Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Понеделник, 09 август 2021 г., брой 5504
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(09.08.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.30532
USD   1.65650
CHF   1.82379
EUR/USD   1.1807*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Берус Мел АД - Русе
БКС-Бъдинстрой АД - Видин
Бриз АД - Севлиево
Етропал 98 АД - Етрополе
Калиакра АД - София
КВ холдинг АД - Пловдив
КВ-Консулт ЕАД - Пловдив
Осветителна техника АД - Котел
Руен Холдинг АД - Кюстендил
Санкт Петербург Турс АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

На 6 август 2021 г., на 61-годишна възраст внезапно ни напусна Радосвет Радев - председател на БСК. Г-н Радев пое управлението на БСК през 2018 г., след кончината на дългогодишния ни председател Божидар Данев. Надяваме се пътят му да е светъл, както ние ще пазим светъл спомена за него!

Сбогом и от екипа на Дарик радио!

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

Източник: БСК

По предварителни данни за периода май-юли 2021 г. туристите у нас са били 2,2 милиона. От тях близо 1.5 млн. са били българи, предпочели да почиват в страната. Това е 100% повече от миналата година, но ръстът на гостите от чужбина е още по-голям — Чехия около 300%, Полша и Румъния по 200%, съобщи служебният министър на туризма Стела Балтова. Ако няма резки промени в епидемичната ситуация, можем да очакване, че и август ще е успешен за българския туризъм, прогнозира министърът, като акцентира върху отговорността за спазването на мерките. В случай на нарастване на заразените вече са определени и два карантинни хотели за туристите-контактните лица на заразени с COVID-19 — един за северната и един за южната част на Черноморието.

Източник: Сега

През юли 2021 г. общият показател на доверие на потребителите се увеличава с 3,5 пункта спрямо нивото си от април, съобщи НСИ. Повишаване на потребителското доверие се отчита сред населението и в градовете, и в селата - съответно с 3,1 и 4,7 пункта. Докато при градското население се подобряват оценките за икономическото им състояние през следващата година, хората в селата демонстрират по-голям песимизъм спрямо предходната анкета. В сравнение с април се наблюдава намаление на негативизма в оценките на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства за последната и в очакванията им за следващите дванадесет месеца.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Производство на тютюневи изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Сокотаб ЕООД - Радиново   170 979  
  2   КТ Интернешънъл ЕАД - Пловдив   131 938  
  3   Първомай БТ АД - Първомай   23 585  
  4   Слънце Стара Загора-Табак АД - Стара Загора   8 540  
  5   Пълдин Вакейшън АД - Пловдив   2 251  
  6   Балкан Табак АД - Хасково   2 206  
  7   Валтабак ЕООД - Маноле   1 420  
  8   Тракия Табак - Тополовград БТ ООД - Тополовград   1 254  
  9   Дупница-Табак АД - Дупница   948  
  10   Гоце Делчев Табак АД - Гоце Делчев   353  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.08.2021
  Обща стойност (BGN): 559 581.77  
Брой търгувани компании: 40
Premium 211 024.47
Standard 162 785.47
АДСИЦ 22 818.26
Облигации 139 920.55
Права 17 389.00
BEAM - Акции: 5 644.03
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив 17.36 %
Синергон холдинг АД - София -11.33 %
BaSE - Акции: 1 772.27
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Най-големият доставчик на телевизия в България "Булсатком" има избран нов собственик - Спас Русев. Сделката е очаквана и е пореден опит за промяна в оператора, след като от пет години имаше проблем с изплащането на дълговете и кредитори и фондове се опитват да го оздравяват през последната 1-2 години. Година след продажбата на БТК Спас Русев ще влезе в нов оператор, като е избран за предпочитан купувач на проведения от инвеститорите в компанията търг. Той купува през свързаното дружество "Вива корпорейт България", създадено през април, в което управители са две чуждестранни лица. Негов собственик е регистрираната в Люксембург фирма Viva Corporate, която е създадена през 2016 г. и тогава за собственик е посочен Русев. Той е подал най-високата оферта от над 120-130 млн. евро, като на финалната права е имало още един кандидат - собственикът на "Теленор България" PPF Group. И двете предложения са били близки като стойност, а победителят е избран заради условията да изплати сумата бързо.

Източник: Капитал

"Булгартрансгаз" успя да предоговори лихвите по свои заеми с основните си кредитори и ще спести 18,2 млн. лева. В компанията получиха авансово плащане за запазения капацитет за преноса на природен газ от "Газпром" в размер на около 350 млн. евро. Със свободния финансов ресурс компанията вече плати предсрочно на "Аркад" за проекта за разширение на газопреносната мрежа на страната ("Балкански поток"). Разходите за реализацията на този проект са в размер на 2,5 млрд. лева, като част от тях са собствени средства, а друга - привлечен капитал. "Булгартрансгаз" е поискала и оферти за предоговаряне на заемите с основните си банки. В резултат от предоговарянето лихвените равнища по заемите вече са между 1,35% и 2%, при първоначално ниво, достигащи до 3,5%, уточняват още от компанията.

Източник: investor.bg

Проектът за разширение на газопреносната мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница, или "Балкански поток", до момента е на стойност 2,504 млрд. лв. без ДДС с всички разходи до въвеждане на обекта в експлоатация, заяви министърът на енергетиката Андрей Живков. Газопроводът е свързан със съществуващата газопреносна мрежа на пет места - при компресорна станция "Странджа", при компресорна станция "Лозенец", в района на село Златина, община Провадия, при компресорни станции "Вълчи дол" и "Полски Сеновец". Това дава възможност за пренасяне на газ във всички изходни точки в страната. Към трасето на етап "линейна част" са създадени технически условия за свързване с газопроводно отклонение към хранилището в Чирен. Проектът за разширение на газопреносната инфраструктура, т.е. "Балкански поток", е въведен поетапно през 2019 и 2020 г, като са спазени всички законови процедури и изисквания за тази категория обекти.

Източник: 24 часа

Столичната община търси кой да доставя електроенергия за уличното осветление, както и за няколко от дружествата и дирекциите ѝ. За целта са обявени две обществени поръчки - за 28.4 млн. лв. и за 6 млн. лв. без ДДС. Първата е разделена на общо 22 позиции и включва доставка на ток за Зоологическата градина, Столичната библиотека, Регионалния исторически музей - София, общинските предприятия "Екоравновесие" и "Софияплан", "Социален патронаж", "Паркове и градски градини", "Столичен инспекторат", както и за много от дирекциите ѝ. От тези 28.4 млн. лв. 20.2 млн. лв. се предвижда да отидат за захранването на Дирекция "Управление и анализ на трафика", или за улично осветление. Другият търг е за доставка на ток специално за завода за боклук до с. Яна (Столичното предприятие за третиране на отпадъци - СПТО). Той е с прогнозна стойност 6.1 млн. лв., като общото прогнозно количество за доставка на електроенергия за срока на договора от една година е 30 хил. мВтч, като има възможност за подновяване с още половин година.

Източник: Капитал

Слyжeбният ĸaбинeт извaди проекта за интepмoдaлен тepминaл в Гopнa Opяxoвицa oт Πлaнa зa възcтaнoвявaнe. Предложение за това е направено от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Проектът бе с индикативна стойност 25 млн. лева. Предвиждаше се изграждане на модерен интермодален железопътен терминал в най-големия железопътен възел в Северна България - Горна Оряховица. Причината за изваждане на този проект от Плана е, че няма проектна готовност. Не са направени всички предпроектни проучвания, не е доказано дали това е най - удобното място. Не е направен анализ какъв ще е товаропотокът през този интермодален терминал, какъв ще е интересът към него от инвеститори и бизнеса.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Внезапно ни напусна Радосвет Радев

СЧПР-Пазарджик подкрепи АОБР за цените на ел.енергията

2 млрд. лв. губим заради неефективната администрация


Предстоящи събития

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

 


Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Германският концерн Bayer придобива биофармацевтичния стартъп Vividion за до 2 млрд. долара. Сделката ще допринесе за развитието на бизнеса на химико-фармацевтичния гигант с нови лекарства, пише Financial Times. Bayer ще плати 1.5 млрд. евро за Vividion и още 500 млн. евро под формата на премии. Сделката, обявена заедно с тримесечните резултати на гиганта, е третото поредно огромно придобиване на Bayer. Тя се случва две години след като концернът закупи компанията за клетъчно лечение BlueRock Therapeutics през 2019 г. и фирмата за генни терапии Asklepios BioPharmaceutical за 4 млрд. долара през октомври миналата година. Стартъпът Vividion е базиран в Сан Диего, Калифорния, основан е преди две години от екип от учени начело с Бенджамин Крават, професор по молекулярна медицина в неправителствения изследователски институт Scripps Research. Vividion Therapeutics разработва технология за откриване на нови лекарства, която анализира взаимовръзките между лекарствените вещества и протеините в човешкото тяло. Надеждите са, че терапията, носеща името Chemoproteomics, ще помогне за откриването на нови медикаменти за нелечими болести.

Източник: FT

Америка

Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway съобщи, че много от бизнесите ѝ се радват на силно възстановяване от срива по време на коронавирусната пандемия, което е довело до ръст на печалбата и приходите, предава Ройтерс. Компанията, която Бъфет управлява от 1965 г., показа и увереността на милиардера в бъдещето ѝ чрез обратното изкупуване на собствени акции на стойност 6 млрд. долара през второто тримесечие, въпреки че цената на акциите ѝ редовно достига нови върхове. Бизнесите в секторите на промишленото производство, услугите и търговията на дребно на базираната в Омаха, щата Небраска, Berkshire пострадаха миналата година, след като икономическата дейност намаля, загубените работни места се увеличиха, а купувачите останаха у дома. Но сега Berkshire съобщи, че железопътната компания за товарни превози BNSF, едноименната компания за продажби на автомобили и жилищното подразделение са сред бизнесите, които постигат „значително“ възстановяване въпреки нарушенията на снабдителните вериги и по-високите разходи, като в някои случаи печалбите и приходите превишават нивата преди пандемията.

Източник: Reuters

Азия

Германският концерн за търговия на едро Metro се изтегля от Япония. Десетте съществуващи магазина и свързаният с тях доставчик трябва да бъдат затворени до октомври, обяви в четвъртък базираната в Дюселдорф компания. Metro очаква еднократен отрицателен ефект в диапазона между 30 млн. и 50 млн. евро върху оперативната печалба (Ebitda) през четвъртото тримесечие (към края на септември), предава DPA. Приходите от продажбата на имотите вероятно ще надхвърлят значително еднократното изтичане на капитал заради излизането от пазара, поясняват от Metro. Японският бизнес на Classic Fine Foods, доставчик на премиум храна на Metro, няма да е засегнат от решението. С 10 магазина за търговия на едро, разположени в района на Токио, METRO Japan обслужва предимно професионални клиенти в сектора ХОРЕМАГ през последните 20 години. Неблагоприятната пазарна позиция, съчетана с все по-конкурентен пейзаж, ограничава потенциала за растеж на компанията и тежи над доходността.

Източник: investor.bg

 
Индекси на фондови борси
06.08.2021
Dow Jones Industrial
35 208.51 (144.26)
Nasdaq Composite
14 835.80 (-59.35)
Стокови борси
06.08.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)66.94
Heating oil ($US/gal.)2.0500
Natural gas ($US/mmbtu)4.1800
Unleaded gas ($US/gal.)2.2300
Gold ($US/Troy Oz.)1 739.30
Silver ($US/Troy Oz.)23.89
Platinum ($US/Troy Oz.)966.10
Hogs (cents/lb.)87.60
Live cattle (cents/lb.)127.88

       Опознай България

Панчаревският манастир “Св. Николай Летни Чудотворец”

Панчаревският манастир “Св. Николай Летни Чудотворец” се намира в Ихтиманския дял на Средна гора, на около 5 км. от село Панчарево по пътя към Самоков. Изграден е на десния бряг на р. Искър в Панчаревския й пролом, близо до крепостта Урвич. Информация за това кога е основан манастирът не е стигнала до нас. Знае се единствено, че след падането на България под Турско робство е бил разрушен. Възобновен е на два пъти през XX век – през 1938г. и през 1996 г. В църквата може да се види благодарствен надпис към Атанас Петров Господинов от Панчарево, с чиято финансова помощ е осъществено реставрирането през 1994-1996г. Днес манастирът е действащ, като в момента (май, 2006) тече мащабен ремонт и изграждането на нови жилищни постройки с помощта на дарения. Представлява комплекс от църква с камбанария, жилищни и стопанска сгради. Църквата е завършена през 1996г. върху стари основи, като все още не е стенописана. Представлява еднокорабна безкуполна постройка.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 09.08.2021
Българска версия: 29962, Английска версия: 2875

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 2021
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999