Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 14 януари 2005 г., брой 1345
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(14.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.78212
USD/BGN   1.47811
CHF/BGN   1.26354
EUR/USD   1.3232*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  Общи събрания днес
  Ален мак (Пловдив)
Монтурист (Монтана)
Бриз - 2 (Стара Загора)
Комекс (Каспичан)
Леско (София)
Строй-инвест Русе-97 (Русе)
Присое-40 (Велико Търново)
Видона (Ямбол)
Моновец Приват (Правец)
Елма-Троян (Троян)
Техномедия (Бургас)
 

Обществени поръчки
  Доставка на диагностикуми и консумативи - Министерство на здравеопазването
Доставка на канцеларски материали и консумативи - Комисия за финансов надзор
Доставка на китове, реактиви и консумативи - Министерство на здравеопазването
Доставка на консумативи за мастилено-струен CANON BJC 8500 - ДМТОСО - МВР
Доставка на консумативи за офис техника - Дирекция за национален строителен контрол
Доставка на консумативи и реактиви за клинична лаборатория - "Многопрофилна болница за активно лечение - Пирдоп" - ЕООД
Доставка на лекарствени продукти и инфузионни материали, медицински консумативи - "МБАЛ - Лом" - ЕООД
Доставка на офис консумативи и канцеларски материали - Агенция за приватизация
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29616
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

За строителство и ремонт на общински пътища през т. г. ще бъдат вложени 23.592 млн. лв., предвижда приетото от Министерския съвет постановление за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2005 г. За изграждане на пътна връзка от бул. Брюксел към новия пътнически терминал на Летище София ще бъдат отделени 12 млн. лв. Осигурени са и 65 млн. лв. за компенсиране на стойността на безплатните пътувания и пътуванията по намалени цени в страната.

Източник: Пари

52 млрд. лв. са банковите разплащания през 2004 г, които са обслужени от системата БИСЕРА, каза Александър Цинцарски, директор на Банксервиз, която обслужва системата. През миналата година са обработени близо 36 млн. броя разплащания, като средно за ден те са 170 хил. Това е малък брой за България, общо на ден разплащанията са поне 500 хил., но не минават през банките, каза Цинцарски.

Източник: Стандарт

Приватизация

На 27 януари започва продажбата на акции на БТК срещу компенсаторки на БФБ, обяви  изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Атанас Бангачев. Началната цена за бройка ще е 100 лева в реституционни книжа. Oще в първия ден ще бъде пуснато цялото количество, отредено за приватизация - 2 869 500 акции, или 34.78% от капитала на телекома. Публичното предлагане ще продължи до 28 февруари, или "до изчерпване на количествата". 

Източник: Пари

Парламентът ще трябва да избира между две различни стратегии за приватизацията на България ер. Това бе решено на съвместно заседание на транспортната и икономическата комисия към Народното събрание. Според стратегията на транспортната комисия съотношението между критериите, по които ще се оценяват офертите на кандидатите за националния въздушен превозвач, ще е 40:40:20. С 40% тежест ще са цената за 100% от акциите и програмата за инвестиции, а 20% - програмата за трудова заетост. 

Източник: Сега

Мажоритарен пакет от 80.5% от акциите на Общинска банка ще бъдат предложени на стратегически инвеститор, решиха общинските съветници. Това са 67% акции на общината, a останалите - на еднолични общински фирми. Срещу това решение се обяви кметът Стефан Софиянски. Според него, ако общината запази акционерно участие в банката, ще спечели от дивиденти, а доверието в банката ще нарасне.

Източник: Пари

Дружества
Производство и разпределение на електрическа енергия, газообразни горива и топлинна енергия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Девен (ТЕЦ -Девня) (Девня)   14 692  
  2   Национална електрическа компания (София)   11 480  
  3   АЕЦ Козлодуй (Козлодуй)   9 668  
  4   Електроразпределение-Столично (София)   6 944  
  5   Електроразпределение-Плевен (Плевен)   5 772  
  6   Топлофикация София (София)   3 657  
  7   Българско акционерно дружество Гранитоид (София)   1 873  
  8   Електроразпределение-Горна Оряховица (Горна Оряховица)   1 735  
  9   Бруната България (София)   1 645  
  10   Електроразпределение-София област (София)   1 626  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.01.2005
  Обща стойност (BGN):   4 930 698.83  
Брой търгувани компании: 93
Официални пазари: 3 841 671.20
Свободен пазар: 1 089 027.63
Други сделки: 83 122 477.02
Най-голяма промяна в цените
Възход-Попово (Попово)  -81.08%
Винарска изба Врачанска теменуга - дъщерно дружество на Сиконко холдинг (Враца)  70.45%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Пристанищните терминали Леспорт и Сомовит, част от пристанищата Варна и Русе, са първите, които ще бъдат отдадени на концесия, реши правителството. Основната цел на процедурите е чрез привличането на финансово стабилни концесионери да се рeaлизират мащабни инвестиции, да се подобри качеството на обслужването и да се повиши ефективността на пристанищните услуги, обясни вицепремиерът Николай Василев. 

Източник: Пари

Теодора Георгиева приема длъжността изпълнителен директор ОМВ България от Тамаш Майер, който заема поста член на Борда на директорите в Петром Маркетинг Румъния. ОМВ купи 51% от румънската компания.

Източник: Стандарт

Турският производител на храни и хранителни продукти Тефенлили Гида (Tefenlili Gida) ще инвестира 375 хил. долара във фабрика в Разград.  Инвестицията ще бъде направена чрез българската Берг ООД. Мажоритарен собственик на Берг е Низамедин Тефенлили, който е член на съвета на директорите на турската компания. 

Източник: Дневник

Бившият говорител на Иван Костов влиза в управлението на варненската фирма Нафтекс Фаст фуд АД. Михаил Михайлов става член на съвета на директорите в дъщерната фирма на Петрол холдинг.

Източник: Пари

С 1420 кв.м се увеличава площта на централния пазар във Варна, след като общинските съветници взеха решение те да бъдат апортирани в капитала на дружеството. Новите площи са общинска собственост, актувани като такава в края на ноември м.г. Допълнителните площи са оценени на 524 900 лева. Общинската фирма Пазари има собствена територия на централния пазар от 9300 кв.м.

Източник: Черно море


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва на 13 и 14 януари в Брюксел в среща на високо равнище на тема “Насърчаване на социалното развитие”, организирана от Европейската комисия и люксембургското Председателство на ЕС.

БСК съобщава, че в периода 25 – 28 февруари 2005 г. в курортния център Цахкацор, Армения, ще се проведе бизнес-форумът ‘BRIDGE 2005’, организиран от Center of International Integration Support MASTER. За допълнителна информация се обръщайте към организатора: Center of International Integration Support MASTER

На 27 януари 2005 г., от 10.00 до 15.00 ч в БСК ще се проведе семинар на тема "Енергийната ефективност в Република България - законова рамка и перспективи", организиран от Министерство на енергетиката и енергийните ресурси, Европейския институт, Българската стопанска камара и радио "Нова Европа", в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България.

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в семинар "Външнотърговски сделки със стоки и технологии с възможна двойна употреба и оръжие". Семинарът ще се проведе на 28 януари 2005 в зала 102, в сградата на БСК, от 10:00 ч до 16:00 ч.

Българска стопанска камара предлага Митническа Тарифа 2005 на книжен носител, печатно издание на Държавен вестник. Продажби в БСК - стая 216. Цена 20,40 лв. (вкл. ДДС). За контакти: тел.: 988 43 08.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 и 19 януари 2005 г. Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (член на БСК) организира семинар на тема "Основни промени в данъчните закони за 2005 г. Актуални промени в социалното и здравното осигуряване". Краен срок за заявки:14 януари

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел"Пловдив", гр. Пловдив, зала"Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Най-големите акционери в MAN продадоха своя 25% дял в немския конгломерат за 1 млрд.евро (1.3 млрд.щ.д.). Според наблюдатели на индустрията, продажбата увеличава възможността за евентуално поглъщане и последващо разпадане на компанията-производител на камиони, но редица анализатори и банкери отбелязаха, че на пазара има малко купувачи, разполагащи с подобни финансови възможности.

Източник: FT

САЩ

Майк Зафировски, президент и главен оперативен директор на Motorola, обяви, че напуска поста си, едва година след като беше назначен на топ позицията в компанията-производител на електронни продукти. “Това е решение, което обмислих внимателно и обсъдих детайлно с Ед (Зандер, председател и изпълнителен директор на групировката),” заяви г-н Зафировски. “Мисля че сега е един подходящ момент да започна да обмислям други възможности.”

Източник: FT

Азия

Tata Consultancy Services Ltd., най-големият производител на софтуер в Индия, обяви, че печалбата, реализирана през третото фискално тримесечие е нараснала с 54%, благодарение на новите поръчки от световни компании като италианския производител на спортни автомобили Ferrari SpA. По американските счетоводни стандарти, чистите приходи за трите месеца до 31 декември са достигнали 7.09 млрд.р. (162 млн.щ.д.) в сравнение с 4.5 млрд.р. преди година. Продажбите бележат ръст от 38% до 25.8 млрд.р.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
13.01.2005
Dow Jones Industrial
10 505.83 (-111.95)
Nasdaq Composite
2 070.56 (-21.97)
Стокови борси
13.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)48.19
Brent crude ($US/bbl.)45.25
Heating oil ($US/gal.)1.3300
Natural gas ($US/mmbtu)6.5000
Unleaded gas ($US/gal.)1.2500
Gold ($US/Troy Oz.)425.10
Silver (cents/Troy Oz.)6.75
Platinum ($US/Troy Oz.)861.50
Hogs (cents/lb.)76.20
Pork bellies (cents/lb.)95.43
Live cattle (cents/lb.)91.18

       Опознай България

Първо българско светско училище - Габрово

Първото българско светско училище е открито в Габрово на 14 януари 1835 г.  С него се полагат основите на модерното, западноевропейско образование в България. Училището е създадено по метода Бел-Ланкастер с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др. За нуждите му се създават първите учебници, помагала и пособия, които се възприемат като еталон от по-късно възникналите български училища. От 1872 г. Габровското училище прераства в Първата пълна гимназия в поробените български земи. От 1889 г. тя приема името на своя благодетел Васил Априлов и се нарича Априловска гимназия.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.01.2005
Българска версия: 7558, Английска версия: 2290

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999