Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 30 декември 2005 г., брой 1590
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 
 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(30.12.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84154
USD/BGN   1.65398
CHF/BGN   1.25494
EUR/USD   1.1825*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.12   2.05%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Варна комерс холдинг (Варна)
Интертед-Стара Загора (Стара Загора)
Дулово-БТ (Дулово)
Перла Турист (София)
Мак-турс (Благоевград)
Булстрад ЗПАД (София)
Сандански-БТ (Сандански)
Смолян-БТ (Смолян)
Харманли-БТ (Харманли)
Ямбол-БТ (Ямбол)
Широкопечатен текстил (Враца)
Месокомбинат-Карлово (Карлово)
 Активни автобиографии на кандидати за работа: 37940
Пробно търсене на кандидат в JobTiger

Отраслови анализи:
Развитие на производството и търговията в България
по браншове
2-ро тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА

Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comПоздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ


Финансови новини

На 23 декември започна търговията с акциите на инвестиционния фонд Recon-struction Capital II на алтернативния сегмент на борсата AIM в Лондон. Пуснати са 24.42 млн. обикновени акции с номинал 1 евро, което означава, че набраната сума е 24.42 млн. евро. Фондът, базиран на Каймановите острови, е създаден с цел инвестиции в акции на публични и непублични дружества, както и в ценни книжа с фиксиран доход, предимно в България и Румъния. Засега намеренията на управляващите на фонда са да инвестират около 70 на сто от капитала си в Румъния и 30 на сто в България и останалите страни. Според стратегията на Reconstruc-tion Capital II инвестициите ще бъдат насочени най-вече към компании, развиващи дейност в търговията с бързооборотни стоки, компании, предлагащи различни потребителски, финансови и логистични услуги, към медии, както и към сектора на строителството и недвижимите имоти.

Източник: Кеш

От неделя цигарите поскъпват средно с един лев. Това стана ясно в четвъртък, след като правителството прие постановлението, с което определи цените на цигарите за вътрешния пазар през следващата година. Цигари със старите цени ще се продават до изчерпване на количествата. Очакваме 30% спад в продажбите, коментира правителственото постановление изпълнителният директор на Булгартабак холдинг Христо Лачев. Очакванията на Министерството на финансите са, че шоковото увеличаване на акциза ще осигури близо 200 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, като заедно с това ще допринесе за 1.5% допълнителна инфлация. Търговци и производители обаче смятат, че очакванията за допълнителни приходи са неоснователни.

Източник: ДневникНабираме участници за квалификационeн REFA-курс
6.02.2006 - Плевен
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Организация на работното място/ергономия
 • Ергономия на работното място
 • Натоварване, напрежение и последствия от тях
 • Организация на работното място – антропометрия и работни средства, Работна среда

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Концесии

  В началото на 2006 г. ще бъде обявена концесията за Летище Русе. Тази концесия е важна стъпка на русенските народни представители в усилията им да направят Русе важен транспортен център. Интерес към концесионирането на 1800-те декара от летището е заявил швейцаро-италиански холдинг. Очаква се летището да се използва активно за карго превози от местните шивашки фирми. 

  Източник: Бряг - Русе

  Дружества
  Производство на подемно-транспортни машини, вкл. асансьори
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Палфингер Продукционстехник България (Червен бряг)   36 412  
    2   Балканкар-Рекорд (Пловдив)   17 639  
    3   Балкан-Ловеч (Ловеч)   8 742  
    4   Изамет-Първа частна асансьорна фабрика (София)   7 288  
    5   Соф Ко (София)   5 180  
    6   Балканкар-6-ти септември (София)   4 241  
    7   Грозданов-кар (София)   4 122  
    8   Балканкар-Средец (София)   2 608  
    9   Хидком (Оряхово)   2 547  
    10   Технос (София)   2 399  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 28.12.2005
    Обща стойност (BGN):   44 834 760.26  
  Брой търгувани компании: 91
  Официални пазари: 42 672 762.04
  Свободен пазар: 2 127 175.03
  Други сделки: 4 691 484.98
  Най-голяма промяна в цените
  Холдинг КООП-ЮГ (София)  32.75%
  Гамакабел (Смолян)  -30.00%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Нови бордове на 5 тютюневи фабрики избраха вчера на извънредни общи събрания. Шеф на съвета на директорите на Гоце Делчев-БТ става Росица Василева, а директор - Иван Терзиев. Дупница-БТ ще се оглавява от Валентин Минев, а начело на борда застава Иванка Гайдаджийска. Иван Питеков ще председателства борда на Кърджали-БТ, директор е Юмер Юмер. Драгоя Ангелов е избран за шеф на Пазарджик-БТ, а Илия Пачев ще е начело на съвета на директорите. В шуменската фабрика Шумен-БТ начело на борда застава Владимир Христов, а директор е Красимир Неделчев.

  Източник: Стандарт

  Глоба от 8 хил. лева отнесе пловдивска фирма, имитирала етикетите и бутилките на "Кока-кола", съобщиха вчера от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Копията на надписите, сходни с тези на световния производител на безалкохолни, са дело на "Стийл плюс". Нарушението е засечено в Хасково, където фирмата има завод.

  Източник: 24 часа

  Изключително ценни документи и материали свързани с историята на вълнено-текстилната промишленост в Габрово получи като дарение местния исторически музей. Дарението е предадено в музея от настоящия синдик на фирма Финтекс, Иван Балабанов. То включва каталози с мостри на вълнени платове и прежда, произвеждани в града от трийсетте години на миналия век до 1991 година. Част от сбирката е изложена в експозицията “Габрово и габровци”.

  Източник: Дарик радио

  За коледните празници Флорина-България АД зарадва деца и възрастни от различни социални домове в Софийска област с вкусните си плодови напитки. Столичната организация на инвалидите, Домът за временно настаняване на бездомни хора, Домът за лица със сетивни увреждания и Домът за стари хора в кв. "Дървеница" също получиха от здравословните сокове за коледните празници. Плодови напитки, дарени от Флорина, получиха пи много социални заведения в Бургас, Пловдив, Русе, Ямбол, Стара Загора, Пазарджик, Варна и в много други градове в страната.

  Източник: Черно море

  Отпуснаха 87 хил. лв. от общинската хазна общинарите в Казанлък, за да решат, макар и временно, проблема с топлината в болницата, където след спирането на топлоподаването от страна на Топлофикация АД температурата падна под 10 градуса. До края на тази седмица трябва да се проведе нова среща с управата на ЛУКойл-България, община Казанлък и Топлофикация АД. Топлофикационното дружество е собственост на АКБ Форес, то спря да работи заради поскъпването на горивото. Проблемът е в осигуряването на банкови гаранции от страна на собствениците на дружеството за заплащането на 4 хиляди тона мазут, нужни до края на този отоплителен сезон.

  Източник: Пари

  Още 15 крупни компании от циментовата, химическата и керамичната индустрия получиха комплексни разрешителни от министъра на околната среда Джевдед Чакъров. Плановете за технологично обновление включват необходимите инвестиции за следващите пет години, така че заводите да изпълнят всичките си ангажименти за чистота на въздуха и водите, предвидени в екозаконодателството. Сред компаниите, получили комплексни разрешителни, са Девня цимент - Девня, Идеал Стандарт България - Севлиево, "Златна Панега", "Вулкан" - Димитровград, Агрополихим - Девня, Полимери - Девня, Солвей Соди - Девня.

  Източник: Дневник

  1 900 000-я пътник на летище София кацна с полет от Рим. Това е българинът Владимир Белчев, който пристигна в столицата заедно с двете си деца. Пътникът бе посрещнат до самия самолет от изпълнителния директор на летището Пламен Станчев. Той поздрави Белчев и му съобщи, че чрез жребий билетът на 11-годишния му син е бил определен за 1 900 000 пореден номер. Голямата награда е 5-дневна почивка в станцията на летището във Велинград.

  Източник: Стандарт

   Печаба от 3 милиона лева за 2005 година, преди данъчното облагане, очакват в Мини Марица изток, съобщиха от пресцентъра на дружеството. До Нова година ще бъдат добити още 300 хиляди тона лигнитни въглища. Годишният добив на трите рудника в една от най-трудните години за миньорите ще бъде 21 милиона тона въглища. В ход е подготовката на бизнеспрограма на Мини Марица изток за 2006 година

  Източник: Монитор         Българска Стопанска Камара


  ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
  “ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света
  Предстоящи обучения
  КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  От 23 декември 2005 г. до 2 януари 2006 г. БСК ще бъде във ваканция!


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  Управителния съвет на Русенска стопанска камара - Русе, на основание на чл. 26 от ЗЮЛНЦ свиква редовно общо събрание на 21.02.2006 г. в 13.00 часа в Заседателната зала на Русенска стопанска камара.

  Регионалната Cisco академия
  към Българската Стопанска Камара
  Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Сигурност на мрежите - модул 1 - 26 ноември 2005 - 22 януари 2006 съботно-неделен
  4 семестър CCNA - 10 декември 2005 – 6 януари 2006 - съботно-неделен
  4 семестър CCNА - 13 декември – 22 декември 2005 - седмичен
  2 семестър CCNА - 5 януари – 20 януари 2006 - седмичен
  2 семестър CCNА - 7 януари – 12 февруари 2006 - съботно-неделен
  3 семестър CCNА - 7 януари – 5 февруари 2006 - съботно-неделен
  4 семестър CCNА - 7 януари – 29 януари 2006 - съботно-неделен
  2 семестър CCNА - 23 януари – 14 февруари 2006 - дневен
  5 семестър CCNP - 28 януари – 19 март 2006 - съботно-неделен
  7 семестър CCNP - 11 февруари – 19 март 2006 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Презастрахователната компания Munich Re съобщи в четвъртък, че би могла да постигне целените резултати за 2005 г. и да увеличи дивидента си с 55%, въпреки по-големите разходи от очакваните, следствие на серията от урагани и други природни бедствия. От компанията съобщиха, че необичайно разрушителния сезон през 2005 г., който включва ураганите Денис, Емили, Катрина, Рита и Уилма, са я засегнали значително повече от очакваното. 

  Източник: FT

  САЩ

  Здравният застраховател WellPoint Inc. съобщи в сряда, че е финализирал сделката по придобиването на конкурента си WellChoice Inc. на стойност 6,5 млрд. щ.д. Най-големият здравен застраховател в САЩ по брой членове заяви, че транзакцията няма да се отрази на печалбата през 2006г., която ще нараства в последствие. От компанията заявиха, че все още предвиждат приходите през 2006г. да са около 4,51 щ.д. на акция. От дружеството добавиха, че се очаква да бъдат спестени около 25 млн. щ.д. от сливането през 2006 г. и годишно още поне 125 млн. щ.д. от 2010 г. нататък

  Източник: Ройтерс

  Азия

  Водещият за втора поредна година японски консултант по сливания, Nomura Holdings Inc., планира да разшири екипа си по придобиване с около 20%, тъй като развиващата се икономика стимулира поглъщанията. Nomura, която отчете рекордните 81 млрд.щ.д. от транзакции през тази година в Япония, ще се разшири с около 20 местни банкера и повече на брой в Европа и САЩ, каза Кенджи Кимура, който ръководи групата от  100 специалисти по сливанията.

  Източник: Блумберг

   
  Индекси на фондови борси
  29.12.2005
  Dow Jones Industrial
  10 784.82 (-11.44)
  Nasdaq Composite
  2 218.16 (-10.78)
  Стокови борси
  29.12.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)60.32
  Brent crude ($US/bbl.)58.10
  Heating oil ($US/gal.)1.7300
  Natural gas ($US/mmbtu)11.3500
  Unleaded gas ($US/gal.)1.6700
  Gold ($US/Troy Oz.)517.50
  Silver (cents/Troy Oz.)8.88
  Platinum ($US/Troy Oz.)973.20
  Hogs (cents/lb.)65.03
  Pork bellies (cents/lb.)82.73
  Live cattle (cents/lb.)96.40

         Опознай България

  Нова Година

  Нова Година се празнува навсякъде по света, но нищо не може да се сравни с пищните български обичаи по изпращането на старата и посрещането на новата година с характерното пожелание Нова година – нов късмет. За празничната вечер задължително се приготвят много традиционни ястия, между които най-българското е баница с късмети. За всеки гост на трапезата има парче от баницата, в което той намира своя късмет за здраве, щастие, успех през новата година. След шумното и весело посрещане на Новата година идва Васильовден – 1 януари. Тогава църквата чества големия християнски мислител, философ и писател св. Василий Велики. Характерен за празника обичай, известен в цялата страна, е сурвакането. То е обредно пожелание за здраве чрез докосване със сурвачка - свежа и украсена дрянова пръчка. Нейната украса, свързана често с основния за даден район поминък, е твърде разнообразна - преплетени клонки, нанизи от пуканки, разнообразни вълнени конци, малки кравайчета. На Васильовден празнуват всички с името Васил, Василена, Весела, Веселин, Вълчо.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.12.2005
  Българска версия: 9214, Английска версия: 2567

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999