Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 30 септември 2005 г., брой 1526
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариREFA-Германия
организира курс на тема
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
За допълнителна
информация и записване:
тел. 981-45-67 или тук


Валутни курсове
(30.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86527
USD/BGN   1.62135
CHF/BGN   1.25551
EUR/USD   1.2063*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Автобусни превози-99 (Плевен)
Мак-Инвест-99 (Благоевград)
Енергоремонт-Кресна (Кресна)
Метални изделия (Бургас)
Пангеа (София)
Победа-Велико Търново (Велико Търново)
Сортови семена-Търговище (Търговище)
Търговски дом (Варна)
Вуелта Европа (Русе)
Елпо (Николаево)
Завод за шлифовъчни машини (Асеновград)
Мебелсистем (Пазарджик)
Явор-Варна (Варна)
Наш дом (София)
АКБ Корпорация-холдингово акционерно дружество (София)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 36045
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Няма да има намаление на сега действащата ставка от 15% по корпоративния данък за 2006 г., защото парите не стигат, съобщи зам.-министърът на финансите Георги Кадиев. По същата причина ще отпадне и предизборно обещаният от БСП нулев данък при реинвестиране на печалбата.

Източник: Пари

Кабинетът облекчи реда за отпускането на безлихвени заеми от бюджета на общините за финансиране на проекти по програма САПАРД. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Промяната е заради трудностите, които сега имат общините при осигуряването на средства за изпълнението на проекти, финансирани по САПАРД - за развитие на земеделието и селските райони у нас. 

Източник: Дневник

България е 12-та в света като най-благоприятно място за привличане на преки чужди инвестиции /ПЧИ/. Това става ясно от Световния доклад за инвестициите - 2005 г., изготвен от Конференцията на ООН по търговията и развитието /ЮНКТАД/ и програмата за развитие на световната организация ПРООН. 

Източник: Монитор

Общият показател на бизнесклимата в страната се понижава трети пореден месец, показва проучване на НСИ за състоянието на стопанската конюнкура през септември. Намалението от 3.4 пункта спрямо август се дължи на почти всички отрасли - промишленост, търговия на дребно и услуги, в които се включва и транспортът. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Проверка на големите приватизационни сделки на всички правителства досега започва МВР. Това съобщи вътрешният министър Румен Петков. Под лупа ще се гледат скандалните договори от времето на Иван Костов и Симеон Сакскобургготски, които предизвикаха обществено недоволство. Преди всяка сделка контраразузнаването е давало становище дали договорът не застрашава националната сигурност.

Източник: Стандарт

Концесии

Единствените две компании, подали заявления за концесионер на пристанищен терминал Видин-юг, са допуснати до участие в едностепенен неприсъствен конкурс, съобщиха от транспортното министерство. Това са Видахим АД - Видин, и от Параходство Българско речно плаване (БРП) АД - Русе

Източник: Дневник

Дружества
Производство на спиртни напитки
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   СИС Индустрийс (София)   24 057  
  2   Селект-Дистилъри (София)   5 977  
  3   Винал (Ловеч)   3 836  
  4   Синхрон-инвест (София)   3 617  
  5   Винпром-Троян (Троян)   2 379  
  6   В. А. С.-София (София)   2 306  
  7   Докторс (София)   2 282  
  8   Юнифайд Дистилърс (София)   1 914  
  9   Владимир дистилърс къмпани (София)   341  
  10   Тевекелиев и синове (София)   123  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 29.09.2005
  Обща стойност (BGN):   2 221 953.49  
Брой търгувани компании: 107
Официални пазари: 676 280.70
Свободен пазар: 1 105 324.76
Най-голяма промяна в цените
Интерлоджик Имоти (София)  35.16%
Стомана (Перник)  -28.24%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Голяма част от компаниите планират да разширят производството си или да въведат нова развойна дейност в предприятията си в България. Такива фирми са например Палфингер, Фесто, Грамер и редица други. За целта те се нуждаят от квалифицирани работници и служители с технически и инженерни специалности. Компаниите обаче често се затрудняват при намирането на такива кадри, стана ясно по време на трудовата борса. 

Източник: Дневник

Нови играчи в бизнеса правят своя дебют на панаира в Пловдив през тази година. Малки фирми намериха смелостта да представят своята дейност наравно с големите постоянни участници. Това е причината за бума на изложители в Есен 2005, коментират участници. Тазгодишният панаир чупи 15-годишен рекорд по брой фирми и заети площи. 

Източник: Стандарт

Pioneer Investments и Булбанк предлагат четири нови подфонда от фамилията Pioneer Funds. Така общият брой подфондове, предлагани на българския пазар, става 13, съобщиха от банката. Българските инвеститори могат да влагат средствата си в акции на източноевропейски компании - Pioneer Funds Eastern European Equity, на американски средноголеми компании - Pioneer Funds U.S. Mid Cap Value, да инвестират в облигации, емитирани от правителствата в развиващите се пазари, включително и България - Pioneer Funds Emerging Markets Bond. 

Източник: Пари

Булгаргаз вдига цената на синьото гориво от утре с 42,45 лв. за 1000 куб. м. Новата цена е с близо 10% под най-ниската в Европа. Държавната компания предложи от 1 октомври горивото за потребители, директно присъединени към преносната мрежа, да скочи от 234,46 лв. на 287,30 лв. без ДДС, а за клиентите, които черпят от разпределителната мрежа - от 242,18 лв. на 295,02 лв. без ДДС. 

Източник: Стандарт

"Паяците" ще вдигат автомобили само ако затрудняват движението и задръстват улици, реши Столичният общински съвет на свое заседание. Ограничението на дейността на "паяците" стана в точка за данъчните служби и съветниците я гласуваха набързо без дискусии. Ограничението влезе в сила веднага. 

Източник: Монитор

Водещият руски производител на петрол Лукойл планира преструктуриране на нефтохимическия комбинат в Бургас. Засега повече информация не се съобщава, но се очаква яснота по това какво ще включва програмата следващия месец. Бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим инвестира общо 93 млн. долара за подобряване и повишаване на качеството на производството през 2004 и 2005 г. 

Източник: Дневник

На 1 октомври пред сградата на Община Сливен кметът на града Йордан Лечков и управителят на Сименс България Стоян Нешев ще подменят първата лампа по проекта за модернизация и управление на уличното и фасадното осветление на града. Пряката инвестиция на Сименс България в общината на обща стойност 7,5 милиона лева. 

Източник: Агенция Фокус

Общинските съветници на Банско гласуваха Добринище да стане град и учредиха съвместно акционерно дружество Спортен център Жирардели. Предстои президентът Г. Първанов да издаде указ за обявяването на Добринище за град. Изградена е социална и техническа инфраструктура, населението е 3016 души.

Източник: Струма       Българска Стопанска Камара


Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИПредстоящи
панаири и изложения
в България и в света


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

Българо-непалски бизнес форум ще се проведе на 4 октомври 2005 г., от 9.00 часа в Българската стопанска камара.

Позиция на БСК относно предвиденото увеличение на цените на електроенергията, считано от 1 октомври т.г.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

Занаятчийска камара Кобленц – партньор на БСК, ще отбележи националния празник на ФР Германия (3 октомври) с поредица мероприятия в Пловдив.

Председателят на БСК Божидар Данев ще участва от 5 до 7 октомври 2005 г. в Женева в среща на тема “Развитие на корпоративната социална отговорност, проблеми на работодателите и техните организации”, организирана от Международната организация на труда и Международната организация на работодателите.

Италианският институт за външна търговия - секция за насърчаване на обмена към Посолството на Италия, организира на 13 октомври 2005 г. в столичния хотел "Шератон" (зала "Средец") двустранни срещи в областта на туристическо-хотелиерското оборудване и обзавеждане.

На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.

От 1 до 28 октомври 2005 г. Националният иновационен фонд към Министерството на икономиката набира проекти за своята есенна конкурсна сесия.

БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
1 семестър CCNA - 03 октомври – 18 октомври 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 29 октомври – 04 декември 2005 - съботно-неделен
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 22 октомври – 27 ноември 2005 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Munich Re, най-голямото презастрахователно дружество в света, е изправена пред разходи на стойност 650 млн.евро, поради щетите, причинени от ураганите Катрина и Рита в САЩ. Немската компания съобщи, че само за да се справи с Катрина, която помете американския бряг преди около месец, ще са й нужни около 500 млн.щ.д. От Munich Re добавиха, че след събитията, единственият начин да постигнат планираните финансови резултати за 2005 г. е компанията да продаде дела си в немската банка HVB.

Източник: BBC

САЩ

Ford Motor Co., третият по големина производител на автомобили в света, възнамерява да прекрати договорите с половината си доставчици и да подпише дългосрочни с останалите. Целта е да се съкратят разходите и компанията да се върне на печалба. Очаква се днес (29.09) Ford официално да съобщи за сключени споразумения със шведските Utoliv Inc., Delphi Corp. Johnson Controls Inc., Lear Corp., канадските Magna International Inc., Visteon Corp. и японската Yazaki Gutscher, заяви говорителката на Ford Габриеле Гутчер в Германия.

Източник: Блумберг

Азия

General Electric Co. ще придобие 7-процентов дял от китайската Shenzhen Development Bank Co., оценяван на 100 млн.щ.д., съобщиха източници, запознати със сделката. Компанията навлиза на пазар, на който спестяванията на гражданите се удвоиха през последните пет години. Закупуването, което ще бъде осъществено посредством финансовото поделение на втората по пазарна стойност компания в света, ще увеличи размера на чуждото участие в Shenzhen Development на 25% - лимитът, поставен от китайското правителство.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
29.09.2005
Dow Jones Industrial
10 552.78 (79.69)
Nasdaq Composite
2 141.22 (25.82)
Стокови борси
29.09.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.79
Brent crude ($US/bbl.)63.78
Heating oil ($US/gal.)2.1500
Natural gas ($US/mmbtu)14.2000
Unleaded gas ($US/gal.)2.1400
Gold ($US/Troy Oz.)475.80
Silver (cents/Troy Oz.)7.56
Platinum ($US/Troy Oz.)932.20
Hogs (cents/lb.)63.40
Pork bellies (cents/lb.)91.38
Live cattle (cents/lb.)90.05

       Опознай България

1 октомври – празник на българските певци и музиканти

През 1980 г. 1 октомври е обявен за официален празник на българските певци и музиканти. На този ден е роден средновековният български композитор Йоан Кукузел, който е наречен Ангелогласния заради изключителния му певчески талант. Според житието на твореца, който е един от най-видните певци и реформатори на византийската църковна музика, той е българин от гр. Дирахия (Дурацо), живял през XIV в. Като дете живее в Константинопол. Получава елитно образование в придворната школа, а талантът му е високо ценен от императорския двор. Тайно заминава за Света Гора и става монах в манастира “Св. Атанасий Атонски”, където прекарва остатъка от живота си.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.09.2005
Българска версия: 8753, Английска версия: 2505

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999