Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Петък, 23 юли 2021 г., брой 5493
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(23.07.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.28584
USD   1.66100
CHF   1.80610
EUR/USD   1.1775*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Андела АД - Бургас
Асела АД - Асеновград
Благоустройствени строежи-98 АД - Сливен
Екарисаж-Варна АД - Тополи
Компания за инженеринг и развитие АД - Мездра
Маштрейд Инженеринг АД - Пловдив
Нармаг Стара Загора АД - Стара Загора
Нова Деница М АД - Монтана
Норвегруп АД - Стара Загора
РМЗ 2001 АД - Пловдив
Токсикалити АД - София
Тракия бус 99 АД - Хасково
Тунджа АД - Ямбол
Търговска къща-Монтана АД - Монтана
Узана тур АД - Габрово
Черково АД - Черково
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи, в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд. или с 2 млрд. лв. повече. Това предвижда актуализацията на бюджета, подготвена от финансовото министерство, стана ясно по време на третия Обществен съвет към служебния министър Асен Василев. От думите на Василев стана ясно, че актуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Той подчерта, че сценарият е за тежка COVID криза, а заложените допълнителни разходи са тавани, а не задължителни харчове. „Ако останем в зелената зона, повече от 2/3 от планираните сега харчове няма да се реализират“, обясни финансовият министър и добави, че така ще бъдат спестени пари и за 2022 г. Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%.

Източник: investor.bg

Новорегистрираните безработни отново са повече от започналите работа, показват данните от последното специализираното наблюдение на пазара на труда на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта във връзка с епидемията от коронавируса. В периода на проучването - 28 юни - 4 юли, в бюрата по труда са се записали 4675 души, а са започнали работа 4393. За първи път от периода 5-11 април насам тенденцията за превес на започналите работа над новорегистрираните безработни се обръща. Данните показват, че най-много в последния наблюдаван период са новите безработни в областите Пловдив, Пазарджик, София-град, Стара Загора и Ямбол. В общо 16 области на страната записаните в бюрата по труда за времето от 28 юни до 4 юли са повече от устроените на работа.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Добив на скални материали на блокове за строителството
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Дионисомарбле България ЕООД - София   7 764  
  2   Тинтява Експлорейшън АД - Ивайловград   5 778  
  3   Булнед-Амд ЕООД - Враца   3 214  
  4   Булстоун ЕООД - Враца   2 122  
  5   Фининвестмънт ЕООД - Варна   2 033  
  6   Илинденци Мрамор АД - Струмяни   1 142  
  7   Сакар гранит ООД - Ямбол   352  
  8   Булгнайс ООД - Ивайловград   293  
  9   Сакарела Мрамор и гранит ООД - Елхово   175  
  10   Моллов-07 ООД - Ивайловград   125  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 22.07.2021
  Обща стойност (BGN): 1 075 919.98  
Брой търгувани компании: 33
Premium 84 867.82
Standard 157 732.77
АДСИЦ 784 562.56
Структурирани 25 298.75
BEAM - Акции: 23 458.08
Най-голяма промяна в цените
Индустриален капитал - холдинг АД - София 7.25 %
Монбат АД - София -5.00 %
BaSE - Акции: 2 988 459.25
BaSE - АДСИЦ: 303 463.20
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Пловдивската компания "Филкаб Солар" (част от групата на "Филкаб" АД) започна изграждането на втория по големина соларен парк за собствено потребление в България - с мощност 8 MW. Инвеститор е индустриална компания от Асеновград, която ще използва получаваната електроенергия само за собствени нужди. В началото на този месец и "Аурубис" започна изграждането на собствения си 10-мегаватов соларен парк. "Обектът има всички разрешителни, както и готов проект, започнахме строителството му и до края на годината ще го приключим. Това ще стане на два етапа. Първият етап е соларен парк с мощност 6 MW, а след това ще добавим още 2 MW. Тази етапност се наложи заради забавени административни процедури за част от парцелите. Стойността на проекта е 4.5 млн. евро без ДДС", каза за "Капитал" Атанас Танчев, изпълнителен директор на "Филкаб". Компанията има и проект за изграждане на собствен соларен парк с мощност 15 MW, който ще произвежда електричество за продажба на свободния пазар. Той ще бъде разположен на три полета в близост до Пловдив, всяко от които ще има инсталирани мощности по 5 MW. Стойността на собствения проект на "Филкаб" е над 9 млн. евро без цената на земята и за изграждането ще бъде използвано външно проектно финансиране, както и собствени средства.

Източник: Капитал

В общините София и Етрополе Геотрейдинг АД изгради две фотоволтаични централи върху покривите на своите сервизни центрове ProAuto. Те произвеждат общо около 74 MWh зелена електроенергия за година. Инвестицията на Геотрейдинг АД, част от Група ГЕОТЕХМИН, е съобразена с тенденциите за стимулиране изграждането на ВЕИ мощности в урбанизирани територии, което оптимизира площите, необходими за производство на чиста енергия. Централата в Етрополе е с капацитет около 35 - 37 MWh/година и е въведена в експлоатация. ФтЕЦ в сервизната база ProAuto в столичния квартал Горубляне ще произвежда около 35 - 37 MWh зелена енергия за година. Тя ще се бъде въведена в експлоатация по-късно тази година. Токът от фотоволтаичните централи ще се продава на съответното електроразпределително дружество. Те са изпълнени от друга компания от Група ГЕОТЕХМИНЕнергео ЕООД.

Източник: БТА

Комисията за защита на конкуренцията заяви, че изграждането на газова междусистемна връзка със Сърбия не може да продължи преди да бъдат уредени жалбите срещу избора на местна компания Canpipe BG за изпълнител на проекта. Проектът не отговаря на критериите за спешност, които биха оправдали възлагането на договора за обществена поръчка на избрания кандидат, преди Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да е издала окончателното си решение по жалбите, заяви антитръстовият орган в изявление миналата седмица. Жалбите, блокирали проекта, бяха подадени от кандидати, които бяха изключени от участие в търга за 143,6 милиона лева (86,7 милиона долара / 73,4 милиона евро) за доставка на оборудване и изграждане на българския участък на газовия интерконектор със Сърбия, обявен от българския оператор на газопреносна система „Булгартрансгаз“, или бяха класирани по-ниско от избрания победител. Жалбоподателите включват три консорциума и българския клон на италианския Bonatti.

Източник: SeeNews

Постепенното възстановяване на икономическата активност се отразява и на застрахователния пазар, който към 31 март 2021 г. бележи ръст на премийния приход от 6,1% на годишна база след едногодишен период на задържане темпа на развитие в резултат на здравната криза от Covid-19. Общият размер на премийния приход е 806,8 млн. лева, отчитат в Асоциацията на българските застрахователи, като се позовават на данни на Комисията за финансов надзор от март. Изплатените обезщетения възлизат на 313,5 млн. лв., като се отчита увеличение от 2,4% на годишна база. Пазарът на общо застраховане постига ръст на премийния приход от 4% на годишна база, най-високият за последните 12 месеца. Към март премийният приход е в размер на 657 млн. лв., а изплатените обезщетения са 256,3 млн. лв., като остават на практика без изменение на годишна база (-0,36%). Данните не показват особена динамика по линия на най-масовите застраховки – „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“. Премийният приход по застраховка ГО към март е в размер на 281,8 млн. лв., с минимално нарастване от 1,2% на годишна база.

Източник: investor.bg

Българската текстилна компания Декотекс реализира неконсолидирана нетна печалба от 71 000 лв. (42 800 $ / 36 300 евро) през първата половина на 2021 г. в сравнение с нетна загуба от 10 000 лв. година по-рано. Неконсолидираните приходи на компанията от продажби са нараснали до 2,1 милиона лева през шестте месеца до юни, в сравнение с 1,3 милиона лева за същия период на 2020 г., се казва в междинен финансов отчет на Декотекс. Акциите на Декотекс се търгуваха за последно на 0.73 лв. на Българската фондова борса (БФБ), показват данните на борсата.

Източник: SeeNews       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

ВУЗФ: конкурс за есе за пълна стипендия Срок за кандидатстване – 31 август!


Предстоящи събития

9 септември: Тук-Там Кошер 2021 с отстъпка за членове на БСК.Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Съединените щати и Германия разрешиха дългогодишния си спор за руския газопровод "Северен поток 2", който ще доставя природен газ от Русия през Балтийско море директно до Германия, заобикаляйки традиционната транзитна държава. Заместник-държавният секретар Виктория Нюланд заяви на изслушване в Сената, че параметрите на споразумението ще бъдат оповестени по-късно. Според американски правителствен източник споразумението включва предупреждение за санкции срещу Русия, ако Москва реши да използва тръбопровода като политическо оръжие. Ако се стигне дотам, Германия ще вземе мерки на национално равнище и ще настоява за приемане на такива и на ниво ЕС, за да бъде ограничена възможността на Русия да изнася енергоносители. Освен това САЩ и Германия ще призоват за продължаване с 10 години на изтичащо през 2024 г. споразумение, гарантиращо транзита на руски газ през Украйна. Администрацията на Джо Байдън си запазва правото да използва санкции за всеки отделен случай, в съответствие с американското законодателство, казва още Нюланд.

Източник: economic.bg

Америка

General Motors Co. обяви, че ще намали производството на пикапи в Северна Америка поради продължаващия недостиг на полупроводници в световен мащаб. Най-големият американски производител на автомобили по пазарен дял заяви, че заводът му за сглобяване на превозни средства във Флинт, Мичиган, където се изграждат моделите Chevrolet Silverado HD и GMC Sierra HD, ще работи с една производствена смяна през седмицата, започваща на 26 юли. От концерна изтъкват, че производството във фабриката в Индиана, където се сглобяват Chevrolet Silverado 1500 и GMC Sierra 1500, ще бъде преустановено през следващата седмица. Работата в съоръжението на GM в Мексико, където също се сглобяват Chevrolet Silverado 1500, Cheyenne и GMC Sierra 1500, ще спре другата седмица. И трите завода се очаква да възстановят своята дейност в началото на август. По-рано този месец GM възложи на германския доставчик на компоненти Kuka AG производството на своя електрически пикап EV600, който е предназначен за доставка на куриерската компания FedEx.

Източник: Reuters

Азия

Централната банка на Индонезия остави референтния си лихвен процент непроменен и се ангажира да поддържа политика за растеж и през следващата година, тъй като едно от най-тежките огнища на Covid в света излага на риск възстановяването на икономиката. Централната банка на Индонезия запази референтния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 3,5%, както прогнозираха всички 29 анализатори в проучване на Bloomberg. Банката също така намали прогнозата си за икономически растеж за годината. Централната банка поддържа лихвения процент на това ниво от февруари и наскоро сигнализира, че може да не предприеме никакви промени в неговото равнище поне през следващата година. „Това решение отговаря на необходимостта от запазване на стабилността на валутния курс и стабилността на финансовата система поради несигурност на световните финансови пазари, на фона на ниските прогнози за инфлацията и усилията за подпомагане на икономическия растеж“, каза гуверньорът Пери Варджийо на брифинг в Джакарта. Централната банка намали прогнозния ръст на БВП през 2021 г.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
22.07.2021
Dow Jones Industrial
34 823.35 (25.35)
Nasdaq Composite
14 684.60 (52.64)
Стокови борси
22.07.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.62
Heating oil ($US/gal.)2.1300
Natural gas ($US/mmbtu)4.0000
Unleaded gas ($US/gal.)2.2400
Gold ($US/Troy Oz.)1 803.80
Silver ($US/Troy Oz.)25.41
Platinum ($US/Troy Oz.)1 091.60
Hogs (cents/lb.)91.73
Live cattle (cents/lb.)126.68

       Опознай България

Могиланската могила – Враца

Могилата представлява един полуразрушен насип, който дълги години е стърчал в двора на една къща в центъра на старата част на гр. Враца. При проведените археологически проучвания през периода 1965-66 г. е открита още една гробница, ограбена още в Древността, и други две, които са сравнително запазени. Специалистите откриват две тела – на възрастен мъж и млада жена, както и голям брой сребърни и бронзови съдове, различни оръжия и оръдия на труда. Очевидно погребението е било изключително богато, което дава основание на археолозите да мислят, че тук е заровена древнотракийска принцеса. Главата на младата жена е била украсена със златен венец, наподобяващ лаврови клонки, тежащ 205 г. и изработен от най-чисто злато. Той се допълва от чифт масивни златни обеци, украсени в долната част с фигурки на сфинксове и растителни орнаменти. В третия гроб са открити скелети на мъж и жена със златни и сребърни канички, златни скъпоценности, предмети от глина, и др. Богатите находки в съкровището от Могиланската могила утвърждават мнението, че става въпрос за царска гробница, свързана с династията управлявала през IV в. пр.н.е. трибалите, които обитавали земите на сегашния Врачански край.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 23.07.2021
Българска версия: 29960, Английска версия: 2875

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София 1527, ул. Чаталджа 76,
тел. 980-10-90, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999