Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Сряда, 30 септември 2020 г., брой 5294
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(30.09.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.15014
USD   1.67136
CHF   1.81179
EUR/USD   1.1702*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
търси да назначи
за гр. София
Работник ВиК
Технически ръководител
Водопроводчик
Машинист ПСМ (багерист)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

 


Общи събрания днес
  Евроинс Иншурънс груп АД - София
Еврохолд България АД - София
Елана агрокредит АД - София
Зърнени храни България АД - София
Инфра холдинг АД - София
Родна земя-холдинг (ПФ) АД - София
Трейс груп холд АД - София
Химимпорт АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

С 37.7% са намалели пътуванията на българите в чужбина през август 2020 година в сравнение със същия период за 2019 г., съобщи Националният статистически институт (НСИ). През август 2020 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани в чужбина са 470.9 хил. През август 2020 г. посещенията на чужденци в България са 747.1 хил., или с 67.9% по-малко в сравнение с август 2019 година. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: "почивка и екскурзия" - с 81.6%, "служебна" - с 60.6%, и "други" (вкл. гостувания и транзитни преминавания) - с 47.6%. Транзитните преминавания през страната са 50.4% (376.4 хил.) от всички посещения на чужденци в България. От общия брой чужденци, посетили България през август 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 63.1%.

Източник: Дума

БНБ запази нивото на един от ключовите буфери в банковата система, отразяващ рисковете пред икономиката ни. За четвъртото тримесечие на годината антицикличният капиталов буфер, приложим към рисковите експозиции, ще продължи да бъде 0,5 на сто, реши управителният съвет на Централната банка. Решението е взето на база на свитото кредитиране и икономическа активост, които са последица от пандемията от Covid-19. От централната банка подчертават, че това решение би съхранило устойчивостта на системата спрямо неблагоприятните тенденции, които са последица от пандемията.

Източник: 24 часа

 
Приватизация

Бившето училище в Пушево ще бъде включено в годишния план за приватизация за 2020 г., решиха общинските съветници във В. Търново То представлява едноетажна масивна сграда със сутерен, построена през 1948 г., със застроена площ от 256 кв. м и сграда от 65 кв. м, състояща се от 3 складови помещения и тоалетни. Реално сградата не се използва от 2000 г.и не се поддържа. През август Общинският съвет одобри предложението три бивши селски училища и детска градина да бъдат продадени по линия на приватизацията. От изоставените сгради са очакват приходи в бюджета в размер на близо 600 000 лв. Началната цена за закритото преди няколко години училище в Беляковец е 121 000 лв., а вившето училище в село Присово е обявено за продажба за 404 800 лв. В най-лошо състояние е закритото преди половин век училище в село Никюп. В селото се продава и детската градина, като двата имота са оценени за 62 800 лв. Обектите ще се продават чрез публичен търг с явно наддаване.

Източник: Янтра - Велико Търново

Дружества
Производство на други машини с общо предназначение
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   СЛ Индъстрис ЕООД - Русе   23 069  
  2   Елопар ООД - Ямбол   14 628  
  3   Евро Техноконсулт ЕООД - София   14 349  
  4   Халоила България ЕООД - Кърджали   14 258  
  5   Стимекс ООД - Хасково   11 680  
  6   ЕНСИ Контрол ЕООД - Бургас   11 465  
  7   Би Ем Ес Интернешънъл АД - София   11 075  
  8   Ванико ООД - Благоевград   8 809  
  9   АБ - Терм ООД - Кюстендил   8 608  
  10   Техно Фрига ЕООД - Пловдив   7 038  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 29.09.2020
  Обща стойност (BGN): 645 016.16  
Брой търгувани компании: 36
Premium 402 324.83
Standard 151 075.46
АДСИЦ 80 637.03
Структурирани 1 406.00
Облигации 9 572.84
Най-голяма промяна в цените
БГ Агро АД - Варна -16.67 %
Илевън Кепитъл АД - София 6.15 %
BaSE - Акции: 10 731.51

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Ремонтът на компрометирания участък от магистрала “Тракия” между Чирпан и Стара Загора ще започне тази есен и ще струва 90 милиона лева само за едното платно. Той ще се прави парче по парче и платно по платно, съобщиха от АПИ. Няма да има обществена поръчка, а ремонтът ще се прави от фирмата, която поддържа този пътен участък и има 4-годишен договор за тази дейност. Това е държавната фирма “Автомагистрали”, която е длъжна по силата на договора си да почиства снега по цялата магистрала зимно време и да извършва текущите ремонти по нея през останалите сезони. В този участък две от трите ленти са се нагънали, ограничението на скоростта е 90 км в час и на практика движението е само в крайната лява лента, тъй като водачите избягват другите две. Ремонтът трябваше да почне през втората половина на септември.

Източник: 24 часа

Оборотът на столичния търговски център The Mall на бул. „Цариградско шосе“ е намалял с 6,9% на годишна основа през първото полугодие вследствие на пандемията от COVID-19, отчете собственикът на мола южноафриканския фонд за инвестиции в недвижими имоти Hyprop Investments Limited. Спадът е по-малък в сравнение с останалите търговски центрове в Източна Европа, които фондът притежава. Компанията е собственик на два мола в Загреб и по един в Белград, Подгорица и Скопие чрез базираното във Великобритания дружество Hystead Limited, в което Hyprop притежава дял от 60%. Останалите 40% са собственост на PDI Investment Holdings. През същия период посещаемостта на The Mall е намаляла със 17,2%. 3,4% са свободните площи в търговския център, като равнището им е най-високото сред притежаваните от Hyprop имоти в Източна Европа. През 12-те месеца до края на юни тази година молът е бил посетен от 7 млн. души.

Източник: investor.bg

IT компанията "Алтерко" започва първично публично предлагане на 3 млн. акции, с които ще опита да набере до 9 млн. лв. Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани и платени най-малко 1 млн. броя акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 3 лв. Акционерите ще получат безплатно по едно право срещу всяка притежавана акция, като нова акция ще се записва срещу 5 права. Обявената емисионна стойност на новите акции е под пазарната - във вторник една книга на "Алтерко" се търгува за 3.92 лв. (+1.03%) на борсата в София. В увеличението на капитала могат да участват лица, придобили акции най-късно пет дни след публикуване на съобщението. Прехвърлянето на правата и записването на акциите ще започне на 8 октомври и ще продължи две седмици, като инвеститорите, които в момента нямат участие в компанията, могат да купят права на Българската фондова борса. За инвестиционен посредник е избрана "Карол".

Източник: Капитал

Фирмата "Пос Фарма" е оттеглила проекта за автомати, с които да се продават лекарства с рецепта, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Това е станало, като излезе наяве, че под одобрения от МС меморандум за разбирателство за високотехнологичен парк се крие проект за разполагане на вендинг машини за лекарства с рецепта. Правителството също е оттеглило подкрепата си за меморандума. Въпреки че меморандумът получи зелена светлина от правителството, проектът предизвика възмущение от Българския фармацевтичен съюз и от пациентските организации. Според тях под благородния претекст за осигуряване на достъп до лекарства в малките населени места се крие нова "Лафка".

Източник: Сега

За първи път в 52-годишната си история курортният комплекс "Албена“ приключва летния сезон на загуба. Реализираните нощувки в комплекса са едва 365 000 - при 1.5 милиона миналата година. Само от непристигнали немските туристи курортът е загубил около 6 милиона лева очаквани приходи. Най-големият удар дойде, когато Германия обяви Добричка област за рискова зона заради ръста на заразени с Ковид-19. Българското правителство не успя да реагира светкавично и да обясни, че увеличението на случаите в областта се дължи само на изолирани социални домове за възрастни хора и че по курортите на Северното Черноморие вирус няма. На практика в "Албена" истински сезон е имало само през август. И дори тогава максимумът, който е бил достигнат, е бил от 7 000 туристи, при двойно по-голям капацитет на легловата база.

Източник: Сега       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Дигитализацията – най-вече на думи

Нови конкурси на ФНИ ще подкрепят фундаментални научни изследвания в България и ще привлекат перспективни учени с международни резултати у нас

Включете се в проучване за ролята на автоматизацията в българската индустрия


Предстоящи събития

30 септември: Заседание на УС на БСК

5-8 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Torino Fashion Week Digital 2020

7-8 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Innovation Village 2020

14-15 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Istanbul Fintech Week 2020

19-22 октомври: Двустранни срещи (B2B) по време на Business Meeting Food Paris 2020

22 октомври: Robotics Strategy Forum 2020

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 2 – 12 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 10 октомври 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 24 октомври 2020, съботно-неделен
DevNet – 7 ноември 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Властите в Обединеното кралство са обложили британското подразделение на Airbnb с допълнителни данъци за 1.8 млн. паунда (2.3 млн. долара) миналата година. Това сочат отчетите на компанията за краткосрочно отдаване под наем на жилища според резултатите от разследване срещу фирмата. Подразделението, което е внесло и годишен корпоративен данък от над 1 млн. паунда във Великобритания, уточни, че е платило допълнителните задължения след искане на британските данъчни власти. В документите на компанията се посочва, че тя е получила миналата година преразгледана оценка за данъците си, което е довело до плащането на допълнително 1.8 млн. паунда след две години в контакт с данъчните власти по повод данъчните ангажименти на платформата. Освен допълнителната сума за миналата година от документите става ясно, че британското подразделение на Airbnb е платило данък върху печалбата си от 1.1 милиона миналата година до 31 декември спрямо едва 146 хил. паунда през 2018 г.

Източник: Reuters

Америка

Фалитите в сектора на търговията на дребно, ликвидациите и затворените магазини в САЩ достигнаха рекорд през първото полугодие на 2020 г., тъй като пандемията от COVID-19 е ускорила промените в индустрията, особено насочването към онлайн пазаруване, сочи доклад на компанията за професионални услуги BDO USA. През първите шест месеца на годината 18 компании за търговия на дребно са поискали защита от фалит по глава 11, като повечето от тях са били съсредоточени в сектора на дрехите и обувките, обзавеждането за дома, хранителните стоки и универсалните магазини. Те включват операторите на универсални магазини Neiman Marcus Group, J.C. Penney и Stage Stores, компаниите за търговия със стоки за дома Pier 1 Imports и Tuesday Morning и компанията за продажби на витамини GNC Holdings. От юли до средата на август още 11 компании за търговия на дребно са подали подобни заявления, включително веригите за дрехи Lucky Brand Dungarees, Brooks Brothers, Ascena Retail Group, Stein Mart и Tailored Brands.

Източник: Wall Street Journal

Азия

Пандемията от коронавируса се очаква да доведе до най-забавения икономически растеж и бедност за до 38 млн. души в Източна Азия и Тихоокеанския район, а също и Китай, през последните повече от 50 години, предупреди в най-новия си доклад Световната банка. Тази година в региона се очаква растеж от едва 0,9 процента - най-ниското равнище от 1967 г. Растежът на китайската икономика се очаква да е 2 процента, стимулиран от правителствените разходи, значителния износ и малкия брой заразени с коронавируса от март насам, но от друга страна ограничаван от слабото вътрешно потребление. В останалата част на Източна Азия и Тихоокеанския район се прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт с 3,5 процента, отбелязва Световната банка. Пандемията и усилията за предотвратяване на разпространението й доведоха до значително съкращаване на икономическата дейност. Вътрешните трудности се съчетаха с предизвиканата от пандемията глобална рецесия, засегнала сериозно икономиките в района, които до голяма степен разчитат на търговия и туризма.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
29.09.2020
Dow Jones Industrial
27 452.66 (-131.40)
Nasdaq Composite
11 085.20 (-32.28)
Стокови борси
29.09.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)38.86
Heating oil ($US/gal.)1.1100
Natural gas ($US/mmbtu)2.4900
Unleaded gas ($US/gal.)1.1900
Gold ($US/Troy Oz.)1 895.70
Silver ($US/Troy Oz.)24.00
Platinum ($US/Troy Oz.)888.40
Hogs (cents/lb.)61.98
Live cattle (cents/lb.)113.12

       Опознай България

Крепост Сторгозия

Останките от крепостта Сторгозия се намира в парка Кайлъка край град Плевен. Тукашните земи са обитавани още през II-I хилядолетие пр.н.е., а по-късно те са заселени от римляните, които решават да основат по тези места своя пътна станция и крепост, която наричат Сторгозия. Смята се, че тя е изградена в късната античност – IV – VI в. Обхваща площ от 31 дка. Крепостта дава името на целия град, който продължава да се нарича така дълги векове. За пръв път днешното име на град Плевен се споменава в документ от 1266 г.  В наши дни, от крепостта са запазени и реставрирани укрепителната система, раннохристиянска базилика и хореум. Базиликата е с размери 45 на 22 м и е трикорабна, триабсидна, с колонада от южната страна.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.09.2020
Българска версия: 29978, Английска версия: 2883

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999