Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 09 ноември 2005 г., брой 1554
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(09.11.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.89281
USD/BGN   1.66581
CHF/BGN   1.26903
EUR/USD   1.1741*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   2.04%  Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Годишни счетоводни отчети
Рекриейшън Свищов АД - София


Общи събрания днес
  Химснаб (София)
Химимпорт-Инвест (София)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37063
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Да се закрият безмитните бензиностанции на границата между България и Турция, обсъдиха вчера в Анкара министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и турският държавен министър по външната търговия Кюршад Тюзмен по време на срещата си в Анкара. Ще бъдат предприети всички необходими действия и в скоро време се очаква промяна в законодателството в тази област. 

Източник: Дума

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Дългоочакваната продажба на ТЕЦ Варна може и да не стане, коментират в енергийните среди. В Министерството на икономиката и енергетиката открито се коментира, че през 2005 г. ТЕЦ Варна регистрира загуба от дейността и общо рязко влошено финансово състояние. 

Източник: Пари

Дружества
Артистична, творческа и развлекателна дейност
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Универсал мийт (София)   10 742  
  2   Седем-осми (София)   5 486  
  3   Аква Парк (София)   2 405  
  4   Интер Експо Център (Булгарреклама-Международен изложбен център) (София)   2 158  
  5   СИФ-309 (София)   1 436  
  6   Глобал филмс (София)   1 384  
  7   Фаст-ком (София)   1 300  
  8   Дийл Трейд енд Медиа Корпорейшън (София)   523  
  9   Нешанъл Арт (София)   480  
  10   Модна агенция Визаж (София)   452  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 08.11.2005
  Обща стойност (BGN):   2 286 482.48  
Брой търгувани компании: 93
Официални пазари: 303 981.38
Свободен пазар: 1 589 511.99
Други сделки: 25 200.00
Най-голяма промяна в цените
ФС холдинг (Дупница)  -30.12%
Сердиком (София)  30.10%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

БИК Капиталов пазар ЕООД сключи споразумение за партньорство с IRM Ltd. - производител CRM и офис мениджмънт пакета INSIDER.  Двете фирми ще си партнират в разпространението на продукта и в обучението и обслужването на потребителите. На 9-10 ноември IRM Ltd. ще представи своя софтуер за организация и управление на дейностите в офиса  Insider 2005 на най-голямото в Европа специализирано изложение CRM Expo в Панаирен и конгресен център - Нюрнберг, Германия. Това е първото участие на българска фирма на CRM Expo.

Зам.-министър оглави управата на АЕЦ Козлодуй. Заместникът на Румен Овчаров Йордан Димов е избран за шеф на Съвета на директорите. Йордан Георгиев, шеф на дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" в Министерство на икономиката и енергетиката, остава зам.-председател.

Източник: Стандарт

Управляващото дружество Сентинел асет мениджмънт има вече разрешение от Комисията за финансов надзор за организиране и управление на втория си договорен фонд Сентинел-Рапид, се казва в съобщение на Държавен вестник. Номиналната стойност на дяловете е един лев, а броят им към началото на публичното предлагане е нула. 

Източник: Дневник

35 млн. лв. ще инвестира за газификацията на Казанлък италианската компания Римини газ, съобщи кметът на града инж. Стефан Дамянов.само през тази година вече са положени 2200 м тръби. Реализацията на цялостния проект трябва да завърши за две и половина години. 

Източник: Пари

Ейч Ви Би Банк Биохим и Хебросбанк намалиха от 550 лв. на 300 лв. изискването за минимален нетен месечен доход при кандидатстване за кредитните карти Visa Classic и MasterCard Standard. Кредитният лимит по Visa Classic и MasterCard Standard е между 500 лева и 5000 лева или равностойността им в евро. 

Източник: Сега

Чистата печалба на авиокомпания България ер е намаляла с 500 хил. лв. през периода януари-октомври 2005 година, съобщиха от транспортното министерство вчера . За деветмесечието България ер е регистрирала печалба от 3, 464 млн. лева преди данъчното облагане. 

Източник: Монитор

Българската компания Кенди започна производството на фиксове с марката Пикантина (Picantina), съобщиха от дружеството във вторник. Кенди е втората компания след Нестле България, която предложи на пазара новите продукти в сегмента на инстантните храни - фиксове. 

Източник: Дневник

Окръжният съд в Благоевград оправда шефа на цигарената фабрика Благоевград БТ АД Христо Лачев. Той бе обявен за невинен и по двете точки на обвинението - за превишаване на правата и за злоупотреба със служебно положение с цел производство на цигари за облага на Благоевград БТ. Делото срещу него бе образувано заради произвежданите в дружеството цигари от марката Бахман през 2004 г. 

Източник: Стандарт       Българска Стопанска Камара


ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
“ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На 9 ноември 2005 г., от 10.00 часа, в залата на БСК ще се проведе обсъждане на проекти на наредби в областта на здравословните и безопасни условия на труд

На 10 ноември, четвъртък, Националното сдружение на българските спедитори /НСБС/, член на БСК, и TAIEX организират международен семинар с участието на представители на Европейската комисия.

На 11 ноември, от 14.00 часа, в заседателната зала на БСК ще се проведе работна среща на представители на управителните съвети и експерти от Българска строителна камара и Асоциация "Пожарна и аварийна безопасност”.

Министерство на икономиката и енергетиката, съвместно с Българската стопанска камара, Българският икономически форум и Кота-97 организират семинар "Българският енергиен сектор: реалност и перспективи" на 11 ноември 2005 г. (петък) от 9.00 до 12.00 ч. в зала "Александър" на Хотел "Радисън САС" град София

Държавата да не поема една трета от осигуровките сега, се казва в становище на ИСС

На 16 ноември 2005 г. в Пловдив ще се проведе среща на работодателските организации от Югоизточна Европа, организирана от Българската стопанска камара с финансовата подкрепа на Международната организация на труда (МОТ).

Центърът за професионално обучение при БСК - гр. Пловдив, организира на 17-18 ноември т.г. практическо обучение на работодатели и ръководен персонал на фирми по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Срок за записване – 8 ноември

На 18 и 19 ноември, в гр. Панагюрище за пети пореден път ще се проведе Международен форум и Търговско изложение "ИНВЕСТИРАЙТЕ В ПАНАГЮРИЩЕ".

Презентация на международните изложения ЕДИЛ ЛЕВАНТЕ за строителство и строителни технологии и АГРИЛЕВАНТЕ за земеделска техника и технологии ще се проведе на 22 ноември т.г. в зала "Александър" на столичния хотел "Радисън САС".

Среща на тема “Енергийна ефективност и околна среда – проблеми и възможности пред българската индустрия” ще се проведе на 1 декември 2005 г. в Стара Загора, хотел “Верея” (ул. “Симеон Велики” 100). Организатори са Европейски иновационен център – България, Българска стопанска камара, Агенция по енергийна ефективност, Клъстер “Енергийното сърце на България” и Стопанска камара – Стара Загора.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Ръководството на Стопанска камара - Ловеч, се срещна с генералния секретар на Стопанската камара на Македония

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира специализиран регионален семинар на тема "Информационни дни на износа" в Русе, на 10 ноември, информират от Русенската стопанска камара.

10 ноември, Ловеч: Семинар “Изисквания към фирмите по нормативните документи за околна среда и води”

Първа среща на Инициативния комитет за създаването на клъстер в областта на производството на селскостопанска техника ще се проведе на 16 ноември в гр. Плевен.

Дискусия на тема “Конкуренция и партньорство – границите на възможното и необходимото” организират на 18 ноември т.г. в Пловдив Националната асоциация на младите предприемачи в България и пловдивският Клуб на младите предприемачи.

Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Deutsche Boerse, операторът на германската фондова борса, отчете “солиден ръст” на всички сегменти за третото тримесечие на тази година. Приходите от продажби за последните три тримесечия, които приключват на 30 септември 2005 г., нарастват с 12,7 процента до 1,22 млрд. евро спрямо същия период на 2004. Само през третото тримесечие, продажбите се увеличават с 20 процента до 417,8 млн. евро спрямо същото тримесечие на 2004.

Източник: FT

САЩ

Toll Brothers Inc. понижи във вторник прогнозата си за 2006 г., тъй като по-лошите отчети за използването на земята ще означават по-малко предлагане на жилища, а отслабващото търсене на някои пазари ще ограничи възможността й да вдига цените, в резултат на което акциите на компанията се сринаха с 12 процента по време на предборсовата търговия. “Намалението на къщите с 400 до 700 в плана ни за доставките през финансовата 2006 би трябвало да намали очаквания ръст на печалбата ни за финансовата 2006.” заяви Джоел Расман, главен финанасов директор на Toll.

Източник: Ройтерс

Азия

Dongfeng Motor Group Co. Ltd., третият по големина производител на автомобили в Китай, планира да набере почти 4,6 млрд. хонконгски долара (593 млн. щ.д.) от първично публично предлагане, за да изплати задължения и за разширяване, съобщиха източници близки до продажбата. Компанията ще предложи 2,48 млрд. акции по 1,45 х.д. до 1,85 х.д. всяка, заявиха източниците, пожелали анонимност до продажбата. Търговията с акциите в Хонконг може да започне на 7 декември. Dongfeng произвежда автомобили в Китай заедно с фирми като японската Honda Motor Co. и френската PSA Peugeot Citroen.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
08.11.2005
Dow Jones Industrial
10 539.72 (-46.51)
Nasdaq Composite
2 172.07 (-6.17)
Стокови борси
08.11.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)59.71
Brent crude ($US/bbl.)57.80
Heating oil ($US/gal.)1.7800
Natural gas ($US/mmbtu)12.5600
Unleaded gas ($US/gal.)1.5600
Gold ($US/Troy Oz.)462.30
Silver (cents/Troy Oz.)7.63
Platinum ($US/Troy Oz.)943.70
Hogs (cents/lb.)63.23
Pork bellies (cents/lb.)91.13
Live cattle (cents/lb.)91.73

       Опознай България

125 години от рождението на Йордан Йовков – майсторът на късия разказ

Йордан Йовков е роден на 9 ноември 1880 г. в с. Жеравна. След служба в Школа за запасни офицери, а по-късно следване право в Софийския университет, Йовков се връща да учителства в Добруджа. Участва в три войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. От 1902 г. публикува стихотворения, а през 1910 г. се появява и първият му разказ. Йовков е световнопризнат майстор на късия разказ. Сред най-известните му творби са сборникът “Старопланински легенди”, “Вечери в Антимовския хан”, “Женско сърце”, романите “Чифликът край границата” и “Ако можеха да говорят”, в които основната тема е животът на обикновени хора от Добруджанското село. Йовков добива популярност и със своите драми, най-затрогващи от които са “Албена” и “Боряна”. Годините, прекарани на бойното поле, са вдъхновили някои от най-добрите му разкази като включените в сборника “Земляци”. Йовков умира на 15 октомври 1937 г. в Пловдив. Книги и отделни разкази на писателя са преведени на повече от 37 езика по света.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.11.2005
Българска версия: 8992, Английска версия: 2526

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999