Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 19 август 2005 г., брой 1498
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(19.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.88662
USD/BGN   1.60143
CHF/BGN   1.26485
EUR/USD   1.2213*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Микромет АД - Варна


Общи събрания днес
  Булбрю ТД (Варненско пиво - ТД) (Варна)
Зара АД (Стара Загора)
Грифон (Търговище)
Теракоминженеринг (Пловдив)
Витапрот-Славяново (София)
Деметра-Агрохимсервиз (Пловдив)
Делта-Индъстри (Созопол)
М.Б.С. Трейд (София)
Газоснабдяване - Хасково (Хасково)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

За България реалистичен срок за приемането на еврото е около 2010 г. с втората вълна, при присъединяване към ЕС през 2007 г. Така ще бъде изпълнен и срокът, в който БНБ се е ангажирала да работи за приемането на еврото, се казва в доклад на Bank Austria Creditanstalt. Страните-кандидатки за ЕС от Югоизточна Европа отбелязват добър напредък по пътя си към еврото, посочват още от BA-CA. България и Румъния ще се присъединят към ЕС през 2007 г., при условие че изпълнят необходимите условия и реформи и намерят начин да разрешават бързо потенциалното възникване на вътрешнополитически проблеми, се посочва в анализа. 

Източник: Пари

189 проекта кандидатстват по две грантови схеми на програма ФАР. Първата грантова схема ще финансира инициативи, свързани с модернизиране на инфраструктурата в Североизточния регион. Общата стойност е 6,14 млн. евро. От тях 4,6 млн. евро са осигурени от ЕС, а 1,54 млн. евро са от бюджета. Втората схема ще предоставя помощ на малки и новосъздадени фирми в граничните райони. Проектите ще кандидатстват за разпределение на 1,75 млн. евро.

Източник: Сега

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове

1-во тримесечие 2005
Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Годишни анализи 2004
Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Мини Марица-изток да не се приватизират настояха вчера от Националната минна камара на събрание по случай професионалния си празник. От синдикалните организации на миньорите настояват отново Мини Бобов дол да се приватизират в пакет с ТЕЦ Бобов дол. От браншовата организация смятат, че трябва да се създаде национална минна агенция, която да управлява отрасъла.

Източник: Сега

Концесии

Пълна ревизия на договора за магистрала Тракия започва новият министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Ведомството ще обяви конкурс за независима одиторска компания, която да прегледа документацията по сделката, заяви Гагаузов. Предложението ще бъде внесено съвсем скоро в Министерски съвет, посочи той. При приемането на поста в сряда новият министър е разговарял по този въпрос с предшественика си Валентин Церовски и неговите заместници.

Източник: Стандарт

Дружества
Спомагателни дейности по финансово посредничество
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   СУАБ-СБА (София)   7 090  
  2   Прайвът файнънс юниън (София)   5 675  
  3   България Нет (София)   4 154  
  4   Приват инженеринг (София)   2 490  
  5   Българска фондова борса - София (София)   2 236  
  6   Карол ФК (София)   1 976  
  7   Кеш експрес сървис (София)   1 398  
  8   Динас-98 (Сливен)   1 022  
  9   Софийска стокова борса (София)   550  
  10   Загора холд (Стара Загора)   9  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 18.08.2005
  Обща стойност (BGN):   9 020 463.97  
Брой търгувани компании: 70
Официални пазари: 1 114 094.04
Свободен пазар: 7 904 247.93
Най-голяма промяна в цените
Химко (Враца)  -22.65%
АКБ Корпорация-холдингово акционерно дружество (София)  17.33%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Чужда борса влиза в управлението на Българска фондова борса. Една от възможностите за импулс на капиталовия пазар е чужда фондова борса да стане партньор мениджър на БФБ-София и да даде своето ноу-хау до година и половина, каза председателят на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов. Според източници на Investor.bg разговори се водят със скандинавската борса OMX, Атинската фондова борса.

Източник: Стандарт

Банка ДСК увеличава лихвите по новооткрити срочни депозити в щатски долари. Промоцията на банката, чийто главен изпълнителен директор е Виолина Маринова, е от 1 септември до 31 октомври 2005 г. За всеки новооткрит срочен депозит до 10 000 USD за срок от 1, 3 и 6 месеца банката дава надбавка от 0.2% към действащата лихва за съответния срок и надбавка от 0.3% за суми над 10 001 USD. За всеки новооткрит срочен депозит до 10 000 USD за срок от 12 месеца надбавката е 0.45%, а за суми над 10 001 USD надбавката е 0.55%. 

Източник: Пари

БТК ще преразгледа договорите си с оператори, от които понася сериозни щети, и вероятно ще ги прекрати, съобщиха от компанията вчера. Много телекоми изпращат трафик в мрежата на БТК, използвайки така наречените ISDN-линии. Това според БТК противоречи на Закона за далекосъобщенията и практиката ще бъде прекратена. Компаниите са уведомени с 30-дневно предизвестие. Според телекома сред нарушителите са най-големите й конкуренти - фирмите Некском, Спектрум нет, Орбител, Буллинк и Ноубъл комюникейшън. 

Източник: Сега

Варненското предприятие Вамо е учредило дъщерно дружество Варна център 2005 ЕАД. Новото дружество ще се занимава с туристическа и търговска дейност. То е изцяло собственост на варненския завод за дизелови двигатели и е създадено чрез апортна вноска на земя, оценена на близо два милиона лева. Варна център е записано с основен капитал от 2.5 млн. лв.

Източник: Дневник

ИнтерСтандартс АД ­ София отчита нетна печалба за шестмесечието на 2005 г. от 81 хил. лв., в сравнение с печалба от 30 хил. лв. за същия период на миналата година. Общите приходи от дейността се повишават с 94,21 на сто до 905 хил. лв. за първите шест месеца на настоящата година най-вече поради ръст в приходите от продажба на продукция, отчели нарастване от 348 хил. лв. на 608 хил. лв. за отчетния период.

Източник: Монитор

Централна кооперативна банка дава 100 хил. лв. финансова помощ на пострадалите от наводненията като безвъзмездна помощ. Парите ще бъдат предоставяни на физически лица в засегнатите райони. Размерът на отделните суми ще бъде определен от конкретните нужди на хората, пострадали най-много от бедствията. Критериите и начинът за разпределяне на финансовата помощ ще бъдат прецизирани след проучване на директорите на местните клонове на ЦКБ и срещи с местната управа

Източник: Пари

Руда и метали за 600 млн. долара ще бъдат изнесени през 2005 година. Това сочи прогнозата на минната камара, съобщи председателят й и директор на Асарел-Медет Лъчезар Цоцорков. Работещите в бранша отбелязаха вчера професионалния си празник. За над 1,5 млрд. лв. се очаква да бъде продукцията в бранша през 2005 г.

Източник: Стандарт

Националната банка на Гърция съобщи, че възнамерява да разкрие 100 нови клона със собственото си име в Югоизточна Европа като голяма част от тях ще бъдат съсредоточени на българо-гръцката граница, за да обслужват трафика между двете страни. 

Източник: Монитор

Акционерното дружество със специална инвестиционна цел Фонд за недвижими имоти България е придобило 11 недвижими имота. Имотите са разположени в няколко села в Добричка област.

Източник: Дневник       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Спешно експертна оценка
Предвид събирането на информация с данни за щетите и загубите на предприятията в пострадалите райони, която БСК ще предостави на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите, спешно молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Ръководството на БСК моли оценките да се изпращат по електронна поща на адрес: office@bia-bg.com

Сертификати за форсмажор
БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. Допълнителна информация: Наталия Събева тел. 987 22 64 email: natali@bia-bg.com

БСК ЦВИС информира за кооперационна борса между български и германски фирми, която ще се проведе в рамките на Международния панаир Пловдив, 26-30 септември. Заинтересованите български фирми могат да се обръщат за информация към Марта Иванова, тел.: 02/ 932 0934, e-mail: mmc@bia-bg.com.

БСК ЦВИС съобщава, че от 1 март 2005 са въведени нови предписания на Европейската общност.

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Гигантският руски производител на газ Газпром си е поставил за цел да събере над 10 млрд.щ.д., които ще използва за придобиването на контрол над Сибнефт – нефтената компания, собственост на руския милиардер Роман Абрамович, твърдят двама високопоставени служители, участващи в преговорите. Според тях, финансирането най-вероятно ще бъде осигурено в рамките на идните няколко седмици, като сделка може да се очаква още тази есен.

Източник: FT

САЩ

Компанията за модни облекла Tommy Hilfiger Corp. се подготвя да се предложи на търг в рамките на идните няколко седмици, според публикации в пресата. Wall Street Journal писа, цитирайки два източника запознати със случая, че през изминалите няколко месеца компанията е преговаряла с потенциален купувач. Според публикацията, въпреки че от направената оферта не е излязло нищо, Tommy е готова да обмисли предложения и от други кандидати.

Източник: CNN

Азия

Royal Bank of Scotland Group Plc, Merrill Lynch & Co. и фондация Li Ka-Shing се договориха да платят 3.1 млрд.щ.д. за 10% от Bank of China, втората по големина банка в най-многолюдната държава в света. Royal Bank of Scotland, която е втората по големина финансова институция във Великобритания, ще инвестира 1.6 млрд.щ.д., заяви изпълнителният директор Фред Гуудуин. Базираната в Единбург банка, която ще контролира 10% дял и ще получи място в съвета на директорите на китайската кредитна институция, не планира да увеличава дела си още повече, заяви Гуудуин.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
18.08.2005
Dow Jones Industrial
10 554.93 (4.22)
Nasdaq Composite
2 136.08 (-9.07)
Стокови борси
18.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.27
Brent crude ($US/bbl.)65.41
Heating oil ($US/gal.)1.7900
Natural gas ($US/mmbtu)8.9300
Unleaded gas ($US/gal.)1.8600
Gold ($US/Troy Oz.)444.70
Silver (cents/Troy Oz.)7.00
Platinum ($US/Troy Oz.)892.70
Hogs (cents/lb.)61.33
Pork bellies (cents/lb.)67.25
Live cattle (cents/lb.)80.75

       Опознай България

Поморийско солно езеро

Поморийското солно езеро е най-северното от Бургаските езера. Представлява свръхсолена лагуна от естествен произход и е разположено непосредствено до гр. Поморие на територия от 850 ха. В южната част на езерото се добива лечебна кал, а северната се използва за солодобив. Голямата соленост на езерните води определя наличието на специфични растителни и животински видове. Най-голямата ценност на Поморийското езеро е неговото орнитологично богатство. В района са установени над 215 вида птици, като 4 от тях са световно застрашени: къдроглав пеликан, малък корморан, белоока потанпница, ливаден дърдавец. Езерото е рай за дъждосвирците и зимовище от международно значение за немия лебед.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 19.08.2005
Българска версия: 8423, Английска версия: 2442

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999