Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Събота, 10 септември 2005 г., брой 1512
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 


 

 


       България
 
 On-line издание / English issue
 Безплатен абонамент
 Отказ от абонамент
 Очакваме вашите коментари


Валутни курсове
(10.09.2005)
  EUR/BGN   1.95583  
GBP/BGN   2.89602
USD/BGN   1.57538
CHF/BGN   1.26714
EUR/USD   1.2415*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   2.04%  


Събитието на годината!

Уникална възможност за среща с Бил Клинтън, Том Питерс, Джак Уелч, Роберт Каплан и др. Общо 9 най-известни лидери в мениджмънта се събират на форум в Москва (11-12 Октомври 2005).
Включете се в специалната VIP делегация от България!


Тeл. 9808500, 0888450813
tboyajieva@deloittece.com
www.leadersinmoscow.comAWEX-Sofia
към Посолство на Кралство Белгия в България, отново организира колективен щанд на 14 фирми от област Валония и В. Х. Люксембург на Международния Технически панаир в Пловдив от 26.09 - 1.10.2005 в палата №11-R1.


Включване в графика за срещи и списък на участницитеКООПЕРАЦИОННА БОРСА
с германски фирми от Саарланд и Райнланд-Пфалц ще се проведе в дните 26 – 30 септември 2005 г. по време на Международния технически панаир в гр. Пловдив
Заявки за участие и допълнителна информацияПубликация на годишни финансови отчети - 2004 г.
тел. 02/ 980 10 86
bic_office@bia-bg.com


Общи събрания днес
  Метал-Варна (Варна)
Йордан Мишев (Ямбол)
Леяркомплект (София)
Метал инвест-Варна (Варна)
Фаворит Холд (София)
Пулком (Изгрев - Птицевъдство) (Поликраище)
Пегас-2000 (Пловдив)
Агролукс (Варна)
 


Пълен списък на оферти на чуждестранни фирми


(0395SK)Фирма от Словакия произвежда и предлага екологично чисти бои, грундове, китове и строителни замазки, които намират широко приложение в строителството (жилищни, обществени, промишлени обекти; при саниране и обновяване на фасади и исторически обекти; за образуване на изолиращ филм, неразтворим в нефтохимически продукти; фугиране; уплътняване; пътна маркировка и т.н.).
(0396HR) Хърватска фирма търси български производители на яйца за разплод на пилета от хибридите: Ross,Cobb, Hubbard и др. Яйцата са необходими за хърватски птицеферми.Фирмата търси и храна за животни.
(0397HR) Хърватска фирма търси български производители на бански костюми
София, ул. "Алабин" 16-20, стая 216, тел. 9884308, факс: 9872604, E-mail: offers@bia-bg.comАктивни автобиографии на кандидати за работа: 35589
Пробно търсене на кандидат в JobTiger


Финансови новини

Общо 175 млн. лв. са дълговете на държавните и общинските болници към 31 юли 2005 г., съобщи здравният министър проф. Радослав Гайдарски по време на парламентарния контрол. 147 млн. лв. са задълженията на държавните болници, а на общинските - 28 млн. лв.

Източник: Новинар

150 млн. л нелегално вино правят всяка година производители, които се крият в гаражи и тайни сгради, стана ясно на среща на лозарите и винарите със служители на РДВР и данъчни, която се проведе в Пловдив. За първи път тази година Икономическа полиция е определила и специален оперативен работник, който ще се занимава с нарушенията по време на кампанията. 

Източник: Стандарт

Най-вероятно до края на седмицата ще бъде готов информационният меморандум за институционалните инвеститори, които ще проявят интерес към общинските облигации, информира вчера колегите си председателката на комисията по финанси и бюджет Стефка Господинова. Според нея най-вероятно книжата ще бъдат емитирани до 20 септември.

Източник: Черно море

Отраслови анализи: Развитие на производството и търговията в България по браншове
1-во тримесечие 2005

Петролни продукти
Текстилни изделия
Вино
Трикотажни изделия
Месни продукти

Консервна промишленост
Парфюмерия и козметика
Шивашки изделия
Мебелна промишленост
Дървообработваща промишленост

ПОРЪЧАЙ СЕГАНабираме участници за квалификационeн REFA-курс (3.10 - 4.11.2005)
Организация и управление на фирмата и оптимизация на производствените процеси
Втори модул: “Управление на данни за производството”
Тема: Управление на данни и време
 • Хронометриране на разпръснатото време
 • Системи за задаване на планови времена
 • Нормиране на времето
 • Мултимоментно заснемане
 • Време за възстановяване и почивка

 • http://refa.bia-bg.com/, тел. 980-10-88, София
  Концесии

  Приемат оферти за Автомагистрала Люлин до 12 часа на 11 октомври в агенция Пътища. Автомагистрала Люлин е по направление на Общоевропейския транспортен коридор №4 в частта му Видин - София - Кулата. Общата й дължина ще е около 19 км. Магистралата ще е с две платна и аварийна лента във всяка от посоките. По трасето ще бъдат изградени 3 тунела, 26 моста и виадукти и 3 пътни възела и укрепителни стени.

  Източник: Стандарт

  Консорциумът за строежа на магистрала Тракия с участието на португалските компании Лена, Сомаг и МСФ е задължен при сключването на договори с подизпълнители да впише клаузи за предсрочното им прекратяване. Подизпълнителите ще могат да изграждат отделни отсечки от магистралата, да строят и експлоатират крайпътни заведения и да поддържат участъци. Концесионерът може да поиска промяна в пътните такси, които плащат шофьорите за преминаване по магистралата, два пъти годишно при промяна в инфлацията.

  Източник: Дневник

  Дружества
  Производство на канцеларска и електронно-изчислителна техника
  BEIS рейтинг

  Първите 10 дружества
  по
  Приходи
  от продажби
  за 2004 г.
  (хил. лв.)
    1   Датекс (София)   39 249  
    2   Датекс-трейдинг (София)   24 868  
    3   Мост компютърс (София)   15 424  
    4   Дискови запаметяващи устройства (ДЗУ) (Стара Загора)   12 359  
    5   Дейзи - технолоджи (София)   7 634  
    6   Телетек Електроникс (София)   7 401  
    7   Електроника (София)   4 077  
    8   Оргтехника (Силистра)   3 945  
    9   Мегатекс (София)   2 097  
    10   Аски (София)   1 834  
  Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
   
  Българска Фондова Борса - София - 09.09.2005
    Обща стойност (BGN):   2 115 458.37  
  Брой търгувани компании: 75
  Официални пазари: 1 016 709.31
  Свободен пазар: 1 098 749.06
  Най-голяма промяна в цените
  Химмаш (Хасково)  -29.82%
  Ютекс холдинг (Булстрад инвест холдинг) (София)  24.00%
  БЪЛГАРСКИ ФИРМИ
  СЕРТИФИЦИРАНИ ПО ISO

  Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна, чието общо събрание се проведе на 7 Септември 2005, не разпределя дивидент за 2004 г. Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД - Варна отчете печалба в размер на 388 000 лв. Дружеството отнася печалбата за 2004 год. към увеличаване на резервите на дружеството.

  Източник: Капиталов пазар

  Райфайзенбанк финансира проекти на физически лица за повишаване на енергийната ефективност на физически лица със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 10 млн. евро. Кредитът “Енергийна ефективност” на Райфайзенбанк цели да улесни домакинствата, които искат да намалят консумацията и разходите си за енергия и отопление. 

  Източник: Фирмена информация

  Софийските абонати на мобилния оператор Глобул се оказаха без връзка в петък в ранния следобед. Затруднените входящи обаждания към абонатите на Глобул се дължат на проблем във връзката между мобилните централи на оператора в кв. "Младост "1 и "Бизнес парк София" в кв. "Младост 4", съобщиха от пресслужбата на компанията. Прекъснат е оптичен кабел между двете станции, които осигуряват покритието на цяла София, каза Петя Попова, мениджър връзки с обществеността в Глобул.

  Източник: Дневник

  Да се опростят лихвите на онези частни абонати на Топлофикация - Плевен, които до 31 октомври т.г. изплатят накуп главницата от сумата, която дължат до сега за парно. Такова решение е взел новият собственик на ТЕЦ-а, фирмата Маркони, след като се разбрало от одиторска проверка, че дълговете само на частни абонати към топлофикационното дружество надхвърлят 9 милиона лева. 

  Източник: Посоки-Плевен

  Акционерите на Напредък Холдинг АД са овластили Управителния съвет да сключи сделка по  встъпване на дружеството като солидарен длъжник по договор за банков кредит в размер на 18 млн. евро между Адванс Пропъртис ООД и Банка Пиреос АД, съобщиха от холдинга. Средствата по този кредит са използвани за придобиване от страна на Биовет АД на нематериалните дълготрайни активи. През август бе финализирана сделката, при която Биовет придоби бизнеса на Intervet за хранителни добавки, като общата сума по операцията бе 22,5 млн. евро. Напредък Холдинг притежава 81% от капитала на Хювефарма АД (бившата Българска фармацевтична компания АД), която, от своя страна, е основен акционер в Биовет с 82,57% от капитала на дружеството.

  Източник: Монитор

  Окръжният съд в Плевен в петък насрочи общо събрание на кредиторите на обявеното в несъстоятелност дружество Нова Плама, по искане на двама от кредиторите - Йорсет холдинг - България и ДЗИ Банк. Общата задлъжнялост на Нова Плама към кредиторите се изчислява на над 250 млн. лева. В началото на годината Комисията за защита на конкуренцията взе решение, че Нова Плама АД е получавала в период от пет години държавна помощ за милиони левове под формата на разсрочване на задължения и постанови връщането на сумата. Производството в КЗК беше образувано по молба на конкурентите на плевенската рафинерия Приста ойл АД, Лубрика ООД, Верила АД и Инса ЕООД.

  Източник: Дневник         Българска Стопанска Камара


  Предстоящи
  панаири и изложения
  в България и в света


  СЪВЕТ
  ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ
  Дневен ред, протоколи от заседания, внесени за обсъждане документи, позиция на БСК.

   
  Новини от БСК

  СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА БСК в рамките на Международния технически панаир – Пловдив, 26 септември – 1 октомври

  Европейският бизнес подкрепя присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г.

  БСК издава сертификати за наличие на непреодолима сила при неизпълнени договорни задължения във връзка с наводненията в страната. За допълнителна информация: Наталия Събева - тел. 987 22 64, email: natali@bia-bg.com 

  БСК събира информация за щетите и загубите на предприятията в пострадалите от наводнения райони. Информацията ще бъде предоставена на правителствената комисия за преодоляване и покриване на щетите. В тази връзка молим заинтересованите предприятия да изготвят и представят експертна оценка на понесените загуби, както досега, така и на очакваните за бъдещи периоди. Оценките изпращайте на електронен адрес: office@bia-bg.com

  МИ информира за решения на либийското правителство относно забранен внос на стоки; влизане и пребиваване на чужденци

  Работодателите задължително ще застраховат за своя сметка работниците и служителите, които упражняват рискови за живота и здравето професии. Парламентът прие на второ четене поправките в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

  На 20 октомври, в Брюксел, ще се проведе третият Ден на конкурентоспособността, организиран от UNICE (Съюз на индустриалните и работодателските конфедерации на Европа). БСК, като единствен член от България на тази авторитетна европейска организация, отправя покана към българските фирми за участие във форума.


    СТАНОВИЩА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА БИЗНЕСА по ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ ДОКУМЕНТИ,
  внесени за обсъждане в НС, МС и други ведомства
   

  Браншови камари и регионални асоциации на БСК

  В периода 19-23 септември 2005 г. в Русе ще се проведе търговско изложение, контактна борса и договаряне, организирано от Русенската стопанска камара и Националното сдружение на производители и предприемачи “Изберете българското”

  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара
  Центърът за обучение към Българска стопанска камара е оторизиран център на Майкрософт, който предлага както обучение по MS Office 2000 при сертифициран експерт на Майкрософт, така и възможност за явяване на тест и получаване на MOS сертификат, валиден в цял свят.
  Регионалната Cisco академия към Българската Стопанска Камара за обучение на мрежови специалисти предлага обучение за професионалисти – CCNP – Сертифициран от Сиско професионалист за работа с мрежи.
  4 семестър CCNA - 03 септември – 02 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 11 септември – 23 октомври 2005 - съботно-неделен
  2 семестър CCNA - 12 септември – 28 септември 2005 - дневен
  3 семестър CCNA - 11 септември – 16 октомври 2005 - съботно-неделен
  1 семестър CCNA - 29 септември – 14 октомври 2005 - дневен
  8 семестър CCNP - 08 октомври– 06 ноември 2005 - съботно-неделен
  Сигурност на мрежите -
  22 октомври– 20 ноември 2005 - съботно-неделен

  За повече информация: http://www.bia-bg.com/educentre/
  или на тел. 981 03 26, Теодора Борисова

   
  Центърът за професионално обучение
  на БСК организира:
  Цикъл от семинари за специализирано и общо обучение по франчайзинг за действащи и стартиращи предприемачи
  Обучение по маркетинг с международно признат документ
  Обучение по международни счетоводни стандарти (МСС)
  Обучение по здравословни и безопасни условия на труд
  Обучение по фирмено счетоводство с АСД
  Обучение по управление и отчетност на малка фирма
  Чуждестранно обучение в Мадрид по международни бизнес контакти и външна търговия
  Обучения на специалисти по изграждане и поддържане на битови газови инсталации и управители на инсталаторски фирми по съвместен проект на БСК и "Овергаз холдинг" АД

  За допълнителна информация:
  Галя Божанова, Елена Ташева
  тел. 9320936, 987 97 03, факс 9872604,
  e-mail: galia@bia-bg.com или eli@bia-bg.com


         Светът

  Европа

  Има реална опасност споразумението за продажбата на Olympic Airlines на гръцко-американска инвестиционна групировка да се провали, след като Европейската комисия реши, че губещата гръцка авиокомпания ще трябва да върне “значителна сума”, получена под формата на незаконна държавна помощ. Според източници, запознати с разследването на Комисията, общият размер на незаконната помощ, който се очаква да надхвърли 150 млн.евро, е свързан с плащания към Olympic Airways и неговият правоприемник – Olympic Airlines.

  Източник: FT

  САЩ

  Наскоро стана ясно, че компанията за онлайн-търговия Ebay е в ранни, но “активни” преговори за придобиването на европейския доставчик на телефонни услуги през Интернет Skype. Смята се, че стойността на транзакцията би могла да достигне 2 - 3 млрд.щ.д. Според някои източници, Skype, която е базирана в Люксембург, е наела Morgan Stanley като консултант във връзка със стратегически опции, включително продажба, пускане на акции на борсата или други начини за набиране на капитал.

  Източник: FT

  Азия

  Eastman Kodak съобщи, че възнамерява да инвестира близо 100 млн.щ.д. в завод за дигитални продукти в китайския гр. Сямън. Новата компания ще носи името Kodak Graphic Communications (China) Co. Ltd. и ще се занимава с дейности, свързани с проектиране, разработване, обработване, производство, интеграция, продажба, поддръжка и сервизно обслужване на компютърни дигитални графични комуникационни продукти, оборудване, системи и материали. Строителството на новото съоръжение ще стартира веднага след като то бъде официално одобрено от властите, като част от производството ще бъде пуснато в средата на следващата година.

  Източник: China People’s Daily

   
  Индекси на фондови борси
  09.09.2005
  Dow Jones Industrial
  10 678.56 (82.63)
  Nasdaq Composite
  2 175.51 (9.48)
  Стокови борси
  09.09.2005
    Стока Цена  
  Light crude ($US/bbl.)64.08
  Brent crude ($US/bbl.)62.88
  Heating oil ($US/gal.)1.9000
  Natural gas ($US/mmbtu)11.2600
  Unleaded gas ($US/gal.)1.9600
  Gold ($US/Troy Oz.)453.00
  Silver (cents/Troy Oz.)7.07
  Platinum ($US/Troy Oz.)916.40
  Hogs (cents/lb.)64.75
  Pork bellies (cents/lb.)82.03
  Live cattle (cents/lb.)84.83

         Опознай България

  Братановата пещера

  Природната забележителност “Братанова пещера” се намира на 9 км северозападно от Малко Търново, в местността Трите дерета. Името й идва от турската дума “братан”, която означава “разклонение”. Пещерата е най-голямата в района на Странджа. В една от галериите й е открита голяма запазена урна в сивочерна глина. В друга е намерено монетно съкровище от IV в. пр. Хр., съдържащо монети от Филип II, Александър Македонски и Аполония. По-късно е открита и малка бронзова гривна със змии в краищата. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1981 г. с цел опазване на обект с висока спелеологична и археологическа стойност. Тъй като е част от резерват Витаново и попада зад граничното съоръжение, достъпът до пещерата става само с разрешение и придружител от Гранична полиция и писмено разрешение от Министерство на околната среда и водите.


  Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.09.2005
  Българска версия: 8528, Английска версия: 2457

  Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
  тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic_office@bia-bg.com, http://www.bic.bia-bg.com/
  Copyright © 1999-2004. Всички права запазени.


  Архив
  Бизнес Индустрия Капитали

  Година:  
  Януари 2021
   ПВСЧПСН
  53    123
  145678910
  211121314151617
  318192021222324
  425262728293031


   2021   2020   2019  
   2018   2017   2016  
   2015   2014   2013  
   2012   2011   2010  
   2009   2008   2007  
   2006   2005   2004  
   2003   2002   2001  
   2000   1999