Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 07 януари 2021 г., брой 5358
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(07.01.2021)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15792
USD   1.58521
CHF   1.80744
EUR/USD   1.2338*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.01   0 %  

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
arbitration.bia-bg.com

 


Общи събрания днес
  Булгарплод София АД - София
Гранитоид АД - Батановци
Добруджански хляб АД - Добрич
Експал България АД - Чарково
Златна Панега цимент АД - Златна Панега
КООП - търговия и туризъм АД - София
Тежко машиностроене АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Европейската централна банка публикува обширен анализ, посветен на присъединяването на България и Хърватия към механизма ERM II, познат като "чакалнята на еврозоната". Процес започнал още през 2017-а и завършил успешно на 10 юли 2020 година. България и Хърватия се очаква да приемат еврото, след като изпълнят необходимите изисквания, известни като критериите за конвергенция от Маастрихт. Напредъкът се отчита в докладите за конвергенция на Европейската комисия и ЕЦБ, а минималният престои в ERM II е две години, казват от Европейската централна банка. Следователно за България и Хърватия ERM II ще служи не само като механизъм за стабилност на валутата, но и като подготвителна фаза за приемане на еврото.

Източник: Банкеръ

Повече от 20% от малките и средните предприятия в страната имат затруднения с възстановяването на производството след последствията на Covid кризата. С необслужвани банкови кредити са повече от 75 на сто и само около 15% от предприятията са успели да използват възможностите на кризата за развитието на дейността си, показва проучване на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Фирмите в областта на традиционните сектори търпят тежките последствия. "Имат трудност да рестартират поради недостиг на ликвидни средства. Имат инфраструктура, която да произвежда стоки или услуги, имат хора, обаче нямат оборотен капитал, за да рестартират работа. И всъщност те ще бъдат изправени пред решението дали да обявяват технически фалит", пояснява председателят на сдружението Елеонора Негулова. Банковите кредити също се оказват проблем за голяма част от малките и средни предприятия.

Източник: Банкеръ

 
Дружества
Търговия на едро с фармацевтични, медицински и ортопедични изделия
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Печалба
за 2019 г.
(хил. лв.)
  1   Ромфарм Компани ООД - София   112 477  
  2   Дуомед ООД - София   23 776  
  3   Булфарма ООД - Пещера   22 649  
  4   Актавис ЕАД - София   22 132  
  5   Софарма трейдинг АД - София   20 095  
  6   Натурфарма България ЕООД - София   13 284  
  7   Дансон-БГ ООД - Радомир   9 759  
  8   Медекс ООД - София   5 917  
  9   Търговска лига - Глобален аптечен център АД - София   5 260  
  10   Соломед ЕООД - София   4 803  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 06.01.2021
  Обща стойност (BGN): 904 080.47  
Брой търгувани компании: 37
Premium 99 315.32
Standard 774 679.32
АДСИЦ 13 852.75
Структурирани 626.16
Облигации 15 606.92
Най-голяма промяна в цените
Холдинг Света София АД - София -8.95 %
Зърнени храни България АД - София 8.89 %
BaSE - Акции: 5 653.70
  Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София
 
  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

„Чайкафарма“ завърши 2020 г. като най-скъпата компания на Българската фондова борса (БФБ). В края на юни пазарната й капитализация прескочи 1 млрд. лв., а към края на годината компанията е оценена на над 1,109 млрд. лв. През последната една година акциите на производителя на лекарства поскъпват с 22,72%, а в стойностно изражение ръстът в цената е с 2,5 лв. до 13,5 лв. за брой към 5 януари 2021 г. Лидер на алтернативен пазар остава „Кепитъл Консепт Лимитед“ АД с пазарна капитализация от 17,6 млрд. лв. Общо книжата на компанията са 2 151 467 000 при последна цена от 8,2 лв. за акция. През последната една година книжата на компанията поскъпват с 2,5%. Пазарната капитализация на „София хотел Балкан“, също на алтернативен пазар, е в размер на 513,23 млн. лв., следвана от "ЧЕЗ Разпределение България" АД с малко над 455 млн. лв.

Източник: investor.bg

Пред декември 2020 г. Комисията за финансов надзор е одобрила Йерун ван Лейуън за член на съвета на директорите на "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ). Компанията е фокусирана в предлагането на пълен набор застрахователни продукти в областите: общо, здравно и животозастраховане. Базираната в София група оперира в девет европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна и Грузия. Николай Станчев е получил одобрение от КФН да бъде член на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Дженерали Застраховане" АД, част от Generali Group. София Антонова е одобрена за член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Животозастрахователен институт" АД. Основен акционер в дружеството е ЗК “Лев инс” АД. Акционер на “Животозастрахователен институт“ АД е и “Лев Корпорация” АД. Максим Колев е одобрен от КФН за член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Гаранционния фонд.

Източник: Банкеръ

България спешно купува един нов медицински хеликоптер и ще ремонтира 4 военнотранспортни “Кугар”, за да се превърнат и те във въздушни линейки, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. България е единствената страна в ЕС без въздушно спасяване, след като през 2019 г. продаде единствения си медицински хеликоптер. Министерство е започнало процедурата по обществена поръчка за купуването на един чисто нов медицински хеликоптер. Финансирането е от еврофондовете, а процедурата на стойност 20 млн. лв. бе започната от регионалното министерство още през март 2020 г. Ангелов имал разговори и с военните заводи за преоборудването на 4 от 12-те военни хеликоптера “Кугар” във въздушни линейки. Проведени са разговори и с представители на двата военни завода у нас – “Терем” и “Авионамс”.

Източник: 24 часа

Почти 65% от храните в големите вериги у нас са български. Това показва анкета на Сдружението за модерна търговия, в което членуват “Билла”, “Кауфланд”, “Лидл”, “Т Маркет”“ПроМаркет” и “Фантастико”. Шестте компании имат дял 40% от пазара в сектора на търговията с бързооборотни стоки и почти 500 магазина в цяла България. Според резултатите от проучването 73% от асортимента в категория “Хляб и хлебни продукти” са от родни производители. В една от веригите дори този дял е 100%. Като цяло на второ място са месото и месните продукти със 70 на сто български продукти. Следват млякото и млечните продукти, при които 69% от асортимента са на родните производители. В тази категория се наблюдава и ръст от 5% на дела на българските продукти в сравнение с година по-рано.

Източник: 24 часа

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра фирма "Интерхолд" да изпълни мерките за защита на биоразнообразието в Кресненското дефиле. Договорът е за 2.44 млн. лв. без ДДС. Тези мерки за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле бяха включени в решението за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от 2017 г. Без тях Европейската комисия (ЕК) не би била съгласна да финансира лот 3.2 от "Струма". Oсвен намаляване на натиска от трафика върху флората и фауната поръчката включва и мерки за безопасността в критичния участък в дефилето.

Източник: Капитал       Българска стопанска камара
 

 
В помощ на външнотърговската дейност
 

 Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Предстоящи събития

12 януари: Онлайн обучение на тема: Сливания и придобивания на фирми - какво трябва да знаем

12 януари: Онлайн кариерен форум "Кариера в България"

28 януари: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Health Tech Hub Styria 2021


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:
Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 1 – 30 януари 2021, съботно-неделен
DevNet – 6 февруари 2021, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com


       Светът

Европа

Airbus е надхвърлила целта си 560 нови самолета през 2020 г., твърдят източници на Reuters в авиационната индустрия. Това прави европейската компания най-големия производител на самолети в света за втора поредна година, изпреварвайки главния си конкурент Boeing. Airbus са изпълнили неформалната си цел за производство и доставка на 560 самолета през изминалата година. Точната бройка на произведените машини за миналата година все още не е обявена. От компанията отказват да коментират, преди да бъдат публикувани официалните им данни за направените през годината поръчки и доставки. Очаква се тази информация да бъде обявена в следващите няколко дни. През 2019 г. Airbus достави общо 863 машини, като тогава също беше на първо място по брой произведени самолети. Доставените от компанията самолети през миналата година са с около една трета по-малко от тези през предишната година. 

Източник: Капитал

Америка

Свободните офис площи в Манхатън са достигнали рекордно ниво за 21 век, след като пандемията от COVID-19 замрази новите наемни сделки, а преотдаването на площи нарасна рязко. Миналата година е приключила с 15,1% празни площи спрямо 11,1% през 2019 г. Това е и най-високото ниво от 1999 г. насам, сочи доклад на консултантската компания Savills. Това означава, че 6,4 млн. кв. м са останали празни, включително 1,7 млн. кв. м преотдадени площи, обявени от настоящи наематели, които искат да намалят площите си. Новите наемни договори през четвъртото тримесечие са намалели с 64% спрямо година по-рано до малко над 427 хил. кв. м. Договорите за разширения и краткосрочните наеми са доминирали, тъй като наемателите са отложили големи решения, докато преценят последиците от работата от разстояние и несигурността за икономиката, причинена от пандемията, отбелязва Savills.

Източник: investor.bg

Азия

Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за забрана на транзакции с осем китайски софтуерни приложения, включително приложението за мобилни разплащания Alipay на Ant Group, съобщи Белият дом, като ескалира напрежението с Пекин две седмици преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност. Ходът има за цел да ограничи заплахата за американците, породена от китайски софтуерни приложения, които имат големи потребителски бази и достъп до чувствителни данни, заяви висш служител от администрацията. В заповедта се твърди, че САЩ трябва да предприемат „агресивни действия“ срещу разработчиците на китайски софтуерни приложения за защита на националната сигурност. Тя възлага на Министерството на търговията да определи кои транзакции ще бъдат забранени съгласно директивата в рамките на 45 дни и насочва към QQ Wallet на Tencent Holdings Ltd и WeChat Pay. Заповедта споменава също CamScanner, SHAREit, Tencent QQ, VMate на дъщерното дружество на Alibaba Group - UCWeb и WPS Office на Beijing Kingsoft Office Software.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
06.01.2021
Dow Jones Industrial
30 829.40 (437.80)
Nasdaq Composite
12 740.80 (-78.17)
Стокови борси
06.01.2021
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)51.02
Heating oil ($US/gal.)1.5400
Natural gas ($US/mmbtu)2.7300
Unleaded gas ($US/gal.)1.4800
Gold ($US/Troy Oz.)1 919.50
Silver ($US/Troy Oz.)27.18
Platinum ($US/Troy Oz.)1 107.90
Hogs (cents/lb.)69.78
Live cattle (cents/lb.)115.00

       Опознай България

Ивановден

На 7 януари българската православна църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Празникът е известен още като Ивановден. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане. Неговата проповед за покаяние и кръщение, за очистване от греховете като подготовка на юдеите за идването на Христос му отрежда изключително място сред евангелистите. Борец за висок морал и правда, Йоан осъдил владетеля на Галилея Ирод Антипа. По- късно е обезглавен по негово нареждане.В българската народна традиция обредите и обичаите на Ивановден са свързани с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. мръсни дни е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот. На този ден имен ден празнуват всички с имена Йоан (от еврейски - божа благодат), Йоана, Иван, Ивана, Ивайло, Жан, Жанета, Йовко, Йовчо, Йохан.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 07.01.2021
Българска версия: 29945, Английска версия: 2878

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2021. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999