Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 04 август 2020 г., брой 5255
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(04.08.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.17283
USD   1.66794
CHF   1.81364
EUR/USD   1.1726*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.08   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Ай Си Ти Ес АД - София
Булгарлизинг Бургас АД - Бургас
Екоел-омега АД - Плевен
Интерхотел Гранд-Хотел София АД - София
КЕТ АД - София
Компакс АД - Стара Загора
Мелбон АД - София
Пазарджик Български търговски мениджмънт АД - Пазарджик
Прогрес АД - Етрополе
Пътно строителство АД - Добрич
Скат-холдинг АД - Добрич
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството предлага 30% увеличение на заплатите в администрацията. Това е записано в Проект на Постановление за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, публикуван за обществено обсъждане. Уточнено е, че става дума за администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, въпреки значителния обем на отговорностите им и прекия риск за здравето. Срокът на общественото обсъждане е съкратен наполовина - от 30 на 14 дни. Увеличение е предвидено за 28 административни структури. В срок до 31 август 2020 г. ръководителят на административната структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, предлага кабинетът.

Източник: Банкеръ

Приходите в държавната хазна от акцизи намаляват с над 10% през първата половина на 2020 година спрямо същия период на 2019 година, отчита Министерството на финансите. При алкохола приходите от акциз намаляват с над 9% до 141 млн. лв., което основно е заради ограничените посещения на кръчми, дискотеки и ресторанти. Но и при цигарите има сериозен спад на приходите от акциз - с 13% до 1,333 млрд. лв. При горивата приходите от акциз са по-малко със 7,4% и от януари до юни са над 1 млрд. лв. Приходите от корпоративни данъци до края на юни са 1,09 млрд. лв., което е с 250 млн. лв., или с 19% по-малко от същия период на миналата година. Спадът на приходите от корпоративни данъци с 19% показва, че печалбите на фирмите през 2020 г. са намалели средно с над 20%.

Източник: Труд

 
Концесии

Няма желаещи да поемат концесията на спирките на градския транспорт в София, обяви столичният зам.-кмет по транспорта Кристиян Кръстев. Процедура още не е обявена, но интерес има само към най-оживените и натоварени точки като хотел "Плиска" и НДК. Фирми се интересували от тези спирки заради възможостите да печелят от реклама и дребна търговия. Въпреки че има отдавнашно принципно решение на Столичния общински съвет за търсене на концесионер, процедура така и не е обявена. През 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова настоя спирките да се поддържат от общината, а не от частен оператор. После обаче възложи на новия си заместник по транспортните въпроси да прецени коя е най-добрата форма на стопанисване.

Източник: Сега

Дружества
Търговия на едро със зърно, семена, фуражи и други суровини от растителен и животински произход
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Каргил България ЕООД - София   617 278  
  2   Севан ООД - Бургас   363 900  
  3   АДМ България Трейдинг ЕООД - София   330 799  
  4   Балджиеви 91 ООД - Севлиево   273 816  
  5   Ойроконсулт ООД - София   232 406  
  6   Билдком ЕООД - София   211 098  
  7   Пестицид ЕООД - Костинброд   201 235  
  8   Топаз Трейд ЕООД - София   169 959  
  9   Кристера АД - Попово   159 837  
  10   Октопод Инвест Холдинг ЕАД - Варна   143 804  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 03.08.2020
  Обща стойност (BGN): 1 321 473.78  
Брой търгувани компании: 27
Premium 43 249.22
Standard 656 040.52
АДСИЦ 622 032.28
Права 151.75
Най-голяма промяна в цените
Юрий Гагарин АД - Пловдив 36.79 %
Ексклузив Пропърти АДСИЦ - София -9.90 %
BaSE - Акции: 663.00
BaSE - АДСИЦ: 4.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Сигнал срещу Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е подал съпредседателят на партия "Демократична България" Христо Иванов до главния прокурор и специализираната прокуратура. Причината: отказът на КПКОНПИ да претендира над 356 милиона лева, за които твърдеше, че са незаконно придобити от източването на КТБ. Казусът е свързан с продадената официално днес БТК ("Виваком") за над 1 милиард евро. През юли Софийският градски съд частично прекратява делото за конфискация срещу Цветан Василев по отношение на три от дружествата ответници "ИнтерВ инвестмънт Сарл”, "Вива Телеком България" ЕООД и "БТК" ЕАД. КПКОНПИ е изпратила на съда молба за отказ от тези претенции на 1 юли - на практика - на прага на финализирането на сделката с БТК. Сделката не би могла да се осъществи без вдигането на този запор. Христо Иванов настоява да бъдат разследвани действията на членове на КПКОНПИ, заявили частичен отказ от иск и искане за вдигане на наложени обезпечителни мерки – запори върху акции на трите дружества.

Източник: Клуб Z

Бившето държавно предприятие "Строителство и възстановяване" се преобразува в еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие. Новата структура се преименува в "Главно управление строителство и възстановяване" ЕАД (ГУСВ ЕАД). Търговското дружество става правоприемник на активите, пасивите, правата, задълженията и архива на държавното предприятие. Капиталът на ГУСВ е 180 793 757 лева, разпределен в същия брой обикновени поименни акции с номинална стойност един лев за акция. Новото търговско дружество ще бъде с едностепенна система на управление и ще управлява от съвет на директорите, състоящ се от трима души.

Източник: investor.bg

Дилърът на “Пежо” за България - “София Франс Ауто” е подал искане в Комисията за защита на конкуренцията да придобие “Опел Аутомотив България”. “София Франс Ауто” извършва дейности в областта на внос и дистрибуция на автомобили, сервиз, резервни части, търговско представителство, лизингови сделки, вътрешен и международен транспорт и други. Реалната дейност е внос и дистрибуция на нови автомобили и скутери “Пежо” и DS, което е марка на “Ситроен”. Компанията иска да изкупи 100% от дружествените дялове на “Опел Аутомотив България”, чиято дейност до голяма степен се припокрива с изключение на това, че втората фирма внася автомобили “Опел”, както и оригинални резервни части за тях. В комисията е постъпило и още едно искане за сливане от дъщерното дружество на “София Франс Ауто” - застрахователния брокер “Ес Еф Ей Брокер”. Чрез него дистрибутора на “Пежо” желае да разшири потрфолиото на дейността си и да закупи “Биовинарна Орбелус”. Тя притежава над 200 дка лозя край Петрич и Шумен, където отглежда биологично грозде. Според КЗК тази сделка няма да окаже влияние върху пазарите в страната.

Източник: 24 часа

Близо 7 пъти повече електрическа енергия или 1505 GWh са търгувани на пазар „Ден напред“ през юли 2020 година в сравнение със старта на този сегмент през януари 2016 г., отчита Българска независима енергийна борса (БНЕБ). През петата година от функционирането си, този сегмент се утвърди като най-предпочитан от търговските участници и почти всеки месец отбелязва рекордни изтъргувани количества енергия. В сравнение с юли 2019 г. увеличението на търгуваните обеми е двойно, а спрямо юни 2020 г. – с 42 на сто.

Източник: Фирмена информация

Общото събрание на акционерите на дружеството на "Слънчев бряг" АД е дало съгласието си за продажба на поземлен имот в кк "Слънчев бряг-запад" - комплекс за битови услуги, заедно с построените върху него сгради (бившият стол „Балкан“). Имотът е с площ 4491 кв. м, а върху него има сграда със застроена площ 3032 кв. м, още една сграда с площ 153 кв. м, предназначена за склад, както и детска площадка с оборудване. Продажбата ще се извърши чрез пряко договаряне с Община Несебър, а цената ще е в диапазона между 715 хил. лева и 730 хил. лева. Допуска се разсрочено плащане на цената от страна на купувача до една година от сключването на сделката, както и прихващане на задължения на "Слънчев бряг" АД към община Несебър. При отказ от страна на Община Несебър да закупи имот, продажбата му да се извърши чрез електронен търг по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с повече от 50% държавно участие в капитала или търговски дружества, чиито дялове или акции са собственост на търогвско дружество с повече от 50% държавно участие в капитала.

Източник: Банкеръ       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Конференция за значимостта на трудовата интеграция на хората с увреждания се проведе във Враца

Мерките срещу кризата не стигат до бизнеса

Включете се в проучване за ролята на автоматизацията в българската индустрия


Предстоящи събития

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Германската медицино-технологична компания Siemens Healthineers е сключила споразумение с Varian Medical Systems за закупуване на всички акции на Varian за по 177,50 долара всяка в брой. Предложената цена представлява премия от приблизително 42% спрямо среднопретеглената цена на затваряне за послендите 30 дни към 31 юли 2020 г., последния търговски ден преди обявяването на сделката. Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2021 г.  Бордът на директорите на Varian единодушно е одобрил споразумението. Германската компания ще набере нужните 16,4 милиарда евро отчасти чрез издаване на нови акции. Varian генерира приходи от продажби от около 3,2 милиарда долара и се занимава с лъчева терапия за рак и свързания с нея софтуер. За нея работят около 10 000 души, а тя е със седалище в Пало Алто, Калифорния. Комбинацията ще създаде мултидисциплинарен световен лидер в здравеопазването с най-пълното портфолио за лечение на рак в бранша.  Goldman Sachs & Co. LLC е бил изключителен финансов съветник на Varian. а Wachtell, Lipton, Rosen & Katz е бил юрисконсулт по сделката.

Източник: Bloomberg

Америка

Милиони долари на американските данъкоплатци са потекли към Китай по програмата от 660 млрд.долара за защита на заплатите, създадена през март, за подпомагане на малкия бизнес в Съединените щати. Но тъй като законодателството за икономически облекчения позволи на американските дъщерни дружества на чуждестранни фирми да получават заемите, значителна част от парите са отишли за най-големия икономически конкурент на Америка, показва анализ на консултантската фирма Horizon Advisory, 192 милиона до 419 милиона долара са отишли ​​за повече от 125 компании, притежавани от китайски фирми. Най-малко 32 китайски компании са получили заеми на стойност по над 1 милион долара или общо 180 милиона долара. Министерството на финансите е изчислило, че общата програма е запазила 50 милиона работни места в Съединените щати. Разкритието, че подкрепяните от Китай компании са били подпомагани от американски данъчни долари, показва дълбоките връзки между американския и китайския бизнес.

Източник: New York Times

Азия

Японската група за търговия на дребно Seven & i Holdings ще придобие Speedway, търговската верига от магазини по бензиностанции на Marathon Petroleum, за $ 21 милиарда. Сделката ще бъде най-голямата корпоративна придобивка в световен мащаб след разпространението на коронавируса в началото на тази година. Seven & i, която притежава търговска верига от магазини по бензиностанции 7-Eleven, както и супермаркети и универсални магазини в Япония и на други места, насочва американските си операции в основен стълб за растеж. Компанията е най-големият играч в САЩ с около 9 000 магазина 7-Eleven. Speedway е третата по големина верига магазини с около 4000 търговски обекта. Придобиването на Speedway, който управлява магазини и бензиностанции, ще разшири преднината на японската група за търговия на дребно. За разлика от Япония, където много магазините се намират в градски центрове и гъсти жилищни райони, търговските обекти с бензиностанции са най-често срещаната конфигурация в САЩ. С разпространението на електронната търговия се очаква също така магазините да служат като център за "последна миля"- доставка на пакети до домовете на потребителите. (Nikkei Asia Review)

 
Индекси на фондови борси
03.08.2020
Dow Jones Industrial
26 664.40 (236.08)
Nasdaq Composite
10 902.80 (157.52)
Стокови борси
03.08.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)40.72
Heating oil ($US/gal.)1.2400
Natural gas ($US/mmbtu)2.1100
Unleaded gas ($US/gal.)1.2000
Gold ($US/Troy Oz.)1 991.60
Silver ($US/Troy Oz.)24.52
Platinum ($US/Troy Oz.)938.50
Hogs (cents/lb.)48.40
Live cattle (cents/lb.)108.28

       Опознай България

Преславско златно съкровище

Уникалното Преславско златно съкровище е открито през 1978г. при земеделски работи в близката до стария град местност Кастана.  То представлява  най-голямата средновековна находка на накити е Европа. Състои е от 170 златни, сребърни и бронзови предмети, украсени с клетъчен емайл, скъпоценни камъни и перли. Внимателният анализ на находката показва нейният сборен характер -тя включва дамски накити от Х век, изработени в Константинопол и Преслав, но също и артефакти с по-ранна датировка /ІІІ-VІІвек/,които подсказват за вкуса на притежателите им към старите и луксозни предмети. Изработено е от златни плочки с клетъчен емайл и изображения на антични грифони. Част от преславското съкровище е и огърлицата с две лица, която датира от края 9 и началото на 10 век. Съкровището е изложено в Националния историко-археологически музей Велики Преслав, разположен върху руините на старата българска столица Велики Преслав.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 04.08.2020
Българска версия: 30005, Английска версия: 2885

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999