Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 09 февруари 2005 г., брой 1363
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(09.02.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84443
USD/BGN   1.53230
CHF/BGN   1.25446
EUR/USD   1.2764*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.89%  Обществени поръчки
  Доставка на бензин и дизелово гориво - Държавно предприятие "Държавна дивечовъдна станция Ропотамо"
Доставка на бензин, дизелово гориво и газ пропан-бутан - Държавно лесничейство - Враца
Доставка на гориво - "Многопрофилна болница за активно лечение - Дулово" - ЕООД
Доставка на гориво - Община Завет
Доставка на гориво за отопление - Община Провадия
Доставка на дизелово гориво - "Диагностично-консултативен център I - Пловдив" - ЕООД
Доставка на дизелово гориво - "МБАЛ - Велинград" - ЕООД
Доставка на дизелово гориво - "МБАЛ - Пирдоп" - ЕООД
Доставка на дизелово гориво - Община Созопол
Доставка на дизелово гориво и бензин - Дом за медико-социални грижи за деца - Кърджали
Доставка на дизелово гориво, бензин А-92, масла, грес, антифриз, промишлен газьол, газ ПБ - Държавно предприятие "Кабиюк" - Шумен
Доставка на дизелово гориво, бензин, дизел и газ пропан-бутан - Държавна дивечовъдна станция "Тунджа" - Ямбол
Периодични доставки на дизелово гориво - Община Червен бряг
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0326BY) Беларуска фирма се интересува от контактни данни на български фирми за закупуването на 2 броя електрически телфери с товароподемност 3,2 т., височина 6 м. и да е взривообезопасен.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30282
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

БНБ за първи път осчетоводи монетарното злато, което е част от валутните резерви на страната по пазарни цени. То се води в баланса на управление Емисионно. Досега златото се осчетоводяваше по фиксирана цена от 500 германски марки /255.6 EUR/ за тройунция. 

Източник: Пари

Първата електронна община стартира в Кърджали. Тя бе открита от кмета на областния град Хасан Азис. Кърджалийци ще могат да получават нужните им документи от всяка точка на света, където има интернет. 

Източник: Стандарт

Приватизация

Съкращаването на работници от закритото цигарено производство в Хасково БТ АД е неправомерно заради прекратената приватизация на Булгартабак холдинг, смятат синдикалните лидери на КНСБ и КТ Подкрепа в дружеството Димитър Ненов и Господин Тодоров. Според Ненов, след като Бритиш американ табако се  оттегли като купувач на три фабрики от тютюневия холдинг, лицензът за производство на цигари в хасковското дружество трябва да бъде възстановен и да бъде преустановено съкращаването на работници от закритото производство.

Източник: БТА

Дружества
Сухопътен транспорт, вкл. тръбопроводния
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Сода аш Лоджистик Солюшънс (Варна)   647  
  2   Слънчев бряг-автотранспорт 2000 (Несебър)   645  
  3   Карат-С (София)   395  
  4   Албена Автотранс (Албена)   346  
  5   Данзас (София)   302  
  6   Логистика (Пловдив)   224  
  7   Хан Аспарух-Транспорт (Исперих)   214  
  8   Елеонора-транс (София)   157  
  9   Светлин Илчовски (Кнежа)   135  
  10   БГ - Транс (Стара Загора)   91  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 08.02.2005
  Обща стойност (BGN):   6 773 963.25  
Брой търгувани компании: 92
Официални пазари: 1 609 033.37
Свободен пазар: 2 836 835.75
Други сделки: 1 996.00
Най-голяма промяна в цените
ЗММ-Сливен (Сливен)  30.43%
Стомана (Перник)  -19.20%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Пласирането на облигации на Доверие - Обединен Холдинг АД, беше одобрено от Комисията за финансов надзор. Емисията е с размер 1 360 000 евро, разпределена в 1360 облигации с номинална и емисионна стойност 1000 евро всяка. Определен е фиксиран лихвен процент от 6,75% на година.

Източник: Стандарт

Строителните компании Сиенит инвест, Полет 2000 и Нов форум са новите собственици на терена на Римския форум на централния площад в Пловдив чрез покупката на фирма Младост алфа ЕООД от Банк Аустрия кредитанщалт лизинг. Това съобщи управителят на Сиенит инвест Пламен Панчев.

Източник: Монитор

Софийският районен съд отхвърли жалбата на Търговска лига срещу Министерството на здравеопазването за отпадането й от търга за доставка на лекарства за рак. Според магистратите изборът на Медитекс 2004 за доставчик е справедливо. Търговска лига беше отстранена от търга, тъй като не представи пет от нужните документа за участие в конкурса за обществена поръчка.

Източник: Дневник

С 1420 кв.м се увеличава площта на централния пазар във Варна, след като общинските съветници взеха решение те да бъдат апортирани в капитала на дружеството. Новите площи са общинска собственост, актувани като такава в края на ноември м.г. Допълнителните площи са оценени на 524 900 лева. Общинската фирма Пазари има собствена територия на централния пазар от 9300 кв.м. 

Източник: Черно море

Община Варна ще апортира още терени в съвместното търговско дружество с Химимпорт АД за стопанисването на стадион Варна. Най-късно до май трябва да се изясни окончателният обем на апортното участие. Преди старта на реконструкцията и строителството на спортния комплекс предстои мащабна комасация на терените в близост до най-големия варненски стадион, каза Николай Николаев, представител на Химимпорт и главен секретар на ТИМ корпорация.

Източник: Дневник

Банков надзор на БНБ издаде разрешение на Bank Austria Creditanstalt /BA-CA/ да придобие пряко 89.92% от акционерния капитал на Хебросбанк, съобщиха от централната банка. Чрез дъщерното си дружество HVB Bank Biochim австрийската банка може да придобие още 9.99% от капитала на Хеброс.

Източник: Пари

Най-големият производител на пенливи вина в Австрия е депозирал писмени намерения за придобиване на акции от Винпром Лясковец, информираха от дружеството. Наскоро на посещение в местната винарна са идвали и представители на една от най-мощните фирми за шампанско в Чехия. Техните намерения също са били аналогични.

Източник: Борба - Велико Търново

Иванка Христова, Румен Симеонов и Валентин Груев  са новите членове на съвета на директорите на Благоевград БТ. Те заемат местата на Елена Карапаунова и на парламентарния секретар на вицепремиера Николай Василев Мария Дивизиева. В София БТ гласуват нов мандат в съвета на директорите на Свободен Калайджиев, Теню Делчев и Славян Стоичков, който остава изпълнителен директор на дружеството.

Източник: Пари


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

БСК – Центъра за външноикономическо сътрудничество е партньор на мрежата от центрове за разпространение на предназначена за фирми информация на ООН/ИКЕ. Прилагаме: първия брой на таблицата с 11 групи дейността на ИКЕ/ООН за януари 2005 като улесняване на търговията, правни въпроси на търговската практика, стандартизация, транспорт, енергетика и др.; дневния ред за срещите и семинарите за февруари 2005. 

На 9 февруари, сряда, от 11.00 до 14.00 часа в заседателната зала на БСК (ул. "Алабин" 16-20, зала 102) ще  се проведе дискусия с участието на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Беллин Моллов и представители на регионални и браншови работодателски организации. Ще бъдат обсъдени възможностите за участие на бизнеса в програми, финансирани от ЕС, както и ролята на организираните делови среди при формирането на Националния план за развитие.

На 10 февруари 2005 г., в “Новотел Пловдив” (гр. Пловдив, ул. “Златю Бояджиев” 2) ще се проведе тематична среща “Енергийна ефективност и технологично обновление в индустрията”. Срок за заявки - 7 февруари

На 11 февруари 2005 г. Център Чиста Индустрия организира първия в България, семинар на тема ISO 14001:2004 Системи за управление по околна среда - нови изисквания и различия спрямо БДС ЕN ISO 14001:1998. Срок за заявки - 8 февруари

Предстои приемане от страна на МИ, МОСВ, МРРБ и МЗ на НАРЕДБА за норми за допустими емисии на замърсители на въздуха от неподвижни източници, отменяща Наредба № 2/1998г. БСК, браншови камари и предприятия за производството на цимент, метали, торове и други, представиха свои становища и предложения за промени. БСК очаква допълнителни становища до 15.02.2005 г. на адрес: Brankov@bia-bg.com

Българската стопанска камара най-учтиво Ви кани да участвате в еднодневен семинар на тема: "Условия и ред за въвеждане и прилагане на автономни мерки за суспендиране на митата", "Писмено деклариране на стоки пред митнически учреждения, Управление на митнически квоти" на 15 февруари 2005г. (вторник) от 10:00ч. до 15:00ч. в сградата на БСК, ул. Алабин 16-20, етаж 1, зала 102.. Краен срок за заявки - 10.02.2005, 18:00 ч.

ЦВИС на БСК разполага с информация за предстоящо международно изложение за “ВИНО И НАПИТКИ. ТЕХНОЛОГИИ И ОБОРУДВАНЕ”, Краснодар Експо, Краснодар, 7-9.04.2005. За контакт: ЦВИС Тел.: 02 9320954; факс: 02 9872604, E-mail: ierc@bia-bg.com


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

БСК кани браншовите организации да предложат свои представители за участие в експертните групи към Агенцията за обществени поръчки

Общо събрание на Българска минна камара ще се проведе на 11 февруари 2005 г., от 11.00 часа в залата на “Рудметалургпроект”.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Петролният гигант BP обяви 26% ръст на печалбата за 2004 г. до 16,2 млрд. щ. д. благодарение на рекордите цени на петрола. Миналата седмица Shell отчете годишна печалба от 17,5 млрд. щ. д. – рекорд за компания, листвана във Великобритания. От BP допълват, че ще увеличат дивидента за четвъртото тримесечие с 26% до 8,5 цента и че ще продължат обратното изкупуване на акции. 

Източник: BBC

САЩ

Marriott, най-голямата хотелска верига в САЩ, изплува във вторник от тригодишната криза в сектора с рекордна годишна печалба и заяви, че бизнесът “процъфтява”. От групата, която притежава 2 800 хотела и квартири в цял свят, твърдят, че все повече хора пътуват по работа и за развлечение – особено в САЩ и Азия – като загърбват страховете си от терористични атаки и икономическа рецесия.

Източник: FT

Азия

Mitsubishi Motors Corp., единственият губещ производител на автомобили в Япония, обяви, че чистата загуба за третото тримесечие е нараснала над два пъти след спад на продажбите в Япония и САЩ. За последните три месеца на 2004 г. чистата загуба възлиза на 49,4 млрд. йени (470 млн. щ. д.), спрямо загуба от 22,3 млрд. йени година по-рано, се казва в съобщение на компанията. Миналата година продажбите на Mitsubishi Motors в Япония спадаха ежемесечно, след като компанията призна, че е криела дефекти в автомобилите, и изтегли над 200 000 бройки.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
08.02.2005
Dow Jones Industrial
10 724.63 (8.87)
Nasdaq Composite
2 086.68 (4.65)
Стокови борси
08.02.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.40
Brent crude ($US/bbl.)43.05
Heating oil ($US/gal.)1.2500
Natural gas ($US/mmbtu)6.1600
Unleaded gas ($US/gal.)1.2200
Gold ($US/Troy Oz.)414.30
Silver (cents/Troy Oz.)6.56
Platinum ($US/Troy Oz.)857.20
Hogs (cents/lb.)74.00
Pork bellies (cents/lb.)88.80
Live cattle (cents/lb.)100.90

       Опознай България

Батошевски мъжки манастир "Успение Богородично"

Според известния Батошевски надпис (1246-1256 г.), намерен в манастира през 1836 г. и съхраняван в Националния археологически музей в София, обителта е основана и построена на брега на р. Росица, през ХІІІ в. по времето на цар Михаил ІІ Асен. Манастирът бавно се разрушава почти до основи след падането на България под османско иго. Възобновен е 1809 год. През 1835 г. сред останките се заселва монаха Исай, който моли турските власти за позволение да възстанови светата обител. Манастирската църква е построена за рекордно кратко време – 164 дни, със съдействието на родолюбиви граждани от Севлиево и под ръководството на майстор Константин от Пещера. Ценност за българското национално изкуство представлява големият дърворезбен иконостас и запазените икони от Цаню Захариев (Стария, 1790 - 1886 г.) представител на Тревненската живописна школа. През 1876 г. манастирът е опожарен и отново възстановен след Освобождението. През Възраждането в него е било създадено едно от първите светски (килийни) училища, в което са получили своето образование отец Матей Преображенски - Миткалото и Бачо Киро Петров. Обявен е за паметник на културата.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.02.2005
Българска версия: 7675, Английска версия: 2315

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999