Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 20 януари 2005 г., брой 1349
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД   


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(20.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.80788
USD/BGN   1.49494
CHF/BGN   1.26870
EUR/USD   1.3083*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  


Общи събрания днес
  Прогрес-98 (Стара Загора)
Стил-имекс (София)
Устрем агро (София)
Интеко-зит (София)
Балкан Път Сливен (Сливен)
Зърнени храни-Силистра (Силистра)
Зърно силистра - 97 (Силистра)
 

Обществени поръчки
  Доставка на месо и месни произведения - Столична община
Доставка на мляко и млечни произведения - Столична община
Доставка на хранителни продукти - Община Кюстендил
Доставка по предварителна заявка на риба, маргарин, олио и яйца - Столична община
Изготвяне и съгласуване на идейни проекти - Столична община
Инженеринг - Община Кюстендил
Мобилна радиотелефонна услуга - Община Благоевград
Поддържане на чистота и озеленяване в гробищни паркове - Столична община
Подмяна на лампи от улично осветление - Община Гоце Делчев
Преустройство, пристройка и надстройка на етаж от сграда - Община Ботевград
Реконструкция на път - Община Баните
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29775
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

186 фирми за строителен надзор са проверени за един месец, съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол. От 22 ноември до 31 декември 2004 г. в страната са проверени 275 строежа от първа до четвърта категория. Установени са отклонения от одобрените инвестиционни проекти, изпълнение на изкопи без укрепване, липса на актове и протоколи по време на строителството. Образувани са 11 наказателни производства.

Източник: Сега

Поръчки за световни модни къщи като Фере, Дзеня и Бенетон ще спасят текстилната ни промишленост от китайската инвазия. Българските фирми имат бъдеще при качествената продукция и тази пазарна ниша няма как да се конкурира от евтиното азиатско производство. Това заяви председателят на Асоциацията на износителите на облекло и текстил Петко Шишков.

Източник: Стандарт

Пет български компании, две италиански и една испанска ще доставят техника по проект на програма ФАР за оборудване на 11 специализирани училища, съобщи Tenders Electronic Daily. Става дума за механотехникуми, техникуми по текстил, по обществено хранене и др. 

Източник: Дневник

Приватизация

Най-напред ще бъдат предложени 30% от Параходство БМФ за продажба на борсата срещу компенсаторки, а след това и останалите 70% от дружеството - на стратегически и финансови инвеститори. Това решиха депутатите от двете парламентарни комисии - икономическата и транспортната, след като приеха допълнения вариант на стратегията за приватизация на БМФ. Въпреки съмненията на опозицията, че така няма да се появи стратегически инвеститор за мажоритарния пакет, предложението бе одобрено от мнозинството.

Източник: Пари

Новас 2004, която беше сред кандидатите за покупката на Толофикация - Бургас, е оспорила във Върховния административен съд избора на Финансинженеринг за купувач на дружеството. Жалбата е внесена в съда и в нея компанията настоява да се спре предварителното изпълнение.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на лицеви кожи; производство на изделия за пътуване, сарашки изделия и обувки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Екоет (София)   16 135  
  2   Ораден (Гоце Делчев)   161  
  3   Би и Би - България (Абланица)   152  
  4   Лъв (Габрово)   134  
  5   МАК-Димитровград (Димитровград)   99  
  6   Браво (Подгорка) (Коларово)   82  
  7   Леда (София)   75  
  8   Фулмакс 21 (Габрово)   74  
  9   Италбул Шуус (София)   42  
  10   Рекорд-Габрово (Габрово)   42  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 19.01.2005
  Обща стойност (BGN):   1 536 985.65  
Брой търгувани компании: 85
Официални пазари: 760 469.30
Свободен пазар: 762 735.05
Други сделки: 930 629.64
Най-голяма промяна в цените
Еврохолд (София)  -65.82%
Българска роза-Севтополис (Казанлък)  30.16%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Превръщането на БДЖ в холдинг, съставен от две предприятия - за пътнически и за товарни превози, се предлага в план за преструктуриране на железниците. Съветът на директорите на БДЖ ще го гледа до една-две седмици, съобщи изпълнителният директор на БДЖ Наско Цанев. Предвижда се след разделянето дружеството за товарни превози да увеличи капитала си чрез емитиране на акции на борсата и един или няколко инвеститори да вземат до 49% от капитала. 

Източник: Сега

Около 50 са "мъртвите" предприятия, които се листват на фондовата борса, но никой не проявява интерес към тях и няма сделки с техни акции, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев, като цитира данни на Българската фондова борса за търговията през 2004 г.

Източник: Монитор

Орбител и БТК подписаха договор за взаимно свързване. С това Орбител стана първият алтернативен телеком у нас, който е свързал своята мрежа с тази на всички основни оператори - БТК, Мобилтел, Глобул, Мобиком, съобщиха от компанията. След 45-дневни изпитания услугата ще е достъпна за цифровите абонати, а от средата на април - и за аналоговите. 

Източник: Сега

Добричкият винпром Алвина е одобрен с две маркови ракии за износ в ЕС, съобщиха от фирмата. Това са Добруджанска мускатова ракия и Тервелска кайсиева ракия. Общо 13 високоалкохолни напитки са получили одобрението на Европа. 

Източник: Стандарт

Прайс Уотър хауз спечели търга на Външно за подготовка на анализ за по-оптимално управление на имотите държавна собственост в чужбина, съобщи директорът на дирекция "Управление на собствеността" на МВнР Димитър Маргаритов. Компанията трябва да каже каква е пазарната оценка на притежаваните и стопанисвани от България 250 имота в чужбина.

Източник: Сега


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СИГНАЛИ ЗА НЕРЕДНОСТИ в процедурите по Закона за обществените поръчкиСЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

На 27 януари 2005 г., от 10.00 до 15.00 ч в БСК ще се проведе семинар на тема "Енергийната ефективност в Република България - законова рамка и перспективи", организиран от Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, Европейския институт, Българската стопанска камара и радио "Нова Европа", в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България.

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в семинар "Външнотърговски сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба и оръжие". Семинарът ще се проведе на 28 януари 2005 в зала 102, в сградата на БСК, от 10:00 ч до 16:00 ч.

БСК стартира публично допитване относно изготвянето на националната нормативна база за електронната търговия и електронния бизнес

Ръководителят на СТИВ-Будапеща Лиана Узунова информира за изискванията при превоз на стоки при преминаването през територията на Унгария.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 20 януари, четвъртък, “Оргахим” АД – Русе, областното представителство на Българска строителна камара и Русенската стопанска камара ще представят на строителни фирми от Русенска област новата марка продукти “DECO Professional”. Представянето ще се състои в синята зала на хотел “Дунав плаза”-Русе. За информация: тел. 082 82 50 15 – Николай Георгиев, секретар на РСК.

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел"Пловдив", гр. Пловдив, зала"Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Холандия продава почти 1/3 от акциите си в телекомуникационната компания KPN за около 1 млрд.евро (1.31 млрд.щ.д.), но ще задържи “златната си акция” в групировката. Според официалното изявление, след продажбата, правителството ще притежава 14% от KPN. Държавата, чиято “златна акция” и осигурява известен контрол над компанията, се съгласи да не продава повече от акциите си в KPN в рамките на идните поне 180 дни, но заяви, че в по-дългосрочен план ще продължи да редуцира дела си в бившият държавен монополист.

Източник: FT

САЩ

В сряда General Motors Corp. обяви по-слаба от очакваната печалба за четвъртото тримесечие, поради растящите разходи за здравеопазване в САЩ и по-големите загуби от дейността на компанията в Европа. GM, световният топ производител на автомобили, съобщи, че чистата печалба за периода е намаляла до 630 млн.щ.д., или 1.11 щ.д. на акция, в сравнение с 1 млрд.щ.д., или 2.13 щ.д. на акция през четвъртото тримесечие на 2003 г.

Източник: Ройтерс

Азия

Най-голямата стоманодобивна компания в Китай Shanghai Baogang Group Company (Baosteel) съобщи, че очаква да се премести нагоре в списъка на световните топ 500 компании тази година, на фона на прогнозите за приходи от продажби през 2004 г. в размер на 165.1 млрд.юана (19.94 млрд.щ.д.). През 2003 г., Baosteel генерира приходи от продажби в размер на 120.4 млрд.юана и се нареди на 372 място в класацията, заяви президентът и генерален мениджър на компанията Сие Цихуа.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
19.01.2005
Dow Jones Industrial
10 539.97 (-88.82)
Nasdaq Composite
2 073.59 (-32.45)
Стокови борси
19.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)47.86
Brent crude ($US/bbl.)44.76
Heating oil ($US/gal.)1.3400
Natural gas ($US/mmbtu)6.3300
Unleaded gas ($US/gal.)1.2800
Gold ($US/Troy Oz.)423.30
Silver (cents/Troy Oz.)6.63
Platinum ($US/Troy Oz.)867.90
Hogs (cents/lb.)77.43
Pork bellies (cents/lb.)93.93
Live cattle (cents/lb.)87.95

       Опознай България

Врачешки манастир "Св. 40 мъченици"

С. Врачеш се намира на 4 км югозападно от Ботевград. В близост до селото, сред невероятно красивата природа на Стара планина, е разположен и девическия манастир “Св. 40 мъченици”, основан през XIII в. Опожаряван на два пъти - през XV и XVIII в., манастирът е възобновен през XIX в. (1891 г.). Според легендата, един овчар заспал под сянката на 600-годишна круша и насън му се явило видение. Събрал хора от селото и открили стара черква, която възстановили. Според сестрите в манастира, обителта е основана в чест на победата на Иван Асен II при Клокотница, спечелена с помощта на светите мъченици. В манастира се пази частица от мощите на един от мъчениците. Понастоящем, манастирът е действащ и изключително добре подържан. Обявен е за паметник на културата.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 20.01.2005
Българска версия: 7570, Английска версия: 2292

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999