Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 11 ноември 2005 г., брой 1556
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(11.11.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.90657
USD/BGN   1.66284
CHF/BGN   1.27060
EUR/USD   1.1762*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   2.04%  Дискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Стоково тържище-99 (Ямбол)
Евротест контрол (София)
Богдан мебел (Клисура)
Дружба стъкларски заводи (София)
Керамик ГТ (Генерал Тошево)
Родина-Хасково (Хасково)
Шуменска крепост (Шумен)
Руен (София)
Техноимпекс (София)
Родина - Хасково (Хасково)
Ремонтстрой-Бургас (Бургас)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37136
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

По програма ИСПА в Брюксел са одобрени пет проекта за България от сектор Околна среда за 168 700 000 EUR, от които 120 855 000 EUR са безвъзмездна помощ. Финансовите меморандуми ще бъдат подписани до края на 2005 г. Изпълнението на проектите трябва да приключи до 2011 г. С тях ще бъдат изградени и реконструирани ВиК и пречиствателни станции в София, Русе, Сливен, Кюстендил и Бургас.

Източник: Пари

Банкери завишават изкуствено оценките на жилищата. Целта им е да дават по-големи кредити за покупката на имота. Това съобщи Светла Костадинова от Института за пазарна икономика по време на строителния форум, който се провежда в столицата. БНБ не позволява на банките да дават ипотечни заеми, които да надвишават 80% от пазарната цена на заложения имот. 

Източник: Стандарт

В понеделник (14 ноември) изтича срокът, в който дружествата, които имат над 10 000 акционери, трябва да подадат документи в Комисията за финансов надзор (КФН), за да бъдат вписани като публични. Това бе наложено от последните изменения на Закона за публично предлагане на ценни книжа, направени в началото на тази година и влезли в сила на 14 май.

Източник: Кеш

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Приватизация

Работна група на транспортното министерство разглежда четири варианта за приватизацията на националния авиопревозвач България ер, съобщи вчера министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Групата се ръководи от зам.-министър Юджел Атилла, който отговаря за държавната собственост в транспорта. 

Източник: Сега

Концесии

Кабинетът възложи на министъра на финансите да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за правен и финансов одит на концесията на автомагистрала Тракия на свое редовно заседание вчера. Министърът на регионалното развитие и благоустройството ще предостави необходимата документация и информация, свързана с одита на концесията. 

Източник: Пари

Дружества
Даване под наем на леки и лекотоварни автомобили, без водач
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Булкар - БГ (София)   2 859  
  2   Булвария-Рент-А-кар(Булвария-авис) (София)   1 718  
  3   Турист сервиз рент-а-кар (София)   1 284  
  4   Тани 97 (София)   948  
  5   Агрокар (София)   899  
  6   Технорентимпекс (София)   762  
  7   Вила България (София)   363  
  8   Алма Тур Кар (София)   167  
  9   Интеркар-91 (София)   5  
  10   Балкантурист рент-а-кар (София)   4  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 10.11.2005
  Обща стойност (BGN):   8 744 802.50  
Брой търгувани компании: 88
Официални пазари: 212 634.72
Свободен пазар: 1 034 255.66
Най-голяма промяна в цените
Алкомет (Алумина) (Шумен)  -68.34%
Стоманени тръби (София)  29.63%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров направи персонални промени в Съвета на директорите на НЕК ЕАД и утвърди нов устав на компанията, съобщи пресцентърът на НЕК. След промените членове на Съвета на директорите на НЕК ЕАД са Иванка Диловска, Васил Анастасов, Любомир Велков, Мардик Папазян и Иван Айолов. 

Източник: Дарик радио

Инвестиционното дружество Елана Еврофонд, което влага набрания капитал в нискорискови активи, отчете 0.37% доходност към края на октомври, малко повече в сравнение с 0.34%, регистрирани месец по-рано, показва отчетът на дружеството. Успяхме да предвидим спада в цените на ДЦК, заради което и вложенията в този вид инструменти са едва 8% от целия портфейл на фонда, посочи Веселин Петров, изпълнителен директор на управляващото дружество Елана Фонд Мениджмънт

Източник: Пари

Марчело Арлото беше освободен като член на Съвета по негова молба и за нов член на надзорния съвет на Булбанк беше избран Алесандро Дечо. Това реши вчера общото събрание на акционерите. Алесандро Дечо отговаря за координацията на интеграцията между UniCredit и HVB.

Източник: Монитор

Г-жа Надежда Михайлова, прокурист на Райфайзенбанк (България) ЕАД, е най-новият член на Управителния съвет на банката с ресор Корпоративни клиенти. Така членовете на Управителния съвет на Райфайзенбанк от четирима стават петима, с председател, г-н Момчил Андреев и членове – г-жа Ценка Петкова, г-жа Евелина Милтенова, г-н Ян Майтан и г-жа Надежда Михайлова.

Източник: Фирмена информация

Икономическата полиция ще разследва сделката за 20 дка земя около столичната зала Универсиада, които са продадени от бившия министър на спорта Васил Иванов - Лучано на смесеното дружество Спорт хотелс Олимпика България срещу 800 000 лв. Това съобщи вчера председателят на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева.

Източник: Новинар

Сваленият директор на Мини Бобов дол Венцислав Алексов вчера бе назначен за шеф на рудник Миньор в Бобов дол на мястото на уволнения от софийските собственици директор Александър Димитров. Рудник Миньор бе част от обявеното в ликвидация дружество Колош и през лятото бе купено от софийската фирма Фундаментал.

Източник: Струма       Българска Стопанска Камара


ИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
“ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

 
Новини от БСК

На 11 ноември, от 14.00 часа, в заседателната зала на БСК ще се проведе работна среща на представители на управителните съвети и експерти от Българска строителна камара и Асоциация "Пожарна и аварийна безопасност”.

Министерство на икономиката и енергетиката, съвместно с Българската стопанска камара, Българският икономически форум и Кота-97 организират семинар "Българският енергиен сектор: реалност и перспективи" на 11 ноември 2005 г. (петък) от 9.00 до 12.00 ч. в зала "Александър" на Хотел "Радисън САС" град София

Държавата да не поема една трета от осигуровките сега, се казва в становище на ИСС

Национален антикорупционен план за действие предложи председателят на БСК Б. Данев на среща с председателя на парламентарната Комисия за борба срещу корупцията

Председателят на БСК, Божидар Данев, ще вземе участие в Първата Балканска конференция по Колективни индустриални отношения, която ще се проведе от 11-13 ноември 2005 г. в гр. Солун, Гърция.

Заключителни семинари по Проект “Обмяна на опит между управители и собственици на малки предприятия за подобряване условията на труд” се проведоха в периода 15-30 октомври 2005 г.

На 16 ноември 2005 г. в Пловдив ще се проведе среща на работодателските организации от Югоизточна Европа, организирана от Българската стопанска камара с финансовата подкрепа на Международната организация на труда (МОТ).

Центърът за професионално обучение при БСК - гр. Пловдив, организира на 17-18 ноември т.г. практическо обучение на работодатели и ръководен персонал на фирми по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Срок за записване – 8 ноември

От 14 до 16 юни 2006 г. в гр. Санкт-Петербург (Русия) ще се проведе юбилейният, десети Петербургски икономически форум

На 18 и 19 ноември, в гр. Панагюрище за пети пореден път ще се проведе Международен форум и Търговско изложение "ИНВЕСТИРАЙТЕ В ПАНАГЮРИЩЕ".

Презентация на международните изложения ЕДИЛ ЛЕВАНТЕ за строителство и строителни технологии и АГРИЛЕВАНТЕ за земеделска техника и технологии ще се проведе на 22 ноември т.г. в зала "Александър" на столичния хотел "Радисън САС".

Среща на тема “Енергийна ефективност и околна среда – проблеми и възможности пред българската индустрия” ще се проведе на 1 декември 2005 г. в Стара Загора, хотел “Верея” (ул. “Симеон Велики” 100). Организатори са Европейски иновационен център – България, Българска стопанска камара, Агенция по енергийна ефективност, Клъстер “Енергийното сърце на България” и Стопанска камара – Стара Загора.


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Семинар "Изискванията на съществуващите нормативни документи за околната среда и водите. Нови моменти в нормативната база за околната среда и водите" се проведе в Ловеч на 10 ноември 2005 г.

Семинар “Европейски изисквания към спедиторската дейност” се проведе на 10 ноември в София

Първа среща на Инициативния комитет за създаването на клъстер в областта на производството на селскостопанска техника ще се проведе на 16 ноември в гр. Плевен.

Дискусия на тема “Конкуренция и партньорство – границите на възможното и необходимото” организират на 18 ноември т.г. в Пловдив Националната асоциация на младите предприемачи в България и пловдивският Клуб на младите предприемачи.

Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Siemens, германският машиностроителен конгломерат, обяви рязък спад на нетната годишна печалба, след като продаде поделението си за мобилни телефони и печалбата за четвъртото тримесечие не достигна очакванията, но компанията запази увереност в бъдещето си. Нетната печалба за годината, която приключва на 30 септември, спада с 51% до 2,25 млрд. евро, включително 810 млн. евро загуба, свързана с продажбата на поделението за мобилни телефони на тайванската BenQ. През предходната година компанията спечели 403 млн. евро от продажбата на дела си в производителя на чипове Infineon.

Източник: FT

САЩ

Intel Corp., най-големият производител на чипове в света, съобщи в четвъртък, че управителният съвет на компанията е увеличил тримесечния дивидент с 25% до 10 цента на акция, считано от първото тримесечие на 2006 г. Съветът е одобрил също обратно изкупуване на обикновени акции на стойност до 25 млрд. щ.д. Откакто Intel започна да изкупува обратно акциите си през 1990 г., компанията е похарчила близо 49 млрд. щ.д. за около 2,5 млрд. акции. През първите три тримесечия на тази година, Intel е платила около 7,5 млрд. щ.д. за повече от 300 млн. собствени акции.

Източник: Ройтерс

Азия

Mitsubishi Motors Corp., два пъти спасявана от свои акционери от май 2004 г. насам, отчете намаление на загубата за второто тримесечие благодарение на слабата йена, която увеличава печалбата й от продажбите на минивана Grandis в Америка. Петият по големина производител на автомобили в Япония сви нетната си загуба до 42,2 млрд. йени (358 млн. щ.д.) за трите месеца до 30 септември спрямо 124,1 млрд. йени миналата година, като изчисленията са на Bloomberg от резултатите на токийската компания за първото полугодие, оповестени в четвъртък. Продажбите спадат с 1,5% до 505,5 млрд. йени.

Източник: Блумберг

 
Индекси на фондови борси
10.11.2005
Dow Jones Industrial
10 640.10 (93.89)
Nasdaq Composite
2 196.68 (20.87)
Стокови борси
10.11.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)57.80
Brent crude ($US/bbl.)55.68
Heating oil ($US/gal.)1.8000
Natural gas ($US/mmbtu)11.9500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5100
Gold ($US/Troy Oz.)467.70
Silver (cents/Troy Oz.)7.71
Platinum ($US/Troy Oz.)965.50
Hogs (cents/lb.)63.13
Pork bellies (cents/lb.)89.70
Live cattle (cents/lb.)91.98

       Опознай България

Ангел Кънчев

На 11 ноември 1850 г. е роден Ангел Кънчев – български революционер. По време на обучението си в Белград той влиза във връзка с Левски, на когото по-късно е назначен за помощник. При опит да премине в Румъния той се самоубива (1872 г.), за да не бъде заловен.
Няколко години по-късно, на 11 ноември 1875 г. е създаден Български емигрантски революционен комитет в Гюргево. На проведените заседания е разработен конкретен и детайлен план за подготовка на ново въстание в България през пролетта на 1876 г. (Априлско въстание). В резултат от взетите решения определените апостоли започват да се подготвят за прехвърляне в своите революционни окръзи.
На 11 ноември православната църква отбелязва празника на Свети Мина, известен като чудодеен лечител и прочут със смелостта си воин. Днес имен ден празнуват Мина, Виктор, Виктория, Викентий.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.11.2005
Българска версия: 9011, Английска версия: 2526

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999