Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 09 март 2005 г., брой 1381
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментариВалутни курсове
(09.03.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.83906
USD/BGN   1.47654
CHF/BGN   1.26109
EUR/USD   1.3246*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.03   1.91%  


Публикация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Туристреклама (София)
Гранд-хотел Варна (Варна)
Трансинс Индъстри (Варна)
 

Обществени поръчки
  Абонаментно техническо обслужване на копирни апарати - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Шумен
Въоръжена охрана на обекти - Данъчна администрация - Териториална данъчна дирекция - Русе
Доставка на канцеларски материали и офис консумативи - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Разград
Доставка на компютърни компоненти - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция, Разград
Ежедневна денонощна въоръжена охрана и контролно-пропускателен режим - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Враца
Застраховане на ДМА - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Пловдив
Застраховка "Пожар и природни бедствия" - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Враца
Застраховка - Данъчна администрация, Териториална данъчна дирекция - Враца
Оставка на канцеларски материали - Териториална данъчна дирекция - Кърджали
Техническо обслужване и ремонт на автомобили - Териториална данъчна дирекция - Шумен
 

Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми

(

0330GR) Фирма от Гърция се интересува от внос на опаковъчни материали и конкретно self-adhesive films and stretch films.
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 31035
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Австрия е най-големият инвеститор у нас. Компании от тази държава са вложили 1,5 млрд. евро за последните 13 години, което е 16% от общия обем на инвестициите. От 1992 г. досега у нас са влезли общо 9,3 млрд. евро чужди капитали. На второ място е Гърция с 10 на сто от общите инвестиции, а третото място делят Германия и Холандия с по 9%.

Източник: Стандарт

Първият инфраструктурен проект, за който ще даде пари държавната компания Публични инвестиции, е за изграждане на крайбрежен колектор в община Русе,. Той е за 1 млн. лв. и е стартирал преди няколко месеца. С парите от Публични инвестиции ще се финансира последната трета част от съоръжението.

Източник: Сега

Стартира първият индекс, който показва как се движи пазарът на държавните ценни книжа у нас. Той е създаден от Ти Би Ай и се нарича Ти Би Ай Индекс Съкровищни облигации (Treasury Bond Index). Той ще се обявява ежедневно около 18 ч. Индексът се изчислява от 30 юни 2004 г. За по-малко от година, до 7 март, стойността му е нараснала до 109,17%.

Източник: Стандарт

Приватизация

Подпомагането на българското кинопроизводство, съхраняването на филмовия архив и разпространението на българските филми ще са сред приоритетите на Бавария филм, ако германската компания закупи Бояна филм, съобщиха управляващите директори на филмовата компания Дитер Франк и Тило Клайне. Стратегията на Бавария за превръщането на Бояна в конкурентоспособно предприятие предвижда модернизация на студията, цифровизация на производствения процес и предлагане на комплексни услуги.

Източник: Дневник

Дружества
Производство на радио-, телевизионна и далекосъобщителна техника
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Приходи
от продажби
за 2003 г.
(хил. лв.)
  1   Сименс Информейшън енд Комюникейшън (София)   78 177  
  2   Ериксон Телекомюникейшънс България (София)   53 307  
  3   Моторола-България (София)   31 420  
  4   Инкомс-телеком холдинг (София)   10 615  
  5   Телефонна и телеграфна техника (София)   6 786  
  6   Експект (Сигма Делта България) (София)   4 283  
  7   Алком-тех (София)   3 595  
  8   Съобщителна техника (Благоевград)   2 210  
  9   Михайлов ТВ (София)   1 087  
  10   Михан (Пирел) (Гоце Делчев)   739  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска Фондова Борса - София - 08.03.2005
  Обща стойност (BGN):   12 395 572.84  
Брой търгувани компании: 106
Официални пазари: 1 131 288.54
Свободен пазар: 10 522 237.94
Най-голяма промяна в цените
Пиринхарт (Разлог)  -96.12%
Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ (София)  78.57%
Дружества за приватизация на БФБ-София - 2004
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

Печалба от 1.618 млн. лв. отчита ПОК Доверие за 2004 г. Сумата е след отчитане на разхода за резерв, заделян за гарантиране на минималната доходност, който към края на м.г. е 825 хил. лв., а към момента - 1.267 млн. лв., обясни Даниела Петкова, гл. изп. директор на компанията. 

Източник: Пари

Банков надзор на БНБ издаде разрешение на Райфайзен Интернешънъл Банк-Холдинг, Виена, при участие в увеличаването на капитала на Райфайзенбанк България, да придобие всички поименни акции от увеличението на капитала на банката, при което запазва акционерното си участие от 100%. 

Източник: Пари

Булгартабак холдинг е депозирал в Министерството на финансите искане цените на цигарите пак да се определят административно от правителството, съобщи изпълнителният директор на холдинга Георги Костов. На практика става въпрос за връщането на стария режим на ценообразуване, който действаше до края на миналата година.

Източник: Дневник

Мехмед Дикме ще бъде освободен от Надзорния съвет на Булгартабак. Това ще стане на общо събрание през април, обяви министърът на икономиката Милко Ковачев. Ще бъдат решени кадрови въпроси, имам предвид изваждането на депутат от Надзора, каза Ковачев. Дикме е единственият народен представител там. 

Източник: Стандарт

До 15 март новият собственик на Електроразпределение Столично- чешката компания CEZ ще внесе предложение за промяна в цените на тока и проект за общите условия за работа с клиенти, съобщи изпълнителният директор на дружеството Георги Миков. Миков отказа да уточни с какъв процент ще поскъпне токът за софиянци. 

Източник: Монитор

Директорът на Би Ти Ви Светлана Василева се разделя с първата частна национална телевизия у нас и се заема с проект за нов дамски канал, обяви генералният директор на Болкан Нюз Корпорейшън у нас Албърт Парсънз. Досега Василева се водеше управляващ директор на Би Ти Ви, но е получила предложение за работа от компанията Fox International Channels, която е филиал на Нюз Корпорейшън.

Източник: Сега

Бившият заместник областен управител на Враца Румен Костов е новият производствен директор в Индагро-България . Химикът е представен на управителния съвет на дружеството лично от Леонид Беренбаум. Той е пълномощник на собственика на Индагро България Джовани Дел Конти.

Източник: Дневник

Ръководството на България ер уволни 15 от най-добрите си летци с мотив съкращаване на щата. 13 от тях са командири на самолети, а двама - втори пилоти. Сред съкратените е и тренинг мениджърът на авиокомпанията Тодор Бояджиев - пилот с 15 хиляди часа във въздуха, който отговаря за обучението на всички пилоти.

Източник: Стандарт

Компанията Приста ойл разширява пазарите си в Турция, Събрия, Украйна и средноазиатските републики, съобщи председателят на Надзорния съвет Атанас Бобоков. Заводът на Приста ойл в Измит, Турция е изпълнил прогнозите и притежава вече близо три на сто от местния пазар на петролни масла. През миналата година той е произвел 15 000 тона масла.

Източник: Монитор

Екоминистерството даде картбланш на Столичната община за 6 площадки за опаковане и изгаряне на отпадъците, съобщи зам.-кметът Милор Михайлов. Кметството поиска това да става на 2 места в Кремиковци, Обеля, Илиянци, Костинброд и завода Верила в Равно поле.

Източник: Сега


Отраслови анализи: Развитие на производството, вноса и износа в България по браншове

Парфюмерия и козметика
Течни горива
Трикотажни изделия
Шивашки изделия
Вино

Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост
Текстилни изделия
Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци
Кожарска промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГА

       Българска Стопанска Камара


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА
с международно участие, посветена на 25-годишнината на БСК


СЪВЕТ
ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.БСК, Център Чиста Индустрия издава безплатен електронен бюлетин
Индустрия и Околна среда
, предоставящ
информация по околна среда в помощ на българската индустрия, отдели и отговорни специалисти по ОС,
браншови, регионални индустриални организации, др. Необходимо е абонатите да имат достъп до Интернет.
За абонамент тук

 
Новини от БСК

Италианският институт за външна търговия информира, съвместно с университета в Триест (Италия) стартират обучение по проект "Masters for the Balkans". Предвиждат се 30 стипендии от 8 000 евро за млади дипломанти от страните от Балканите. Документи се приемат до 10 март 2005 г.

Меморандум за социално-икономическо развитие на България до 2010 г. обсъдиха ръководствата на КНСБ, КТ “Подкрепа” и БСК

В изпълнение на Плана за действие за 2005 година на Съвместния консултативен съвет на 10 март 2005 г. в гр. Пловдив, Зала “Пресклуб” (Конгресен център - Международен панаир), Министерството на икономиката, БСК и Индустриална стопанска асоциация - Пловдив, организират Модул за обучение за подготовка на проекти за участие в предприсъединителните и структурните фондове на ЕС.

Публична лекция на тема "Енергийната ефективност в Република България - състояние и перспективи" ще представи г-н Таско Ерменков - председател на АЕЕ-София, на 11 март, петък, от 10.30 ч.

В периода май - септември 2005 г. стартира обучение на млади специалисти, с цел включването им в процеса на интернационализация на италианските фирми. Обучението е организирано от Master International Management на института "Адриано Оливети", Анкона, Италия. Документи се приемат до 31 март 2005 г.

На 5 и 6 април 2005 г. в хотел "Санкт Петербург" - Пловдив, ще се проведе Български инвестиционен форум – Пловдив.  "Регионалните инвестиционни проекти – европейският път. Перспективи 2007". 


  СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
 

Браншови камари и регионални асоциации на БСК

Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци съвместно с Union of Wholesale Markets, the International Finance Corporation Fruit Farm Development Project организират семинар на тема "Преработвателите на плодове в подкрепа на аграрното развитие на България"  Семинарът ще се проведе на  09.03.05 г. от 9.00ч. в зала"Електроимпекс", гр.София, ул."Георг Вашингтон" 17. За повече информация тел. 02/ 978 33 14 - СППЗ 

НА ВНИМАНИЕТО НА БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ! БСК кани браншовите организации да предложат свои представители за участие в експертните групи към новосъздадения Национален иновационен фонд към Министерството на икономиката

Управителният съвет на Асоциацията на млекопреработвателите в България, член на БСК, свиква Общо  събрание на браншовата организация на 11 март 2005 г. /петък/, от 10.00 часа в зала № "3.2" на Националния дворец на културата, гр. София. Ще бъдат обсъдени Отчет на Управителния и Контролния съвет за дейността на браншовата организация през 2004 г. и ще се набележат насоките за дейността на Асоциацията през 2005 г.

Общо събрание на Национална браншова асоциация “Пожарна и аварийна безопасност” ще се проведе на 18 март 2005 г., от 12.00 часа в БСК (София 1000, ул. “Алабин” 16-20, ет.7)

УС на Браншовата камара на целулозно-хартиената промишленост, член на БСК,  свиква Общо събрание на организацията на 31 март 2005 г., от 11.00 часа, в заседателната зала на Института по целулоза и хартия, ул. "Поручик Бончев", № 8, гр. София.

Обучение
Регионалната Cisco академия
към Българската Стопанска Камара
Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти е първата академия в България и на Балканския полуостров, която е вече и Академия за обучение на професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.

1 семестър CCNA - 10 февруари – 25 февруари 2005 - дневен
1 семестър CCNA - 19 февруари – 27 март 2005 - съботно-неделен
1 семестър CCNA - 26 февруари – 3 април 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 8 януари – 13 февруари 2005 - съботно-неделен
2 семестър CCNA - 15 януари – 20 февруари 2005 – съботно-неделен
3 семестър CCNA – 28 февруари – 11 март 2005 – дневен

За повече информация:
http://www.bia-bg.com/educentre/
или на тел. 981 03 26,
Теодора Борисова

 
Центърът за професионално обучение
на БСК организира:
Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
Обучение по маркетинг с международно признат документ
Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
Обучение по фирмено счетоводство с АСД
Обучение по управление и отчетност на малка фирма
Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

За допълнителна информация:
Галя Божанова, Елена Ташева
тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


       Светът

Европа

Акциите на Benetton паднаха рязко в понеделник, след като в петък инвеститорите реагираха остро на новината, че продажбите и печалбата на италианския производител на облекла за цялата година ще бъдат по-ниски от миналогодишните. Групировката предупреди, че има вероятност чистите приходи за периода да паднат с цели 20%, тъй като тя беше принудена да намали цените си, за да удържи на жестоката конкуренция от страна на компании като Hennes Mauritz и Zara.

Източник: FT

САЩ

Американският производител на козметични продукти Revlon Inc. във вторник обяви печалба за изминалото тримесечие за пръв път от шест години насам, благодарение на новите продукти, наложени от компанията и благоприятните валутни курсове. Чистата печалба за изминалия тримесечен период е в размер на 46 млн.щ.д., или 12 цента на акция, в сравнение със загуба от 12.6 млн.щ.д., или 18 цента на акция преди година.

Източник: Ройтерс

Азия

Китай затегна контрола върху чуждестранните инвестиции в местни телевизионни продукции, едва четири месеца след приемането на първите в историята на страната законови разпоредби, отварящи този сектор за чуждестранни медийни групировки. Според наскоро излязлото съобщение от страна на Държавната администрация, управляваща радиото, филмовата индустрия и телевизията (SARFT), чуждестранните компании имат право да основават само един джойнт венчър в Китай, като на “неприятелски” компании ще бъде отказван достъп до местната телевизионна индустрия.

Източник: FT

 
Индекси на фондови борси
08.03.2005
Dow Jones Industrial
10 912.62 (-24.24)
Nasdaq Composite
2 073.55 (-16.66)
Стокови борси
08.03.2005
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)54.59
Brent crude ($US/bbl.)52.84
Heating oil ($US/gal.)1.5200
Natural gas ($US/mmbtu)6.8500
Unleaded gas ($US/gal.)1.5400
Gold ($US/Troy Oz.)441.10
Silver (cents/Troy Oz.)7.54
Platinum ($US/Troy Oz.)874.80
Hogs (cents/lb.)76.10
Pork bellies (cents/lb.)90.38
Live cattle (cents/lb.)89.25

       Опознай България

Свети Четиридесет Мъченици

На 9 март християнската църква отбелязва Денят на Св. Четиридесет мъченици – четиридесетте войника от арменския град Севастия, изгорени от император Ликиний на клада заради вярата им в Христовото учение. Именно на този ден през 1230 г. великият цар Иван Асен II побеждава епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница и присъединява към територията на България обширни владения. В чест на победата и тържественото посрещане, владетелят построява манастира "Св. четиридесет мъченици" в тогавашната столица Търново. Днешният гр. Велико Търново празнува своя празник на 9 март.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.03.2005
Българска версия: 7871, Английска версия: 2357

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
Copyright © 2004. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999