Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 12 януари 2005 г., брой 1343
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари
Валутни курсове
(12.01.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.79364
USD/BGN   1.48812
CHF/BGN   1.26427
EUR/USD   1.3143*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 29.12   2.37%  Общи събрания днес
  Вит 99 (Долна Митрополия)
Силед Инвест (Силистра)
Домостроене -Русе (Русе)
Дунав-57 (Силистра)
Полима (Плевен)
Първи май-Силистра (Силистра)
Хевея-ким 98 (Мадан)
Слънчево-97 (Слънчево)
 

Обществени поръчки
  Доставка на автобус - "Общински пътнически транспорт" - ЕООД, Габрово
Доставка на външни гуми - "Общински пътнически транспорт" - ЕООД
Доставка на гривни колоосни - "Столичен електротранспорт" - ЕАД
Доставка на храна - "МДОЗС - Русе" - ЕООД
Извозване на отпадъци - "Специализирана болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания" - ЕАД
Извършване на строително-монтажни работи на блок - Национален център за професионално развитие
Периодични доставки на хранителни продукти - Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски"
Почистване и хигиенизиране на превозни средства и трасета - "Столичен електротранспорт" - ЕАД
Превоз на работещите в болницата - "Многопрофилна болница за активно лечение" - ЕООД
Специализиран автобусен превоз - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево
Специализиран автобусен превоз - "ТЕЦ Марица-изток 2" - ЕАД, с. Ковачево
Събиране, транспортиране, депониране на битови отпадъци и поддържане на чистота - Община Белоградчик
Транспорт на хемодиализно болни - Центърът за спешна медицинска помощ - Монтана
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0309DE) Германско шивашко предприятие за дамски облекла продава оборудване за 28 работни места със светещи ленти и пълна производствена линия, включваща: бързошевни машини, машини за шиене на копчета и илици, осигуреност с 5 конеца, оверлог с 3 конеца, покриващ бод, машини за шиене на ръкав, резачи на кантове, гладачни маси и котел и маси за разкрояване.

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 29552
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

323.7 млн. лв. са приходите на Регионалната митническа дирекция-Варна през 2004 г., съобщиха от пресцентъра й. В сравнение с 2003 г. сумата е по-голяма с над 82 млн. лв. Постъпленията от внесен ДДС са 258 394 893 лв., от мита и такси - 41 255 61 лв., а от акцизи - 23 121 580 лв. От глоби и санкции са събрани общо 936 677 лв. Най-активният пункт през годината е бил на Пристанище Варна. Той отчита приходи от 96 млн. лв. В митницата в Добрич са събрани 33.2 млн. лв. Увеличението в сравнение с 2003 г. е с над 5 млн. лв.

Източник: Пари

Износът на храни, напитки и козметика за Русия ще бъде блокиран за 6 месеца,след обединяването на Центъра по хигиена с Националния център по обществено здраве. С постановление на Министерския съвет от 29 декември м. г. Националният център по обществено здраве и Националният център по хигиена, медицинска екология и хранене се сливат в ново юридическо лице - Национален център за опазване на общественото здраве. На 160 млн. лв. възлиза износът ни за Русия за 10-те месеца на 2004 г.

Източник: Стандарт

През първата седмица на януари активите на управление Емисионно са намалели с около 359 млн. лв., достигайки 12.883 млрд. лв. Това показват данните на БНБ за баланса на управление Емисионно към 7 януари.

Източник: Пари

Приватизация

Агенцията за приватизация има готовност да започне процедура по продажбата на 35% от капитала на БТК през борсата. Акциите на БТК бяха регистрирани на фондовата борса на 11 януари. До края на седмицата ще бъдат ясни сроковете, партидите и началната цена за акция на телекома, смята изпълнителният директор на АП Атанас Бангачев.

Източник: Пари

Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) насрочи дати за продажбата на миноритарните общински дялове в Банкя-21 АД, Пътна сигнализация АД и БКС Лозенец АД

Източник: Дневник

В приватизацията на ТЕЦ-Бобовдол, ТЕЦ-Варна и ТЕЦ-Русе продължават участието си CEZ a.s., Чехия, EVN AG, Австрия, Public Power Corporation A.Е., Гърция, RAO UES, Русия, Enel Produzione, Италия, MITSUI, Япония, E.ON Energie AG, Германия, International Power Global Development Limited, Англия, Dalkia International, Франция, J Power, Япония и AES, САЩ. Оферти ще се приемат до 30 март.

Източник: Пари

Дружества
Поща и далекосъобщения
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Българска телекомуникационна компания (София)   252 776  
  2   Телелинк (София)   3 208  
  3   Български пощи (София)   2 991  
  4   Теленор България (София)   790  
  5   Орбител (София)   620  
  6   Ди Ейч Ел Интернешънъл-България (София)   275  
  7   Радиотелекомуникационна компания "Мобиком" (София)   198  
  8   Кабел ТВ Консултинг (София)   109  
  9   Радио и мобилни сълюшънс (София)   89  
  10   Евроком-АБЦ (Разград)   8  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 11.01.2005
  Обща стойност (BGN):   878 692.13  
Брой търгувани компании: 81
Официални пазари: 360 633.40
Свободен пазар: 484 520.02
Най-голяма промяна в цените
Български информационни технологии (София)  92.16%
Оптела-Оптични технологии (Пловдив)  -19.33%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Повечето от собствениците на леки автомобили в страната може да останат без винетни стикери, ако до средата на януари не бъде решено кой ще ги продава. Причината е, че Изпълнителна агенция Пътища е внесла жалбата на Петрол срещу решението на тръжната комисия, която избра Български пощи и консорциума ДЗИ-Транс да продават винетките.

Източник: Монитор

Нов завод за полипропиленови опаковки за хранителни продукти край Аксаково започна редовно производство, обявиха от фирмата инвеститор Фам Текс ООД на 11 януари. Вече са приключили пробните изпитания на технологичната линия. В най-модерния завод на Балканите в този бранш са инвестирани 9.5 млн. EUR.

Източник: Пари

Канадската Дънди прешъс металс (Dundee Precious Metals) ще изплати 10.5 млн. долара, за да уреди окончателно осъщественото през 2003 г. закупуване на златните и медните находища на Наван майнинг (Navan Mining) в България, съобщи канадският сайт CCN Matthews. 

Източник: Дневник

Брикел изплати 26 млн. лв. на Марица-изток по стари задължения. Изпълнени са четирите договора за разсрочване на задълженията, съобщи директорът на Брикел Кънчо Филипов. През 2005 година единствената у нас фабрика за брикети планира да произведе над 500 хил. т от горивото за населението и 1,37 млрд. кВтч електроенергия.

Източник: Сега

Българският винопроизводител Домейн Бойар и италианската текстилна групировка Миролио създадоха смесено лозаро-винарско предприятие в района на Нова Загора, съобщи британският сайт just-drinks.com. Двете компании са инвестирали около 1,5 млн. евро ($1,97 млн.) в създаването на лозя на площ от 500 хектара. Около 6 млн. евро ще бъдат похарчени за засаждането на нови лози. В момента Миролио води преговори за изкупуване с Домейн Бойар, пише още в just-drinks.com.

Източник: Стандарт

Интерлоджик лизинг ще направи третото първично публично предлагане на акции на българската фондова борса, става ясно от съобщението за подписката за предлагането на ценните книжа в Държавен вестник. Подписката ще започне седем дни след обнародването на съобщението в централен ежедневник, като на нея ще се продават 250 хил. обикновени безналични акции с номинална стойност 10 лв. и емисионна - 40 лв.

Източник: Дневник


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Млечни продукти
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Тестени изделия
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Керамични плочки

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава електронен бюлетин Индустрия и Околна среда. Бюлетина предоставя информация по проблемите на околната среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС, браншови, регионални индустриални организации, др.
За абонамент тук


 
Новини от БСК

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва на 13 и 14 януари в Брюксел в среща на високо равнище на тема “Насърчаване на социалното развитие”, организирана от Европейската комисия и люксембургското Председателство на ЕС.

БСК съобщава, че в периода 25 – 28 февруари 2005 г. в курортния център Цахкацор, Армения, ще се проведе бизнес-форумът ‘BRIDGE 2005’, организиран от Center of International Integration Support MASTER. За допълнителна информация се обръщайте към организатора: Center of International Integration Support MASTER

Българска стопанска камара предлага Митническа Тарифа 2005 на книжен носител, печатно издание на Държавен вестник. Продажби в БСК - стая 216. Цена 20,40 лв. (вкл. ДДС). За контакти: тел.: 988 43 08.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 18 и 19 януари 2005 г. Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (член на БСК) организира семинар на тема "Основни промени в данъчните закони за 2005 г. Актуални промени в социалното и здравното осигуряване". Краен срок за заявки:14 януари

Съюзът на преработватели на плодове и зеленчуци съвместно с Департамента поземеделие на САЩ организират на 27 и 28.01.05 г. в Новотел"Пловдив", гр. Пловдив, зала"Москва" от 9.00 ч. семинар на тема "ВЪВЕЖДАНЕ НА НАССР СИСТЕМА В ПРЕДПРИЯТИЯТА ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ". Лектори на семинара са водещи експерти в областа на въвеждане и контрол на НАССР изискванията в консервната промишленост от ЕС и САЩ. За повече информация: СППЗ, тел. 02/ 978 33 14, 978 54 56, e-mail: union@tea.bg

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

Програмиране с Visual C++ - 3-то ниво – 17 януари - 21 януари 2005
2 семестър CCNA - 3 януари – 14 януари 2005 - дневен
4 семестър CCNA - 10 януари – 21 януари 2005 - дневен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 –
съботно-неделен
2 семестър CCNA – 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Финландският топ производител на мобилни телефони Nokia във вторник съобщи, че планира да съкрати около 250 работни места във Финландия и още “няколкостотин” в Германия и други страни, във връзка с изпълнението на план за намаляване на разходите на компанията за R&D дейности до 9-10% от продажбите до края на 2006 г. (през 2003 тези разходи бяха в размер на 13%). Според изявлението на Nokia, съкращенията ще бъдат извършвани плавно през цялата 2005 г. До края на 2003 г. в R&D поделенията на компанията бяха заети общо 19 849 души.

Източник: CNN

САЩ

Американската компания Advanced Micro Devices заяви, че силната конкуренция на пазара на микро-чипове най-вероятно ще изтласка приходите й за четвъртото фискално тримесечие под очакванията на Wall Street. Базираната в Сънивейл, Калифорния AMD в момента очаква приходите за периода да “нараснат слабо” в сравнение с постигнатия резултат от 1.24 млрд.щ.д. през третото тримесечие, а оперативните приходите да “спаднат значително” от 68.4 млн.щ.д., регистрирани през предходния отчетен период.

Източник: FT

Азия

Акциите на Mitsubishi Motors достигнаха рекордно високи нива за последните шест месеца, след появата на съобщение, според което компанията води преговори за евентуално обединение с PSA Peugeot Citroen. Френският производител на автомобили, обаче, по-късно отрече слуховете за напредък в плановете за сътрудничество. В интервю за Reuters, говорител на Peugeot заяви, че компанията действително е осъществила контакт с MMC, както и с повечето международни производители, като част от политиката и на сътрудничество. “За момента, обаче, нямаме никакви проекти за сътрудничество с Mitsubishi”, добави говорителят.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
11.01.2005
Dow Jones Industrial
10 556.22 (-64.81)
Nasdaq Composite
2 079.62 (-17.42)
Стокови борси
11.01.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)45.68
Brent crude ($US/bbl.)43.25
Heating oil ($US/gal.)1.2900
Natural gas ($US/mmbtu)6.1000
Unleaded gas ($US/gal.)1.2100
Gold ($US/Troy Oz.)422.40
Silver (cents/Troy Oz.)6.64
Platinum ($US/Troy Oz.)863.50
Hogs (cents/lb.)77.05
Pork bellies (cents/lb.)97.20
Live cattle (cents/lb.)91.88

       Опознай България

Резерват Стенето

Биосферният резерват Стенето се намира в Троянска планина, в горното течение на река Черни осъм. Обявен е за резерват на 5 април 1979 г. Създаден е, за да запази естествеността на величественото ждрело Стенето и е включен в програмата на Юнеско “Човек и биосфера”. В резервата съществува най-голямото разнообразие от горски и скални птици на Балканите. Стенето е и най-голямото местообитание на кафявата мечка в нашата страна, а България е призната за едно от най-важните местообитания на мечката в Европа. В миналото тя е била най-често срещаният едър бозайник в Стара планина. Карстовият терен е осеян с множество пещери. В резервата са Куманица – една от най-дългите водни пещери у нас (1656 м.) и Райчова дупка (377 м.) – най-дълбоката пропастна пещера в България.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.01.2005
Българска версия: 7554, Английска версия: 2288

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999