Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 16 август 2005 г., брой 1495
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(16.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86107
USD/BGN   1.58060
CHF/BGN   1.26077
EUR/USD   1.2374*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Наука и бизнес (Чирпан)
Ти Би Ай Кредит (Телервис-България) (София)
Минстрой-Родопи (Мадан)
Прима-Агро (Добрич)
Родопска слава (Бенковски)
Прайм - 97 (София)
ММ Електроникс (Варна)
Елдорадо корпорейшън (София)
Чугунолеене Инвест - 97 (Първомай)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Капиталова субсидия в размер на 20% от размера на кредита ще отпуска Министерството на земеделието и горите съвместно с Германското дружество за техническо сътрудничество по проекта Насърчаване на земеделските и горскостопанските структури в Родопите. Проектът е договорен за изпълнение между правителствата на България и Германия и ще протече в 2 фази - до края на 2005 и до края на 2006 г. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Концесии

Около 190 USD ще струва добивът на една унция злато от крумовградските залежи Ада тепе по изчисления на канадската компания Болкан Минерал енд Майнинг /БММ/ - дъщерно дружество на канадската Дънди Прешъс Металс, която иска да разработва находището.

Източник: Пари

Дружества
Производство на продукти от други неметални минерални суровини
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Дружба стъкларски заводи (София)   176 592  
  2   Холсим България (Бели извор)   89 970  
  3   Идеал Стандарт България (Севлиево)   60 827  
  4   Златна Панега цимент (Златна Панега)   50 752  
  5   Шамот (Елин Пелин)   13 888  
  6   Диамант (Разград)   7 859  
  7   ЗСК-Лозово (Бургас)   5 259  
  8   Авко (Русе)   3 837  
  9   Симат-Габрово (Габрово)   2 819  
  10   Динас (Сливен)   2 435  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 15.08.2005
  Обща стойност (BGN):   1 223 149.47  
Брой търгувани компании: 78
Официални пазари: 326 556.03
Свободен пазар: 896 593.44
Най-голяма промяна в цените
Алба-Виа (София)  -30.00%
Крамекс (София)  29.97%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Специалисти на руската Интер РАО ще прегледа състоянието на мощностите на Химко, съобщи директорът на торовия завод Стоян Колев. Специалистите ще оценят на място възможностите за възобновяване на основните производства на карбамид и амоняк. Интер РАО държи 34% от Химко. Тя е дъщерна на руската РАО Единна енергийна система, която у нас е избрана и за ексклузивен купувач на ТЕЦ-овете в Русе и Варна.

Източник: Стандарт

Най - голямото българско въгледобивно дружество Мини Марица-изток ЕАД - Раднево има готовност да започне работа по бизнесплан в условията на критично нисък годишен добив от 17-19 млн. т., съобщи изпълнителният му директор инж. Щерьо Щерев. Причините са в закъсняващата рехабилитация на ТЕЦ Марица-изток 3, несигурното все още начало на изграждане на заместваща мощност в ТЕЦ Марица-изток 1 и планираното спиране на блокове в ТЕЦ Марица-изток 2 за изграждане на сероочистващи инсталации. 

Източник: Пари

Индийската фамилия Митал вече управлява Кремиковци. Тяхната компания Глобал Стийл холдинг (GSHL) купи Финметалс холдинг, който държи 71% от дяловете в металургичния ни комбинат. Председателят на борда на GSHL Прамод Митал оглавява Надзорния съвет на Кремиковци, решиха акционерите на извънредно общо събрание. Негов заместник ще бъде досегашният директор Валентин Захариев. В надзора влизат още братът на Прамод - Винод Митал, адвокатът на GSHL Борислав Боянов и представителят на Министерството на икономиката Иван Михайлов. 

Източник: Стандарт

Български държавни железници ЕАД обявиха малка обществената поръчка за извършване на генерална ревизия на подемно-преходен мост 1 в гара Варна - фериботна, установяване на техническото му състояние и отстраняване на всички констатирани неизправности. 

Източник: Дневник

Наводнени са 30 фирми в гр. Елин Пелин. Търпят загуби и по-малки производители в цялото Софийско поле, мандри и земеделски кооперации. Голф клубът е сериозно пострадал, разказа кметът Янко Янков. Сред пострадалите от водната стихия са заводът на щамповане на тъкани на Миролио- България, цех на Чипита, фирма Шамот. По експертни оценки в община Елин Пелин загубите се изчисляват на около 20 млн. лв. Бизнесът търпи и сериозни косвени загуби от непроизведена продукция, наводнени суровини и материали, липса на ток, телефони и комуникация.

Източник: Пари

Печалбата на БТК за полугодието спада, показва предаденият на фондовата борса финансов отчет на компанията. Печалбата на компанията е намаляла с повече от 21 на сто в сравнение със същия период на миналата година, като достигна 113.12 млн. лв. За периода телекомът отчита и спад на общите си приходи от 518.61 млн. лв. за полугодието на 2004 г. до 516.65 млн. лв. до средата на тази при увеличение на разходите с близо 13 на сто.

Източник: Дневник

Еф Екс Студио ООД София, е придобило 48,80% от София филм, съобщи Българска фондова борса. Продавач на акциите е Дам Мад ООД, а прехвърлянето в Централен депозитар е станало на 11 август. Сделката бе регистрирана на борсата на 9 август при цена на една акция от 1 ст. Акционери в Еф Екс Студио са бившият директор на Дару кар Ивайло Коевски и Христо Чоевски. 

Източник: Стандарт

10-ина дни след изборите държавното дружество Ученически отдих и спорт е създало 4 смесени дружества с частни лица, съобщи сп. Тема. В тях държавата апортира 4 от 165-те бивши пионерски лагера, като срещу това получава миноритарен дял. Сред тях е бившият международен лагер Георги Димитров в Кранево. Площта му е 110 дка, има 3 масивни сгради и широк излаз на прекрасен плаж. 

Източник: 24 часа       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

БСК ЦВИС съобщава, че квотата за внос в ЕС на панталони с произход Китай е изчерпана на 9 август 2005

БСК ЦВИС съобщава за предстоящия международен панаир в Китай Furniture China 2005, Шанхай, 14-17 септември 2005. За информация www.cmpsinoexpo.com/furniture

БСК ЦВИС информира за кооперациаонна борса между български и германски фирми, която ще се проведе в рамките на Международния панаир Пловдив, 26-30 септември. Заинтересованите български фирми могат да се обръщат за информация към Марта Иванова, тел.: 02/ 932 0934, e-mail: mmc@bia-bg.com.

БСК ЦВИС съобщава, че от 1 март 2005 са въведени нови предписания на Европейската общност.

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август, четвъртък, от 11.00 часа в Зала 10 на НДК ще се състои традиционното честване на Професионалния празник на Миньора, организирано от Българската минна камара, член на БСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Прокуратурата разследва изпълнителния директор на Commerzbank Клаус-Петер Мюлер във връзка с предполагаема афера, свързана с пране на пари, на фона на задълбочаващия се скандал около една от най-големите финансови институции в Германия. Г-н Мюлер, който е член а управителния съвет и до 1999 г. отговаряше за дейността на банката в Русия и Източна Европа, беше привлечен в разследването по подозрения, че около 170 млн.евро (212 млн.щ.д.) в брой и още милиони евро във вид на руски телекомуникационни активи, са били отклонени към частни компании.

Източник: FT

САЩ

Председателят и изпълнителен директор на American Express Co. Кенет Шено е продал около 7% от акциите, които притежава в компанията за кредитни карти, стана ясно от съобщение, изпратено до щатската Комисия по ценните книжа и борсите. В съобщението, American Express информира, че в периода 8-10 август г-н Шено е продал 90 000 акции на цена между 55.96 и 56.37 щ.д. на акция. Продажбата е донесла на Шено около 5 млн.щ.д.

Източник: CNN

Азия

Третият по големина производител на персонални компютри в света – китайската Lenovo, подготвя нова глобална маркова стратегия, която ще използва търговската марка Think, наскоро придобита заедно с бизнес поделението на IBM за хай-енд продукти, и собственото наименование на китайската компания. Lenovo, която стана първата китайска компания, придобила глобален технологичен бизнес, очаква стратегията да бъде приложена до края на тази година.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
15.08.2005
Dow Jones Industrial
10 634.38 (34.07)
Nasdaq Composite
2 167.04 (10.14)
Стокови борси
15.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.27
Brent crude ($US/bbl.)65.58
Heating oil ($US/gal.)1.8700
Natural gas ($US/mmbtu)9.5400
Unleaded gas ($US/gal.)1.9600
Gold ($US/Troy Oz.)447.60
Silver (cents/Troy Oz.)7.00
Platinum ($US/Troy Oz.)905.20
Hogs (cents/lb.)60.20
Pork bellies (cents/lb.)70.53
Live cattle (cents/lb.)79.88

       Опознай България

Тракийско скално светилище Беглик Таш – гр. Приморско

Светилището се намира на 5 км северно от гр. Приморско, в буферната зона на резервата Ропотамо, и е най-старото тракийско светилище в района.  Разположено е сред природни скални феномени и олицетворява култа на древните траки към Богинята-майка, Слънцето и митичния тракийски цар Орфей. Характерни особености на обекта са частично обработените скални късове, долмен с големи размери, лабиринт и изсечени жертвени камъни. Мястото  е било използвано от края на бронзовата епоха (XIVв. пр. Хр.), през желязната и до късната античност - ІVв.  Според археолози, районът на Приморско е бил тачен от тракийските племена като Свещена планина.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 16.08.2005
Българска версия: 8416, Английска версия: 2439

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999