Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 17 юни 2021 г., брой 5467
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(17.06.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27873
USD   1.61319
CHF   1.79500
EUR/USD   1.2124*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.06   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Автотранс-Монтана АД - Монтана
Български фонд за дялово инвестиране АД - София
Бял бор АД - Брацигово
ДЗУ АД - Стара Загора
Елбеген АД - София
Ефко Груп АД - София
ЗПТ АД - Стралджа
Каменица АД - Пловдив
Кортекс Трейдинг АД - София
Многопрофилна болница за активно лечение - Благоевград АД - Благоевград
Наш дом Европа холдинг АД - София
Ноя АД - Ловеч
Пътно строителна компания Ес Би Ес АД - Стара Загора
Пътстрой 92 АД - София
Скуеър Кюб Пропъртис АД - София
Солинекс АД - Петърч
Старият Пловдив АД - Пловдив
Сторгозия АД - Плевен
Строителна компания Ес Би Ес АД - Стара Загора
Технотекс АД - Пазарджик
Хидроизомат АД - София
Юта АД - Русе
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

За година в Сребърния фонд са постъпили едва 1 млн. лв. от приватизация, а общо в него приходите за същия период са 200 млн. лв. Така към края на май във фонда има 3.45 млрд. лв. Това е обяснимо заради затихването на приватизационните процеси, но също и заради това, че в годините назад управляващите въведоха механизми, с които да отклоняват парите от този фонд. Той бе създаден през 2007 г. с цел да подпомага пенсионната система, която страда от хроничен недостиг на пари. По закон в него трябваше да влизат всички приходи от приватизация, концесии и бюджетни излишъци. През 2010 г. кабинетът "Борисов" създаде Държавната консолидационна компания, в която отклонява парите от приватизация и която е обект на проверки сега от служебния министър на икономиката. Чрез изрични текстове в закона за държавния бюджет също се заобикаля Сребърният фонд.

Източник: Сега

Над 60% от фирмите, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред Националната агенция за приходите 14 дни преди настъпването на крайния срок. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите, надвишават 63 000. От НАП напомнят, че срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане е 30 юни.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Производство на електронни лампи, тръби и други електронни елементи
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Ай Ти Дабълю Аплайанс Компонентс ЕООД - Пловдив   21 454  
  2   Тремол-Ес еМ Ди ООД - Велико Търново   19 884  
  3   Боуви България ЕООД - София   16 913  
  4   Завод за телефонна апаратура АД - Банско   14 870  
  5   Олимекс ООД - Пловдив   8 313  
  6   Ултрафлекс Корпорейшън ООД - София   6 160  
  7   Ай Би Джи Моторс ЕООД - Тутракан   6 082  
  8   Сиско Сет Електроникс ООД - София   5 604  
  9   Арфид ЕООД - София   4 979  
  10   Технически компоненти България ЕООД - Видин   2 806  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 16.06.2021
  Обща стойност (BGN): 1 228 607.75  
Брой търгувани компании: 41
Premium 73 108.58
Standard 860 506.43
АДСИЦ 70 391.94
Облигации 220 196.95
BEAM - Акции: 4 403.85
Най-голяма промяна в цените
Скуеър Кюб Пропъртис АД - София 18.88 %
Елхим - Искра АД - Пазарджик -15.79 %
BaSE - Акции: 154 617.30
BaSE - АДСИЦ: 28 952.00
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

България вече е само на крачка до обединение на електроенергийния пазар с Румъния, след като днес (17 юни) блокът на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия ще се свърже със системата на общата европейска търговия с електроенергия. Първият ден на доставка ще бъде петък (18 юни). Това важно за България, тъй като ще позволи на страната ни да се свърже с Румъния в срок до три месеци. В момента обединението между двете държави е само за сегмента "В рамките на деня". Преди месец пък България и Гърция обединиха пазарните си сегменти "Ден напред". Пазарните обединения са важни, защото в кризисни моменти (при свръхпроизводство или при аварии, технически прекъсвания на производството, липса на вятър или слънце и др.) няма да има рязко повишение или понижение на цените, тъй като бързо ще може да се внесе или изнесе енергия към някой от съседните пазари. Обединенията ще засилят и конкуренцията, което също е допълнителен плюс. „След официалното свързване на двата пазара се очаква процесът да се автоматизира и така да се облекчи търговията. А всичко това се забави заради локалното обединение на Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, които сега в цялост трябва да се присъединят към останалата част от Европа, където е и България още от основаването на БНЕБ. Забавянето е повече от 10 месеца", заяви директорът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.

Източник: Капитал

Одело България, част от Германската група odelo Group за автомобилни осветителни системи, ще премести производството на резервни части за фарове от Германия в нов завод, който се строи в момента, близо до Пловдив, съобщават местни медии. Линиите за производство на резервни части, инсталирани в момента в другата фабрика на компанията в България, разположена в Тракия Икономическа зона , близо до Пловдив, ще бъдат преместени в новите помещения, където производството ще бъде разширено с допълнително оборудване и служители, Capital.bg отчете по-рано този месец. В оперативния завод на компанията ще остане само серийното производство на светлини, тъй като Одело България ще поеме значителна част от тази дейност от завода на групата odelo в Преболд, Словения. По-рано тази година TEZ заяви пред SeeNews, че Одело България изгражда завод за 10 милиона евро (12,1 милиона долара), който ще се разпростира на 12 000 кв. м и ще произвежда резервни части за автомобилни осветителни системи. Одело България планира да инвестира 4,5 милиона евро в изграждането на новата фабрика тази година и още 1,3 милиона евро в доставката на машини.

Източник: SeeNews

Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на правителството, свързано със санкционираните от САЩ за корупция по закона "Магнитски". Това видя "Сега" в съдебните регистри. Пеевски оспорва решението чрез "Интръст" ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Дружеството попадна в черния списък на Министерството на финансите, съставен в отговор на американските санкции. По жалбата на "Интръст" още не е образувано дело, информира изданието и припомня, че партията "Българско лято" на другия санкциониран - Васил Божков, вече е поискала от ВАС да спре правителственото решение от 4 юни да бъде съставен такъв "черен" списък. Собствениците на "Ефбет" братята Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан, с чиито имена списъкът беше допълнен вчера заради съдружието им в миналото с Васил Божков, пък смятат, че включването им в този списък е "тревожен сигнал за върховенството на закона в страната". В обръщение до държавните институции те заявяват, че са прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица от март 2020 г. Едновременно с това отбелязват, че списъкът е непълен и в него липсват действащи съдружници на санкционираните.

Източник: Дневник

Комисията за защита на конкуренцията заяви, че е дава одобрение на председателя на надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) Цветелина Карагьозова, да придобие пряк дял от 9,98% от банката. Направеното предложение няма да доведе до промяна в управлението, се казва в изявление на Комисията за защита на конкуренцията. Делът ще бъде придобит от мажоритарния акционер на БАКБ - местната компания CSIF, която притежава 55,66% акционерен дял в банката. Цветелина Карагьозова е собственик и главен изпълнителен директор на CSIF. Акциите в БАКБ се търгуваха на 0.77% по-високо на 6.55 лв. на Българската фондова борса във вторник. Пазарната капитализация на компанията е около 162 милиона лева.

Източник: SeeNews

Българският производител на козметика Лавена заяви, че неговите акционери са одобрили предложението на компанията да разпредели около 300 000 лв. като дивидент за 2020 г. Лавена ще върне на инвеститорите брутен дивидент от 0,03 лв. на акция за миналата година, същата сума, която е върнала на акционерите през 2019 г. Плащането ще започне в рамките на 60 дни след общото събрание на акционерите, проведено на 15 юни. Самостоятелната нетна печалба на козметичната фирма се е увеличила до 2 милиона лева през 2020 г. от 1 милион лева през 2019 г. Остатъкът от нетната печалба за 2020 г., или 1,7 милиона лева, ще се съхранява като допълнителен резерв, казаха от Лавена.

Източник: SeeNews       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Румънският посланик у нас се срещна с членове на ТИК - Бургас

АОБР и КНСБ обсъдиха с коалиция ГЕРБ-СДС приоритетите за социално-икономическо развитие на България

В края на мандата си Улрике Щрака лично благодари за партньорство с БСК

Българска асоциация за здраве и фитнес търси представители в страната


Предстоящи събития

22 юни: София: Обучение по ЗБУТ

18 май – 24 юни: Курс за дигитални умения започва от 18 май

8-9 юли : Three Seas Business ForumВъншноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 3 – 12 юни 2021, съботно-неделен
CCNA 1 – 02 октомври 2021, съботно-неделен
DevNet – 02 октомври 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Разработчикът на автомобилен софтуер Porsche Engineering Romania – дъщерно дружество на Porsche Engineering Group GmbH, ще отвори втория си технологичен център в Румъния. Още тази година компанията възнамерява да наеме около 50 души в западния град Тимишоара, а в средносрочен план – 200 специалисти. В съобщение до медиите Porsche Engineering споделя, че ще търси предимно експерти по разработване и тестване на софтуер, които ще работят по различни автомобилни проекти в Тимишоара. Те ще се фокусират върху тенденции като високо автоматизирани функции на шофиране, машинно обучение, виртуално управление на енергията. Porsche откри своя инженерен център за иновативни софтуерни разработки в северозападния град Клуж-Напока през 2016 г.

Източник: economic.bg

Америка

В най-тежките месеци от пандемията много собственици на молове в САЩ са предложили сделки, при които изпитващи затруднение търговци на дребно са плащали процент от месечния си оборот под формата на наем вместо фиксирана сума, за да им помогнат да оцелеят. Сега този смятан за временен начин за таксуване на наемателите изглежда ще се запази и след COVID-19. Все повече собственици на търговски центрове подписват нови наемни договори, при които наемът е пряко обвързан с дял от приходите от продажби, поне за определен период. Тези наемни договори, при които наемът е процент от оборота, са особено привлекателни за нови търговци на дребно, тъй като предлагат известна гъвкавост, така че да не бъдат обременени с големи загуби при започването. Макар че повечето собственици на имоти предпочитат надеждността на фиксираното месечно плащане на наем, по-широката употреба на наемните договори, при които наемът е процент от оборота, отразява до каква степен търговските площи са се превърнали в пазар на наемателите.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Основните икономически данни на Китай не оправдаха прогнозите през май, тъй като възстановяването продължава да се стабилизира след рекордното разширяване през първото тримесечие, като разходите за покупки на дребно все още изостават от очакванията. Промишленото производство се е повишило с 8,8% през май спрямо година по-рано, под прогнозата за ръст от 9,2% в проучване на Bloomberg. Продажбите на дребно са се увеличили с 12,4% при очаквания за ръст от 14%. Инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили с 15,4% през първите пет месеца на годината от същия период на 2020 г. Равнището на безработица е намаляло до 5% през май от 5,1% през предходния месец. На средна двугодишна база, която премахва въздействието на пандемията от миналата година, индустриалното производство се повишава с 6,6% през май, докато продажбите на дребно нарастват с 4,5%. Инвестициите в преработващата промишленост записват ръст от 0,6% през периода между януари и май след четири предходни месеца на спад.

Източник: Bloomberg

 
Индекси на фондови борси
16.06.2021
Dow Jones Industrial
34 033.67 (-265.66)
Nasdaq Composite
14 039.70 (-33.17)
Стокови борси
16.06.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)71.94
Heating oil ($US/gal.)2.1000
Natural gas ($US/mmbtu)3.2400
Unleaded gas ($US/gal.)2.1400
Gold ($US/Troy Oz.)1 820.60
Silver ($US/Troy Oz.)27.21
Platinum ($US/Troy Oz.)1 122.40
Hogs (cents/lb.)111.70
Live cattle (cents/lb.)124.93

       Опознай България

Аквe калиде

Аквe калиде, Термополис или Бургаски минерални бани - независимо от наименованието си вече 25 столетия един лековит извор привлича неудържимо желаещите да се изкъпят в него. Курортът край минералните бани на Бургас е бил популярен още в древността. Свидетелство за хилядолетното използване на минералните бани са останките от античен и средновековен град край тях и тракийското светилище на трите нимфи, покровителки на изворите. Първият знатен владетел, къпал се в лековития извор, е Филип II Македонски - цар на Древна Македония и баща на Александър Македонски. Под името Аквe калиде, а по-късно и Термополис минералните бани се развивали и процъфтявали през вековете. В един от летописите се разказва, че в тях намерила спасение съпругата на византийския император Тиберий II. Първи лечебните качества на минералната вода край Бургас описва турският историк Евлия Челеби през XVII век, които твърди, че при пътешествията си по целия свят не е виждал друга по-лековита вода. Минералната вода край Бургас се характеризира като "мека". Тя е гореща, с температура 41 градуса, слабоминерализирана, умерено флуорна. Бистра е и е с много добри питейно-вкусови качества. В минералните извори търсят облекчение болни от ревматизъм, безплодие, подагра, невралгии.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 17.06.2021
Българска версия: 29967, Английска версия: 2876

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999