Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 10 октомври 2005 г., брой 1532
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(10.10.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84691
USD/BGN   1.61053
CHF/BGN   1.26313
EUR/USD   1.2144*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.10   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Пътища и пътни съоръжения (Варна)
Телесистемс (София)
Друган - 97 (Радомир)
Алба-спед (Бургас)
Варна плод (Варна)
Добруджа Мел (София)
Лесичево (Труд)
БМ лизинг (София)
ИЧМ-Приват (София)
Фина механика (София)
Ерато-Виадрус (Хасково)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36242
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

По 8 лева повече ще остават догодина в джоба на хората, които вземат заплата от 500 лв. Причината е, че те ще плащат по-малки данъци и осигуровки. За цялата 2006 г. всеки ще спести 96 лева. Сега при възнаграждение от 500 лв. човек взима чисто 374 лева. От 1 януари, след като плати налозите, ще получи 382 лв. Така общо у всички хората ще останат 180 млн. лева, изчисли финансовото министерство. 

Източник: Стандарт

Пощенските услуги ще поскъпнат заради скока на цените на горивата, но засега не е решено какъв да е процентът на увеличението, съобщи министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев. Единствената възможност за облекчение на цените на горивата е чрез намаляване на акциза, каза той. Това обаче можело да стане само ако тази стъпка се предприеме от Европейския съюз. България не може да направи това самостоятелно, тъй като е поела ангажименти до 2006 г. да въведе минималните ставки, които действат в ЕС. 

Източник: Новинар

Следващите две години ни очаква режим на тока заради затварянето на Трети и Четвърти блок на АЕЦ Козлодуй. Гражданите ще плащат и по-висока цена на еленергията. Това прогнозира директорът на централата Иван Иванов. Според него при спазване на ангажиментите към Европейския съюз за затваряне на двата блока електроенергията ще поскъпне, а още през зимата на 2006-2007 година ще се стигне неизбежно до въвеждането на познатия ни от 80-те години режим. 

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Националната електрическа компания (НЕК) продава от няколко месеца почивни станции, терени и сгради за няколко милиона лева без търгове и конкурси. Държавното дружество не прилага Закона за обществените поръчки, а избира купувачите чрез договаряне. Засега точният списък на имотите, които ще бъдат предложени, както и каква част от тях вече са продадени и на кого, остава в тайна.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на лекарствени продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Софарма (София)   112 209  
  2   Балканфарма-Троян (Трояфарм) (Троян)   35 528  
  3   Еуросток - България (София)   15 959  
  4   Унифарм (София)   12 658  
  5   Медика (София)   11 653  
  6   Бул Био НЦЗПБ (София)   8 167  
  7   Унифарм-2000 (София)   4 017  
  8   Инбиотех (София)   2 646  
  9   Томил Херб (София)   2 517  
  10   Панацея - 2001 - Бенбасат и Кочмаров (София)   1 349  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 07.10.2005
  Обща стойност (BGN):   2 682 668.00  
Брой търгувани компании: 90
Официални пазари: 502 310.56
Свободен пазар: 2 180 357.44
Други сделки: 50 460.00
Най-голяма промяна в цените
Напредък Холдинг (София)  29.33%
Велпа 91 (Стражица)  -28.57%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

ЮроКапитал Финанс АД купи 87% от Битекс, като 2.523 млн. акции минаха в петък на блоков сегмент при цена 0.02 лв. ЮроКапитал се занимава с недвижими имоти, а преди няколко седмици на събрание на акционерите бе решено Битекс да се занимава освен с информационни технологии и с имоти. Според източници от Битекс конкуренцията на БТК в информационния сектор е изтънила до минимум маржа на печалбата. 

Източник: Пари

Комплекс с аквапарк, делфинариум, магазини, басейни и амфитеатър за 2000 души планира да построи Феста холдинг в Несебър. Проектът на дружеството е спечелил обявения през пролетта конкурс от община Несебър, а впоследствие е представен пред местния общински съвет.  Предвижда се той да бъде реализиран на площ от около 29 дка. 

Източник: Монитор

Част от приходите от продажбата на ЕРП Слънчев бряг ще бъдат реинвестирани. Това реши съветът на директорите на Слънчев бряг АД в петък, съобщи изпълнителният директор на дружеството Малина Бакалова. На извънредно общо събрание на 27 октомври акционерите на Слънчев бряг ще гласуват продажбата на ЕРП-то на цена 42.15 млн. лв. без ДДС. 

Източник: Сега

Първата фабрика за електротехническо оборудване в Европа на американската компания Елмарк груп индъстрис (Еlmark Group Industries) беше открита официално в края на миналата седмица в Добрич. В предприятието ще се произвежда пълната гама автоматични предпазители до 800 ампера и всички видове дефектнотокови защити. 

Източник: Дневник

2 млн. лв. влагат във водопровод до заводите на Шишеджам. Пред завършване е тръбопроводът на фирма Тракия глаз България в Търговище, инвеститор на стъкларските заводи на Шишеджам. Той ще захранва с вода производствените цехове. С 2 млн. лв. държавата финансира строежа на тръбопровода, както и ремонта на част от старата водопреносна мрежа. Инвеститорският контрол се упражнява от ВиК-Търговище

Източник: Стандарт

Ръководствата на четири от най-важните дружества в енергетиката - Мини Бобов дол, Мини Перник, ТЕЦ Бобов дол и ТЕЦ Варна, са сменени със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от петък. В министерството са подготвени заповеди за смяна на ръководствата на практика на всички държавни енергийни дружества, но не са придвижени или по процедурни причини, или заради бавното съгласуване по политическа линия. 

Източник: Сега

Одит свали печалбата на Петрол АД за шестмесечието с 480 хил. лв., стана ясно в петък. В индивидуалния отчет тя намалява от 4.282 млн. лв., на 3. 802 млн. лв. Одитът се отразява и на консолидирания отчет, където спада от 10.276 млн. на 9.796 млн. лв. По-драстични са корекциите в отчета за първото шестмесечие на 2004 г. - от загуба 1. 247 млн. дружеството се оказва на печалба от 7.833 млн. лв.

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Бизнесмени от Враца, Пловдив и Пазарджик бяха обучавани как да подобряват условията на труд в своите предприятия по проект, осъществяван от БСК и финансиран от Фонд “Условия на труд”

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 12 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

До 15 октомври 2005 г. очакваме да представите вашите мнения, предложения или коментари по проекта за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки на е-mail: kamen@bia-bg.com

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Шефовете на Volkswagen ще се опитат да осуетят кандидатурата на Фердинанд Пих за поста председател на най-големия производител на автомобили в Европа, в израз на протест срещу плановете на Porsche (контролирана от семейството на г-н Пих) да увеличи влиянието си върху VW. Според един от членовете на надзорния съвет на компанията и още един източник, запознат със ситуацията, пет от десетте директори най-вероятно ще се опълчат срещу въпросната кандидатура. Освен това, двамата представители на Долна Саксония (провинцията, в която е базирана VW) – най-големият акционер във VW, също поддържат подобна позиция.

Източник: FT

САЩ

Coca-Cola, един от най-големите рекламодатели в света, възнамерява да пренасочи част от основните си дейности в тази област от контролираната от WPP Berlin Cameron & Partners към независимата американска агенция Wieden & Kennedy. Очакваната промяна е част от по-мащабна реформа в рекламната политика на Coke, предприета в опит да бъдат съживени продажбите на едноименната напитка в Северна Америка и Европа.

Източник: FT

Азия

Temasek, държавната инвестиционна компания на Сингапур, е на път да възстанови дълго-отлаганите си планове за приватизацията на три електрически компании – ход, който би могъл да донесе на държавата приходи от около 4 млрд.щ.д. и да спомогне за либерализацията на енергийния пазар на града-държава. Според източници, запознати със ситуацията, Temasek се е свързала с няколко инвестиционни банки във връзка с подготовката на продажбата на енергийните дружества (Senoko Power, PowerSeraya и Tuas Power), осигуряващи 90% от производството на електроенергия в Сингапур.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
07.10.2005
Dow Jones Industrial
10 292.31 (5.21)
Nasdaq Composite
2 090.35 (6.27)
Стокови борси
07.10.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)61.84
Brent crude ($US/bbl.)59.15
Heating oil ($US/gal.)1.9600
Natural gas ($US/mmbtu)13.2300
Unleaded gas ($US/gal.)1.8300
Gold ($US/Troy Oz.)477.70
Silver (cents/Troy Oz.)7.77
Platinum ($US/Troy Oz.)939.10
Hogs (cents/lb.)65.03
Pork bellies (cents/lb.)97.48
Live cattle (cents/lb.)91.10

       Опознай България

Манастирът "Св. Георги Зограф" – Атон

Според легендата, манастирът Св. Георги Зограф е изграден през 919 г. от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид. Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца. На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на Св. Георги, когото те нарекли "Изограф" - т. е. "Самоизобразил се!" Преданието разказва, че в мига, когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на Свети Георги изчезнал ненадейно.
В двора на манастира "Зограф" се издига паметникът на 22 монаси и 4 миряни, изгорени живи на 10 октомври 1275 година в кулата, издигната от Иван Асен II. Тези мъченици, отказали да предадат православието, са загинали вследствие на нашествието на каталански наемници (кръстоносци), които нападат и опустошават манастира. Паметникът е изграден на мястото на кулата през 1873 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.10.2005
Българска версия: 8776, Английска версия: 2505

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999