Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 26 януари 2005 г., брой 1353
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(26.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.81172
USD/BGN   1.50160
CHF/BGN   1.26509
EUR/USD   1.3025*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  


Общи събрания днес
  Невон (София)
Елкабел (Бургас)
Агрострой-Добрич (Добрич)
 

Обществени поръчки
  Демонтаж на ескалатори, проектиране, строителни работи, доставка и монтаж - НК "Железопътна инфраструктура"
Доставка на строителни материали и дребна железария - Национален военен университет "Васил Левски", Велико Търново
Извършване на ремонтни строително-монтажни работи - База "Студентски общежития и столове и социално-битово обслужване на студентите" - МУ, София
Оценяване съответствие и упражняване на строителен надзор - Министерство на земеделието и горите
Проектиране и изпълнение на строителни и монтажни работи - Национален институт на правосъдието
Строителен надзор в строителството и изготвяне на оценка за съответствие - Министерство на околната среда и водите
Строителни и монтажни работи - Министерство на земеделието и горите
Строителство на административна сграда - Община "Марица" - Пловдив
Строителство на търговски комплекс и пешеходна зона - Община Девня
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29932
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Цигарите ще поскъпнат с нови 31% от януари 2006 г. заради предстоящото вдигане на акцизите. Това е записано в предприсъединителна икономическа програма 2004-2007 г., подготвена от Агенцията за икономически анализи и прогнози. Вдигането на акцизите е договорено в преговорите за присъединяване към ЕС.

Източник: Стандарт

Вино на стойност $23,3 млн. сме изнесли за Русия през миналата година. Това сочи отчетът на Националната винаро-лозарска камара. Руснаците са изпили 28 млн. литра от гроздовия еликсир, произведен у нас, което е със 7 млн. литра повече спрямо 2003 г. 

Източник: Стандарт

Приватизация

Лукойл-Нефтoхим, дъщерна компания на ЛУКойл, ще участва в приватизацията на румънския нефтохимически комплекс Oltchim. Най-вероятно търгът ще се проведе през първата половина на годината. Междувременно ЛУКойл изпълни всички свои задължения, свързани с осъществената покупка на сръбската петролна фирма Beopetrol /ЛУКойл придоби 79.5% от акциите на Beopetrol през 2003 г./, включително инвестиция на стойност 73 млн. USD в развитието на производството.

Източник: Пари

Обезпечителна заповед на Районен съд - Сливница, спря провеждането на търга с явно наддаване за продажбата на 100% от Воинтех. Заповедта е издадена във връзка със заведено гражданско дело. По неофициална информация делото е между Воинтех и Метрон инженеринг, които спорят за собствеността върху терен от четири декара в столицата близо до бул. България в кв. Мотописта. И двете дружества претендират да са собственици на спорния парцел.

Източник: Дневник

Да се спре сделката за Булгартабак и незабавно да се обяви нова процедура за приватизация на цигарените фабрики, поиска ДПС. Според хората на Доган офертата на единствения кандидат за дружествата в София и Пловдив - Бритиш Америкън Табако, противоречи на националния интерес и на стратегията за приватизация на холдинга.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на изделия от бетон, гипс и цимент
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Златна Панега Бетон (София)   115  
  2   Комарс (Пловдив)   104  
  3   Софстрой-София (София)   92  
  4   Хидробетон (Казичене)   87  
  5   Вит-Плевен (Плевен)   74  
  6   Русенска строителна компания (Русе)   52  
  7   Завод за бетонови керемиди (Шумен)   34  
  8   Завод за бетонови елементи (Стряма)   24  
  9   СМК - Строицем (Сливен)   19  
  10   Дунав Русе (Русе)   18  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 25.01.2005
  Обща стойност (BGN):   1 732 673.94  
Брой търгувани компании: 93
Официални пазари: 502 329.15
Свободен пазар: 588 914.70
Други сделки: 1 401 130.72
Най-голяма промяна в цените
Родина-турист (София)  284.62%
Енергоремонт-Русе (Русе)  -17.44%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

ПроКредит Банк (България) АД е най-динамично развиващата се банка в Централна Европа според първото проучване на най-бързо растящите банкови институции в страните в преход, проведено от авторитетното английско списание The Banker, съобщиха от финансовата институция.

Източник: Монитор

Райфайзенбанк е първата българска банка, която е одобрена от Европейската Комисия (ЕК) за участие в грантова схема за финансиране на общински инфраструктурни проекти чрез средства, ефективно предоставени от Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ). Грантовата схема, в размер на 6,5 млн. евро, е част от сключения през месец март 2004 г. договор между Райфайзенбанк (България) ЕАД и ЕИБ за глобална кредитна линия от 20 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия.

Източник: Фирмена информация

Да бъде свикано общо събрание на Общинска банка, на което да се вземат решения за промени в устава и надзорния й съвет, гласува Столичният общински съвет. На общото събрание се предвижда да се гласува решенията да се взимат с мнозинство от 2/3 плюс една акция, а не както досега - с 3/4. 

Източник: Пари

Янко Киров, синдик на обявеното в несъстоятелност Столово хранене Разград ЕАД, насрочи за 4 февруари търг за продажба на активи на дружеството. Търгът ще се проведе по реда на Търговския закон в канцеларията на синдика в Разград на улица Марица №1, офис №1.

Източник: Дневник

Две офшорни фирми - Wenler International Inc.-Канада и Адвансис Холдингс С.А.-Британски Вирджински острови, са придобили съответно 13 и 7% от капитала на БенчМарк фонд имоти АДСИЦ. Книжата досега бяха собственост на Жак Олтуски и Майкъл Ферст, които са се разделили с тях на 14 януари и вече нямат дял в дружеството.

Източник: Пари


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СИГНАЛИ ЗА НЕРЕДНОСТИ в процедурите по Закона за обществените поръчкиСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

На 26 януари, сряда, в 11.00 часа в заседателната зала на Министерството на икономиката (ул. “Славянска” 8) ще бъде подписан учредителният протокол за създаване на индустриален клъстер “Средногорие-мед”.

На 27 януари 2005 г., от 10.00 до 15.00 ч в БСК ще се проведе семинар на тема "Енергийната ефективност в Република България - законова рамка и перспективи", организиран от Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, Европейския институт, Българската стопанска камара и радио "Нова Европа", в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България.

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в семинар "Външнотърговски сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба и оръжие". Семинарът ще се проведе на 28 януари 2005 в зала 102, в сградата на БСК, от 10:00 ч до 16:00 ч.

БСК стартира публично допитване относно изготвянето на националната нормативна база за електронната търговия и електронния бизнес

Ръководителят на СТИВ-Будапеща Лиана Узунова информира за изискванията при превоз на стоки при преминаването през територията на Унгария.

Във връзка със зачестилите искания за намаляване на митата при внос в България, Министерството на икономиката информира, че в обнародваната в ДВ 86/ 2003 Наредба за условията и реда за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата , в сила от 1 януари 2004 г., изрично са формулирани съществена част от правилата за това. За подробности по темата – ТУК.

От 21 януари 2005 г. влизат в сила промени в Наредба 11 за писмено деклариране на стоките при внос/износ, с които се въвежда опростено попълване на митническата декларация.

Център за външноикономическо сътрудничество обявява СВОБОДНО МЯСТО ЗА ЕКСПЕРТ по “Международно икономическо сътрудничество с немско говорящи страни”

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Израел, Кения, Гватемала, Корея, Коста-Рика, САЩ

Австрийска икономическа мисия ще посети България от 1-ви до 2-ри февруари 2005 за срещи на официално и фирмено равнище. Срещите с български фирми ще се състоят на 01.02.2005 г. от 9.00 ч. до 17.00 ч. и на 02.02.2005 г. от 9.00 ч. до 14.00 ч. в конферентната зала на хотел "Сити", ул. "Стара Планина" 6, София.

На 10 февруари 2005 г., в “Новотел Пловдив” (гр. Пловдив, ул. “Златю Бояджиев” 2) ще се проведе тематична среща “Енергийна ефективност и технологично обновление в индустрията”. Срок за заявки - 7 февруари

На 11 февруари 2005 г. Център Чиста Индустрия организира първия в България, семинар на тема ISO 14001:2004 Системи за управление по околна среда - нови изисквания и различия спрямо БДС ЕN ISO 14001:1998. Срок за заявки - 8 февруари


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел"Пловдив", гр. Пловдив, зала"Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Standard Life е поредният акционер на Deutsche Boerse, който изразява безпокойство от плановете на оператора на германската борса да купи лондонската фондова борса. Компанията заяви, че Deutsche Boerse трябва да обясни как планираното предложение от 1,35 млрд. английски лири (2,5 млрд. щ. д.) ще се отрази на акционерите. Възможно е Standard Life, която държи 1% от Deutsche Boerse, да поиска въпросът да бъде гласуван от акционерите. Щатският хедж фонд Atticus Capital и британската TCI Fund Management също изразиха съмнения.

Източник: BBC

САЩ

Най-голямата компания за търговия с ценни книжа по капитал в света, Merrill Lynch & Co., обяви спад на печалбата за четвъртото тримесечие с 1,8%, тъй като фирмата е наела допълнително брокери, а разходите са продължили да нарастват. Приходите са скочили с 21%. Печалбата е спаднала до 1,19 млрд. щ. д. от 1,21 млрд. щ. д. преди година, се казва в съобщение на нюйоркската компания. Печалбата на една акция се е запазила 1,19 щ. д.

Източник: Блумберг

Азия

Mitsubishi Motors (MMC) ще обяви тази седмица, че ще получи инжекция от 280 млрд. йени (2,7 млрд. щ. д.) от другите компании на Mitsubishi group. Инжекцията ще включва 100 млрд. йени от Mitsubishi Corporation, търговската компания на групата; 130 млрд. йени от MTFG, банката на групата; 50 млрд. йени от Mitsubishi Heavy Industries, друга фирма от групата. Групата предприе действия за спасяването на производителя на автомобили, след като Daimler Chrysler отказа да осигури допълнителни средства миналата година, като по този начин предизвика финансова криза и принуди фирмите от групата да налеят 490 млрд. йени.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
25.01.2005
Dow Jones Industrial
10 461.56 (92.95)
Nasdaq Composite
2 019.95 (11.25)
Стокови борси
25.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)49.64
Brent crude ($US/bbl.)46.97
Heating oil ($US/gal.)1.4100
Natural gas ($US/mmbtu)6.4400
Unleaded gas ($US/gal.)1.3600
Gold ($US/Troy Oz.)422.10
Silver (cents/Troy Oz.)6.69
Platinum ($US/Troy Oz.)863.90
Hogs (cents/lb.)76.65
Pork bellies (cents/lb.)94.15
Live cattle (cents/lb.)87.53

       Опознай България

Резерват Боатин

Резерват Боатин се намира под връх Тетевенска баба в Стара планина. Обявен е за резерват през 1948 г. Разположен е в долината на река Боатиница, извираща от връх Баба. Почти цялата площ на резервата е заета от гори. Тук се намира една от най-хубавите и чисти букови гори на Балканския полуостров, която е и един от най-обширните защитени букови масиви в Европа. Средната възраст на дърветата е между 170 и 220 години. Тук се срещат и най-високите букови дървета в България – боатински бук, достигащ на височина до 40 м. Боатин се обитава от сърни, cи, диви свине, лисици и др., но най-интересен представител на фауната е кафявата мечка – най-едрия хищник в България.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 26.01.2005
Българска версия: 7606, Английска версия: 2296

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999