Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 10 ноември 2005 г., брой 1555
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(10.11.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.89624
USD/BGN   1.66624
CHF/BGN   1.26747
EUR/USD   1.1738*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   2.04%  Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Булбанк (София)
Аквамиг-Инвест (Пловдив)
ЖМБ-1 (София)
Бор-ДП (Самоков)
Термотехника (Пловдив)
Бургас Комерс (Бургас)
Техноимпекс-98 (София)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37105
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

София и Анкара ще прекратят договора за износ на български ток срещу турски инвестиции в инфраструктурата на страната ни, съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той се завърна от официално посещение в южната ни съседка. Договорът с Турция беше подписан през 1998 година от премиера Иван Костов и колегата му Месут Йелмаз. 

Източник: Новинар

България може да бъде основен конкурент на Испания, ако развие голф туризма. Това заяви шефът на Фери груп Мануел Фери Санчес на строително-инвестиционния форум в столицата. В България климатът е благоприятен и голф може да се играе от 7 до 9 месеца в годината. Освен това има много водни ресурси и се предлагат интересни съпътстващи туристически услуги, каза Санчес. 

Източник: Стандарт

Лекари заплашват, че ще обявят стачка и ще свалят правителството, ако здравният министър не отмени решението си за уволнение на професор Александър Чирков. Вчера министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски издаде заповед за освобождаване от длъжност на директорите на три от най-големите болници в страната.

Източник: Монитор

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Дружества
Строителство
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Овергаз Инк. (София)   234 112  
  2   Главболгарстрой (София)   147 352  
  3   ГБС-София (София)   73 154  
  4   Строителство и Възстановяване-Държавно Предприятие (София)   60 779  
  5   Линднер България (София)   45 258  
  6   Овергаз инженеринг (Ямбол)   40 596  
  7   Геотехмин - Консулт и инженеринг (София)   39 705  
  8   Пи Ес Ай (Стара Загора)   34 147  
  9   Сиконко билдинг (София)   33 568  
  10   Микс-ПС (София)   30 301  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 09.11.2005
  Обща стойност (BGN):   3 081 779.77  
Брой търгувани компании: 93
Официални пазари: 1 374 638.49
Свободен пазар: 1 016 959.23
Най-голяма промяна в цените
Преработващи технологии (Възход-Попово) (Мизия)  26.92%
Мизия-96 (Плевен)  -22.18%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Агенция Митници е нарушила Закона за защита на конкуренцията при възлагане на обществена поръчка за изработване на униформи на служителите си, реши вчера Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Преписката е образувана по сигнали от фирмите Нов стил, Драго и Радо, Калебо и Нобъл хаус

Източник: Новинар

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е готова да кредитира община Варна с 12 млн. евро за подобряване на градския транспорт. Автобусите, които ще се купят, трябва да отговарят на европейските стандарти, каза експертът на банката Гуидо Бругеман на среща със зам.-кмета Мирослав Цонев.

Източник: Сега

БИК Капиталов пазар ЕООД сключи споразумение за партньорство с IRM Ltd. - производител на CRM и офис мениджмънт пакета INSIDER. Двете фирми ще си партнират в разпространението на продукта и в обучението и обслужването на потребителите. На 9-10 ноември IRM Ltd. ще представи своя софтуер за организация и управление на дейностите в офиса Insider 2005 на най-голямото в Европа специализирано изложение CRM Expo в Панаирен и конгресен център - Нюрнберг, Германия. Това е първото участие на българска фирма на CRM Expo.

Източник: Фирмена информация

Нови шефове в Еко-Елда България, която е част от Hellenic Petroleum Group. Джон Костопулос става председател на Съвета на директорите, а Йоанис Продромидис - негов заместник. Членове са Йоанис Поликандриотис, Спиридон Киарцис и Христос Циолас.

Източник: Стандарт

Летище Варна има готовност да превърне хале във временен нов пътнически терминал за новия туристически сезон, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев пред парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Халето е в близост до сегашния терминал и може да приеме 1200 пътници. В изграждането му варненското летище ще вложи 300 хил. евро собствени средства.

Източник: Дневник

Комисията за финансов надзор /КФН/ издаде лиценз на Елана Фонд Мениджмънт АД за управление на колективни инвестиционни схеми и на инвестиционни дружества от затворен тип. Лицензът включва управление на инвестиции, администриране на дяловете или акциите, правни и счетоводни услуги във връзка с управление на активите, искания за информация на инвеститорите. 

Източник: Монитор       Българска Стопанска Камара


ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
“ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На 10 ноември, четвъртък, Националното сдружение на българските спедитори /НСБС/, член на БСК, и TAIEX организират международен семинар с участието на представители на Европейската комисия.

На среща в БСК представители на браншови организации и фирми дискутираха проектите на четири наредби в областта на здравословните и безопасни условия на труд - за допълнителния платен годишен отпуск, намаленото работно време, безплатната храна и задължителното застрахова при трудови злополуки.

На 11 ноември, от 14.00 часа, в заседателната зала на БСК ще се проведе работна среща на представители на управителните съвети и експерти от Българска строителна камара и Асоциация "Пожарна и аварийна безопасност”.

Министерство на икономиката и енергетиката, съвместно с Българската стопанска камара, Българският икономически форум и Кота-97 организират семинар "Българският енергиен сектор: реалност и перспективи" на 11 ноември 2005 г. (петък) от 9.00 до 12.00 ч. в зала "Александър" на Хотел "Радисън САС" град София

Държавата да не поема една трета от осигуровките сега, се казва в становище на ИСС

Национален антикорупционен план за действие предложи председателят на БСК Б. Данев на среща с председателя на парламентарната Комисия за борба срещу корупцията

На 16 ноември 2005 г. в Пловдив ще се проведе среща на работодателските организации от Югоизточна Европа, организирана от Българската стопанска камара с финансовата подкрепа на Международната организация на труда (МОТ).

Центърът за професионално обучение при БСК - гр. Пловдив, организира на 17-18 ноември т.г. практическо обучение на работодатели и ръководен персонал на фирми по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Срок за записване – 8 ноември

На 18 и 19 ноември, в гр. Панагюрище за пети пореден път ще се проведе Международен форум и Търговско изложение "ИНВЕСТИРАЙТЕ В ПАНАГЮРИЩЕ".

Презентация на международните изложения ЕДИЛ ЛЕВАНТЕ за строителство и строителни технологии и АГРИЛЕВАНТЕ за земеделска техника и технологии ще се проведе на 22 ноември т.г. в зала "Александър" на столичния хотел "Радисън САС".

Среща на тема “Енергийна ефективност и околна среда – проблеми и възможности пред българската индустрия” ще се проведе на 1 декември 2005 г. в Стара Загора, хотел “Верея” (ул. “Симеон Велики” 100). Организатори са Европейски иновационен център – България, Българска стопанска камара, Агенция по енергийна ефективност, Клъстер “Енергийното сърце на България” и Стопанска камара – Стара Загора.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира специализиран регионален семинар на тема "Информационни дни на износа" в Русе, на 10 ноември, информират от Русенската стопанска камара.

10 ноември, Ловеч: Семинар “Изисквания към фирмите по нормативните документи за околна среда и води”

Първа среща на Инициативния комитет за създаването на клъстер в областта на производството на селскостопанска техника ще се проведе на 16 ноември в гр. Плевен.

Дискусия на тема “Конкуренция и партньорство – границите на възможното и необходимото” организират на 18 ноември т.г. в Пловдив Националната асоциация на младите предприемачи в България и пловдивският Клуб на младите предприемачи.

Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Deutsche Telekom надмина очакванията на анализаторите в сряда, като отчете ръст на нетната печалба до 2,4 млрд. евро за третото тримесечие и същевременно обеща допълнителни инвестиции от 1,2 млрд. евро догодина “за разработване на по-агресивен пазарен подход”. За третото тримесечие на миналата година компанията отчете загуба поради извънредни разходи. От телекомът заявиха, че новите инвестиции ще доведат до нарастване на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) с до 1,5 млрд. евро през 2007 г. спрямо 2005 г.

Източник: FT

САЩ

US Airways Group Inc., която се сля с America West Airlines през септември, отчете в сряда ръст на загубата за третото тримесечие. Авиокомпанията обяви нетна загуба от 87 млн. щ.д. или 5,04 щ.д. на една разводнена акция спрямо 29 млн. щ.д. или 1,92 щ.д. на разводнена акция преди година. Консолидираните резултати включват само четири дни от дейността на America West.

Източник: Ройтерс

Азия

Nippon Telegraph & Telephone Corp., най-голямата телефонна компания по продажби в света, повиши прогнозата си за годишната печалба благодарение на ръста на печалбата на мобилното й поделение и по-малкия брой загубени потребители на фиксирани телефонни услуги от очаквания. NTT увеличи прогнозата си за нетната печалба до 525 млрд. йени (4,5 млрд. щ.д.) спрямо прогноза от месец май за 440 млрд. йени и печалба от 710,2 млрд. йени за миналата отчетна година, се казва в съобщение, разпространено в сряда. Печалбата за тримесечието до 30 септември спада с 3,5% до 153,12 млрд. йени в сравнение с миналата година.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
09.11.2005
Dow Jones Industrial
10 546.21 (6.49)
Nasdaq Composite
2 175.81 (3.74)
Стокови борси
09.11.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.93
Brent crude ($US/bbl.)56.88
Heating oil ($US/gal.)1.7900
Natural gas ($US/mmbtu)12.3200
Unleaded gas ($US/gal.)1.5500
Gold ($US/Troy Oz.)467.50
Silver (cents/Troy Oz.)7.68
Platinum ($US/Troy Oz.)956.20
Hogs (cents/lb.)64.18
Pork bellies (cents/lb.)92.70
Live cattle (cents/lb.)91.95

       Опознай България

10 ноември 1989 г.

На 10 ноември 1989 г., един ден след падането на Берлинската стена, на пленум на БКП е свален тогавашният първи секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков, управлявал България повече от 33 години. Веднага след това започва изграждането на опозицията чрез създаването на нови и възстановяването на стари партии, закрити след 1944 г. България се включва в общия процес на демократични промени, обхванал цяла Източна Европа. След тази преломна дата, в страната започва преход към демократично обществено устройство и към пазарна икономика.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.11.2005
Българска версия: 9001, Английска версия: 2525

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999