Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 29 септември 2020 г., брой 5293
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(29.09.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16095
USD   1.67595
CHF   1.80827
EUR/USD   1.1670*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.09   0 %  

Райкомерс
Конструкшън ЕАД,
търси да назначи
за гр. София
Работник ВиК
Технически ръководител
Водопроводчик
Машинист ПСМ (багерист)
За повече информация:
Райкомерс Конструкшън
www.raicommerce.bg

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com

 


Общи събрания днес
  Агрия АД - Пловдив
Асенова крепост АД - Асеновград
БГ Агро АД - Варна
Български фонд за дялово инвестиране АД - София
Доверие - Обединен холдинг АД - София
Захарни заводи АД - Горна Оряховица
Индъстри дивелъпмънт холдинг АД - София
Пловдив Тех парк АД - Пловдив
Сила Холдинг АД - София
Слънчев ден АД - Варна
Херти АД - Шумен
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Годишният процент на разходите по тези кредити, в който освен лихвата влизат и всички такси и комисионни на банките, през август 2020 г. е 3,13%, обявиха от БНБ. Жилищните заеми са малко по-евтини спрямо месец март, преди въвеждането на мерки срещу Covid-19. В кризата лихвите по кредитите за покупка на жилище не само не са се повишили, а дори продължава да се понижават. Лихвите по новите левови потребителски заеми през август са средно 7,7%. Така те се върнаха на нивото от месец март. През април заради кризата имаше рязко покачване на лихвите по потребителските заеми до 9,72%. След това обаче лихвите отново тръгнаха надолу.

Източник: Труд

Брутните външни активи на България в края на юли 2020-а надхвърлят с 3212.4 млн. евро брутния външен дълг. Те растат по-бързо от външните задължения на икономиката ни. Поради тези причини, независимо от огромния на пръв поглед брутен външен дълг на България (не само на държавата, но и на частния сектор), който в края на юли 2020-а е 35611.5 млн. евро и расте от началото на годината с 433.3 млн. евро, нетният размер на този дълг е отрицателен - минус 3212.4 млн. евро. Oт началото на годината тази отрицателна стойност почти се е утроила. В отчета не се включва заема от 2.5 млрд. евро, който правителството взе на международните пазари.

Източник: money.bg

 
Дружества
Търговия с автомобили
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Рено Нисан България ЕАД - София   347 970  
  2   Тойота Балканс ЕООД - София   327 604  
  3   Юропфлийт България ЕООД - София   300 439  
  4   Порше БГ ЕООД - София   268 973  
  5   Порше Интер Ауто БГ ЕООД - София   214 264  
  6   Индустриал комерс ко ЕАД - София   181 141  
  7   Мото Пфое ЕООД - София   171 951  
  8   Силвър Стар Моторс ЕАД - София   164 477  
  9   Еуратек ООД - София   151 771  
  10   СУТУМ БУЛ ГМБХ - Клон България - София   150 005  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 28.09.2020
  Обща стойност (BGN): 3 260 536.04  
Брой търгувани компании: 35
Premium 99 407.58
Standard 151 620.58
АДСИЦ 136 123.43
Структурирани 220.97
Облигации 2 873 163.48
Най-голяма промяна в цените
Загора Фининвест АД - Стара Загора -13.95 %
Централна кооперативна банка АД - София 12.07 %
BaSE - Акции: 10 488.50
BaSE - АДСИЦ: 1 012.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Германският доставчик на железопътно оборудване Bombardier Transportation е създал свое дъщерно дружество в България със 100% собственост, за да разшири присъствието на компанията си на българския пазар. "Със значителната модернизация на железопътния транспорт в България, този нов офис бележи важен етап в ангажимента на Bombardier към този нарастващ пазар", заяви Ричард Хънтър, президент на подразделението на железопътен контрол в Bombardier Transport. "Имаме стабилни взаимоотношения с Българските железници. Чрез текущите си проекти за сигнализация и с широкото портфолио от продукти и услуги очакваме с нетърпение да допринесем за развитието на железопътния транспорт в България", добави Хънтър. Bombardier стъпва на българския пазар през 2017 г., когато инсталира сигнализация на железопътните линии Скутаре-Оризово и София-Елин Пелин. През 2019 г. Bombardier спечели голям договор за проектиране и инсталиране на сигнална и телекомуникационна система INTERFLO 250 ERTMS по протежение на 300 километра от железопътната линия Пловдив-Бургас.

Източник: money.bg

Модернизация на производствения процес предвижда пловдивското дружество „Метал ин“ ЕООД. В базата си на ул. "Асеновградско шосе" 1 ще изгради нова линия за алкално електролитно поцинковане (галванизация) на стоманени изделия. Инвестиционното предложение е внесено в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Целта е затваряне на производствения цикъл на дейността. Имотът, в който ще се реализира проектът, е с площ 15 075 кв. м. Новата линия ще е разположена в съществуваща монолитна сграда на територията на имота. В момента 80% от продукцията е ориентирана за експорт към Франция, Холандия, Италия, Германия и Австрия. Въвеждането на новата линия е поредната инвестиция. По данни на НОИ във фирмата работят около 70 ​души.

Източник: Марица

Електроснабдителното дружество „Енерго-про“ все още не е получило обещаните от държавния ВиК холдинг 10.5 млн. лв., с които да бъдат погасени дълговете на „ВиК Добрич“ и „ВиК Шумен“. Заради забавянето на плащането от 29 септември, започва поетапното изключване на електрозахранването на обекти на двата водни оператора. Още на 24 септември от „Енерго-про“ заплашиха, че ще започнат спиране на електрозахранването на двете дружества от 29 септември, след което от принципала на държавния ВиК Холдинг МРРБ официално отговориха, че ще погасят задълженията в срок – 30 септември. От 30 септември се увеличава периодът за прекъсване на захранването, както и нараства броят обекти на ВиК дружествата, които ще бъдат изключени. Графикът може да бъде отменен само при пълно погасяване на задълженията на двете водоснабдителни дружества, казват от „Енерго-про“.

Източник: economic.bg

Близо 80 млн. лв. са одобрените искания от търговските банки за кредит по антикризисната програма за безлихвено кредитиране на физически лица към 28 септември, съобщи Българската банка за развитие. Исканията за отпускане на заем вече надхвърлят 30 500, като почти 19 000 вече са получили одобрение, а други 837 се разглеждат в момента. Близо една трета от тях са на лица на трудов договор, а останалите са на самоосигуряващи се. Средната стойност на одобрените заеми е 4 228 лв. Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година. Българската банка за развитие не разглежда исканията за кредит, а включва вече одобрените от търговските банки заеми в издадената портфейлна гаранция.

Източник: Фирмена информация

"Еврохолд България", който работи в секторите застраховане, лизинг, продажба на автомобили и финансови услуги, отчита консолидирана загуба от 3.8 млн. лв. за първата половина на 2020 г. след печалба за същия период на 2019 година. Спадът е резултат от кризата покрай коронавируса. Приходите на групата се понижават незначително - с едва 2%, като основната причина са по-добрите резултати на застрахователното дружество "Евроинс иншурънс груп". Икономическото въздействие на пандемията върху нашите клиенти се отрази неблагоприятно върху представянето на някои от дружествата в групата, и по специално засегна автомобилното направление. Малкият спад на приходите обаче се дължи на доброто представяне на застрахователното направление "Евроинс иншурънс груп", което отчита ръст от над 4% на общите консолидирани приходи от застраховане (след вътрешно-групови елиминации), които достигат 683.9 млн. лв.

Източник: Капитал

Предприятията, потенциални замърсители на въздуха в Русе, да бъдат поставени под непрекъснат видеоконтрол в Националния координационен център към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това възложи министърът на околната среда и водите, след като получи доклад относно извършените проверки и предложения за предприемане на конкретни действия. Видеонаблюдението трябва да обхване „Монтюпе“ТЕЦ-Русе и други оператори, потенциални замърсители. Предвижда се стартиране на процедура по актуализация на Комплексните разрешителни на оператори с установени технически възможности на инсталациите за генериране на неорганизирани емисии.

Източник: investor.bg

Регулирана информация       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Данъчната система: Нужно ли е преосмисляне?

БСК подновява искането за електронна трудова книжка

Бизнесът в Европа призова политиците да сключат сделка преди Брекзит

Новият пазар на труда

Делото срещу наредбата за касовите апарати е насрочено за 4 ноември във ВАС

Съюзът на пивоварите подкрепи екстремния K3 Ultra маратон в Родопите

Нови конкурси на ФНИ ще подкрепят фундаментални научни изследвания в България и ще привлекат перспективни учени с международни резултати у нас

Включете се в проучване за ролята на автоматизацията в българската индустрия


Предстоящи събития

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''

30 септември: Заседание на УС на БСК

5-8 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Torino Fashion Week Digital 2020

7-8 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Innovation Village 2020

14-15 октомври: Виртуални двустранни срещи (B2B) по време на Istanbul Fintech Week 2020

19-22 октомври: Двустранни срещи (B2B) по време на Business Meeting Food Paris 2020

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

DEVNET ASSOCIATE -
НОВ КУРС В СИСКО АКАДЕМИЯТА НА БСК

Новият курс, който Сиско мрежова академия предлага от м. юли 2020 г., цели да подготви специалисти за промените в областта на управлението на компютърните мрежи, а именно - тяхното автоматизиране.

График на курсовете в Сиско академията:

CCNA 2 – 12 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 10 октомври 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 24 октомври 2020, съботно-неделен
DevNet – 7 ноември 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Полските синдикати на работещите във въгледобивната индустрия са се споразумели днес с правителството за постепенното затваряне на въглищни мини, като последните ще затворят през 2049 г. Това съобщиха представители на синдикатите и правителството, потвърждавайки информация на Ройтерс. От въглищата се генерира по-голямата част от електроенергията в Полша. В момента страната получава почти 80 процента от енергията си от каменни и лигнитни въглища. Тя е единствената страна в ЕС, която не е обещала въглеродна неутралност до 2050 г., тъй като управляващата "Право и справедливост" настоява, те че са нужни много повече ресурси, за да се осигури чиста енергия. Освен това ПиС винаги е била предпазлива в отношенията със синдикатите, тъй като в миналото миньорски протести са довеждали до насилие. Синдикатите, правителството и представители на най-големия производител на въглища в страната - Полска минна група (PGG) продължиха разговорите за преструктурирането на сектора, докато 200 миньори протестираха под земята срещу затварянето на мини.

Източник: Reuters

Америка

През миналата седмица стана ясно, че производителят на електромобили Tesla е завела дело в Съда за международна търговия на САЩ, тъй като дейността ѝ е била ощетена от наложените мита от администрацията на Тръмп срещу Китай на стойност 300 млрд. долара. Сега обаче става ясно, че общо над 3500 компании също съдят властите. Бизнесите, сред които са Ford, Volvo, Ralph Loren, Sysco, производителят на китари Gibson, Home Depot, Target, Walgreen и др., съдят търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и агенцията за граничен и митнически контрол, като според тях увеличаването на митата е било незаконно. Освен това те изтъкват, че властите не са спазили административните процедури. В едно от делата се посочва, че управляващите нямат право да налагат мита върху китайски внос на стоки, които не са свързани с неправомерните политики на интелектуална собственост в Китай. От администрацията не са излезли с изявление, но още на 15 септември Световната търговска организация също изтъкна, че САЩ нарушават глобалните правила за стокообмен чрез имплементирането на митата.

Източник: money.bg

Азия

Kитaйcĸитe пpoизвoдитeли нa cтoĸи, пpeднaзнaчeни зa изнoc, ce oбpъщaт ĸъм cтpaнaтa и yвeличaвaт мecтнитe пpoдaжби - peшeниe, ĸoeтo e cмятaнo зa ĸлючoвo зa пocтигaнe нa цeлтa втopaтa нaй-гoлямa иĸoнoмиĸa в cвeтa дa нaмaли зaвиcимocттa cи, пишe Тhе Wаll Ѕtrееt Јоurnаl. Πpeз пocлeднитe ceдмици ĸитaйcĸият пpeзидeнт Cи Дзинпин пpизoвa cтpaнaтa дa възпpиeмe нoвия пoдxoд, ĸoйтo щe пoдĸpeпи мecтнитe вepиги зa дocтaвĸи и дa oĸypaжи мecтнoтo пoтpeблeниe. B ĸpaйнa cмeтĸa тoй тpябвa дa нaпpaви Kитaй пo-ycтoйчивa нa бъдeщи гeoпoлитичecĸи и тъpгoвcĸи пpoблeми, ĸaĸвитo ca пaндeмиятa и тъpгoвcĸaтa вoйнa cъc CAЩ. Oбpъщaнeтo нa oгpoмнaтa eĸcпopтнa мaшинa нa Kитaй ĸъм вътpeшнocттa нa cтpaнaтa нямa дa e лecнa зaдaчa, ĸaзвa тъpгoвци в Иy, гpaд c нaceлeниe oт 1,2 млн. дyши, ĸoйтo e дoпpинecъл зa oĸoлo 2% oт oбщия изнoc нa Kитaй нa cтoйнocт $2,5 тpлн. пpeз минaлaтa гoдинa. Гoлямa чacт oт пpoдyĸтитe, пpoизвeждaни тaм, ĸaтo ĸoлeдни yĸpaшeния и дpyги eвтини пpoдyĸти, пpocтo нe ca нyжни нa Kитaй в тaĸъв oбeм.

Източник: Wall Street Journal

 
Индекси на фондови борси
28.09.2020
Dow Jones Industrial
27 584.06 (410.10)
Nasdaq Composite
11 117.50 (203.93)
Стокови борси
28.09.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.39
Heating oil ($US/gal.)1.1400
Natural gas ($US/mmbtu)2.7600
Unleaded gas ($US/gal.)1.2100
Gold ($US/Troy Oz.)1 886.60
Silver ($US/Troy Oz.)23.68
Platinum ($US/Troy Oz.)879.40
Hogs (cents/lb.)64.02
Live cattle (cents/lb.)111.65

       Опознай България

Парк Българско опълчение – Стара Загора

Паркът е разположен в източната част на Стара Загора върху площ от 1400 дка. През месец септември 1875 година е сборен пункт на старозагорските въстаници, а през Освободителната война е команден пункт на боя за Стара Загора (19-31 юли 1877 година). На историческия хълм Чадър могила е издигнат Мемориалният комплекс Бранителите на Стара Загора 1877г. Паметникът е дело на скулпторите Крум Дамянов и Божидар Козарев и увековечава бойното кръщение на Българското опълчение и Самарското знаме и безпримерния героизъм на руси и българи при защитата на Стара Загора на 31 юли 1877 г. На вечна стража под развятото знаме стоят шестимата български опълченци и руския офицер. Те символизират непреодолимата преграда на 6-те български дружини, които под командването на руските офицери за пръв път влизат в бой при Стара Загора. Към монумента отвеждат 100 стъпала. Мемориалният комплекс Бранителите на Стара Загора 1877 г., тържествено открит в чест на 100-годишнината от боевете за Стара Загора на 30 юли 1977 г., е израз на благодарността и вечно живата памет на българите.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 29.09.2020
Българска версия: 29978, Английска версия: 2884

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999