Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 24 ноември 2005 г., брой 1565
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(24.11.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.85689
USD/BGN   1.66086
CHF/BGN   1.26256
EUR/USD   1.1776*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.11   2.04%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.comДискусии
10 причини за премахването на данък печалба
Общи събрания днес
  Маклер-2002 (Пловдив)
Капрони (Казанлък)
Диана-Тур (Разград)
Пи Ес Ай (Стара Загора)
Енергетика и Телекомуникации - ТСБ Холдинг - Ентел - ТСБ холдинг (София)
Телефонна и телеграфна техника (София)
Импулс-Габрово (Габрово)
ТТТ-Принт (София)
Енергетика и телекомуникации-Инженеринг - Ентел - Инженеринг (ТТТ-Слънце) (София)
 


Външноикономическо сътрудничество


Новини от Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към българските посолства


Оферти от български и чуждестранни фирми

София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 37403
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Комисията по външни работи на Европейския парламент прие доклада на Джефри ван Орден за подготовката на България за членство в ЕС. Документът съдържа благоприятна поправка за бъдещето на 3-и и 4-и блок на АЕЦ Козлодуй. Тя гласи: Европарламентът призовава Съвета на ЕС да бъде готов гъвкаво да преразгледа датите за закриването на блокове 3 и 4 на АЕЦ Козлодуй, докато влезе в действие ново поколение ядрени мощности в България, без това да е в ущърб на сигурността.

Източник: Стандарт

Българската хранителна промишленост изпитва сериозен недостиг от качествена суровина и липса на финансиране. От Асоциацията на хранителната и питейната индустрия ще настояват за засилено финансиране както на малки и средни предприятия, така и на едрите фермери, с гаранции от държавата, заяви Димитър Зоров, председател на асоциацията. 

Източник: Пари

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА
Дружества
Спомагателни дейности по финансово посредничество, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2004 г.
(хил. лв.)
  1   Астарта Финис (София)   3 614  
  2   Балкан Стар Сървисиз Ауто (София)   3 386  
  3   Ви-Веста холдинг (София)   1 507  
  4   Кеш експрес сървис (София)   1 398  
  5   Динас-98 (Сливен)   1 022  
  6   Арсенал Корп. Дженерал Техникал Кооперейшан (София)   898  
  7   Стил-93 (София)   719  
  8   Виктор - 1 (Стара Загора)   611  
  9   Хидрострой-Сливен (Сливен)   470  
  10   Лоялти лизинг (София)   389  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 23.11.2005
  Обща стойност (BGN):   12 223 958.64  
Брой търгувани компании: 98
Официални пазари: 2 603 428.20
Свободен пазар: 7 902 648.13
Най-голяма промяна в цените
Завод за шлифовъчни машини (Асеновград)  50.00%
ЗММ-Нова Загора (Нова Загора)  -30.00%
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Двадесет банки и международните картови организации Visa International и American Expressу учредиха Българска асоциация за сигурност при картовите разплащания. В избрания УС влизат представители на ПИБ, ОББ, HVB Bank Biochim, Пощенска банка, Банка ДСК, Булбанк и Централна кооперативна банка. В асоциацията може да членуват банки, международни и национални картови организации и оператори и др.

Източник: Пари

Чартърните полети през зимния туристически сезон на летище София ще са с 40% повече в сравнение с 2004 г., съобщи изпълнителният директор на дружеството Калин Барзов. Очакват се туристи от Белгия, Манчестър и Лондон, Русия, Германия и Холандия, които основно ще почиват в Банско, Боровец и Пампорово. 

Източник: Дневник

Мощностите за производство на ток в Слънчев бряг ще бъдат увеличени заради по-големия брой на туристите. Министерството на икономиката и енергетиката дава съгласието си спешно да продължат ремонтните дейности на електрическата подстанция в курорта. Това е решено на среща между министър Румен Овчаров и кмета на община Несебър Николай Трифонов, съобщи БГНЕС. 

Източник: Стандарт

Нов спортен магазин откри в София официалният спонсор на БОК Диел. Фирмата има готовност веднага да започне да прави облеклата за Торино, след като се вземе окончателно решение какви цветове да бъдат, съобщи президентът Лъчезар Главинов.

Източник: 24 часа

Всеки 8-ми новозакупен автомобил у нас през тази година е Шкода, съобщи Иван Тодоров, управител на българо-чешкото дружество Еуратек ООД, вносител на автомобилите за България, по повод 100 години производство на Шкода. 13.10% пазарен дял при леките автомобили за десетте месеца на т. г., отчита марката у нас. 

Източник: Сега

Гръцкият производител на безалкохолни напитки Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани (CCHBC) е платил 10.7 млн. евро за активите на българското предприятие за минерална вода Банкя, без в тази сума да се включват разходите за придобиването, и е поел задължения за 2.1 млн. евро на предприятието.

Източник: Дневник

Ръководители на Атомстройекспорт съобщиха, че ще подадат цялата разработена документация за АЕЦ Белене в определения от българската страна срок до 15 декември. Концернът е един от двата конкурента в обявения от българското правителство търг. Другата компания, купила документи, е чешката Skoda-Aliance. 

Източник: Пари       Българска Стопанска Камара


Другите за
Българската Стопанска КамараИНФОРМАЦИОННО-ТЪРГОВСКА СИСТЕМА
“ПАЗАР НА ДЪЛГОВИ ИНСТРУМЕНТИ”Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
Предстоящи обучения
КУРСОВЕ и СЕМИНАРИ

СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.Поздравете бизнес-партньори и приятели с коледните картички на SOS-ДЕТСКИ СЕЛИЩА В БЪЛГАРИЯ
 
Новини от БСК

Становище по проблемите на професионалното образование и обучение в България прие Икономическият и социален съвет на пленарната си сесия на 23 ноември т.г. Докладчик по документа бе зам.-председателят на БСК Дикран Тебеян.

25 ноември, 9.00 ч, БСК: Среща на тема “Водоползване и третиране на промишлени отпадни води - действащо законодателство, основни проблеми на прилагането и предстоящи промени в  нормативната уредба. Модерни технологични решения."

Поредица от семинари на тема “Енергийният пазар в България – чиста енергия и сигурност на доставките. Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници” ще се проведе в периода 21-25 ноември в градовете Враца, Плевен, Варна, Бургас и Пловдив.

Срещи за публично обсъждане на проекта на Регионалния план за развитие на Северен централен район за планиране (СЦРП) и Предварителната оценка за него ще се проведат в периода 24-25 ноември т.г. в петте области от СЦРП – Ловеч, Плевен, Русе, Велико Търново и Габрово.

От 1.01. 2006 г в Русия влиза в сила федерален закон № 102-ФЗ , с който се въвеждат поправки в действащия закон “За държавното регулиране на производството и оборота на етилов спирт, алкохолна и спиртосъдържаща продукция”, съобщава ръководителят на СТИВ – Санкт Петербург, Красимир Лозанов.

Среща на тема “Енергийна ефективност и околна среда – проблеми и възможности пред българската индустрия” ще се проведе на 1 декември 2005 г. в Стара Загора, хотел “Верея” (ул. “Симеон Велики” 100). Организатори са Европейски иновационен център – България, Българска стопанска камара, Агенция по енергийна ефективност, Клъстер “Енергийното сърце на България” и Стопанска камара – Стара Загора.

На 5 декември, понеделник, от 13:30 ч. БСК организира семинар на тема „Инструменти за търговска защита – антидъмпинг, изравнителни мита, защитни мерки по вноса”. Срок за заявки: 30 ноември


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Семинар на тема “Перспективи за малкия и средния бизнес след присъединяването на България към ЕС” се ще проведе на 24 ноември в Перник, Регионален бизнес инкубатор

Kамара на Eлектротехниката в България организира колективно посещение на изложението  ELECO 2005 в гр. Бурса, Турция (8-10 декември). Срок за заявки – 24 ноември!

Съюзът по хранителна промишленост, Българската асоциация на хранителната и питейната индустрия /член на БСК/ и Федерацията на научно-техническите съюзи в България организират традиционния Ден на хранително-вкусовата промишленост в България на 23 и 24 ноември 2005 година в Дома на техниката, гр. София, ул. Раковски № 108.

Общо събрание на БАТЕК ще се проведе на 30 ноември т.г.

Новият офис на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци е на адрес София 1000, ул." Генерал Й. Гурко" 16, етаж 4, офис 407А ( сградата на НТС ул." Г. С. Раковски" 108), тел. 987 47 43, е-mail: union@org-bg.net, office@org-bg.net, http://canning.bafdi.com/

На 15 декември 2005 г. в гр. Русе ще се проведе Семинар с международно участие на тема “Свободно движение на работна сила”. Срок за заявки – 24 ноември 05 г.

Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Нов курс - по “Сигурност на мрежите” предлага Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
8 семестър CCNP - 15 октомври – 13 ноември 2005 - съботно-неделен
Access XP - 24 октомври – 31 октомври 2005 - вечерен
3 семестър CCNА - 24 октомври – 4 ноември 2005 - дневен
1 семестър CCNА - 29 октомври – 4 декември 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNА - 7 ноември – 22 ноември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 19 ноември – 17 декември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - м. ноември 2005 - съботно-неделен
Сигурност на мрежите - 24 ноември – 9 декември 2005 - дневен
2 семестър CCNА - 8 декември – 23 декември 2005 - дневен
4 семестър CCNА - 12 декември – 22 декември 2005 - дневен
3 семестър CCNА - 10 декември 2005 – 22 януари 2006 - съботно-неделен

За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова, Нели Жекова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Arcelor, вторият по големина производител на стомана в света, отправи враждебно предложение за изкупуването на канадската Dofasco на стойност 4,3 млрд. к.д. (3,7 млрд. щ.д.), като по този начин ще затвърди позицията си на пазара на суровини за автомобилостроенето в Северна Америка. Arcelor, със седалище в Люксембург, ще предложи 56 к.д. в брой за всяка акция на Dofasco, което е с 27% повече от цената, на която затвори борсата в Торонто във вторник. Говорителите на базираната в Хамилтън, Онтарио, Dofasco не направиха коментар. Това е най-голямото придобиване на Arcelor от създаването й през 2002 г.

Източник: FT

САЩ

Drax Group, която притежава най-голямата топлоелектрическа централа на въглища в Европа, обяви в сряда, че е приключила преговорите за поглъщане с американски консорциум, предложил 2,23 млрд. лири. Компанията Drax, която задоволява 7% от потреблението на електроенергия във Великобритания с 4000-мегаватовата си централа, съобщи в общо изявление с консорциума BCHP, че преговорите са приключили. Във вторник, друга британска енергийна компания, Scottish Power, отхвърли предложението за поглъщане от германската Е.ON.

Източник: Ройтерс

Азия

Регулаторните органи в Южна Корея проверяват дали Samsung Electronics е фиксирала нелоялни цени на своите флаш памет чипове, за да спечели голяма поръчка за доставка на Apple Computer. Проверката идва месец, след като депутат от управляващата партия е поискал обяснение от регулаторните органи относно твърдението, че Samsung е продал NAND флаш памет чипове, които се използват в MP3 плейърите и дигиталните камери, на Apple с 50% отстъпка. Проверяваме дали тези твърдения са верни или не. Ще изискаме от Samsung да коригира цените на чиповете, ако се окаже че те са по-ниски от цените на местния пазар, каза говорител за комисията за защита на конкуренцията.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
23.11.2005
Dow Jones Industrial
10 916.09 (44.66)
Nasdaq Composite
2 259.98 (6.42)
Стокови борси
23.11.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)58.71
Brent crude ($US/bbl.)56.23
Heating oil ($US/gal.)1.7500
Natural gas ($US/mmbtu)12.0500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5300
Gold ($US/Troy Oz.)492.30
Silver (cents/Troy Oz.)8.13
Platinum ($US/Troy Oz.)984.30
Hogs (cents/lb.)65.65
Pork bellies (cents/lb.)88.15
Live cattle (cents/lb.)94.30

       Опознай България

Св. Екатерина

На 24 ноември църквата отбелязва паметта на Великомъченица Екатерина. Екатерина била чудно хубава и изключително религиозна девойка, родом от Александрия. Един ден в града дошъл гонителят на християните император Максимиан и събрал хората на езическо жертвоприношение. Екатерина се явила в храма и, използвайки думи на философи и поети, влязла в спор с императора за езическите обичаи. Девойката толкова умело и пламенно защитила христовата вяра, че езическите жреци трябвало да се признаят за победени. Императорът, покорен от нейната хубост и мъдрост, й предложил половината си царство, за да се откаже от вярата си. Екатерина не приела и предпочела съдбата на мъченица. Затворили я в тъмница, дълго я увещавали и дори изтезавали, за да се отрече от Христа. Но не само че Екатерина не предала вярата си, но и доста очевидци приели християнството. Когато императорът видял, че усилията му са безплодни, заповядал Екатерина да бъде убита и тя била посечена. Вярва се, че ангели взели тялото на момичето и го отнесли в Синайската планина, където вярващи издигнали великолепен храм.Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 24.11.2005
Българска версия: 9049, Английска версия: 2543

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999