Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 14 юли 2005 г., брой 1471
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси (3.10-4.11.2005)
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(14.07.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.83495
USD/BGN   1.60524
CHF/BGN   1.25470
EUR/USD   1.2184*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Хеброс-2001 (Пловдив)
Нефтохим-инвест финанс (Джиро тръст) (София)
Скални облицовки (Малко Търново)
Полимери (Девня)
Дунапак - Родина (Пловдив)
Телеинженерингстрой (Шумен)
ФИЛ-2000 (Пловдив)
Агроелмонтажстрой (Русе)
Пътища-холдингово дружество (София)
Болкан Бритиш соушъл сървейс (София)
Адванс терафонд - АДСИЦ (София)
 

Обществени поръчки
  Сеч и извоз до временен склад на маркирана дървесина - Държавно лесничейство "Невестино"  

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0389SK)Фирма от Словакия предлага нисковолтова и високоволтова апаратура (предпазители, включватели, изключватели, инсталационни изделия, външни и вътрешни роторни блокове и под.).
(0390SK) Фирма от Словакия проявява интерес да закупи следните продукти: 1) железен, алуминиев и меден скрап, 2) иглолистен (ела) и широколистен (бук, дъб) дървен материал, 3) дървени къщи.
(0391SK)Фирма от Словакия се интересува от продукцията на български производители на напитки, захарни изделия и дъвки. 
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34293
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Две мегаинвестиции, всяка от които от 1 млрд. EUR, ще бъдат обявени през есента. В момента работим по инвестиционните планове, с които компаниите са кандидатствали за получаване на сертификат за първи клас инвестиция, заяви директорът на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
Годишни анализи - 2004

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Консервна промишленост
Месни продукти

Трикотажни изделия
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Само един ТЕЦ може да купи у нас руската държавна Обединени енергийни системи. Компанията може да избере дали това да е централата във Варна или в Русе. Решението е на Комисията за защита на конкуренцията. Мотивите са, че придобиването и на двете централи ще засегне неблагоприятно конкуренцията на пазара. Би могло да се разреши покупката и на двата ТЕЦ-а, ако въпреки концентрацията това доведе до модернизация на производството, привличане на инвестиции и по-добро задоволяване интересите на потребителите.

Източник: Стандарт

Дружества
Производство на електрически машини и апарати, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Монбат (Акумикар Монтана) (Монтана)   2 267  
  2   Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България (София)   1 985  
  3   Филкаб (Пловдив)   1 471  
  4   Аркотроникс България (Кюстендил)   885  
  5   Балканкар-ЗПДЕА Г. Костов (София)   585  
  6   Искра-силатроник (София)   491  
  7   Електростарт (Вършец)   278  
  8   Никика 90 (Бургас)   147  
  9   Завод за асинхронни електродвигатели (Пловдив)   135  
  10   Вълков - Техносвет (Стара Загора)   120  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 13.07.2005
  Обща стойност (BGN):   2 371 967.05  
Брой търгувани компании: 81
Официални пазари: 1 009 532.37
Свободен пазар: 1 358 292.69
Най-голяма промяна в цените
Акумпласт (Добрич)  -29.59%
Видахим (Видин)  21.05%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Хан Крум АД - Крумовград /HANKR/, чието общо събрание се проведе на 8 юли 2005, не разпределя дивидент за 2004 г. Хан Крум АД отчете загуба в размер 51 000 лв.

Източник: Капиталов пазар

Минно-обогатителният комплекс Асарел Медет АД започва мащабна инвестиционна програма, която ще завърши до лятото на 2008 г. Компанията ще вложи 71 млн. лв. в подновяване, модернизиране и увеличаване на минното си оборудване. Освен това в комплекса ще бъдат внедрени нови технологии, ще се обновят фабричните и лабораторните съоръжения, ще се въведат съвременни софтуерни програми за обучение и квалификация на служителите. 

Източник: Пари

Националната електрическа компания (НЕК) ще спре тока на Кремиковци, ако компанията не обслужва редовно задълженията си от 33 млн. лв., натрупани през последната година. Това предвижда споразумение между двете дружества, което беше подписано вчера (13 юли). Дълговете трябва да бъдат погасени за една година. 

Източник: Дневник

Овергаз инк иска да увеличи капитала на дъщерното си дружество Кожухгаз АД в Петрич 20 пъти, съобщиха от компанията. Така нетните активи на петричкото дружество ще нараснат от 50 хил. лв. на 1 млн. лв. Предвижда се решението за вдигането на капитала да бъде взето на предстоящото общо събрание, което ще се проведе в края на месеца. За намеренията е уведомен другият акционер в газовото дружеството - община Петрич, която притежава 20% от капитала на Кожухгаз.

Източник: Пари

Телеком Аустрия вече е собственик на МобилТел. Стойността на придобиването е 1,6 млрд. евро. Това е най-голямата подобна сделка в Източна Европа. МобилТел обслужва 3,14 млн. клиенти и има пазарен дял от близо 64%, по данни към 31 март, цитирани от Телеком Аустрия. 

Източник: Стандарт

Министърът на икономиката Милко Ковачев и представители на Тракия глас България ще подпишат допълнително споразумение за нови инвестиции у нас, съобщиха от Министерството на икономиката. Компанията е дъщерно дружество на турския холдинг Шишеджам и освен двата завода - за плоско стъкло и за стъклени изделия, ще изгради още две нови предприятия в Търговище.  Според новото споразумение инвестициите на турската фирма у нас ще бъдат увеличени от 160 милиона долара до приблизително 220 милиона долара. 

Източник: Агенция Фокус

Пернишкият окръжен съд с решение от 7 юли обяви Стомана АД във фалит. Прекратени са правомощията на управителните органи на дружеството. То няма право и да се разпорежда с имуществото си. Решението на съда е по повод на подадената от АДВ молба за възобновяване на производството по несъстоятелност на Стомана

Източник: Пари

Акционерното дружество Албена вложи почти 30 млн. лв., за да модернизира базите си, съобщи директорът по капитално строителство в дружеството Васил Стефанов. Той уточни, че парите са изразходвани за базите в курортния комплекс Албена и Международния младежки център (ММЦ) в Приморско.

Източник: Дневник

Инвестиционно дружество КД Пеликан отчете впечатляващ ръст на активите си от близо 500%, обявявайки и 13.39% доходност за първите шест месеца от началото на публичното предлагане на акции на дружеството. Пазарният дял, който заема дружеството, е 6.43%. Според устава и проспекта си КД Пеликан има право да инвестира до 50% от активите си в акции на Българската фондова борса

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На пресконференция, на 14 юли 2005 г., от 11.00 ч в БСК, Камарата на електротехниката в България и Националният инсталационен съюз ще представят съвместната си позиция срещу монополизма и ограниченията, наложени от Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране”.

БСК – ЦВИС препоръчва информация за нетарифните бариери при износ за Единното европейско пространство, подготвена от Холандската служба за насърчаване на вноса CBI www.cbi.nl/accessguide. Информацията е структурирана по групи стоки и обхваща всички изисквания: към продукта, към околната среда, към условията за труд и т.н. За информация и въпроси: Веселин Илиев, тел.: 02/ 932 0954; ierc@bia-bg.com 

Бюлетин на Международния Търговски Център, Женева - World Tr@de Net Newsletter, Volume 6, June 2005.  Съдържание:  Преговори по селското стопанство: Формула за намаляване на митата, Китай и ЕС постигнаха споразумение по текстила, Напрежение между Китай и ЕС по търговията с обувки, Предложения за реформиране на пазара на захар

Съобщение на производители и търговци от САЩ по повод китайските облекла и текстил

За първи път българска компания - "Асарел Медет", получи сертификат за инвеститор първи клас от Българската агенция за инвестиции.

Международен технически панаир – ТИБ – Букурещ, Румъния, ще се проведе от 4 до 8 октомври 2005 г. Краен срок за регистрация – 30 юли 2005 г.

Предстои приемането на две нови наредби в областта на здравословните и безопасни условия на труд. БСК очаква становища и предложения от страна на фирми и браншови организации.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Общо събрание на Българска асоциация информационни технологии (БАИТ) ще се проведе на 14 юли, от 17.00 часа, в “Интер Експо Център” (София, бул. “Цариградско шосе” № 147).

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.

1 семестър CCNA - 13 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен/вечерен
1 семестър CCNA - 4 юли – 19 юли 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 2 юли – 7 август 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

ASML, холандският производител на компютърни чипове, отчете ръст на печалбата преди данъци над 64% за второто тримесечие, след като продажбите на по-скъпи системи компенсираха продължителния спад на доставките. Печалбата преди данъци за трите месеца до 26 юни е 157,8 млн. евро спрямо 96,1 млн. евро за същия период на миналата година, съобщиха от компанията. Продажбите са нараснали с почти 24% спрямо същия период на 2004 г. до 763,3 млн. евро, като от ASML заявиха, че средната цена на системите й е скочила от 10,7 млн. евро през първото тримесечие на 13,3 млн. евро през второто.

Източник: FT

САЩ

Производителят на мотоциклети Harley-Davidson Inc. обяви в сряда спад на печалбата за тримесечието с 4% заради по-малкото доставки, но акциите му поскъпнаха, тъй като резултатите надхвърлиха очакванията на Уолстрийт. Инвеститорите пренебрегнаха информацията по-рано в сряда, че щатските регулатори са започнали разследване на априлското изявление на компанията, че планира да ограничи производството за годината. Чистата печалба за второто тримесечие е спаднала до 237,4 млн. щ. д. (84 цента на акция), малко по-добре от прогнозите на Уолстрийт.

Източник: Ройтерс

Азия

Тайванската Elitegroup Computer System (ECS), един от водещите производители на дънни платки в света, обяви в сряда, че започва техническото си сътрудничество с IT гиганта от континента Lenovo Group по пътя към световния пазар на сървъри. Според споразумението Lenovo ще предостави екип от специалисти на ECS, който да й помага в разработването на специализирана продуктова линия от сървъри, както и всестранна помощ в производството. В същото време Lenovo ще стартира и квалификационни програми за служителите на ECS.

Източник: Синхуа

 
Индекси на фондови борси
13.07.2005
Dow Jones Industrial
10 557.39 (43.50)
Nasdaq Composite
2 144.11 (0.96)
Стокови борси
13.07.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)60.01
Brent crude ($US/bbl.)58.35
Heating oil ($US/gal.)1.7200
Natural gas ($US/mmbtu)7.9600
Unleaded gas ($US/gal.)1.7500
Gold ($US/Troy Oz.)424.60
Silver (cents/Troy Oz.)7.02
Platinum ($US/Troy Oz.)876.30
Hogs (cents/lb.)66.85
Pork bellies (cents/lb.)65.25
Live cattle (cents/lb.)79.13

       Опознай България

Природен парк Златни пясъци

Природен парк Златни пясъци обхваща части от източните склонове на Франгенското плато. Намира се на 17 км североизточно от Варна. Паркът е уникално съчетание на море, зеленина и красив бряг. Обявен е за природен парк през 1943 г. Особено живописни са отвесните скални варовици, очертаващи ръба на платото. Преобладаващата част от територията на парка е заета от широколистна горска растителност, представена главно от габър и дъб. Гори от лонгозен тип заемат дълбоките влажни долове, където са пръснати 13 малки естествени езера. Паркът е местообитание на множество горски животни като сърна и язовец, а птиците са представени от над 70 вида. Историческата ценност тук е Аладжа манастир, датиращ от 13 век. На територията на парка е разположен и курортният комплекс Златни пясъци, привличащ ежегодно хиляди български и чуждестранни туристи.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 14.07.2005
Българска версия: 8418, Английска версия: 2426

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999