Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 24 февруари 2005 г., брой 1374
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(24.02.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.82757
USD/BGN   1.48135
CHF/BGN   1.27093
EUR/USD   1.3203*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.02   1.89%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Линк (София)
ПФК Спартак-С94-Пловдив (Пловдив)
Химимпорт-Инвест (София)
Химимпорт (София)
Автоинвест-Бургас (Бургас)
 

Обществени поръчки
  Доставка на хранителни продукти, хигиенни продукти, почистващи и перилни препарати - Община Нови пазар
Озеленяване - Община Асеновград
Озеленяване - Община Шумен
Почистване на сграда - Териториална данъчна дирекция - Кърджали
Сметосъбиране и сметоизвозване - Община Дългопол
Сметосъбиране и сметоизвозване - Община Черноочене
Сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци - Община Куклен
Сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на ТБО - Община Белово
Сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане чистота, миене на улици и тротоари - Община Аксаково
СМР - "Метрополитен" - ЕАД
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0327SL) Словенска търговска компания търси контакти с български производители на следните суровини: 1. Каолин - за нуждите на словенската индустрия за прозиводство на санитарен фаянс с цел извършване на доставки от България.  2. Железен скрап – за нуждите на словенските леярни, начални количества 300т. на месец,  3. Целулоза – за словенската хартиена индустрия, за снабдяване на над седем производства с износ за цяла Европа

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 30622
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Банките с най-агресивна кредитна политика ще заделят допълнителни задължителни минимални резерви в БНБ, съобщиха от централната банка. Новата мярка е насочена към охлаждане на кредитния ръст и влиза в сила от 1 април 2005 г. Тя се въвежда с промяна на Наредба 21 за задължителните минимални резерви.

Източник: Пари

Само 10 месеца след последното увеличение на тарифите БТК отново вдига цените от 1 април. Селищните разговори поскъпват с 21,1%, обяви главния търговски директор на частната компания Тони Робинсън. Вече няма да има импулси, а разговорите ще се отчитат по време. За всяко успешно свързване при градски и междуселищен разговор абонатите ще броят по 13,2 ст. с ДДС. Отделно от това ще се таксуват и изговорените минути. Те ще струват по 1,5 ст. без ДДС за градските разговори през деня.

Източник: Стандарт

Електроенергията за фирми и предприятия ще поскъпне с около 5% от началото на април,  съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране проф. Константин Шушулов. В момента в комисията подготвят график за поскъпването, така че цените за бита и за индустрията да се доближат максимално. 

Източник: Пари

Приватизация

Депутатът от НДСВ Димитър Кателийчев Пейчев е придобил 5,013% от акциите на Асеновград-БТ, съобщиха от фондовата борса. Прехвърлянето е станало на 21 февруари в Централния депозитар. Избраният от Пловдив окръг народен представител нашумя през лятото с това, че си купи Тракия - Редки метали ЕООД отново през фондовата борса. Той плати за книжата на дружеството 1,488 млн. лв. Фирмата му строи депото за преработка на отпадъци край пловдивското село Цалапица.

Източник: Стандарт

Синдикати са против приватизацията на мини Марица-изток. В протестна декларация на КНСБ и Подкрепа до председателя на енергийната комисия в парламента Веселин Близнаков е записано, че ще се борят за запазване на държавната собственост на мините. Причината са съмненията, че приватизацията ще стане на тъмно.

Източник: 24 часа

Дружества
Производство на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Фабрика за хартия-Стамболийски (Стамболийски)   69 688  
  2   Тракия Папир (Пазарджик)   48 128  
  3   Завод за хартия - Белово (Белово)   29 275  
  4   Костенец-ХХИ (Костенец)   13 582  
  5   Велпа 91 (Стражица)   11 567  
  6   Унипак (Павликени)   11 332  
  7   Витавел (Луковит)   8 555  
  8   Агропак (Априлци - Лч)   4 723  
  9   Пиринхарт (Разлог)   4 448  
  10   Паломита (София)   3 080  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 23.02.2005
  Обща стойност (BGN):   11 614 566.10  
Брой търгувани компании: 112
Официални пазари: 3 259 422.10
Свободен пазар: 7 873 734.05
Други сделки: 1 110 010.30
Най-голяма промяна в цените
Випом (Видин)  94.35%
Деспред (София)  -26.33%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Преговорите за покупка на македонски банки от финансовата група ДЗИ са в голяма степен на завършеност, заяви Емил Кюлев, главен изпълнителен директор на ДЗИ и ДЗИ-Общо застраховане и гл. прокурист на ДЗИ Банк. Македония е първата ни крачка, но наблюдаваме развитието на пазара и в Румъния, Сърбия, Турция и Гърция, добави Кюлев.

Източник: Пари

Освен в производството на радио- и телекомуникационни съоръжения Инкомс телеком холдинг започна инвестиции и в недвижими имоти, съобщи членът на борда на директорите на компанията Стефан Бъчваров. Основните проекти на дружеството са към изграждането на логистичен център в Захарна фабрика и жилищно селище в Банско.

Източник: Дневник

Нетната печалба на Actavis за 2004 г. e 62.6 EUR, съобщиха от компанията. Отчетен е ръст от 54.6% спрямо предходната година. За последната четвърт на 2004 г. нетната печалба на групата е достигнала 14.6 млн. EUR, като e намаляла с 15.6% спрямо 2003 г. През последното тримесечие на 2004 г. продажбите на Actavis са нараснали с 43% до 111.9 млн. EUR, а за цялата година е отчетен ръст от 42.9% до 451.7 млн. EUR. Actavis България държи 18% от пазара в стойностно изражение на продажбите и 33% като брой продадени препарати, заяви Тасин Юксел, главен изпълнителен директор на българската компания.

Източник: Пари

Николай Ковачев, бивш директор на ВС Йовковци ООД и съдружник във частните водни сдружения, които управляваха ВиК във Велико Търново до 2003 г., е кандидат за длъжността "главен инспектор" в Областната инспекция по труда. Тестът е насрочен за 2 март, до него са допуснати общо 9 кандидати. 

Източник: Янтра - Велико Търново

Между 20 и 25 на сто е увеличението в производството на фабриката за ски и сноуборд в Чепеларе Орион ски за 2004 г., съобщи директорът на Пампорово ски Кръстьо Вангелов, която е собственик на фабриката. 

Източник: Пари

30 фирми износителки ще ползват логото на България за своите продукти, съобщиха от Министерството на икономиката. Оранжевата роза беше разработена като национален знак по проект Промоция Българи в края на миналата година. Сред фирмите, които ще рекламират продуктите си с логото, са Ел Би Булгарикум, Диел, Българска роза-Карлово, Винпром-Асеновград, 19 шивашки и 9 фирми от електротехниката.

Източник: Сега

Обща система за ранно предупреждение при замърсяване на околната среда ще се изгражда в трите централи в комплекса Марица-изток. Идеята на Майк Фостър, изпълнителен директор на експлоатационната компания Марица-изток 3, беше обсъдена на среща с директорите на централите. Електроцентралите в комплекса трябва да носят отговорност за замърсяването на въздуха в региона. 

Източник: Пари


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

От 24 до 25 февруари в Солун ще се проведе регионален форум на тема “Развитието на частния сектор в Черноморския регион” в рамките на гръцкото председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество /BSEC/.

БСК, ЦВИС, съобщава за нотификации по СТО - проекти на нормативни документи, по следните теми: Дания, ЕС, Норвегия, Република Корея

Указания за прилагане на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, одобрени от Съвета за икономическа политика към Министерския съвет на заседание на 10.12.2004 г.

БСК внесе иск в Софийски градски съд - Административно отделение, срещу текстове от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община.

Италианският институт за външна търговия информира, съвместно с университета в Триест (Италия) стартират обучение по проект "Masters for the Balkans". Предвиждат се 30 стипендии от 8 000 евро за млади дипломанти от страните от Балканите. Документи се приемат до 10 март 2005 г.

В периода май - септември 2005 г. стартира обучение на млади специалисти, с цел включването им в процеса на интернационализация на италианските фирми. Обучението е организирано от Master International Management на института "Адриано Оливети", Анкона, Италия. Документи се приемат до 31 март 2005 г.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, член на БСК,  свиква Общо събрание на браншовата организация на 24 февруари 2005 г., от 11.00 часа в залата на хотелски комплекс "Царско село", София /пресечка на околовръстен път и Драгалевско шосе/. Ще бъдат обсъдени отчетите на Управителния и Контролния съвети и ще се приемат насоки за работата на организацията през 2005 г.

Русенската стопанска камара информира, че сумите, събирани от румънската страна на ГКПП-Дунав мост, и по-точно – такса транзит Гюргево и такса екология, са увеличени

Националното сдружение “Изберете българското” откри свой клон в Русе на територията на Русенска стопанска камара.

16% ръст бележи потреблението на безалкохолни напитки през 2004 г., съобщиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (член на БСК)

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

УС на Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост, член на БСК,  свиква Общо събрание на организацията на 31 март 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на Института по целулоза и хартия, ул. "Поручик Бончев", № 8, гр. София.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

PSA Peugeot обяви 9.3% спад в годишната печалба и предупреди, че представянето на компанията ще остане незадоволително и през настоящата година, въпреки лансираните на пазара нови модели. Френският производител на автомобили регистрира чисти приходи за 2004 г. в размер на 1.4 млрд.евро (1.9 млрд.щ.д.), в сравнение с 1.5 млрд.евро предходната година. Въпреки по-големия размер на продажбите, високите цени на суровините и жестоката конкуренция на ключовия европейски пазар създаваха проблеми на компанията.

Източник: FT

САЩ

Goodyear Tire & Rubber Co. в сряда обяви, че очаква да регистрира печалба за четвъртото тримесечие, благодарение на по-високите цени и продажбите на по-скъпи гуми, които успяха да компенсират по-големите от очакваните разходи за суровини. Най-мощният производител на гуми в САЩ заяви, че очаква чисти приходи за периода в размер на 55 – 65 цента на акция, и продажби на стойност около 4.8 млрд.щ.д. Goodyear приключи финансовата 2004 г. с дълг от около 5.6 млрд.щ.д. 

Източник: Ройтерс

Азия

Продажбите, реализирани от поделението за производство на телевизори и мобилни телефони на китайската компания TCL Corp. са скочили с 65% през януари, благодарение на сформираните наскоро джойнт венчъри. TCL International Holdings Ltd., която миналата година основа джойнт венчър съвместно с френската Thomson, обяви, че продажбите на телевизори през януари са достигнали 2.35 млн.броя, в сравнение с 1.42 млн. за същия месец на миналата година.

Източник: China People’s Daily

 
Индекси на фондови борси
23.02.2005
Dow Jones Industrial
10 673.79 (62.59)
Nasdaq Composite
2 031.25 (0.93)
Стокови борси
23.02.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.17
Brent crude ($US/bbl.)48.50
Heating oil ($US/gal.)1.4400
Natural gas ($US/mmbtu)6.4200
Unleaded gas ($US/gal.)1.4300
Gold ($US/Troy Oz.)436.10
Silver (cents/Troy Oz.)7.44
Platinum ($US/Troy Oz.)867.40
Hogs (cents/lb.)75.43
Pork bellies (cents/lb.)86.58
Live cattle (cents/lb.)86.10

       Опознай България

Лопушански манастир

Лопушанският манастир е разположен на 300 м. надморска височина в Чипровския дял на Стара планина.  На мястото на сегашния Лопушански манастир някога е имало друг, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. Около 1850 г. Атанас от близкото село Лопушна и поп Петко от с. Главановци решават да възстановят манастира. Постепенно започнали да прииждат и други хора и строежа закипял още по-усилено. Така Лопушанския манастир е възстановен в близък до настоящия си вид през 1853 г. Превръща се в любимо място на народния поет Иван Вазов и по време на пребиваването си там той създава част от незабравимия си роман “Под Игото”.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.02.2005
Българска версия: 7825, Английска версия: 2344

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999