Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 09 септември 2021 г., брой 5526
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.09.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27758
USD   1.65370
CHF   1.79632
EUR/USD   1.1827*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

  Участие на малките и средни предприятия (МСП) на пазара на обществените поръчки в България
Изследване на Икономически университет – Варна
Включете се до 31 октомври
 

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  АГКДР Щерев АД - София
Велбъжд Стил АД - Кюстендил
Динамо АД - Гоце Делчев
Др Щерев АД - София
Електропроект-инженеринг АД - София
Емвеко АД - София
Зена 99 АД - Добрич
ЗММ Смолян АД - Смолян
Калифея АД - София
Кента АД - Омуртаг
Кента Омуртаг АД - Омуртаг
МД Инвест АД - София
Месембрия АД - Бургас
Фохар АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството емитира 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. на аукцион във вторник, при засилен интерес, който видимо не се влияе от политическата криза. Подадените поръчки надвишиха над два пъти предложеното количество - почти 424 млн. лв. Постигната доходност отново е отрицателна - 0.15%, и е близо до тази на аукциона през февруари - минус 0.17%. През март, когато беше последният аукцион, доходността беше минус 0.1%. Високият интерес сега не е изненада и идва основно от банки и застрахователи, които трябва да инвестират някъде големите си ресурси свободен кеш, макар и при отрицателна доходност. С тази емисия набраната сума от емисии ДЦК от началото на годината е 1 млрд. лв. В бюджета е предвиден таван за поемането сумарно на до 4.5 млрд. лв., което оставя 3.5 млрд. лв. за нови емисии, като едва ли цялата сума ще бъде пласирана само на вътрешния пазар. Засега няма и индикации за излизане на външните пазари. По-логично е това да се случи при редовно правителство.

Източник: Капитал

От началото на годината до края на юли публичните изпълнители на Националната агенция за приходите (НАП) са събрали повече от 162 млн. лв. просрочени задължения от получатели на обществен ресурс. Това съобщиха от приходната администрация, като уточняват, че е използвана автоматизираната система за уведомяване на НАП преди плащане от държавата към частни субекти. Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси да се провери дали компанията няма неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения. Общо подобрение на събираемостта отчитат още от приходната агенция, като съобщават, че над 96% от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки към края на юли са били погасени – в срок или след предприемане на мерки за събирането им.

Източник: investor.bg

 
Дружества
Производство, разпространение и прожектиране на кино- и видеофилми
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Бългериън Юнифайд Продъкшън Организейшън /Б.У.Ф.О./ ООД - София   14 329  
  2   Про синема продакшън АД - София   8 622  
  3   Глобал филмс ООД - София   7 543  
  4   Ню Бояна Филм Продакшън ЕООД - София   3 357  
  5   Мирамар Филм ООД - София   2 096  
  6   Фифт Дегрии ООД - София   1 527  
  7   Арена Асетс ЕАД - Стара Загора   1 237  
  8   Глобал Фрейм ООД - София   1 177  
  9   Кристал Бол Филмс ЕООД - София   911  
  10   Уай Би Ен София ЕООД - София   719  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 08.09.2021
  Обща стойност (BGN): 3 486 735.14  
Брой търгувани компании: 45
Premium 32 641.35
Standard 2 399 735.29
АДСИЦ 34 442.44
Структурирани 3 004.25
Облигации 1 010 692.02
BEAM - Акции: 6 219.80
Най-голяма промяна в цените
Билборд АД - София -23.53 %
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София 21.28 %
BaSE - Акции: 1 747.00
BaSE - АДСИЦ: 420.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Чешко-нидерланската CTP, която инвестира в индустриално-логистични паркове в ЦИЕ, обяви, че e придобила главния офис и логистичен център на дистрибутора Orbico в София - в кв. Враждебна до Северната тангента и източната дъга на Околовръстния път. Дистрибуторската компания е дългосрочен наемател на обекта, строен от Cordeel България по нейни изисквания и за нейните цели. Orbico има 15-годишен непрекъсваем наемен договор с възможност за подновяване за още 10 г. Сделката е осъществена като "Кордеел" е прехвърлило дружеството си "Софкор Лоджистикс", в която е апортиран и теренът от 47 дка, на "СТП Ета" на необявена цена. Новопостроената база включва 31.2 хил. кв. м складове и 4 хил. кв. м офиси. При старта на проекта от Cordeel обявиха, че планираната инвестиция в нея е 52 млн. лева. "Сделката с централата на Orbico е забележителна, не само заради важния нов клиент и значителния си обем, но и защото тези сгради са органична част от нашия проект CTPark Sofia East, споделят общ адрес и инфраструктура", коментира Владимир Гюрджиев, изпълнителен директор на CTP за България. През октомври 2020 г. СТР придоби близо 175 дка за 15.5 млн. лева в съседство. Сега планира да започне да строи първите 27 хил. кв. м в CTPark Sofia East, като очаква разрешение през октомври.

Източник: Капитал

Цената на природния газ може да обърне своята посока от декември и да започне да се понижава, заяви в интервю за bTV изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов, коментирайки тенденциите на газовите пазари. „Предполагам, че от декември пазарът ще се успокои и когато започне добивът, тези количества, които ще влязат в ценовия микс, ще подтиснат евентуално увеличение, дори може да има и намаления на цената на природния газ“, изтъкна ръководителят на енергийното дружество. Според него в момента „Булгаргаз“ регистрира рекордни продажби на природен газ за последните шест години. Павлов коментира и решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да обяви нова, по-висока цена на природния газ, продаван на българския пазар от „Булгаргаз“ за септември.

Източник: investor.bg

Melexis, глобална инженерна компания в сферата на микроелектрониката, предстои да открие тази есен своята нова сграда, в която ще се помещават производственото и научноизследователското звено. Тя се намира в столичния квартал Горубляне и представлява разширение на настоящата сграда на компанията. За да пусне в експлоатация новото съоръжение, компанията планира да наеме над 80 оператори и техници преди нейното откриване. Новата сградата в София е ключова част от стратегията за растеж на Melexis и значима стъпка в посока защита на интересите на клиентите от последиците от глобалния недостиг на чипове. Новото производствено пространство, площта за научноизследователска и развойна дейност, както и складовото пространство, ще добавят 15 000 кв. м към настоящата площ от 7500 кв. м. Новата сграда е така проектирана, че да привлече български и международни експерти в сферата на микроелектрониката, като инвестицията възлиза на около 75 милиона евро.

Източник: expert.bg

„Болкан енд Сий Пропъртис“ АДСИЦ ще може да издаде облигации за до 40 млн. лева до есента на 2026 г. по решение на съвета на директорите. Това се предвижда с промяна на устава на дружеството, която ще бъде обсъдена и приета на извънредно общо събрание на акционерите. То ще се проведе на 8 октомври в офиса на дружеството във Варна. Предвижда се в срок до пет години от вписването на изменения устав в Търговския регистър съветът на директорите на „Болкан енд Сий Пропъртис“ да може да приеме решение за издаване на облигации в лева, евро или друга валута при общ размер на облигационния заем до равностойността на 40 млн. лева. Съветът на директорите ще определи вида на облигациите, начина на формиране на дохода от тях, размера и другите параметри на емисията. В последната година акциите на дружеството поскъпват с 10,34%.

Източник: investor.bg

В „Българска фондова борса“ е постъпило заявление за допускане до търговия на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market) от „Инфинити Капитал“ АД, съобщиха от борсовия оператор. Постъпилият документ за допускане е с цел първично публично предлагане от дружеството на емисия до 3 625 000 обикновени, поименни, безналични акции, всяка с номинална стойност от 1 лв. и емисионна стойност от 1.60 лева. Със заявлението за първично публично предлагане, „Инфинити Капитал“ кандидатства едновременно и за допускане до вторична търговия на емисията. Съветник по емисията е „Елана Трейдинг“ АД. При реализиране на всеки проект, "Инфинити Капитал" ще разпределя 50% от печалбата като дивидент, пише в документите за публичното предлагане. „Инфинити Капитал“ АД е инвестиционно акционерно дружество с адрес на управление в град София. 

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Кандидатствайте за Годишната национална награда за социална иновации. Срок за кандидатстване: 30 септември!


Предстоящи събития

09 септември: Безплатен уебинар на тема „Роботизацията в България – примери от практиката“

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.

17-19 септември: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Smart Manufacturing Matchmaking 2021

29 септември: Включете се в Robotics Strategy Forum 2021

27-30 септември: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на European Biotech & Pharma Virtual Partnering Conference 2021

22-30 септември: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на 2021 EEN Green and ICT Brokerage Event

5 октомври: Хибриден форум ECOMMERCE SUMMIT 2021. БСК е партньр на форума.

27-28 януари 2022: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Health Tech Hub Styria Pitch & Partner 2022Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Цената на газа на европейския пазар достигна нов исторически максимум, надхвърляйки 670 долара за 1000 кубически метра. В края на август цената на "синьото гориво" надвиши 620 долара за 1000 кубически метра, което беше и предният рекорд. Тази седмица започна новият ръст. В понеделник цената на газа надхвърли 650 долара, а на следващия ден премина 660 долара. Тенденцията продължи. Експертите отдават увеличението на цените на ниското ниво на пълнене на подземните газохранилища в Европа. Руското радио Sputnik съобщи, че "Газпром" обещава да започне доставките на газ по газопровода "Северен поток 2" възможно най-скоро. На този фон Брюксел е уверен, че до 2046-а година Европа вече няма да се нуждае от руския природен газ и напълно ще премине към възобновяеми източници. Приоритетът е зеленият водород, слънчевата и вятърната енергия. Това ще промени подреждането на международната сцена. Французите, германците, австрийците се борят за титлата на водещата водородна сила. В Германия влаковете вече се движат с това екологично гориво, отчасти използвано за отопление вместо природен газ.

Източник: money.bg

Америка

PayPal купува японския финтех Paidy срещу 2.7 млрд. долара, който е лидер в сектора "купи сега, плати по-късно". Очаква се сделката да бъде завършена през четвъртото тримесечие, а плащането да е основно в брой, казват от американската компания. При този тип разплащания е практика да не се проверяват предишните кредити на потребителите. Paidy беше първата компания, започнала да предлага разсрочени плащания на клиентите си, без да им начислява лихви. От 2020 г. компанията приема плащания на месечните вноски както по банков път, така и в повечето супермаркети и магазини на страната. Тя е основана през 2008 г. от Ръсъл Къмър, а управленските дейности са поети от японеца Рику Суги. Компанията е оценена на 1.3 млрд. долара през март, когато събра 120 млн. долара от различни инвеститори, сред които личат имената на Goldman Sachs и Soros Capital Management. Очакваше се до края на годината компанията да се листне на борсата в Токио, но след сделката с PayPal не е ясно дали това ще се случи. От изявление на японската компания се разбира, че Къмър и Суги ще запазят ръководните си постове и функции, а дейността на Paidy ще остане непроменена.

Източник: Капитал

Азия

Най-големият автомобилен производител в света Toyota ще инвестира 13.5 млрд. долара в процеса по създаване на батерии за електрически автомобили и съпътстващата го инфраструктура. Това стана ясно от изявление на главния технологичен директор на компанията. Освен подобряването на процеса по произвеждане на батерии от компанията целят и създаването на нов тип такава - с твърда вътрешност, след като смятат, че това е много по-ефективен начин за задвижване на автомобили. Освен това ръководството ще се стреми да намали цените на батериите си с поне 30%, като за целта част от голямата инвестиция ще отиде именно в намирането на по-добри и по-енергийно ефективни материали. "Стремим се да подобрим консумацията на електроенергия, която е показател за количеството електроенергия, използвана на километър, с 30%, започвайки с Toyota bZ4X" (новият компактен SUV на компанията), заяви технологичният директор Масахико Маеда. Развитието на батерии с твърда вътрешност също е с висок приоритет. Това се дължи на факта, че този тип задвижващ механизъм е по-ефикасен от сегашния, който използв литиево-йонна течност.

Източник: Капитал

 
Индекси на фондови борси
08.09.2021
Dow Jones Industrial
35 031.07 (-68.93)
Nasdaq Composite
15 286.60 (-87.69)
Стокови борси
08.09.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)69.26
Heating oil ($US/gal.)2.1300
Natural gas ($US/mmbtu)4.9300
Unleaded gas ($US/gal.)2.1400
Gold ($US/Troy Oz.)1 789.70
Silver ($US/Troy Oz.)23.95
Platinum ($US/Troy Oz.)972.00
Hogs (cents/lb.)87.38
Live cattle (cents/lb.)123.10

       Опознай България

9 септември 1944 г.

На 5 септември 1944 г. Сталин обявява война на България с мотива, че българското правителство укрива германски войски. В действителност немската армия е напуснала България още през август 1944 г., когато правителството на Иван Багрянов, прогласило неутралитет, издава заповед за разоръжаването на всички германски войскови съединения, които отказват да се изтеглят от страната. Иван Багрянов отменя и цялото антисемитско законодателство. На 2 септември на власт идва опозиционният лидер Константин Муравиев, който обявява война на Германия и започва преговори за примирие със САЩ и Великобритания. Обявяването на война от страна на Сталин е последвано от нахлуването на съветската армия в България, започнало на 8 септември 1944 г. На 9 септември 1944 г. Кимон Георгиев сформира просъветско правителство на Отечествения фронт.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.09.2021
Българска версия: 29951, Английска версия: 2877

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 2021
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999