Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 12 май 2021 г., брой 5442
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(12.05.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.27388
USD   1.60709
CHF   1.78192
EUR/USD   1.2170*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.05   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Финансови новини

Президентът Румен Радев разпусна 45-ото Народно събрание, насрочи провеждането на извънредни парламентарни избори на 11 юли 2011 г. и назначи служебно правителство на Република България в следния състав: Стефан Янев - министър-председател на Република България, Гълъб Донев - заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика, Атанас Пеканов - заместник министър-председател по управление на европейските средства, Асен Василев - министър на финансите, Георги Панайотов - министър на отбраната, Стойчо Кацаров - министър на здравеопазването, Виолета Комитова - министър на регионалното развитие и благоустройството, Николай Денков - министър на образованието и науката, Светлан Стоев - министър на външните работи, Янаки Стоилов - министър на правосъдието, Велислав Минеков - министър на културата, Асен Личев - министър на околната среда и водите, Андрей Кузманов - министър на младежта и спорта, Христо Бозуков - министър на земеделието, храните и горите, Георги Тодоров - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Кирил Петков - министър на икономиката, Андрей Живков - министър на енергетиката и Стела Балтова - министър на туризма.

"Булгаргаз" обяви прогнозата си за цена на природния газ за юли 2021 г. и това е пиковата стойност от 44,72 лв. на мегаватчас. Тя минава зимната цена от първото тримесечие на 2020 г., преди договора с "Газпром" да бъде променен и да се обяви историческото поевтиняване от 1 април. Тогава мегаватчас струваше 44,04 лв. Спрямо драстичното сваляне на цената тогава, която беше 25,20 лв. за мегаватчас, сегашната прогноза за увеличение от 1 юли е със 77,46% нагоре. Действащата цена за месец май е 37,71 лв. на мегаватчас, сравнено с прогнозата за юли, тя е с 18,59 на сто по-ниска.

Източник: 24 часа

 
Дружества
Производство на тухли, керемиди и други строителни изделия от печена глина
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Винербергер ЕООД - София   56 364  
  2   Керамика Бургас АД - Бургас   14 658  
  3   Тайфун-БГ ООД - Търговище   2 537  
  4   Керамат АД - Каспичан   2 190  
  5   Керам Инвест АД - Сливен   1 210  
  6   Родна индустрия 91 ЕООД - Попово   983  
  7   Ником 97 АД - Велико Търново   905  
  8   Родна Индустрия Попово ООД - Попово   744  
  9   Керамик ЕООД - Сливен   537  
  10   Тера АД - Червен бряг   385  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 11.05.2021
  Обща стойност (BGN): 589 179.35  
Брой търгувани компании: 43
Premium 93 821.58
Standard 444 874.42
АДСИЦ 45 434.05
BEAM - Акции: 5 049.30
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград -15.63 %
Северкооп Гъмза Холдинг АД - София 14.55 %
BaSE - Акции: 282 581.76
  Регулирана информация
Випом АД - Видин
КММ АД - Шумен
Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 

 

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Новият суперкомпютър на България ще заработи през юли 2021 г., съобщиха от компанията доставчик – "Атос", чиито екипи вече извършват тестове на конфигурацията. Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 млн. евро. Договорът за доставката му беше подписан от консорциума "Петаскейл Суперкомпютър - България", Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU) и фирмата доставчик - "Атос". Компанията беше избрана след отправена през март 2020 г. публична покана от страна на EuroHPC JU за участие в процедура за директно възлагане за избор на изпълнител. Изчислителната мощ на петаскейл суперкомпютъра в България ще позволява да бъдат извършвани повече от 4,4 петафлопс или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда.

Източник: Банкеръ

„Монбат“ АД ще придобие дял от капитала на Tunisian Company of Batteries NOUR. Решението е взето след обсъждането на резултатите от проведено предварително проучване (due diligence), включващо финансова, техническа и оперативна проверка, извършена през 2020 и 2021 г. За решението е взет под внимание и направеният бизнес план и прогнозен паричен поток. Финансирането на придобиването се планира да се осъществи със средства от набраната емисия облигации ISIN BG2100023170 и собствени средства. Придобиването на NOUR е в съответствие със стратегическите цели на „Монбат“ за създаването на собствена производствена база и разширяване на пазарното присъствие в Северна Африка и Близкия изток в това число, но не само Тунис, Алжир, Либия.

Източник: investor.bg

Израелската група Teva Pharmaceutical, която преди пет години придоби фармацевтичните заводи в Троян и Дупница като част от сделката за Actavis, ще премести производството на крем Sudocrem от Дъблин в България, Троян от януари 2023 г. Компанията е съобщила на служителите в дъблинското предградие Балдойл, че планира до края на 2022 г. да затвори предприятието, което ще доведе до съкращаването на 110 работници там. Информацията беше потвърдена от българската "Тева фарма", откъдето уточниха, че производството ще бъде поето от завода в Троян, което ще създаде 50 - 70 нови работни места. Решението за закриването на предприятието е част от по-мащабна програма на Teva за оптимизиране на глобалната производствена мрежа.

Източник: Капитал

Първи сделки с електроенергия, произведена у нас, вече са факт, след като България официално се присъедини към единния европейски пазар на електроенергия “Ден напред” чрез границата с Гърция, съобщиха от Българската фондова борса, част от която е Българската независима енергийна борса. Първите доставки през системата ще бъдат осъществени на 12 май 2021 г. Обединението с пазара на Гърция е само първата стъпка от излизането на България на европейския единен пазар. “Най-значимото обединение в сектора на енергетиката на ЕС се очаква да бъде напълно завършено до края на годината с връзката на 4MMC границите (Чехия, Унгария, Румъния и Словакия) с MRC чрез проекта за междинно свързване Interim Coupling и непосредствено след това, чрез свързването на България през общата ни граница с Румъния”, коментира изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов.

Източник: Труд

"Нестле България" е реализирало през първото тримесечие на 2021 г. 60 млн. лв. приходи, органичен ръст от 4,3% и реален вътрешен ръст от 3,9 на сто. Компанията очаква до края на годината да достигне органичен ръст от над 5-6%, заяви изпълнителният директор на "Нестле България" Петър Стоилов. На световно ниво продажбите са на стойност 84,3 млрд. швейцарски франка, което е 3,6% органичен и 3,3 реален вътрешен ръст. В България печалбата е на стойност 266 млн. лв. Тук има органичен спад от 1,1%, но 0,7% вътрешен ръст. Добрите резултати на групата през миналата година се дължат най-вече на продажбите от три категории продукти. Първата е тази за домашни любимци. Втората категория е млечни и кулинарни продукти. Консумацията на кафе у дома също е нараснала, заради което са се продавали повече кафе продукти като капсули. Спад обаче се отчита при шоколадовите и захарните изделия.

Източник: 24 часа       Българска стопанска камара 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 


 
Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света
 

 
 
Новини от БСК и членовете на БСК

Напусна ни Митко Господинов - председател на СК Велико Търново

Визия за трансформация на българската икономика в пост-Covid десетилетието


Предстоящи събития

3 - 12 май: Connect Day 2021

10-12 май: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Software Days – The Future of Digital Business

12 май: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на BIONNALE 2021

19 май: "Кино в длан" раздава награди - 19 май 2021 г.

19-20 май: Българската стопанска камара e партньор на Career Show Tech

5-27 май: Re-Dial: Дистанционно обучение „Дигитални умения за партньорство“ ниво 3

25-28 май: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Applied Artificial Intelligence Conference 2021

8-9 юни: Двудневен практически курс на тема: "Сензорен анализ и дегустация на храни и напитки"

08-11 юни: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на EACP Virtual B2B - Aerospace applications & technologiesВъншноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 1 – 29 май 2021, съботно-неделен
DevNet – 29 май 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Индустриалната компания Thyssenkrupp отново увеличава прогнозата си за текущата финансова година след по-добро от очакваното тримесечие. За 2020/21 (към края на септември) Thyssenkrupp очаква вече ръст на продажбите в ниския двуцифрен процент, както обяви във вторник базираната в Есен компания. Поради високите разходи за преструктуриране Thyssenkrupp все още е на загуба, която обаче вече няма да бъде толкова висока, колкото първоначално беше планирано. През второто фискално тримесечие Thyssenkrupp се възползва от общото възстановяване на голяма част от икономиките. Приходите и печалбата преди лихви и данъци (EBIT) са значително по-високи от очакваното от анализаторите. Входящите поръчки са нараснали с 14%, а продажбите - с 4%. Като цяло се отчита оперативна загуба преди лихви и данъци от 49 млн. евро, след загуба от 578 млн. евро през същото тримесечие на предходната година. Компанията се е възползвала от възстановяването в стоманодобивната и автомобилната индустрия, както и от добрия бизнес с индустриални компоненти. Освен това се отплаща и продължаващото преструктуриране. Досега компанията беше обещала ръст до 9%, припомня DPA.

Източник: investor.bg

Америка

Свободните работни места в САЩ са се увеличили през март до рекорден брой, подчертавайки силния ръст на търсенето на работна ръка с ускоряване на програмата по ваксиниране в страната, съобщава Bloomberg. Броят на свободните позиции се е увеличил до 8,12 млн. през третия месец от годината – най-високият, откакто се води статистиката от 2000 г. За сравнение през февруари броят бе от ревизираните в посока нагоре 7,53 млн., показват данни на министерството на труда. Средната оценка на анализатори за Bloomberg бе за 7,5 млн. Броят на свободните работни места надвишава новите наемания с над 2 млн. – най-голямата разлика, регистрирана някога, и показват трудностите пред настоящия пазар на труда. Много работодатели казват, че не могат да намерят служители за свободните си позиции заради страховете от зараза с коронавирус, трудности при отглеждането на деца и щедрите помощи за безработица. Броят на хората, които доброволно са напуснали работа, се е увеличил до 3,51 млн., като напусканията се задържат на равнище от 2,4%. Разделите с работодателя, което включва както съкращения, така и напускане, намаляват до 5,32 млн. от 5,43 млн.

Източник: investor.bg

Азия

Tesla Inc. е сложила край на плановете си да купува още земя в опит да разшири завода си в Шанхай и да го превърне в световен износен хъб, пише Reuters, цитирайки свои източници. Причината се крие в растящото напрежение между САЩ и Китай. Вносът на произведени в Китай електромобили в САЩ се облага с 25%, както и с митата, наложени още от Тръмп. Заради това Tesla смята да ограничи дела на производството в Китай в общото. По-рано американската компания обмисляше да разшири износа на произведените в Китай Model 3 до повече пазари, включително до САЩ. Към момента те се изнасят и за Европа. Заводът в Шанхай може да произвежда по 500 хил. автомобила годишно, а към момента произвежда 450 хил. Model 3 и Model Y. Възможно е капацитетът да бъде разширен с още 200-300 хил. автомобила, според източници. Това ще се случи чрез евентуално изграждане на производствени мощности върху земя, която компанията вече притежава, но към момента се използва за паркинг. Tesla успя да генерира $3 млрд. приходи в Китай за първото тримесечие на 2021 г., около 30% от общите приходи на компанията.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
11.05.2021
Dow Jones Industrial
34 269.16 (-473.66)
Nasdaq Composite
13 389.40 (-12.43)
Стокови борси
11.05.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)65.06
Heating oil ($US/gal.)2.0300
Natural gas ($US/mmbtu)2.9400
Unleaded gas ($US/gal.)2.1200
Gold ($US/Troy Oz.)1 828.20
Silver ($US/Troy Oz.)27.45
Platinum ($US/Troy Oz.)1 230.00
Hogs (cents/lb.)111.18
Live cattle (cents/lb.)122.05

       Опознай България

Историческа местност Костина

Историческа местност Костина се намира на 4 км от Рибарица. Костина е лобното място на Георги Бенковски. Тук на 12 май 1876 година е предаден и убит водачът на Априлското въстание Георги Бенковски. Причакан в мрака на вечерта, той е прострелян от дебнещите турски заптиета, опитвайки се да прекоси мост на река Костина. Георги Бенковски е убит на място и обезглавен. Турците умиват главата му в Кървавото кладенче, наречено така заради разигралите се в местността събитията, и я дават на предателя на войводата да я носи. На буково дърво до това място Захари Стоянов, сподвижник на Георги Бенковски издълбава кръст с инициалите “Г. Б.” Този бук е отсечен през 1950 година при преустройването на паметника на Бенковски. Всяка година на 25 май в местността “Костина” се провеждат тържества в памет на загиналите. Актьори пресъздават събитията разиграли се непосредствено преди смъртта на Георги Бенковски.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 12.05.2021
Българска версия: 29980, Английска версия: 2875

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   

Октомври 2021
 ПВСЧПСН
39    123
4045678910
4111121314151617
4218192021222324
4325262728293031


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999