Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 11 август 2005 г., брой 1492
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(11.08.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.83310
USD/BGN   1.58021
CHF/BGN   1.25648
EUR/USD   1.2377*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  ПФК Славия 1913 (София)
Хотел мениджмънт (Русе)
Русенско пиво (Русе)
Строителство и възстановяване-СВ (София)
Единство-98 (Харманли)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

През следващата седмица предстоят разговори между министъра на финансите Милен Велчев и представители на МВФ, на които ще бъде обсъдена възможността парите от бюджетния излишък да се използват за премахване на последиците от наводненията. Това каза за в. ПАРИ Йордан Цонев, председател на временната парламентарна комисия за проучване на щетите от бедствията. Според законодателството имаме право да изразходваме само 20% от излишъка в бюджета, което е малко повече от 200 млн. лв., а те са крайно недостатъчни. 

Източник: Пари

До 12 хил. лв. ще бъдат гарантирани на всеки, играл на борсата през инвестиционен посредник. Това предвижда правилникът за дейността на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа. Той бе приет вчера от Комисията за финансов надзор. Тази сума ще покрива щетите за периода до 31 декември 2006 г. Размерът поетапно ще се увеличава, за да достигнем нивото в Евросъюза. То ще достига 40 хил. лв. след 2010 г. Средствата във фонда ще се набират от вноски от инвестиционните посредници. Целта е с парите да се компенсират клиенти при влошено финансово състояние на посредника.

Източник: Стандарт

С 13% са нараснали приходите във вътрешната търговия съобщиха от НСИ. Това се дължи на нетните приходи от продажби на стоки и услуги в сектор Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството за периода януари-юни 2005 г. Търговията на едро отбелязва ръст от 12.6%, а на дребно с 16.2% в сравнение със същия период на миналата година. Нараснал е делът и на продажбата на храни, напитки и тютюневи изделия за вътрешния пазар.

Източник: Пари

Себестойността на тока от АЕЦ Козлодуй след спирането на I и II блок се е увеличила с 23%, но още нямаме информация как ще се отрази спирането на III и IV блок. Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Иван Иванов. Той допълни, че в момента най-голяма тежест върху себестойността на електроенергията, произвеждана от атомната централа, заемат амортизацията с 24% и ядреното гориво - с 21%. Цената на тока на АЕЦ Козлодуй ще се увеличи с 2,5%. 

Източник: Стандарт

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Концесии

Марица-изток взема концесия за въгледобива от "Източномаришки въглищен басейн" за срок от 35 години. Отдаването на държавното дружество на концесия беше решено в началото на юли от Министерски съвет. Находището е с площ 209 309 декара. Според договора Мини Марица-изток ЕАД ще експлоатира находището за своя сметка и ще прави инвестиции. 

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на химични продукти
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Неохим (Димитровград)   150 746  
  2   Софарма (София)   112 209  
  3   Свилоза (Свищов)   80 145  
  4   Оргахим (Русе)   56 291  
  5   Арома (София)   51 949  
  6   Биовет (Пещера)   49 810  
  7   Полимери (Девня)   28 499  
  8   Унифарм (София)   12 658  
  9   Медика (София)   11 653  
  10   СТС холдинг груп (Габрово)   11 279  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 10.08.2005
  Обща стойност (BGN):   2 601 777.12  
Брой търгувани компании: 72
Официални пазари: 177 644.71
Свободен пазар: 574 153.17
Други сделки: 3 079.80
Най-голяма промяна в цените
Мак-Габрово (Габрово)  30.00%
Орел Инвест (София)  -9.09%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

България Ер открива линия от София до Манчестър от втори октомври т. г. Компанията ще изпълни първия редовен директен полет от Летище София до международното летище на Манчестър и обратно. Директните полети от София до Манчестър и обратно ще се изпълняват с Боинг 737.

Източник: Пари

Най-големият източник на серен диоксид в района на Стара Загора и на страната е енергийният комплекс Марица Изток. Той изпуска 73% (701,4 хиляди тона годишно) от националните емисии на серен диоксид. Това е становището на Министерския съвет, изпратено до Народното събрание по искане на сформираната на 15 юли парламентарна комисия за разследване на обгазяването на града. 

Източник: Монитор

Със 74% се увеличиха международните разговори от мрежата на БТК към 6 от най-популярните международни дестинации през почивните дни на юли. Тогава клиентите на телекома са говорили с фиксираните мрежи във Великобритания, Германия, Гърция, Испания и Турция и с фиксираните и мобилни оператори в САЩ за 15 ст. на минута.

Източник: Сега

150 млн. EUR ще струва заводът за преработка на твърди битови отпадъци за столицата. Общината се надява да намери частен инвеститор за новото съоръжение. Вече са постъпили 16 инвестиционни предложения. Местната администрация ще обяви следващата седмица и класацията на проучваните 40 терена за изграждане на завода. Оценката ще бъде направена по 18 критерия.

Източник: Пари

Слънчев бряг холдинг няма да разпределя дивидент за 2004 година, съобщи Българска фондова борса - София. Решението е взето от акционерите на проведено на 7 август Общо събрание. Цялата печалба за миналата година, която е в размер на 446,76 хил. лв., ще бъде заделена като допълнителни резерви.

Източник: Монитор

С кредитни чип-карти вече може да се пазарува на ПОС терминали на банка HVB Bank Biochim. Трезорът получи сертификати от VISA International и MasterCard да обработва разплащанията. Банката предлага на търговците безплатно инсталиране на ПОС терминали, необходимо е само в обекта да има телефонна връзка и да се открие сметка в банката. На машините, които вече са инсталирани в магазини, ще се прави допълнителна настройка, за да приемат разплащанията. ТБ Алианц България също получи сертификат за приемане на чип-карти на своите банкомати и ПОС терминали. Трезорът започва поетапно да пренастройва машините, а някои ще бъдат подменени.

Източник: Стандарт

10 млн. лв. инвестира старозагорското дружество Рокар ООД в изграждането на ново месопреработващо предприятие, съобщи търговският директор Цветан Ройдев. 6 млн. лв. са по програма САПАРД, мощностите трябва да влязат в експлоатация през март 2006 година.

Източник: Пари

През второто тримесечие на тази година продажбите на Актавис в България са с 8.4% по-високи - 12.4 милиона евро /за същия период на миналата година - 11.4 милиона евро/, съобщиха от компанията. За първите шест месеца на годината Актавис България отчита 5.2 % ръст в продажбите - 24.9 милиона евро /за същия период на миналата година - 23.7 милиона евро/. 

Източник: Монитор

Металокерамика АД - Исперих, чието общо събрание се проведе на 5 Август 2005, не разпределя дивидент за 2004 г. Металокерамика АД - Исперих  отчете загуба в размер на 82 000 лв.

Източник: Капиталов пазар       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

БСК съобщава, че от 23 юли 2005 властите на Унгария са въвели нови изисквания към изделията от дърво, опаковки от дърво, палети и подложки от дърво (FAO International Standard on Phytosanitary Measures 15). Според тези изисквания, всички продукти от необработено дърво задължително трябва да са третирани с метил бромид, като след третирането дървото се маркира според стандарта. Граничните власти на Унгария са оторизирани да съблюдават съответствието с изискванията и да не допускат на унгарска територия посочените продукти. Стандартът може да се намери от www.ippc.int

Среща – презентация на италианското производство на обувки, възможности за търговско сътрудничество между Италия и България ще се проведе на 30 август 2005 г., в хотел “Радисън САС”, София

БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август, четвъртък, от 11.00 часа в Зала 10 на НДК ще се състои традиционното честване на Професионалния празник на Миньора, организирано от Българската минна камара, член на БСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.


4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите -
22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

В сряда Bayer последва друг германски химически гигант BASF и подобри прогнозата си за цялата година. Разочароващите продажби на селскостопански химически продукти обаче задържаха резултатите на групата за второто тримесечие под очакванията на анализаторите, което доведе до 2,5-процентен спад на акциите й вчера сутринта. Bayer, която през последните три години провежда най-мащабното преструктуриране в историята си, отчете 39% ръст на печалбата преди лихви и данъци до 852 млн. евро (1,1 млрд. щ.д.), като продажбите са нараснали с 25% до малко над 7 млрд. евро.

Източник: FT

САЩ

Съвсем скоро Yahoo Inc. ще плати 1 млрд. щ.д. и ще преструктурира операциите си в Китай, за да придобие 35-процентен дял от Alibaba.com, втория по големина оператор за електронна търговия в Китай. Това съобщи в сряда източник близък до преговорите. Текат последните часове на преговорите по сделката, заяви източникът, пожелал анонимност, пред Ройтерс. Според репортер представители на китайските медии са били поканени от Alibaba на пресконференция, насрочена за четвъртък в Пекин.

Източник: Ройтерс

Азия

China Mobile (Hong Kong) Ltd., най-големият мобилен оператор по потребители в света, отчете 36% ръст на печалбата за второто тримесечие, след като отстъпките са привлекли клиенти от селските райони. Нетната печалба е нараснала до 12,8 млрд. юана (1,58 млрд. щ.д.) от 9,44 млрд. юана преди година, като продажбите са се увеличават с 34%. Цифрите са получени при изваждане на приходите за първото тримесечие на годината от резултатите за полугодието, които бяха оповестени вчера от пекинската компания. Акциите на China Mobile затвориха при увеличение от 7.3%, при цена 34.45 хонконгски долара, след като дружеството обяви по-висок дивидент.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
10.08.2005
Dow Jones Industrial
10 701.49 (85.82)
Nasdaq Composite
2 183.79 (9.60)
Стокови борси
10.08.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)63.05
Brent crude ($US/bbl.)62.25
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)8.7500
Unleaded gas ($US/gal.)1.8400
Gold ($US/Troy Oz.)441.70
Silver (cents/Troy Oz.)7.10
Platinum ($US/Troy Oz.)907.00
Hogs (cents/lb.)58.90
Pork bellies (cents/lb.)67.40
Live cattle (cents/lb.)80.85

       Опознай България

Ванга

На 11 Август 2005 се навършват 9 години от смъртта на Ванга, българската пророчица, ясновидка и лечителка, известна и почитана по цял свят. Баба Ванга е родена на 31 Януари 1911 г. в гр. Струмица, днешна Македония, по-късно семейството се преселило в Петрич. Когато била на 12 години, попаднала в буря и силен вятър я повдигнал и отнесъл в полето. Намерили я след дълго търсене, много изплашена, а очите й - пълни с прах и пясък. Никакво лечение не помогнало и Ванга ослепяла. Свръхестествените й способности се проявили постепенно. За първи път тя се проявила като ясновидка, когато казала на баща си къде точно се намира открадната му овца. На учудването на всички Ванга казала, че е видяла всичко в съня си. Била вече забелязала, че каквото сънува, това и става. Дарбата й се проявила ярко по време на войната, когато отговаряйки на молбите на близки на войници, Ванга познавала всичко за тях. Славата й бързо се разнесла. Започнали да я търсят хора от цялата страна и от чужбина. Ванга можела да лекува болести не с помощта на лекарства, а с билки. Според Ванга след 200 години човечеството ще се срещне с разумни същества от космоса. Те били отдавна на Земята. Ванга почина на 11 август 1996 година, предсказвайки че такива способности като нейните, е получило едно 10-годишно сляпо момиченце, живеещо във Франция. Светът скоро щял да научи за него.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.08.2005
Българска версия: 8413, Английска версия: 2433

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999