Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 02 март 2005 г., брой 1378
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(02.03.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84319
USD/BGN   1.47990
CHF/BGN   1.27358
EUR/USD   1.3216*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   1.91%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Автомагистрали Черно море (Шумен)
Минералсувенир-Пловдив (Пловдив)
РХЛ (Пловдив)
 

Обществени поръчки
  Доставка на автомобилни гуми - "Градски транспорт - Пловдив" - ЕАД
Доставка на леки автомобили - Агенция по вписванията
Доставка на леки автомобили - ДМТОСО - МВР
Доставка на леки автомобили - ДМТОСО - МВР
Доставка на моторни превозни средства - Министерство на здравеопазването
Изкопни работи, превоз на изкопаните земни и скални маси, изграждане на ревизионни шахти - Община Твърдица
Покупка, доставка и зареждане на автомобили - "Водоснабдяване и канализация" - ООД, Варна
Сервизно обслужване на автомобили - "Софийска вода" - АД
Специализиран превоз - Община Брегово
Специализиран превоз на ученици - Община Бяла
Техническо обслужване и ремонт на автомобили - Териториална данъчна дирекция - Шумен
Техническо поддържане и ремонт на леки автомобили - Териториална данъчна дирекция - Кърджали
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0328BY) Беларуската еднолична фирма търси да установи контакт с фирми от България, произвеждащи оборудване и разполагащи с технологии за производството на полутвърд кашкавал / сирене с последващо опушване - известен като сирене ""Джил"". Оборудването може да е както ново, така и след основен ремонт
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30841
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Положителните тенденции в развитието на икономиката през 2004 г. дават основание през първата половина на т. г. да се очаква 5.2-5.3% икономически растеж и 7-8% прираст на добавената стойност в промишлеността, се казва в последния брой на Икономически преглед на БНБ. В резултат на сезонните фактори и повишаването на акцизите на бирата и високоалкохолните напитки инфлацията може да достигне до 2% в края на първото тримесечие на 2005 г., но до средата на годината ще бъде компенсирана от сезонното намаление на цените на хранителните стоки, се казва в анализа.

Източник: Пари

Банките са дали на заем 70 лв. от всеки 100 вложени при тях. Това показва статистиката на БНБ към януари 2005 г. Брутните депозити са 20,610 млрд. лв., докато кредитите са 14,339 млрд. лв. към същия период. Българинът вече предпочита по-дългосрочни заеми, сочат данните. 

Източник: Стандарт

Приватизация

Купувачът на Параходство Българско речно плаване (БРП) ще предостави в полза на държавата ефективна банкова гаранция в размер на 10 на сто от посочените в бизнес плана инвестиции и възможност за особен залог върху част от придобитите акции с цел обезпечаване изпълнението на поетите ангажименти. Това предвижда стратегията за приватизация на БРП, която парламентът прие.

Източник: Дневник

Държавната чешка енергийна група CEZ ще подаде оферта за топло- електрическите централи Бобовдол, Русе и Варна, обяви в. Financial Times. Сред другите цели за придобиване на компанията е и полската електроразпределителна компания Енеа. CEZ очаква и предстоящите приватизационни процедури в Румъния, Македония, Сърбия и Черна гора, обяви главният изпълнителен директор на компанията Мартин Роман. 

Източник: Пари

От днес (2 март) новият министър на земеделието Нихат Кабил започва срещи с хора, които имат отношение към приватизацията на Булгартабак, съобщи самият министър. Той потвърди идеята, че ще се променя стратегията за продажба на холдинга. Кабил определи Булгартабак като сериозен въпрос, за който не случайно е взето решение да бъде в списъка на предприятията от значение за националната сигурност.

Източник: Сега

Дружества
Производство на машини, оборудване и домакински уреди
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Видима (Севлиево)   167 064  
  2   Терем (София)   47 123  
  3   Спарки-Елтос (Ловеч)   42 576  
  4   М+С Хидравлик (Казанлък)   41 225  
  5   Арсенал (Казанлък)   29 214  
  6   Хидроелементи и системи (Ямбол)   25 352  
  7   Електрон прогрес (София)   21 080  
  8   Палфингер Продукционстехник България (Червен бряг)   20 982  
  9   Атоменергоремонт (Козлодуй)   16 572  
  10   Радомир - Метали (Радомир)   15 780  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 01.03.2005
  Обща стойност (BGN):   4 742 783.11  
Брой търгувани компании: 99
Официални пазари: 816 980.83
Свободен пазар: 3 912 518.28
Други сделки: 12 540 520.00
Най-голяма промяна в цените
Бентонит (Кърджали)  35.29%
Стомана (Перник)  -27.16%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Хебросбанк ще се слее с HVB Bank Биохим до 2006 г. Пловдивската банка официално е собственост на Банк Аустрия и Биохим. Екснадзорникът на Хеброс Роберт-Ханс ван Грийтхьозен връчи сертификата за акциите на новите директори Хелмут Бернкопф и Петер Харолд. Според договора Банк Аустрия Кредитанщалт придобива 90 на сто от дяловете, а Биохим получава 9.99 % от книжата.

Източник: Стандарт

Френската компания Сибекс иска да продаде в една сделка дяловете си в столичния Хилтън и в този в Букурещ, съобщи Владимир Каролев, който съветва единия от кандидат-купувачите. По-този начин французите ще спестят от данъци, разясни Каролев. По думите му това донякъде затруднявало продажбата, защото имало възможност купувачите да са два различни, но сделката трябвало да бъде една. 

Източник: Дневник

Печалба от 24,5 млн. лв. след данъци отчете Райфайзенбанк за 2004 г. Нарастването е 77% спрямо предходната година. Активите бележат 137% ръст до 2 млрд. лв. През 2004 година кредитите са се увеличили с 50,9%, до 1 млрд. лева.  Най-силен ръст бележат заемите за граждани, които са се увеличи над 3 пъти до 102 млн. лв. 

Източник: Стандарт

Транспортното министерство обяви процедура за даване на тридесетгодишна концесия на речното пристанище Сомовит и на морското Леспорт. Пристанище Сомовит е промишлено и се управлява от националния порт Русе. Леспорт е създадено като товарно пристанище към порт Варна, пригодено основно за разтоварване на дървесина. Конкурсът за определяне на концесионерите ще бъде неприсъствен, крайният срок за купуване на документи е 18 март. 

Източник: Пари

Италианската фирма за производство на текстил Миролио беше отличена с авторитетната награда "Златна мартеница", присъждана от Съюз Произведено в България. Компанията взе наградата за чуждестранен инвеститор. Италианската група Миролио включва над 40 дружества по света, а годишният й оборот възлиза на 800 млн. евро, съобщиха организаторите на церемонията по награждаването. 

Източник: Монитор

Нов завод за производство на газобетон с марката Итонг се изгражда от фирма Ксела - България ЕООД в Добрич. В него са инвестирани приблизително около 17 000 000 евро, информира регионалният мениджър на фирмата за Североизточна България Атанас Иванов. Това е вторият завод на фирма Ксела - България ЕООД. 

Източник: Черно море

Полетите на България ер няма да спират. Това гарантира Съюзът на летците от гражданската авиация с нарочна декларация. Тя бе в отговор на ултиматума, който бе даден на пилотите от ръководството на авиокомпанията да приемат предлаганото им увеличение на заплатите с около 300 лева.

Източник: Стандарт

Общото събрание на акционерите на Банковата консолидационна компания /БКК/ одобри извършените от ликвидатора на дружеството Нели Кордовска действия по осребряване на имуществото му. Това стана на годишното общо събрание на БКК, която миналата година беше обявена в ликвидация поради изчерпване на дейността й. 

Източник: Пари


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

Италианският институт за външна търговия информира, съвместно с университета в Триест (Италия) стартират обучение по проект "Masters for the Balkans". Предвиждат се 30 стипендии от 8 000 евро за млади дипломанти от страните от Балканите. Документи се приемат до 10 март 2005 г.

Меморандум за социално-икономическо развитие на България до 2010 г. обсъдиха ръководствата на КНСБ, КТ “Подкрепа” и БСК

В периода май - септември 2005 г. стартира обучение на млади специалисти, с цел включването им в процеса на интернационализация на италианските фирми. Обучението е организирано от Master International Management на института "Адриано Оливети", Анкона, Италия. Документи се приемат до 31 март 2005 г.

На 5 и 6 април 2005 г. в хотел "Санкт Петербург" - Пловдив, ще се проведе Български инвестиционен форум – Пловдив.  "Регионалните инвестиционни проекти – европейският път. Перспективи 2007". 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

НА ВНИМАНИЕТО НА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК кани браншовите организации да предложат свои представители за участие в експертните групи към новосъздадения Национален иновационен фонд към Министерството на икономиката

Управителният съвет на Асоциацията на млекопреработвателите в България, член на БСК, свиква Общо  събрание на браншовата организация на 11 март 2005 г. /петък/, от 10.00 часа в зала № "3.2" на Националния дворец на културата, гр. София. Ще бъдат обсъдени Отчет на Управителния и Контролния съвет за дейността на браншовата организация през 2004 г. и ще се набележат насоките за дейността на Асоциацията през 2005 г.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

УС на Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост, член на БСК,  свиква Общо събрание на организацията на 31 март 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на Института по целулоза и хартия, ул. "Поручик Бончев", № 8, гр. София.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Във вторник Deutsche Post обяви 12.5% ръст в оперативната печалба за 2004 г., която достигна 3.35 млрд.евро и надхвърли очакванията на пазара. Чистите приходи за периода бележат ръст от 21.3% до 1.59 млрд.евро. Групировката потвърди амбициите си размерът на оперативната печалба за 2005 г. да бъде в размер на поне 3.6 млрд.евро. Освен това, ще бъде предложен дивидент от 50%, в сравнение с 44% през 2003 г.

Източник: FT

САЩ

Citigroup Inc., най-голямата финансова групировка в света, обяви, че възнамерява да съкрати около 1 400 от служителите си, заети в корпоративната и инвестиционна банка в началото на 2005 г. Съкращенията възлизат на 3% от общо 48 000-те служители на поделението. Изпълнителният директор Чарлз Принс се опитва да съкрати разходите на инвестиционната банка, които напоследък растат доста по-бързо от приходите.

Източник: CNN

Азия

Exxon Mobil Corp., най-голямата компания в света по пазарна стойност, планира да продаде дела си в China Petroleum & Chemical Corp. за 1.4 млрд.щ.д., или на цена два пъти по-висока от цената, на която компанията придоби дела пред четири години. Базираната в Ървинг, Тексас Exxon Mobil предлага 3.17 млрд. акции, или 3.7% от китайската компания, известна като Sinopec, на цена между 3.38 и 3.525 х.к. д. за акция. Sinopec е най-голямата рафинерия в Азия.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
01.03.2005
Dow Jones Industrial
10 830.00 (63.77)
Nasdaq Composite
2 071.25 (19.53)
Стокови борси
01.03.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.68
Brent crude ($US/bbl.)50.09
Heating oil ($US/gal.)1.4700
Natural gas ($US/mmbtu)6.6800
Unleaded gas ($US/gal.)1.4000
Gold ($US/Troy Oz.)433.90
Silver (cents/Troy Oz.)7.27
Platinum ($US/Troy Oz.)862.60
Hogs (cents/lb.)75.25
Pork bellies (cents/lb.)90.90
Live cattle (cents/lb.)86.50

       Опознай България

3 март – официален празник на Република България

На 19 февруари (3 март) 1878 г. в Сан Стефано се подписва предварително мирно споразумение между Русия и Османската империя. Този договор, известен в историята като Санстефански мирен договор, бележи края на Руско-турската освободителна война, и възвръщането на независимостта на България. Освобождението на родината ни идва като резултат от победата на Русия във войната, обявена на 12 април 1877 г., в която 12 батальона от над 120 000 българи се присъединяват към руската армия в сраженията срещу силите на Османската империя. Българският народ празнува този ден за пръв път през 1880 г., а от 1888 г. той се чества като Ден на освобождението на България от турско робство. Официално е обявен за национален празник на страната ни на 5 март 1990 г.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.03.2005
Българска версия: 7853, Английска версия: 2356

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999