Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 21 юли 2005 г., брой 1477
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(21.07.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.81698
USD/BGN   1.62135
CHF/BGN   1.25117
EUR/USD   1.2063*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Аптечно - В. Търново - 2000 (Велико Търново)
Еко-99 (Плевен)
Аптечно-Велико Търново (Велико Търново)
Енергоремонт-Русе (Русе)
Мануела (Хасково)
Инженеринг 21 (Пловдив)
Интелект - 21 - Пловдив (Пловдив)
Волф лизинг (София)
Артекс-Ардино (Ардино)
Виталис (ВТ) (Велико Търново)
Хладилна техника (София)
 

Обществени поръчки
  Сеч и извоз до временен склад на маркирана дървесина - Държавно лесничейство "Невестино"  

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0392SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага филтриращи елементи, влагани в очистващите инсталации за твърди замърсители. Продуктите на фирмата намират широко приложение в различни промишлени отрасли (тежка промишленост, производство на строителни материали, дървообработване и хартиена промишленост, химическа промишленост – производство на прахове за пране, изгаряне на битови и опасни отпадъци и т.н.). 
(0393SK) Фирма от Словакия произвежда и предлага дискове за рязане и шлифоване, ламелни, диамантени дискове, крепежни елементи, електрически ръчни инструменти и под.
(0394SK)Фирма от Словакия произвежда и изнася промишлени взривни вещества. Желае да установи контакт с български фирми дистрибутори на този продукт, както и с мини, кариери, строителни фирми.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34462
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Фришоповете, които спечелят конкурса, ще получат разрешение за безмитна дейност за 5 г. Тези обаче, които са по румънската граница, ще работят до присъединяването на България към ЕС. След това като по вътрешна граница за съюза ще продават стоки с по-ниски ДДС и акцизи. Това се посочва в нова заповед за конкурса за безмитните оператори на Милен Велчев. Според собственици на фришопове обаче конкурсът нарушава поне два закона и резултатите от него ще са спорни.

Източник: Пари

Тридесет фирми ще бъдат открити с безвъзмездна помощ до 15 хил. лв. от Министерството на икономиката по проекта за създаване на конкурентоспособни предприятия, известен още като Проект 100. Тази година те са от областите Монтана, Сливен, Пазарджик и Ямбол. Условие за включване в проекта е кандидатите да осигурят 20% от нужната сума. През август ще бъдат класирани още проекти до запълване общата стойност на финансовата помощ от 1 млн. лв., съобщиха от Министерството на икономиката. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Седем фирми ще наддават за Пътно поддържане-София, съобщиха от Агенцията за приватизация (АП). Той ще се проведе днес (21 юли). Началната цена е 1.05 млн. лв., със стъпката на наддаване 100 хил. лв. Депозитът за участие е 315 хил. лева. Дружеството разполага със сгради, терени, работилници, складове и т.н. в цялата страна. В наддаването ще участват фирми с опит в областта на пътното строителство, със собствен капитал от над 2 млн. лв. за последната финансова година. АП продаде 60 от общо 63 пътно-поддържащи фирми.

Източник: Сега

Концесии

Дадоха на концесия находище на флуор край Чипровци на италианската фирма N & N трейдинг ООД. Тя ще инвестира 5 млн. евро за изграждане на флотационна фабрика, каза кметът на Чипровци Иван Марков. Разработването на находището ще бъде най-голямата инвестиция в общината от 15 години насам. Досега фирмата е вложила 850 000 евро в сгради, терени и за проучвателни дейности. За 1-2 години N & N трейдинг ще вложи още 4 млн. евро за изграждане на флотационна фабрика и за разработване на флуоридните рудници. 

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Благоевград-БТ (Благоевград)   115 289  
  2   София-БТ (София)   30 268  
  3   Хасково-БТ (Хасково)   26 547  
  4   Слънце Стара Загора-БТ (Стара Загора)   21 151  
  5   Плевен-БТ (Плевен)   19 745  
  6   Асеновград-БТ (Асеновград)   19 483  
  7   Пловдив-БТ (Пловдив)   18 237  
  8   Гоце Делчев-БТ (Гоце Делчев)   12 239  
  9   Дупница-БТ (Дупница)   7 484  
  10   Шумен-БТ (Шумен)   6 657  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 20.07.2005
  Обща стойност (BGN):   1 487 770.75  
Брой търгувани компании: 71
Официални пазари: 693 032.58
Свободен пазар: 676 980.58
Други сделки: 361 500.00
Най-голяма промяна в цените
Верея-тур (Стара Загора)  50.00%
Електроника (София)  -17.50%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Лъв АД - Габрово /LION/, чието общо събрание се проведе на 15 юли 2005, не разпределя дивидент за 2004 г. Лъв АД - Габрово отчете загуба в размер на 166 000 лв.

Източник: Капиталов пазар

Плевенският окръжен съд възобнови производството в несъстоятелност на Плама с решение от 19 юли, съобщи съдия Силвия Кръстева. Искането е на основните кредитори на рафинерията - Йорсет холдинг, наследил вземанията от фалиралата Първа частна банка и на ДЗИБанк, наследила Минералбанк. Йорсет холдинг претендира за около 15% от приетите с оздравителния план на дружеството задължения. Те са общо 251 млн. лв. 

Източник: Сега

Дружеството ДСК Транс Секюрити за охрана и инкасо на Банка ДСК получи сертификат за качество ISO от SGS България, собственост на швейцарска компания за качество, която работи в 150 страни. Сигурността на охранителните и ценните пратки се гарантира със специална GPS система, която следи движението, скоростта и количеството гориво на всички автомобили на фирмата. 

Източник: Пари

Никос Георгопулос е новият технически директор на ГлоБул. Той ще ръководи дирекциите Радио и пренос, Комутация и услуги, Експлоатация и поддръжка и Изграждане на мрежа. 

Източник: Сега

Албена АД ще вложи в подготовката на следващия сезон близо 40 млн. лв. Очаква се до дни съветът на директорите на туристическата фирма да одобри инвестиционната програма, съобщи директорът по експлоатацията Иван Калинков. Тази есен започва изграждането на хотел Фламинго, който ще обединява старите хотели Прага и Братислава.

Източник: Пари

От 1 август тази година топлата вода в Пловдив поскъпва с 11%, съобщиха от дружеството. 1 мегаватчас топлинна енергия от 37,75 лв. става 42 лв. Мярката се предприема заради влошената конюнктура с горивата. Според изпълнителния директор на Топлофикация-Пловдив Мирко Угринов преди отоплителния сезон дружеството ще прегледа отново сметките си и е твърде възможно цената на топлоенергията да бъде намалена. 

Източник: Сега       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Предстои приемането на две нови наредби в областта на здравословните и безопасни условия на труд. БСК очаква становища и предложения от страна на фирми и браншови организации.

Международен технически панаир – ТИБ – Букурещ, Румъния, ще се проведе от 4 до 8 октомври 2005 г. Краен срок за регистрация – 30 юли 2005 г.

От 11 юли 2005 г. в продължение на шест седмици се приемат проектни предложения по програма "Активни услуги на пазара на труда" по проект "Социални инвестиции за насърчаване на заетостта". Областите на финансиране са: Услуги в сферата на заетостта (от 8000 до 15000 евро); Квалификационни услуги (от 8000 до 20000 евро) и Услуги в подкрепа на планирането на местното икономическо развитие (10000 до 40000 евро).

НА ВНИМАНИЕТО НА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! Информация във връзка с предстоящите преговори за минималните осигурителни прагове.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Аржентина, Европейска комисия, Кения, Китай, Колумбия, Мексико, САЩ, Чешка република. Съгласно процедурите за нотификация на СТО, страните-членки могат да формулират коментари в определени срокове.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към
българските фирми за участие във форума.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 август, четвъртък, от 11.00 часа в Зала 10 на НДК ще се състои традиционното честване на Професионалния празник на Миньора, организирано от Българската минна камара, член на БСК.

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA - 13 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен/вечерен
1 семестър CCNA - 4 юли – 19 юли 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 2 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

RTL Group SA, най-голямата радио- и телевизионна-компания в Европа, закупи 35.4% дял в британската телевизионна станция Five от United Business Media Plc за 247.6 млн.бр.п. (430 млн.щ.д.), придобивайки пълен контрол над английския канал. RTL, която притежава дялове в 31 телевизионни и 33 радио станции в 10 страни, е поделение на немската Bertelsmann AG.

Източник: Блумберг

САЩ

В сряда Eastman Kodak Co. обяви чиста загуба за изминалото тримесечие, поради високите разходи за преструктуриране. Компанията заяви, че възнамерява да съкрати с 10 000 повече от планираните работни места, с цел ускоряване на прехода към производство на дигитални продукти, както и поради по-бързия от очаквания спад в продажбата на филмови ленти. През второто тримесечие, световният топ-производител на фотографски ленти регистрира чиста загуба в размер на 146 млн.щ.д, или 51 ц.на акция, в сравнение с чиста печалба от 136 млн.щ.д., или 46 ц.на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Консорциумът, предвождан от китайския производител на електроуреди Haier, съобщи, че няма да подаде официална оферта за закупуването на американския производител на прахосмукачките Hoover - Maytag. Така, за контрола на Maytag остават да се състезават  частната групировка Ripplewood Holdings и Whirlpool – най-големия производител на бяла техника в САЩ.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
20.07.2005
Dow Jones Industrial
10 689.15 (42.59)
Nasdaq Composite
2 188.57 (15.39)
Стокови борси
20.07.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.02
Brent crude ($US/bbl.)57.32
Heating oil ($US/gal.)1.6300
Natural gas ($US/mmbtu)7.6000
Unleaded gas ($US/gal.)1.6500
Gold ($US/Troy Oz.)422.10
Silver (cents/Troy Oz.)7.12
Platinum ($US/Troy Oz.)875.00
Hogs (cents/lb.)58.40
Pork bellies (cents/lb.)69.38
Live cattle (cents/lb.)81.58

       Опознай България

216 години от рождението на Васил Априлов

Васил Априлов е един от най-изявените възрожденски просветни дейци и книжовници на България. Произхожда от заможно търговско семейство в Габрово. Започнал образованието си в килийно училище в родния град, на 11-годишна възраст заминава да учи в Москва, а по-късно завършва немска гимназия в Брашов. Следва медицина във Виена, но не завършва поради заболяване. През 1811 г. се установява окончателно в Одеса и се отдава на търговска дейност. След 1826 г. Васил Априлов се оттегля от търговията и започва да се занимава с книжовна дейност. По това време Одеса започва да играе важна роля в националноосвободителната борба на балканските народи и по- специално на българите. С помощта на своя съгражданин Никола Палаузов и на други родолюбиви българи Априлов събира средства за осъществяването на своята идея за построяване на първото класно училище в Габрово, което е открито на 2.01.1835 година от Н. Рилски. Училището добива славата на първото "школо" на български език. През целия си живот Васил Априлов мечтае да види издаването на българска история. В личния си живот остава болен и самотен. Умира в Галац през 1847 г.

 


20% специална отстъпка за периода 11-25 юли
За резервации:
тел. 056/851 874, 0898 267 847
e-mail: pirgos@pirgos.com или http://www.marinapalacebg.com/

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 21.07.2005
Българска версия: 8414, Английска версия: 2426

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999