Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 10 септември 2021 г., брой 5527
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(10.09.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28605
USD   1.65216
CHF   1.80078
EUR/USD   1.1838*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Участие на малките и средни предприятия (МСП) на пазара на обществените поръчки в България
Изследване на Икономически университет – Варна
Включете се до 31 октомври
 

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Академичен парк 2020 АД - Варна
Арсенал 2000 АД - Казанлък
Ауто Мобайл АД - София
Булавто АД - Варна
Булстрой 99 АД - Габрово
Булстрой СМК АД - Габрово
Газстроймонтаж АД - София
Ем Джи АД - София
Пътно строителство АД - Разград
Торготерм АД - Кюстендил
Трансимпекс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Депутатите приеха повишаването на пенсиите чрез преизчисление да се отложи за 25 декември (Коледа), а до края на годината всички пенсионери да получават добавка от 120 лв. на месец. Народните представители одобриха и предложението майчинството през втората година да е 650 лева. Текстовете от актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване минаха със 130 гласа „за” след три дни спорове в пленарна зала. Така на 25 декември ще започне преизчисляването на пенсиите с коефициента на всяка година действителен осигурителен стаж от 1,35. От Коледа минималната пенсия ще се повиши и ще стане 370 лв., а таванът на пенсиите става 1500 лева.

Източник: investor.bg

Още 200 милиона лева нов дълг бяха поети чрез държавни ценни книжа на вътрешния пазар, съобщиха от Министерството на финансите и от БНБ. Така общо от началото на годината страната ни е поела един милиард лева нови задължения. Лихвеният процент при преотворената емисия от 5-годишни държавни ценни книжа е нулев, а среднопретеглената доходност – минус 0,15 на сто, става ясно от съобщенията на финансовото министерство и централната банка. Доходността е по-добра от постигната по време на аналогичния акцион на 22-ри март тази година, когато тя беше от -0,10% и малко по-висока от доходността от -0,17%, постигната при първото емитиране на тези 5-годишни книжа на 22.02.2021 г. Продадените ценни книжа са за 200 милиона лева или първоначално обявената сума, като общият размер на подадените поръчки достигна 423,85 милиона лева.

Източник: expert.bg

 
Дружества
Други бизнесуслуги, некласифицирани другаде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Имърчантпей ООД - София   37 820  
  2   Айгейминг.ком ЕООД - Варна   31 329  
  3   Ц.Б.С.-2009 ООД - София   25 770  
  4   ЕВН Център за услуги ЕООД - Пловдив   23 414  
  5   Региоком Европейско дружество - клон България - Варна   21 652  
  6   Юнион-груп АД - София   20 806  
  7   Домо Естетико ЕАД - София   16 642  
  8   ДабълюЕйчДжи Сървисиз (България) Лимитид ЕООД - София   14 730  
  9   ОнПросес Технолоджи България ЕООД - София   12 199  
  10   Сейфчардж България ЕООД - София   11 899  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 09.09.2021
  Обща стойност (BGN): 1 454 317.73  
Брой търгувани компании: 28
Premium 4 885.65
Standard 1 435 912.55
АДСИЦ 564.08
BEAM - Акции: 12 955.45
Най-голяма промяна в цените
Трейс груп холд АД - София -5.49 %
Спиди АД - София 2.80 %
BaSE - Акции: 25 334.95
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Базираната в Швейцария група MET Renewables Holding е уведомила Комисията за защита на конкуренцията, че планира да придобие "Еолика България". Компанията е собственост на испанската Enhol и оперира един от най-големите вятърни паркове в страната - "Суворово", с мощност 60 мВт. По-рано тази година МЕТ купи и парка край Каварна (42 мВт), който беше собственост на Enel. В случай че антимонополното ведомство одобри сделката, холдингът ще се превърне във втория по големина играч на пазара на вятърна енергия.

Източник: Капитал

Доставчикът на системи за таксуване и управление на клиенти Cerillion е открил нов регионален център за високи постижения в София, за да допълни другите големи офиси на компанията във Великобритания и Индия. Очаква се новото място да се разшири бързо и да стане основен фактор за продължаващия успех на компанията, се казва в изявление на Cerillion. Започвайки с екипи за проекти и развитие, Cerillion Bulgaria ще играе ключова роля в предоставянето на предварително интегрирания пакет на BSS/OSS на компанията до световна клиентска база, съобщи базираната във Великобритания компания. „София има бързо нарастваща репутация като технологичен център в Централна Европа, с отлична образователна система и висококвалифициран и полиглотен IT персонал“, казва Луис Хол, главен изпълнителен директор на Cerillion. Компанията предлага своите решения в широк спектър от индустрии, включително телекомуникациите, финансите, комуналните услуги и транспортния сектор. Те се използват за ценообразуване и записване на абонаменти и променливо използване за услуги на едро, дребно и бели етикети.

Източник: SeeNews

Базираният в Швейцария търговец на спортни стоки Intersport Group отваря нов магазин в столицата на България, десети в страната и четвърти в столицата. Новият магазин, разположен в търговския център Mall of Sofia, има търговска площ от над 280 кв. м,  Intersport Group, собственост на INTERSPORT International Corporation със седалище в Берн, има над 6 200 магазина в 58 държави. Intersport присъства на българския пазар от 2006 г. Магазините на групата в България се експлоатират от гръцката Fourlis Group по договор за франчайзинг.

Източник: SeeNews

Компанията за доставки Foodpanda прекратява бизнес операциите си в София от тази седмица и ги прехвърля към платформата на Glovo. Така вече цялата дейност на фирмата в страната преминава към испанската група, която преди няколко месеца купи Foodpanda в България и Румъния от Delivery Hero и постепенно започна да интегрира дейността им. Бизнесът на Glovo в България вече се управлява от Ивайло Нецов, който досега беше изпълнителен директор на Foodpanda България. Дейността на foodpanda в България се разрастваше бързо през последните години, като за миналата година приходите на българското дружество "Деливъри хиро" достигнаха 10.6 млн. лв. спрямо 4.4 млн. лв. година по-рано. Растежът се дължи както на повечето поръчки на храна заради пандемията, но и на добавянето на доставки на хранителни и други стоки чрез партньорствата с вериги като "Фантастико", "Кауфланд", dm и др. Glovo се разшири към България в началото на годината с идеята да се намеси в конкуренцията между лидерите тогава на пазара - Takeaway и foodpandа. Нидерландската Takeaway пък навлезе преди три години чрез придобиването на BGМenu за 10.5 млн. евро.

Източник: Капитал

„Градус“ АД„Албена“ АД и „Сирма Груп Холдинг“ АД напускат основния индекс SOFIX на Българската фондова борса (БФБ) считано от 20 септември. На тяхно място в индекса влизат „Софарма трейдинг“ АД„Монбат“ АД и „Индустриален Холдинг България“ АД. Това е решил съветът на директорите на БФБ на заседание. От 20 септември основният индекс ще е съставен от „Алтерко“, „Адванс Терафонд“ АДСИЦ, „Доверие Обединен холдинг“, „Софарма“, „Фонд за недвижими имоти България“, „Еврохолд България“, „Химимпорт“, „Софарма Трейдинг“, „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“, „Монбат“, „Първа инвестиционна банка“, „Елана Агрокредит“, „Холдинг Варна“„Централна кооперативна банка“ и „Индустриален Холдинг България“. От широкия индекс BGBX40 излизат 4 дружества - „Кепитъл Мениджмънт“ АДСИЦ, „Холдинг Света София“, „Проучване и добив на нефт и газ“, „Кораборемонтен завод Одесос“. На тяхно място в индекса влизат „Илевън Кепитъл“, „ЕМКА“„ФеърПлей Пропъртис“ и „Инвестиционна Компания Галата“. „Градус“„Сирма Груп Холдинг“ и „Албена“ остават сред дружествата от базата на BGBX40, както и „Стара планина холд“, „Спиди“, „Алкомет“, „Хидравлични елементи и системи“, „Корадо-България“„Зърнени храни България“ и други.

Източник: investor.bg       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Българска браншова камара „Пътища“ излиза на протест

БФБ и ВУЗФ ще развиват образователни инициативи в областта на капиталовите пазари

Кандидатствайте за Годишната национална награда за социална иновации. Срок за кандидатстване: 30 септември!


Предстоящи събития

17-19 септември: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Smart Manufacturing Matchmaking 2021

29 септември: Включете се в Robotics Strategy Forum 2021

27-30 септември: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на European Biotech & Pharma Virtual Partnering Conference 2021

22-30 септември: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на 2021 EEN Green and ICT Brokerage Event

5 октомври: Хибриден форум ECOMMERCE SUMMIT 2021. БСК е партньр на форума.

27-28 януари 2022: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Health Tech Hub Styria Pitch & Partner 2022Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази монетарната си политика непроменена в четвъртък, но ще забави темповете на покупки на активи в рамките на пандемичната си програма (PEPP). Управителният съвет гласува за запазване на лихвения процент по основните операции на ЕЦБ по рефинансиране на 0%. Ставките по кредитирането остават 0.25%, а депозитите – на отрицателна лихва от 0.5%. Въз основа на съвместна оценка на условията за финансиране и прогнозата за инфлацията Управителният съвет преценява, че благоприятните условия за финансиране могат да се поддържат с умерено по-ниски темпове на покупки на нетни активи в рамките на PEPP, отколкото през предходните две тримесечия“, каза ЕЦБ в изявление. Пазарите очакваха с нетърпение последното политическо решение на институцията във Франкфурт за признаци на предстоящо забавяне на стимулите от ерата на пандемията, на фона на нарастващата инфлация и силния икономически растеж. 

Източник: economic.bg

Америка

Американската инвестиционна банкa JPMorgan е постигнала споразумение с Volkswagen за придобиване на мажоритарен дял във финансовия бизнес на автомобилния гигант. Делът на финансовата институция ще е малко под 75%, а сумата на сделката, която се очаква да бъде приключена през първата половина на 2022 г., не се съобщава. Финансовата дивизия на Volkswagen ще запази 25.1% от бизнеса, което гарантира, че механизмът ще продължи да бъде достъпен за всеки модел и марка автомобили под шапката на германската група. Volkswagen от няколко години се развива и в сектора на дигиталните разплащания, а финансовото й звено е създадено в Люксембург през 2017 г. JPMorgan заяви, че планира сериозна инвестиция и ребрандиране, а целта е да разшири своите фокусирани върху мобилността плащания към други индустрии. Според банката секторът на плащания, извършвани директно от автомобили, ще бъде оценен на 4 млрд. долара.

Източник: Капитал

Азия

Общите продажби на електрически превозни средства на американската компания Tesla в Китай през август се увеличават с 275% на годишна база и възлизат на 44,2 хиляди бройки. Данните са от доклада на Китайската асоциация за леки автомобили. Кои са най-продаваните електромобили от началото на 2021 година В сравнение с юли продажбите са нараснали с 34%. През януари-август Tesla продаде над 250 хиляди електрически превозни средства на световните пазари, повече от 152,5 хиляди от които бяха продадени в Китай. Съответната цифра до август вече надхвърли обема на продажбите за цялата 2020 година. Шанхай е единственото място извън САЩ, в което се сглобяват и произвеждат електрически превозни средства на Tesla. Споразумението за изграждането на производствените мощности бе подписано през юли 2018 г. Първата фаза на съоръжението, разположено в Шанхайската пилотна зона за свободна търговия, беше завършена само за една година до края на 2019 г. 

Източник: expert.bg

 
Индекси на фондови борси
09.09.2021
Dow Jones Industrial
34 879.38 (-151.69)
Nasdaq Composite
15 248.20 (-38.38)
Стокови борси
09.09.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.45
Heating oil ($US/gal.)2.1200
Natural gas ($US/mmbtu)5.0200
Unleaded gas ($US/gal.)2.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 799.30
Silver ($US/Troy Oz.)24.21
Platinum ($US/Troy Oz.)972.40
Hogs (cents/lb.)85.48
Live cattle (cents/lb.)123.75

       Опознай България

Природен резерват Сребърна

Сребърна е резерват разположен край село Сребърна на 18 км. западно от град Силистра и на 2 км. от река Дунав. Той обхваща ез. Сребърна и неговите околности. Езерото е главна "спирка" по т.нар. Via Pontiсa, най-важното миграционно трасе на прелетните птици между Северна Европа и Централна Африка. Площта на целия резерват е около 600 хектара. Той е една от най- интересните влажни зони в Европа с изключително разнообразие на растителни и животински видове. Тук се срещат 39 вида бозайници, 21 вида влечуги и земноводни и десетина вида риби. Сред защитените видове на резервата са: видра, ондатра, езерен рак, обикновена костенурка, воден плъх, бял лопатар. Освен тях в резервата гнездят над 100 вида птици - къдроглав пеликан (единствената колония в страната), малък корморан, чапли, блестящ ибис, ням лебед, червен ангъч, сива гъска, патици, гмурци, тръстиков блатар, рибарки, синьогушка, мустакат синигер и др. През 1948 г. местността е обявена за резерват. През 1977 тя е обявена за биосферен резерват от списъка на ЮНЕСКО, категория “А”. Такъв статут имат само седемнайсет обекта в света. През 1983 г. влиза в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 10.09.2021
Българска версия: 29951, Английска версия: 2877

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 2021
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999