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва на 29 септември 2005 г. в Брюксел в организираната от Европейската комисия среща на върха по въпросите на социалния диалог.

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

Позиция на БСК относно предвиденото увеличение на цените на електроенергията, считано от 1 октомври т.г.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

Занаятчийска камара Кобленц – партньор на БСК, ще отбележи националния празник на ФР Германия (3 октомври) с поредица мероприятия в Пловдив.

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва от 5 до 7 октомври 2005 г. в Женева в среща на тема “Развитие на корпоративната социална отговорност, проблеми на работодателите и техните организации”, организирана от Международната организация на труда и Международната организация на работодателите.

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Руският газов монополист Газпром в сряда подписа договор за закупуването на 72.663% от Сибнефт – петата по големина петролна компания в Русия, от притежаваната от Роман Абрамович групировка Millhouse Capital в сделка за 13.1 млрд.щ.д. Така, вследствие на най-голямото поглъщане в Русия до момента, общият дял на Газпром в Сибнефт ще достигне 75.679%, което ще осигури на гиганта пълен оперативен контрол над дружеството.

Източник: Ройтерс

САЩ

DHL планира да открие нов фронт в съревнованието със своите конкуренти United Parcel Service и FedEx, като създаде верига от центрове за търговия на дребно в САЩ. Немската куриерска компания смята, че и е нужно по-мащабно физическо присъствие в Америка, за да успее да спечели клиенти от двете водещи местни куриерски фирми.

Източник: FT

Азия

Правителството на Тайван, под натиска на местни бизнесмени, настояващи за подобрение на отношенията с Китай, съобщи, че ще позволи обмяна на китайска валута на острови, намиращи се в близост до китайския бряг. Разрешението влиза в сила от идната седмица, като властите планират възможно най-скоро да позволят подобни транзакции и на територията на Тайван. Банките на островите Кинмън и Матсу, в близост до югоизточната провинция Фудзиен, ще могат да обменят китайски пари като част от експериментална програма, стартираща на 3 октомври, съобщи премиерът Франк Сие. Джордж Чоу, отговарящ за операциите с чуждестранна валута в централната банка, заяви, че обсегът на програмата ще бъде разширен, след като бъдат проведени разговори с Китай.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
28.09.2005
Dow Jones Industrial
10 473.09 (16.88)
Nasdaq Composite
2 115.40 (-1.02)
Стокови борси
28.09.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.35
Brent crude ($US/bbl.)63.88
Heating oil ($US/gal.)2.1700
Natural gas ($US/mmbtu)14.1000
Unleaded gas ($US/gal.)2.1800
Gold ($US/Troy Oz.)473.10
Silver (cents/Troy Oz.)7.40
Platinum ($US/Troy Oz.)921.50
Hogs (cents/lb.)63.10
Pork bellies (cents/lb.)89.85
Live cattle (cents/lb.)88.73

       Опознай България

Владимир Димитров – Майстора (1 февруари 1882 – 29 септември 1960)

Владимир Димитров, известен още с прозвището си Майстора, е един от най-известните и оригинални български художници. Стилът му е изключително характерен и оставя дълбока следа в българското изобразително изкуство. Утвърждава се като художник, отхвърлящ академизма. В повечето си творби, Майстора пресъздава сцени от живота на обикновените хора. Създал е десетки композиции, изобразяващи жени, девойки и мъже на полето, типични народни ритуали и празници. Вдъхновен е от прекрасната природа на Родината и декоративните елементи от народното творчество. През 1972 г. по случай 90-годишнината от рождението на Майстора в Кюстендил се открива първата в страната специално построена галерия – сегашната Художествена галерия “Владимир Димитров-Майстора”. Днес в нея се съхраняват около 300 живописни творби и над 1000 рисунки на художника, както и изложби и на други български творци. Обектът е включен в 100-те национални туристически обекти на България.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.09.2005
Българска версия: 8748, Английска версия: 2504

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999