Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 09 септември 2005 г., брой 1511
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(09.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.89238
USD/BGN   1.57500
CHF/BGN   1.26755
EUR/USD   1.2418*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  КООПЕРАЦИОННА БОРСА
с германски фирми от Саарланд и Райнланд-Пфалц ще се проведе в дните 26 – 30 септември 2005 г. по време на Международния технически панаир в гр. Пловдив
Заявки за участие и допълнителна информацияПредставителството на Валонската Aгенция за Външна Търговия и инвестиции към Посолството на Кралство Белгия в България (AWEX-Sofia) за трети път, тази година организира
официално колективно участие на фирми от област Валония – френскоезичната област на Белгия на Международния Технически панаир, който ще се проведе в Пловдив от 26.09-1.10.2005

Подробна информация и списък на участващите фирмиПубликация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Варненски свободен университет Черноризец Храбър - Варна


Общи събрания днес
  Спартак-секюрити (София)
Рожен (Смолян)
Политекс (Русе)
Кайлъка ресурс (Плевен)
Евър-Финансова къща (София)
Крис (Пазарджик)
Български информационни технологии (София)
Видона (Ямбол)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35495
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Нов рекорд на безработицата отчете вчера и новият министър Емилия Масларова. В Хасково тя съобщи, че равнището й през август е било 10.77%, с 0.17 на сто по-ниско спрямо юли. Това е най-ниското ниво от 9.5 години насам, заявиха от Агенцията по заетостта. Като една от причините за спада е разширението на програмите за заетост. 

Източник: Сега

По-големи сметки за ток ще плащаме през зимата. От 1 октомври отпадат евтините 50 киловатчаса, които досега ползваха потребителите без парно. Това са 82% от българите. Евтиният ток се таксуваше по 0,053 лв. на нощната тарифа. От другия месец обаче цената става еднаква за всички - 0,093 лв. за киловатчас.

Източник: Стандарт

Първа българска възпоменателна банкнота ще пусне в обръщение Българската народна банка на 15 септември т. г. Тя ще бъде с номинална стойност от 20 лв. и е посветена на 120-годишния юбилей от пускането в обръщение на първата емисия български банкноти от 20 и 50 лв., което е станало на 1 септември 1885 г.

Източник: Пари

Депутатката от Коалиция за България Весела Лечева бе назначена за председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Агенцията ще бъде пълен правоприемник на всички активи, пасиви, права и задължения на досегашното Министерство на младежта и спорта.

Източник: 24 часа

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на работното време-основни положения и анализ
 • Степен на производителност на работника
 • Групова работа – Времеви данни
 • Многопостова работа – времеви данни

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Приватизация

  Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) спря окончателно вчера предварителното изпълнение на решението за приватизация на Бояна филм. За купувач на 95% от акциите на Киноцентъра преди време бе избрана Ню имидж България, дъщерно дружество на американската киностудия Ню имидж. Делото бе образувано по жалби на двама от загубилите кандидати - Бавария филм, класирана на второ място, и Драгон интернешънъл студиос България лимитед, отпаднала още в първата фаза на конкурса. 

  Източник: Сега

  Концесии

  Близо 6 млн. лева ще бъдат вложени за облагородяване на три плажа. Ивиците са в общините Каварна, Балчик и Бургас и ще бъдат дадени на концесия за срок от 15 години, съобщиха от Министерския съвет. Концесионерите са определени след конкурс. 

  Източник: Стандарт

  Дружества
  Производство на метални изделия, без машини и оборудване
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Цератицит България (Габрово)   22 155  
    2   Корадо България (Лъч) (Стражица)   18 593  
    3   Крепежни изделия (Пловдив)   7 994  
    4   Ювента-3 (София)   7 878  
    5   Тангра АВ (София)   6 609  
    6   Енергоремонт - Бобов дол (Голямо село)   6 122  
    7   Химмаш (Хасково)   5 993  
    8   Железобетонстрой (София)   5 337  
    9   Крипс 4 (София)   5 189  
    10   Оригинал (Севлиево)   4 274  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 08.09.2005
    Обща стойност (BGN):   2 600 560.13  
  Брой търгувани компании: 88
  Официални пазари: 541 899.14
  Свободен пазар: 968 929.59
  Други сделки: 10 350.00
  Най-голяма промяна в цените
  Енергоремонт холдинг (София)  30.00%
  Холдинг КООП-ЮГ (София)  -20.31%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Исландският милиардер Тор Бьорголфсон стана собственик на 34% от СИБанк. "Акционерите на банката подписаха с инвестиционния фонд Новатор договор за придобиване на акциите", съобщиха от кредитната институция. Фондът е собственост на Тор Бьорголфсон. Двете страни са обсъдили насоките на развитие на банката през следващите години и се очаква тя да излезе с нови продукти на пазара.

  Източник: Сега

  Столичната община се готви да съди БТК, тъй като телекомът отказва да си плаща за преминаването на инфраструктурата му през общински улици и тротоари. Това обяви шефът на Столичния общински съвет (СОС) Владимир Кисьов. По думите му кметството търпи загуби от милиони левове, ако се съди по тарифите, по които компанията преотдава мрежата на други далекосъобщителни оператори. 

  Източник: Стандарт

  Блок 3 на ТЕЦ Марица-Изток 2 е спрян до 1 октомври, съобщиха от ръководството на компанията. Това се налага заради необходимостта от изграждане на временни байпасни газоходи, които ще позволят той да работи при осъществяването на проекта за рехабилитацията на блок 1 и 2 на централата. 

  Източник: Пари

  Вносителят на Рено и Дачия за България Промобил дава на съд френския автомобилостроител. Причината е писмо от 24 март тази година, с което българската компания е предупредена, че от края на септември вече няма да е официален представител на марката у нас. 

  Източник: Дневник

  Загорка АД продаде завода си за малц в Чирпан в края на август. Купувач е фирма Булмалц ООД София, а цената на сделката е 1,35 млн.евро. Заводът е с производствен капацитет от 15 хил. тона малц годишно, а изкупува ежегодно 20 хил. тона пивоварен ечемик. Загорка ще акцентира повече върху основния си бизнес - производството и продажбата на бира.

  Източник: 24 часа

  БТК прахоса милиони левове за реклама на новото лого на GSM 3. Огромно пано, дълго половин километър и тежко 200 килограма със знака на бъдещия оператор, бе поставено под връх Мусала. От компанията наеха хеликоптер, с който значителна група журналисти бе закарана до мястото, за да види паното. В новия оператор Вивател, за който БТК взе лиценз без търг и конкурс, вече са инвестирани 400 млн. лева.

  Източник: Стандарт

  До 2 млн. лв. ще инвестира Глоубъл файненс в ONDA Coffee Break чрез своя фонд Растеж, съобщиха от компанията. Средствата ще се използват за отварянето на десет нови заведения от веригата Онда през следващите две години, като първите две ще бъдат открити в София до края на този месец. Това е третият проект на фонд Растеж след магазини Фамилия и Роял патейтос.

  Източник: Сега

  През изтеклия месец ПроКредит банк (България) АД откри 2 нови клона в София и Пазарджик, съобщиха от трезора. Клонът в София се намира в жк Модерно предградие в новооткрития хипермаркет Хит. С него клоновете на банката в столицата стават 11. 

  Източник: Монитор

  Националната ветеринарномедицинска служба избра Биофарм инженеринг АД - Сливен, за доставчик на допълнителни количества жива ваксина щам К против класическа чума по свинете. Покупката е в изпълнение на Държавната профилактична програма за 2005 г. Сумата на поръчката е 100 000 лв. без ДДС.

  Източник: Дневник

  Фондовата борса е закупила четири етажа в едно от крилата на новопостроената сграда. На четвъртия етаж се помещава новият офис на Централния депозитар, а на петия етаж е новият офис на борсата. На шестия етаж ще се помещава IT компанията, която поддържа системите на двете институции. 

  Източник: Кеш         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

  Европейският бизнес подкрепя присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г.

  БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 

  БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

  МИ информира за решения на либийското правителство относно забранен внос на стоки; влизане и пребиваване на чужденци

  Работодателите задължително ще застраховат за своя сметка работниците и служителите, които упражняват рискови за живота и здравето професии. Парламентът прие на второ четене поправките в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

  Средно с 8% е увеличението на минималния осигурителен доход за 2006 г.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Белгийският пивоварен гигант InBev обяви над двойно увеличение на печалбата за първата половина на годината, благодарение на растящия пазарен дяло на компанията в страни като Бразилия и Русия. InBev повтори прогнозата си за солидни крайни годишни резултати. Печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA), реализирана от производителя на бира, е в размер на 1.36 млрд.евро (1.7 млрд.щ.д.), в сравнение с 687 млн.евро преди година. Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) нараства от 319 млн.евро до 935 млн.евро, а общите приходи достигат 5.22 млрд.евро, в сравнение с 3.51 млрд.евро.

  Източник: Ройтерс

  САЩ

  News Corp. купи интернет-издателя IGN Entertainment за 650 млн.щ.д., като част от плана на американския медиен конгломерат да похарчи близо 2 млрд.щ.д. за поглъщания на интернет компании. Това е третата подобна компания, която News Corp. купува тази година, след спортното уеб-издателство Scout Media, чиято цена не беше официално съобщена, и Intermix, за която News Corp. плати 580 млн.щ.д. миналия месец.

  Източник: FT

  Азия

  Morgan Stanley Private Equity Asia беше избрана за предпочитан купувач в продажбата на южнокорейската Ssangyong Corp., търговското поделение на Ssangyong Group. Планираната продажба е поредния ход в преструктурирането на останките от Ssangyoung, която някога беше шестата по големина групировка в страната, но по-късно (през периода 1997-98 г.) беше разграбена от кредиторите на фона на разразилата се финансова криза.

  Източник: FT

   
  Индекси на фондови борси
  08.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 595.93 (-37.57)
  Nasdaq Composite
  2 166.03 (-6.00)
  Стокови борси
  08.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)64.49
  Brent crude ($US/bbl.)63.10
  Heating oil ($US/gal.)1.9300
  Natural gas ($US/mmbtu)11.3500
  Unleaded gas ($US/gal.)2.0400
  Gold ($US/Troy Oz.)450.70
  Silver (cents/Troy Oz.)7.03
  Platinum ($US/Troy Oz.)913.40
  Hogs (cents/lb.)62.75
  Pork bellies (cents/lb.)81.03
  Live cattle (cents/lb.)83.45

         Опознай България

  9 септември 1944 г.

  На 5 септември 1944 г. Сталин обявява война на България с мотива, че българското правителство укрива германски войски. В действителност немската армия е напуснала България още през август 1944 г., когато правителството на Иван Багрянов, прогласило неутралитет, издава заповед за разоръжаването на всички германски войскови съединения, които отказват да се изтеглят от страната. Иван Багрянов отменя и цялото антисемитско законодателство. На 2 септември на власт идва опозиционният лидер Константин Муравиев, който обявява война на Германия и започва преговори за примирие със САЩ и Великобритания. Обявяването на война от страна на Сталин е последвано от нахлуването на съветската армия в България, започнало на 8 септември 1944 г. На 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев сформира просъветско правителство на Отечествения фронт.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.09.2005
  Българска версия: 8526, Английска версия: 2457

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999