Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 02 септември 2005 г., брой 1508
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(02.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.86212
USD/BGN   1.57881
CHF/BGN   1.26485
EUR/USD   1.2388*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Общи събрания днес
  Матеко (Горна Оряховица)
Вени М 1 (Несебър)
Труд (Русе)
Фарм Тръст (Пловдив)
Специална инструментална екипировка-инженеринг (Габрово)
Аптечно-София град (София)
Нипроруда-инженеринг (София)
Гранит-97 (Кюстендил)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 34822
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Увеличени два и половина пъти на стокообмена между България и Русия тази година прогнозира вчера зам.-търговският представител на Руската федерация у нас Олег Григоев. Той изрази държавна подкрепа за руската машиностроителна компания Ростселмаш по време на селскостопанското изложение в Добрич. Русия иска да върне изгубените позиции в стокооборота с България, заяви Григоев.

Източник: Пари

Ще бъдат направени спешни промени в Данъчнопроцесуалния кодекс, за да стартира от 1 януари 2006 година Националната агенция за приходите. Изцяло нов данъчноосигурителен процесуален кодекс ще бъде подготвен през следващата година.

Източник: Стандарт

Букурещката фондова борса се сля с електронния пазар Rasdaq, съобщава агенция Ромпрес. Новосъздадената борсова компания ще носи името "Букурещка фондова борса", а системата за електронно обслужване за всички акции ще се нарича "Арена". 

Източник: Дневник

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Първи модул: “Организация на работни системи и процеси”
Тема: Производствени данни/процеси
 • Значение на производствените данни
 • Установяване на данни – основни положения
 • Структуриране на задачи, разпределение на функции, приоритетен анализ (АВС анализ)

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Приватизация

  Възможно е 85 на сто от земите на Киноцентъра да са частна собственост, смятат наследници на имоти от столичните квартали Бояна, Драгалевци и Дървеница. Въпреки върнатите земи, от Бояна филм не допускат хората в оградената територия на Киноцентъра, където са част от земите, затова се е стигнало до съдебни дела в СГС, като вече 30 от тях са приключили в полза на собствениците. 

  Източник: Монитор

  Концесии

  До една седмица ще стане ясен концесионерът на дунавския порт Свищов, част от пристанище за обществен транспорт Русе, съобщиха от транспортното министерство. Три наши фирми са подали оферти за участие в търга до 31 август тази година, когато бе крайният срок за внасяне на предложенията. Това са Драгажен флот-Истър АД-Свищов, Слънчев дар АД-Варна, Интерпорт ООД-София. 

  Източник: Пари

  Дружества
  Добив на неметални материали и суровини
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Каолин (Сеново)   58 755  
    2   Бентонит (Кърджали)   15 985  
    3   Холсим Кариерни материали (София)   12 437  
    4   МДЗ - Балша (Балша)   6 846  
    5   Ватия (София)   2 896  
    6   Илинденци-Мрамор (Илинденци)   1 897  
    7   Дионисомарбле - България (София)   1 584  
    8   Гравелита (София)   1 511  
    9   Магма 97 (София)   655  
    10   Транскомплект-Инженеринг (София)   577  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 01.09.2005
    Обща стойност (BGN):   2 225 329.60  
  Брой търгувани компании: 70
  Официални пазари: 845 773.30
  Свободен пазар: 428 729.78
  Най-голяма промяна в цените
  Симат-Габрово (Габрово)  18.01%
  Слънчев ден (Варна)  -10.74%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Българска фондова борса - София ще бъде на ново място от 7 септември, съобщи изпълнителният директор на борсата Георги Драйчев.

  Източник: Монитор

  Българска фондова борса регистрира за търговия първата облигационната емисия, издадена от Енемона АД. Търговията с дълговите книжа реално ще започне от 7 септември, съобщиха от борсата. Облигационната емисия е петгодишна, в размер на 2.5 млн. лева, разпределена между 2500 облигации с номинална и емисионна стойност 1000 лв. всяка. Книжата са обезпечени, обикновени, безналични, поименни и свободно прехвърляеми. 

  Източник: Дневник

  Почти 100% е нараснала печалбата на Булгартабак холдинг за полугодието спрямо аналогичния период на 2004 г., показват данните от консолидирания отчет на дружеството. Увеличената печалба се дължи на едновременно нарастване на приходи в графа "други" 3.4 пъти до 16965 млн.лв и намаляване на разходите за материали с 10% до 91.6 млн.лв.

  Източник: Пари

  Сгради на Текстил продава Агенцията за държавни вземания. Търгът с явно наддаване ще се проведе на 8 септември в сградата на АДВ в Бургас. Продават се недвижими имоти - хавлиен и предачен цех, тъкачен цех, машинно-ремонтна работилница и склад, сграда "Експедиция" и трафопост - на шивашката фабрика в Карнобат. Общата им стойност е 354 400 лв. Имотите се намират в промишлената зона на Карнобат. Шивашкото предприятие Текстил ООД има големи дългове към данъчните и НОИ.

  Източник: Стандарт

  Според нея една от водещите кредитни институции в страната - Първа инвестиционна банка (ПИБ), се готви да купи Международната застрахователна компания Европа. Очаква се до края на септември сделката да стане факт.

  Източник: Кеш

  Обединена българска банка АД, член на групата на Националната банка на Гърция, успешно пласира първата емисия обезпечени корпоративни облигации на Интерлийз Ауто ЕАД с номинална стойност 3 милиона евро, съобщиха от банката, ръководена от Христос Кацанис. ОББ АД е водещ мениджър по сделката, а Райфайзен (България) EАД е главен мениджър и поемател. Интерлийз Ауто ЕАД е дъщерно дружество на Интерлийз АД. Според проучвания на лизинговия пазар, към края на 2004 г. консолидираният пазарен дял на Интерлийз АД е бил около 40%.

  Източник: Монитор

  Руският концерн Газпром има интерес и ще помогне на врачанския торов завод Химко да заработи отново, каза вчера във Враца посланикът на Русия у нас Анатолий Потапов. Проектът ще се осъществи чрез регистрираното в Швейцария дружество Центрикс - дъщерна фирма на Газпром, което ще участва с 50% в дружество Ново Химко АД. Останалите 50% от капитала са притежание на швейцарската фирма Индагро /на Джовани Дел Конте/ и на мениджърския екип, уточни Беренбаум, който държи 15% от Ново Химко. Прехвърлянето на акциите се очаква да стане между 12 и 18 септември.

  Източник: Пари         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  БСК разработи проекти на секторни ръководства за прилагане на Наредба №7 от 2003 г., за норми за допустими емисии на летливи органични съединения от употребата на органични разтворители в определени инсталации и категории дейности (ДВ бр.96/2003 г.). Очакваме предложения, корекции и становища за промяна и подобряване на ръководствата до 08.09.2005 г., brankov@bia-bg.com тел. 02/ 980 30 55.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Британската компания Cadbury Scweppes възнамерява да  обяви за продажба поделението си за производство на безалкохолни напитки в Европа, оценявано на 1.2 млрд.бр.п. (2.14 млрд.щ.д.). Компанията възнамерява да съсредоточи дейността си върху производството на сладкарски изделия и напитки в Северна Америка и Австралия. Cadbury заяви, че продажбата на бизнеса, включващ марки като Schweppes, Orangina и Oasis, ще стартира скоро и ще бъде ръководена от инвестиционната банка Goldman Sachs. Приходите ще бъдат използвани за изплащане на част от натрупаните дългове, възлизащи на 4.3 млрд.бр.п. към края на юни.

  Източник: Ройтерс

  САЩ

  Novartis AG предложи да плати 4.5 млрд.щ.д. в брой за останалата част от акциите на американския производител на ваксини Chiron Corp., който в момента се възстановява след спиране на производството. Novartis, която вече притежава 42.2% от Chiron, ще предложи цена от 40 щ.д. на акция, според изявлението, направено от базираната в Базел, Швейцария компания. Регулаторните органи, които разпоредиха спиране на производството на ваксини в Chiron миналата година, са определили корективните мерки, предприети от Chiron за “приемливи като цяло”.

  Източник: Блумберг

  Азия

  China Telecom, най-големият телефонен оператор в Китай, регистрира чиста печалба за първата половина на годината в размер на 11.29 млрд.юана (1.39 млрд.щ.д.), което представлява 8% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Според компанията, увеличените приходи се дължат до голяма степен на силното търсене на Интернет услуги и услуги с добавена стойност, което е доказателство за постепенната диверсификация на нейния бизнес.

  Източник: FT

   
  Индекси на фондови борси
  01.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 459.63 (-21.97)
  Nasdaq Composite
  2 147.90 (-4.19)
  Стокови борси
  01.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)69.47
  Brent crude ($US/bbl.)67.73
  Heating oil ($US/gal.)2.2000
  Natural gas ($US/mmbtu)11.7600
  Unleaded gas ($US/gal.)2.4100
  Gold ($US/Troy Oz.)446.50
  Silver (cents/Troy Oz.)7.04
  Platinum ($US/Troy Oz.)903.40
  Hogs (cents/lb.)62.05
  Pork bellies (cents/lb.)79.30
  Live cattle (cents/lb.)81.05

         Опознай България

  Съединението на Княжество България и Източна Румелия

  Берлинският конгрес от 1 (13) юли 1878 разделя България на три части – Княжество България, Източна Румелия (автономна област) и Македония и Беломорска Тракия, върнати под властта на Турската империя. След дългогодишните борби за Освобождение българският народ е разочарован от това разделение и започва подготовка за обединяване на разпокъсана България. На 6 септември 1885 г. в Източна Румелия се извършва преврат и се прогласява съединението на областта с Княжество България. Княз Александър Батенберг утвърждава извършения акт с Указ за Обединението. Обединението на България предизвиква различни реакции в Европа и дава повод на Сърбия да обяви война на България, в която сръбската армия е разгромена. Това принуждава Великите сили и Османската империя да признаят Съединението на Цариградската конференция (24.10.1885 г.). Съединението от 1885 г. е проява на независимия дух на българите и важна стъпка по пътя на утвърждаване на Третата Българска държава.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 02.09.2005
  Българска версия: 8520, Английска версия: 2449

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999