Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 05 април 2005 г., брой 1401
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 
 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(05.04.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.84691
USD/BGN   1.51815
CHF/BGN   1.25898
EUR/USD   1.2883*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.04   1.95%  
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com

Общи събрания днес
  Пако (Пазарджик)
Тропик (София)
Централ газ (Габрово)
Вела-96 (Шумен)
Балкантон (София)
ПФК - Хасково (Хасково)
 

Обществени поръчки
  Доставка на автомобил - Регионална инспекция по околната среда и водите, Смолян
Доставка на автомобил и контейнери - Община Кнежа
Доставка на нови специализирани автомобили - Община Котел
Доставка на специализиран автомобил - Община Рудозем
Доставка на специализиран автомобил - Община Свищов
Доставка на съдове за ТБО и сметоизвозваща машина - Община Ловеч
Закупуване на леки автомобили - Медицински университет - Плевен
Ликвидиране на съществуващи сметища - Община Пазарджик
Пролетно и есенно почистване на сметищата - Община Добричка
Сметосъбиране, сметопочистване, сметоизвозване, депониране на твърди битови отпадъц - Община Долна Митрополия
Сметосъбиране, транспортиране на ТБО, почистване - Община Асеновград
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0329GR) Фирма от Гърция търси да закупи от България: торове (отговорящи на стандартите на ЕС), продукти за растителна защита, фуражни храни, глутен.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 31776
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Банките са внесли 63,1 млн. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете. Това са годишните вноски за 2005 г., които се правят до края на март. Всички трезори са внесли съответните годишни премийни суми, които са 0,5% от общия размер на влоговата база за предходната година. Депозитите в чужда валута се преизчисляват в левове по курса на БНБ за съответния ден.

Източник: Стандарт

Под 4 стотинки е разходът за събиране на 1 лев дълг към държавата, обяви председателят на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов. Той отчете резултатите на ведомството за 2004 г. Разходите са намалели в сравнение с 2003 г., когато са били необходими 5 ст. за събирането на един лев вземания.Общо 180,9 млн. лв. е събрала агенцията за 2004 г. Това е 20% повече от реализираното през 2003 г., когато са събрани 150 млн. лв.

Източник: Стандарт

Приватизация

Да се спре приватизационната процедура за ТЕЦ Бобовдол, за да влезе в един пакет с мини Бобовдол, искат от синдикатите КТ Подкрепа и КНСБ, както и от Минната камара. Само по този начин може да се гарантира бъдещето на въгледобива, казаха браншовици, синдикати и представители на местната власт в Бобовдол. Според Петър Петров, председател на Минната камара в България, който и да купи ТЕЦ Бобовдол, той ще внесе въглища от Индонезия и те ще са по-евтини от добиваните сега в мини Бобовдол

Източник: Пари

Дружества
Компютърни и други свързани с тях дейности
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Дълготрайни
активи
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Програмни продукти и системи (София)   13 458  
  2   Информационно обслужване (София)   8 874  
  3   Банксервиз (София)   6 528  
  4   Борика-Банкова организация за разплащания с използване на карти (София)   5 354  
  5   Буллс (Костинброд)   2 388  
  6   Фадата (София)   2 350  
  7   Стемо (Габрово)   1 910  
  8   Български информационни технологии (София)   1 615  
  9   Сиенсис (София)   1 610  
  10   Център за автоматизация на проектирането и конструирането "Прогрес" (София)   1 547  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 04.04.2005
  Обща стойност (BGN):   819 210.46  
Брой търгувани компании: 106
Официални пазари: 233 485.57
Свободен пазар: 530 033.59
Най-голяма промяна в цените
Завод за хартия - Белово (Белово)  66.67%
Трансстрой-Бургас (Бургас)  -61.54%

БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Общото събрание на акционерите на Симат-Габрово АД - Габрово /SIMAT/, което се проведе на 31 март 2005, взе решение дружеството да не разпределя дивидент за 2004 г. Симат-Габрово АД - Габрово отчете загуба в размер на 54 000 лв.

Източник: Капиталов пазар

Зам.правосъдният министър Миглена Тачева е подала оставка като председател на борда на Слънчев бряг АД. Тя е депозирала молба до общото събрание на дружеството, което ще се проведе на 8 април.

Източник: 24 часа

Петрол Холдинг АД подписа договор с Литаско България, дъщерна фирма на ЛУКойл, за доставка на горива. В началото на февруари нефтеният завод в Бургас спря експедицията на горива към холдинга. Съгласно споразумението от 1 април са подновени доставките към всички петролни бази и е възстановен достъпът на клиентите на Нафтекс Петрол, които зареждат от бургаската рафинерия.

Източник: Стандарт

На 4 април в НДК министър-председателят на Република България Симеон Сакскобургготски откри официално ежегодния форум за студентски стаж и кариера Кариери 2005 – Добра Кариера, Добър Живот, организиран от JobTiger ООД, програма Българската мечта към Министерството на транспорта и съобщенията, Проект Пазар на труда на Американската агенция за международно развитие и Нестле България АД. Над 80 фирми участват на софийското издание на форума, който тази година ще се проведе последователно в четири града: София, Варна, Пловдив и Велико Търново.

Източник: Фирмена информация

Гръцката Coca-Cola HBC и Coca-Cola Co. придобиха минерална вода Банкя, обяви гръцката компания. Транзакцията включва производствени мощности и марката Банкя. Компанията притежава огромен потенциал за продължителен растеж, заяви Дорос Константину, изпълнителен директор на Coca-Cola HBC. 

Източник: Пари

Сертификат за Система за управление на качеството по модел ISO 9001:2000 получи Кремиковци АД. Той беше връчен от Ива Монова, мениджър за България на френската организация AFAQ ASCERT International. Обхватът на сертификата включва разработване и производство на стомана и стоманени продукти – горещо валцувани и студено валцувани с покритие и без покритие.

Източник: Фирмена информация

Изпълнителят на проекта за рехабилитация на първите четири блока на ТЕЦ Марица-изток 2 - японската компания Мицуи, се обяви срещу избора на консултант по проекта, съобщиха от енергийното министерство. На среща в края на миналата седмица във ведомството представители на японската компания са изразили съмненията за правата на консултанта, който освен одобряването на проектите ще има решаващата дума за доставката на оборудването и ще издава различни разрешения за строителство.

Източник: Дневник


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Кожарска промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара
СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

Българска стопанска камара и FINPRO – Финландия Ви канят да участвате в двустранни бизнес срещи с финландски фирми на 05.04.2005 г. в хотел „Кристал Палас” на ул. Шипка № 14, София

На 5 април 2005 г., вторник, от 14.00 до 17.00 часа в хотел "България", гр. Бургас, ще се проведе регионална среща в рамките на Проект "ИНОВАЦИИ ЗА БИЗНЕСА".

На 8 април 2005 г., от 14.00 ч, в БСК ще се проведе семинар на тема "Усъвършенстване на практиките при възлагане и изпълнение на обществени поръчки"

На 13 април 2005 г., от 10.30 ч, в Пловдив ще се проведе семинар на тема "Усъвършенстване на практиките при възлагане и изпълнение на обществени поръчки"

На 14 и 15 април 2005 г. в София ще се проведе Българо-италиански бизнес форум във връзка с посещението президента на Република Италия Карло Адзелио Чампи у нас.

На 5 и 6 април 2005 г. в хотел "Санкт Петербург" - Пловдив, ще се проведе Български инвестиционен форум – Пловдив.  "Регионалните инвестиционни проекти – европейският път. Перспективи 2007". 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

На 6 април 2005 г., от 13.30 часа, в БСК ще се проведе Общо събрание на Национална браншова стопанска камара на търговците - дистрибутори на едро на лекарствени средства и медико-санитарни и билкови препарати.

На 7 април 2005 г. в Бургас ще се проведе среща на деловите среди от региона на тема “Проблеми на бизнеса в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз”. Организатор е Търговско индустриална камара - Бургас.

На 12 април 2005 г., от 10.00 ч., в Залата на Областната администрация - гр. Ловеч, ще се проведе среща с представители на бизнеса от региона с цел разясняване на изискванията пред фирмите в процеса на евроинтеграция. Организатори са Министерството на икономиката, Областната управа на Област Ловеч, Българската стопанска камара и Стопанска камара – Ловеч.

По покана на Българската камара на химическата промишленост, член на БСК, от 10 до 12 април 2005 г. на посещение в България ще бъде г-н Жан Пелен - Генерален директор на Френската камара на химическата промишленост.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

4 семестър CCNA - 11 април – 22 април 2005 - дневен, интензивен
5 семестър CCNP - 11 април – 31 май 2005 - вечерен
2 семестър CCNA - 9 април – 22 май 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 23 април – 5 юни 2005 - съботно-неделен
7 семестър CCNP - 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен
8 семестър CCNP – 23 април – 5 юни 2005 – съботно-неделен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Telecom Itali SpA, най-голямата телефонна компания в Италия, възнамерява да продаде гръцкото си поделение на Apax Partners Worldwide LLC и Texas Pacific Group за 1.1 млрд. евро (1.4 млрд.щ.д.). Италианската групировка ще използва средствата от продажбата за покриване на дългове и евентуални бъдещи поглъщания на други компании. Според условията на сделката, цената на една акция на TIM Hellas Telecommunications SA – третия по големина мобилен оператор в Гърция, е 16.43 евро.

Източник: Блумберг

САЩ

В понеделник ChevronTexaco Corp. съобщи, че е подписала споразумение за придобиването на Unocal Corp. за около 16.4 млрд.щ.д. в акции и брой, прибавяйки към активите си изключително ценни залежи от открити и недоразвити подводни залежи на нефт, по-специално в региона на Азия. Според изявлението, направено от компанията, сделката оценява Unocal на 62 щ.д. на акция.

Източник: Ройтерс

Азия

Шестнадесет китайски стоманодобивни предприятия в понеделник излязоха със съвместно изявление, изразяващо недоволството им от последното искане на BHP Billiton за увеличение на цените на желязната руда. Китайската асоциация за желязо и стомана (CISA), чиито членове включват най-големите производители на стомана в страната, заяви, че BHP Billiton предлага цената на желязната руда, която е основната суровина в стоманодобивната индустрия, да бъде увеличена със 7.5 – 10 щ.д. на тон.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
04.04.2005
Dow Jones Industrial
10 421.14 (16.84)
Nasdaq Composite
1 991.07 (6.26)
Стокови борси
04.04.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.01
Brent crude ($US/bbl.)56.25
Heating oil ($US/gal.)1.6400
Natural gas ($US/mmbtu)7.5900
Unleaded gas ($US/gal.)1.7200
Gold ($US/Troy Oz.)426.00
Silver (cents/Troy Oz.)7.02
Platinum ($US/Troy Oz.)855.70
Hogs (cents/lb.)79.85
Pork bellies (cents/lb.)94.40
Live cattle (cents/lb.)84.13

       Опознай България

Кокалянски манастир

Кокалянският манстир “Св. Архангел Михаил” е известен още като Урвички манастир. Разположен е в живописна местност в Плана планина, сравнително далеч от населени места - около 4 км. югоизточно от село Кокаляне и около 6 км. североизточно от с. Железница. В първоначалния си вид Кокалянския манастир датира от Второто българско царство. Според предания и исторически данни е построен в началото на 11-ти в. по време на управлението на Цар Самуил. По време на турското владичество на два пъти е опожаряван. Възстановен е напълно след Освобождението, като храма е построен през 1896 г на мястото на стария, разрушен през 1858г. В Кокалянския манастир е намерен т. нар. „Урвишки сборник", съдържащ похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил (включително и похвалното слово от Климент Охридски). През 1969 г. манастира е обявен за паметник на културата.

 
За резервации:
тел. 056/851 874, 0898 267 847
e-mail: pirgos@pirgos.com или http://www.marinapalacebg.com/

Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 05.04.2005
Българска версия: 8002, Английска версия: 2372

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999