Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 11 август 2021 г., брой 5506
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(11.08.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.31273
USD   1.66851
CHF   1.80878
EUR/USD   1.1722*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Белотекс-95 АД - Златоград
Благоустройствени строежи 97 АД - Благоевград
Гранд Банско Спа Хотел АД - София
Икем АД - София
Кераминженеринг АД - Кюстендил
Краун Банско Спа Хотел АД - София
Лайпциг 2000 АД - Пловдив
Мургаш-кооп АД - Челопечене
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

100 млн. лв. повече от такси са събрали от клиентите си търговските банки в България през първото полугодие в сравнение с 2020 година, отчитат от БНБ за състоянието на банковата система към края на юни 2021 г. Постъпленията от такси и комисиони за първите шест месеца достигат 684 млн. лв. За същия период на м.г. приходите по това перо са били 580 млн. лв., т.е. ръстът за година е 18%. С увеличението на таксите за различни банкови услуги през последните години финансовите институции опитват да компенсират намалялата доходност от лихви заради ниските им нива. Затова и през месец-два трезорите вдигат тарифата на различни операции, като най-много поскъпват най-масово използваните от граждани и фирми услуги.

Източник: Сега

Производството на части за автомобили през юни нарасна с 68,2% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Производството на цигари се е увеличило с 58,7% на годишна база, а на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 45,3%. Като цяло промишленото производство през юни нараства с 9,7% спрямо същия месец на миналата година. Ръстът в преработващата промишленост е с 11,5%, в добивната промишленост - със 7%, и при производството и доставката на електрическа и топлоенергия и газ има увеличение с 0,9%.

Източник: Труд

 
Дружества
Производство на вина от грозде
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Черноморско злато АД - Поморие   26 566  
  2   Винекс Славянци АД - Славянци   24 757  
  3   Домейн Бойар Интернешънъл ЕАД - София   20 386  
  4   Домейн Менада ЕООД - София   19 018  
  5   Винекс Преслав АД - Велики Преслав   13 303  
  6   Катаржина Естейт ЕООД - София   12 975  
  7   ЛВК Винпром АД - Търговище   11 992  
  8   Винал АД - София   11 607  
  9   Ивена Комерс - Валентин Шотев ЕТ - София   9 471  
  10   Ловико лозари ЕАД - Сухиндол   7 723  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 10.08.2021
  Обща стойност (BGN): 612 702.79  
Брой търгувани компании: 39
Premium 74 041.21
Standard 382 381.28
АДСИЦ 57 410.00
Права 54 989.69
BEAM - Акции: 43 880.62
Най-голяма промяна в цените
ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ - София -11.39 %
Фазерлес АД - Силистра 7.37 %
BaSE - Акции: 1 048 434.83
BaSE - АДСИЦ: 16.50
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Асоциацията на организациите на българските работодатели поиска оставките на държавното енергийно ръководство заради високите цени на електроенергията на свободния пазар на среща със служебния премиер Стефан Янев и енергийният министър Андрей Живков и представители на държавната енергетика. По-конкретно от АОБР поискаха оставките на министъра на енергетиката, на ръководствата на Българския енергиен холдинг и на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Настояваме за анализи на поведението на пазара на Електроенергийния системен оператор и на НЕК. И след такъв анализ, логичното е тези ръководства също да си подадат оставките, заяви Васил Велев, който е ротационен представител на АОБР. Той бе категоричен, че в момента предлагането на електроенергията на свободния пазар у нас, се извършва в ущърб на индустрията и икономиката, на тези, които пълнят бюджета.

Източник: 3e News

КЗК разреши смяната на собственика на "Гранд енерджи дистрибюшън". Реална смяна в контрола на най-големия търговец на ток по-скоро няма, като той ще остане свързан с Христо Ковачки. Досега собственик на компанията, с приходи от над 750 млн. лв., формално се водеше Надежда Арсова, а новият притежател е наскоро създадената "Стоименов трейдинг" на Станислав Стоименов, който не притежава други фирми. Новият съдружник, както и "Гранд енерджи" и повечето фирми на Ковачки, е регистриран на един и същ адрес: Индустриална зона "Орион", която се намира на ул. 3020 в столичния квартал "Модерно предградие".

Източник: Капитал

Съветът на директорите на НДК подаде оставка. Борислав Велков, Ангел Митев и Красимир Петков обявиха, че е време за нови хоризонти, изказаха благодарности, но не обявиха мотиви за решението си. Преди 2 месеца служебният министър на културата Велислав Минеков посочи, че НДК е в изключително тежко състояние. До първи януари тази година загубите на НДК възлизат на 86.5 милиона лева, което било повече от целия бюджет на Министерството на културата. Министърът посочи, че няма да разреши приватизация на НДК, въпреки че е чувал за такива намерения. От управата на дружеството тогава контрираха, че приватизация е невъзможно да се случи, защото дворецът е в забранителния списък за раздържавяване.

Източник: mediapool.bg

В началото на следващата седмица изтича 5-годишният срок на емисията привилегировани акции на „София Комерс – заложни къщи“ АД, като търговията с тях приключва този четвъртък (12 август). Последна дата за сключване на сделки с акции от емисията привилегировани акции е 12 август, а ден по-късно ще бъде прекратена регистрацията на емисията на Сегмент акции Standard на Основен пазар BSE. След това в Търговски регистър, „Централен депозитар“ АД и „Българска фондова борса“ АД ще бъде отразено обединяването на емисията привилегировани акции, които ще преминат към емисия обикновени акции. Дружеството взе решение за разпределяне на последен гарантиран дивидент за акционерите, притежаващи привилегировани акции, на 2 август. Тогава акционерите гласуваха разпределянето на сумата от 75 432 лв., или по 0,375 лв. за една привилегирована акция.За притежателите на обикновени акции ще бъде изплатен дивидент от 762 447 лв., или също по 0,375 лв. за една обикновена акция.

Източник: investor.bg

Създаването в България на втори логистичен хъб на Аржентина в Европейския съюз, както и „зелените“ енергийни политики, е била темата на срещата на заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова и посланика на Аржентина Алфредо Нестор Атанасоф в зона „Марица“, част от „Тракия икономическа зона“, с участието на екипа на зоната край Пловди. „Тракия икономическа зона“ е най-големият индустриален парк в Югоизточна Европа. Стратегическият проект предвижда процентът на използване на „зелена“ енергия в Консорциум „Въглеродно-неутрални индустриални паркове“ да се увеличи на 45% през 2025 г., 60% през 2030 г. и 100% през 2040 година. За сравнение: ЕС прие в т.нар. пакет „Подготвени за цел 55“ (Fit for 55) увеличаване процента на ВЕИ от 32% на 40% до 2030 година. От екипа на „Тракия икономическа зона“ поясняват, че постигането на нулеви емисии ще се осъществи първоначално в зоните в четири български области – Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово, които са част от Консорциум „Въглеродно-неутрални индустриални паркове“.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Предстоящи събития

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Гърция получи от Еврокомисията 3,8 млрд. евро аванс от сумата й, определена по Плана за възстановяване. Председателят на ЕК Урсула фон Дер Лайен заяви, че с това „започва изпълнението на амбициозният план на Гърция, наречен "Гърция 2.0" за по-екологично и повече цифрово бъдеще за страната“. По европлана страната ще разполага общо с 30,5 млрд. евро. От тях17,8 милиарда са субсидии, а останалите 12,7 млрд. евро - облекчени заеми. След аванса от 3,8 милиарда в периода 2022-2026 г. Гърция ще получава всяка година по 5,31 милиарда. Вече са определени първите проекти, в които ще бъдат инвестирани парите по Плана. С 645 млн. евро ще финансиране изграждането на обща енергийна система на Цикладските острови и за увеличаване на потенциала на възобновяемите енергийни източници и капацитета за съхранение на ток там. Други 375 млн. евро ще бъдат насочени към малки за развитие на цифровите им възможности, разработване на нови технологии и разширяване на пазара на дигитални услуги в страната.

Източник: econ.bg

Америка

В понеделник Сенатът на САЩ отхвърли изменение на законопроекта за инфраструктурата, която имаше за цел да ограничи обхвата на регулирането на криптовалутите. Законопроектът изисква от бизнеса да отчита крипто трансакции, ако те са по-големи от 10 000 долара, докато двупартийната му промяна се стреми да ограничи обхвата на законопроекта. Изменението беше блокирано от независимия сенатор Бърни Сандърс, след като беше одобрено от министъра на финансите Джанет Йелън. Самият законопроектът за инфраструктурата е на път да бъде приет от Сената. Междувременно изпълнителният директор на AMC Entertainment Holdings Inc. Адам Арон заяви, че киносалоните на компанията ще започнат до края на годината да приемат биткойн като начин за плащане на билети. Арон допълни, че криптовалутата ще бъде приета за онлайн покупки на всички локации на компанията в САЩ. Веригата киносалони е поредна компания, която започва да приема плащания чрез биткойн. 

Източник: БНР

Азия

Обемът на външната търговия, износа и вноса на Китай достигна рекордно високи стойности през първите седем месеца на 2021 г., докато техният годишен темп на растеж установи 10-годишни върхове в сравнение със същия период на предходните години, съобщи Министерството на търговията (MOC). Общият внос и износ на страната нарасна с 24,5% на годишна база до 21,34 трилиона юана (около 3,3 трилиона щатски долара) от януари до юли. Износът се е увеличил с 24,5% спрямо преди година, докато вносът е скочил с 24,4% през първите седем месеца, показват данни на Главната администрация на митниците. През юли вносът и износът нараснаха с 11,5% на годишна база до 3,27 трилиона юана, като обемът стана вторият по големина в историята едва след това през юни, съобщи МОС. Износът на Китай за развитите пазари като САЩ, Европейския съюз и Япония нараства с 22,6 % през първите седем месеца. Търговията му с нововъзникващите пазари продължи да расте, като износът за Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, Латинска Америка, Африка и други нововъзникващи пазари нараства с 26,5% на годишна база, увеличавайки общия ръст на износа с 13 процентни пункта, съобщи МОС.

Източник: Xinhua

 
Индекси на фондови борси
10.08.2021
Dow Jones Industrial
35 264.67 (162.82)
Nasdaq Composite
14 788.10 (-72.09)
Стокови борси
10.08.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)68.06
Heating oil ($US/gal.)2.0800
Natural gas ($US/mmbtu)4.1000
Unleaded gas ($US/gal.)2.2600
Gold ($US/Troy Oz.)1 735.00
Silver ($US/Troy Oz.)23.40
Platinum ($US/Troy Oz.)998.50
Hogs (cents/lb.)83.88
Live cattle (cents/lb.)128.13

       Опознай България

Кременски езера

Кременските езера са група от пет езера в Северен Пирин. Разположени са стъпаловидно в Кременския циркус, на надморска височина 2304 - 2356 м. Имат ледников произход. Геоложката им основа е от гранити. Водата през лятото е с температура 12,5о-14,5оC. Кременските езера се оттичат едно в друго в река Ретиже. Най-голямо е Долното Кременско езеро. Намира се източно от връх Острец (Сиврия). Има продълговата форма. Площта му е 98 дка, което го нарежда на второ място по големина в Пирин. На югозапад от него е Горното Кременско езеро с площ 66 дка (дължина 335 м и ширина 270 м). Южно от връх Острец е най- високото Кременско езеро с площ 10 дка. Дължината му е 120 м, а ширината - 110 м. Двете езера, разположени най-ниско, не са проучени.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 11.08.2021
Българска версия: 29961, Английска версия: 2875

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 2021
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999