Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Четвъртък, 30 юли 2020 г., брой 5252
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(30.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.16389
USD   1.66809
CHF   1.81667
EUR/USD   1.1725*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Адванс Екуити холдинг АД - София
Академично Строителство 98 АД - София
Асарел-Медет АД - Панагюрище
Балканфарма - Разград АД - Разград
БКС-Бъдинстрой АД - Видин
Българска фондова борса АД - София
Варна плод АД - Варна
Гарант-инвест холдинг АД - Кюстендил
ЕМУ АД - Велико Търново
Енергоремонт - Гълъбово АД - Гълъбово
Жакард АД - Добрич
ЗММ Смолян АД - Смолян
Ин Инвест АД - Русе
Искра Филм АД - Казанлък
Капрони АД - Казанлък
Нефтохимтранспорт АД - Бургас
Ресторанти и специализирани вагони АД - София
Родопаимпекс АД - София
Селл АД - Мирково
Слънчев бряг АД - Несебър
Специализирани бизнес системи АД - София
Търговия 99 АД - Разград
Хармония ТМ АД - Тетевен
Хотел Космополитан АД - Русе
ЧЕЗ Разпределение България АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, приет на 22 юли 2020 г. Държавният глава упражнява конституционното си право, воден от разбирането, че подземните богатства са ресурс, който трябва да се използва с грижа за околната среда и в обществен интерес. Той изразява несъгласие с отделни разпоредби относно концесиите за добив на подземни богатства, като използване на ресурси на трети лица, разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората.
Източник: frognews.bg

Новорегистрираните безработни в цялата страна отново са повече от започналите работа, сочат данните на НСИ и Агенцията по заетостта. До 26 юли новорегистрираните безработни в цялата страна са общо 229 500 души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда 133 хиляди. Основната мярка на правителството за запазване на заетостта е т.нар. схема 60/40. Към момента са изплатени 171 млн. лева по мярката 60/40, с които са запазени 170 хиляди работни места. Разплатените средства са достигнали до около 10 хиляди работодатели. Финансирането на схемата е в размер на 1 млрд. лева, което означава, че към момента е използван едва 17% от ресурса й.

Източник: Банкеръ

Разрушителният ефект на COVID-19 върху външната търговия в ЕС през 2020 г.
Борислав Георгиев - експерт по външна търговия

Икономическите измерения на глобалната пандемия вероятно още дълго време няма да могат да бъдат обхватно оценени, но първите индикатори са вече налице и могат да бъдат представени на широката публика. Тук е направен опит за сравнителен анализ на месечните данни на вноса и износа (в стойностно израшение) на страните на ЕС-28 за 2019 и 2020 г. Пълен текст на анализа
Коментари по представените материали, можете да изпращате на адрес: bic@bia-bg.com

 
Приватизация

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е получила от ДАНС материалите по общо 28 големи приватизационни сделки, които са проверени от контраразузнаването от началото на годината. Засега няма отговор на въпроса защо ДАНС се занимава с този въпрос, след като цялото звено за борба с корупцията на агенцията отиде в антикорупционната комисия (КПКОНПИ) под ръководството на Сотир Цацаров. "ДАНС започна извършването на мащабна проверка на приватизационния процес в България. Предмет на проверката са сключените приватизационни сделки и предприетите действия по осъществяването на следприватизационния контрол", се казва в съобщението на прокуратурата. В него няма и намек, че някой е извършил престъпление при приватизацията. Изброяват се единствено най-големите сделки. Те са свързани с "Арсенал" ЕАД, "Асарел – Медет" ЕАД; "Химко" АД; "Кремиковци" АД; "Нефтохим" АД; "Промет" ЕООД; "Соди" ЕАД; "Сомат" ЕАД; ТЕЦ Бобов дол; "Елаците - Мед" ЕАД, "Параходство Български морски флот"; "Плама" АД; "БТК" ЕАД; "Ремонт верижни машини" ЕООД. Давността за наказателно преследване по тези сделки много отдавна е изтекла.

Източник: mediapool.bg

Дружества
Даване под наем на строителни машини и оборудване, с оператор
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Дока България ЕООД - Кривина - СГ   9 358  
  2   АРН Сервиз Комерсиал ЕООД - София   3 312  
  3   Строителна механизация-Варна АД - Варна   2 743  
  4   Монтажстрой 91 ЕООД - Разград   1 702  
  5   УСМ АД - Стара Загора   1 664  
  6   Блек Пърл ЕООД - София   1 631  
  7   Фьоле Груп ООД - Перник   1 331  
  8   Мобилкат ООД - Владая   1 156  
  9   Анджи ЕООД - Ямбол   947  
  10   Строителна Механизация АД - Шумен   932  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 29.07.2020
  Обща стойност (BGN): 294 715.32  
Брой търгувани компании: 25
Premium 33 282.18
Standard 230 319.81
АДСИЦ 29 884.75
Структурирани 1 228.57
Най-голяма промяна в цените
БТФ Expat Czech PX UCITS ETF ФОНД - София -39.69 %
Синергон холдинг АД - София 35.00 %
BaSE - Акции: 2 397.00
BaSE - АДСИЦ: 141 886.00

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Ръст от 18% на приходите от дейността си до 3.14 млн. лв. отчита "Българска фондова борса" АД (БФБ) за първата половина на тази година спрямо същия период на 2019-а. Нетните приходи от продажби възлизат на 900 хил. лв. и са съизмерими с тези за първото полугодие преди година. Финансовите приходи на дружеството се увеличават с 28% и са в размер на 2.24 млн. лева. Разходите за дейността на БФБ през периода са 1.36 млн. лв., като нарастването им се дължи основно на по-големи плащания за амортизации, външни услуги, свързани с внедряването на търговската платформа Т7 на Deutsche Börse, лицензи и поддръжка, както и за възнаграждения на персонала.

Източник: Банкеръ

Досегашният изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, който беше назначен за заместник-министър на икономиката Стамен Янев ще влезе и в Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Янев ще влезе на мястото на Лъчезар Борисов, който пък зае поста на министър на икономиката. Стамен Янев е магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От януари 2015 година до настоящия момент е заемал позицията изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Преди това като адвокат се занимава с търговско и дружествено право, правен режим на чуждестранните инвестиции и др. Правителствената пресслужба съобщи, че със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на икономиката е назначен Стамен Янев, който преди това бе изпълнителнен директор на Българската агенция за инвестиции.

Източник: Стандарт

Производителят на ветеринарни медикаменти "Хювефарма" и основният му завод "Биовет" планират да вземат още 115 млн. евро дългово финансиране. Парите ще дойдат от настоящите кредитори на групата на братята Кирил и Георги Домусчиеви - 25 млн. евро от ЕИБ за довършване на новите мощности за ветеринарни ваксини в Разград и 90 млн. евро за общи корпоративни нужди и оборотно финансиране от синдикат банки. Това става ясно от покана за общо събрание на "Биовет", насрочено за 21 август. Допълнителните заеми явно са договорени като само се търси формално одобрение на акционерите. Те идват месец и половина след като Moody's е покачила на положителна перспективата по Ba3 рейтинга на Huvepharma International - холандското дружество-шапка на групата. Засега няма яснота освен увеличаването на размерите на заемите дали се предвиждат и други промени в договорите за кредит. Заемът от ЕИБ е по плана "Юнкер", като първоначално бе отпуснат в края на 2017 г. с размер 100 млн. евро, а целият проект се оценяваше на 212 млн. евро. Още тогава обаче имаше опция финансирането от ЕИБ да достигне около 125 млн. евро.

Източник: Капитал

Основните промени в новия Колективен трудов договор-2020 в “Мини Марица-изток” ЕАД засягат увеличение на стойността на режийните при излизане в отпуск, която от 800 лв. става 850 лева. Увеличение има на ваучерите за храна, която става 1.25 лв. на отработен час при стойност 1 лв. до момента и на допълнителното възнаграждение за „домашно дежурство” - от 25% от минималната часова работна заплата за страната, става 35% от минималната часова работна заплата за дружеството (или от 0.92 лв. става 1.79 лв.).

Източник: Банкеръ

„Фазерлес“ АД отчита понижение на приходите от продажби с 21% на годишна база до 4,43 млн. лв. за април-юни 2020 г., показва изчисления на Investor.bg на база отчет на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД. От компанията обявиха 14,5% спад на продажбите на годишна база до 6,85 млн. лв. за полугодието на 2020 г. На пръв поглед печалбата се подобрява до 75 хил. лв. за януари-юни 2020 г., спрямо загуба от 63 хил. лв. за същия период на 2020 г. или прогрес със 138 хил. лв. Но детайлният анализ по тримесечия показва, че прогресът идва от първото тримесечие, тоест преди кризата от коронавируса. Тогава е имало подобрение на финансовия резултат с 243 хил. лв. до загуба от 83 хил. лв. за януари-март 2020 г., спрямо загуба от 326 хил. лв. за същия период на 2019 г. Това показва, че дружеството е постигнало оптимизация на дейността и е щяло да постигне добри резултати и през второто тримесечие. Но резултатът за перида е печалба от 158 хил. лв., което е понижение с 40%, или 105 хил. лв., спрямо година по-рано. Основен акционер във „Фазерлес“ АД е „Фазеринвест“ АД с дял от 58,59%.

Източник: investor.bg

Регулирана информация       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Бюджетната комисия одобри ново разширяване на 9-процентата ставка на ДДС

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе извънредно онлайн заседание


Предстоящи събития

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Очевидно досега Deutsche Bank AG преминава през причинената от коронавируса криза по-добре от очакваното. През второто тримесечие най-голямата банка в Германия постигна печалба преди данъци от 153 милиона евро, съобщи базираният във Франкфурт кредитор. Под черта обаче - след приспадане на лихвените плащания за подчинени облигации – е отчетена загуба в размер на 77 милиона евро поради по-високите провизии за загуби от лоши кредити. Отписванията зарад провизии в кредитния бизнес възлизат на 761 милиона евро. Още през предходната седмица Deutsche Bank обяви, че тримесечните резултати ще бъдат малко над прогнозите на анализаторите. Финансовите експерти очакваха консенсусно кредиторът да реализира печалба преди данъци в размер на 32 милиона евро. Главният изпълнителен директор Кристиян Зевинг показва задоволство от резултата. „В една трудна среда увеличихме приходите си, допълнително намалихме разходите си и сме напът да постигнем всички наши цели“, цитиран е Зевинг в прессъобщение. „Ние успяхме да компенсираме по-високите провизии за лоши кредити и да останем печеливши. Нашият капиталов буфер не само показва нашата устойчивост, но и ни дава пространство за растеж“.

Източник: Associated Press

Америка

Американската икономика спря през почти целия април. Сега светът е на път да види размера на това свиване. Данните, които ще се обявят в четвъртък, се очаква да покажат, че брутният вътрешен продукт на САЩ се понижи на годишна база с 34.8% през второто тримесечие, рекорд откакто се води статистика от 40-те години на миналия век, след като разпространението на Covid-19 подтикна американците да останат у дома и щатите да започнат масова изолация. Въпреки че икономическата активност се повиши през май и юни с ръста на поръчките от дома, мащабът на спад през април вероятно надхвърли всяка печалба по-късно през тримесечието. Бюрото за икономически анализ, правителствената агенция, която съставя данните за БВП, отчита данните като годишна ставка. Това показва каква би била тримесечната промяна, ако продължи цяла година. Преди кризата икономиката обикновено нарастваше с няколко десети процентни пункта на всяко тримесечие, което води до годишен темп, който обикновено варира от 2% до 3%. Това означава, че числото в четвъртък ще изглежда много по-лошо от реалността. Свиването с 35% на годишна база всъщност означава, че през второто тримесечие икономиката е била с около 10% по-малка, отколкото през първото тримесечие.

Източник: Bloomberg

Азия

Американският технологичен концерн Apple беше най-бързо развиващият се производител на смартфони в Китай през второто тримесечие, сочат данните от проучвания, които показват, че производителят на iPhone се противопоставя на цялостния спад във втората по големина икономика в света. По-евтиният iPhone SE и популярността на серията iPhone 11, заедно със сериозните отстъпки, помогнаха на Apple да даде тласък на един от най-важните си пазари. Компанията на Тим Кук успя да продаде 7,4 милиона броя iPhone в Китай през тримесечието от април до юни, което е 32%-ен ръст спрямо предходната година, показват данни на Counterpoint Research. Продажбите се отнася до iPhone-и, които влизат в търговските партньори на Apple и са близо до реалните продажби на потребителите. За сравнение, китайският производител на телефони Huawei е продал 36,6 милиона броя, или 14% повече от преди година. Apple продава значително по-малко телефони от Huawei в Китай. Oppo, Vivo и Xiaomi, марките, които съставляват останалата част от петте най-големи играчи в Китай, отбелязаха значителен спад, докато общият пазар спадна със 17% на годишна база.

Източник: CNBC

 
Индекси на фондови борси
29.07.2020
Dow Jones Industrial
26 539.57 (160.29)
Nasdaq Composite
10 542.90 (140.85)
Стокови борси
29.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)41.20
Heating oil ($US/gal.)1.2600
Natural gas ($US/mmbtu)1.9100
Unleaded gas ($US/gal.)1.2100
Gold ($US/Troy Oz.)1 951.00
Silver ($US/Troy Oz.)24.07
Platinum ($US/Troy Oz.)950.70
Hogs (cents/lb.)49.82
Live cattle (cents/lb.)106.05

       Опознай България

Водопад Варовитец

Водопадът Варовитец е разположен в северното подножие на Черни връх, в Етрополския дял на Стара планина, на около 4 км от гр. Етрополе. Заема обща площ от 0.3 хектара. Буйните води на впечатляващия природен феномен се спускат на няколко тераси от около 15 м височина. В непосредствена близост до водопада се намира известния Етрополски манастир “Света Троица” – един от най-големите в България, разположен в травертинова тераса. На около 5 км от местността се намира и курортното селище Рибарица.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 30.07.2020
Българска версия: 30007, Английска версия: 2885

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2021
 ПВСЧПСН
53    123
145678910
211121314151617
318192021222324
425262728293031

Февруари 2021
 ПВСЧПСН
51234567
6891011121314
715161718192021
822232425262728

Март 2021
 ПВСЧПСН
91234567
10891011121314
1115161718192021
1222232425262728
13293031    

Април 2021
 ПВСЧПСН
13   1234
14567891011
1512131415161718
1619202122232425
172627282930  

Май 2021
 ПВСЧПСН
17     12
183456789
1910111213141516
2017181920212223
2124252627282930
2231      

Юни 2021
 ПВСЧПСН
22 123456
2378910111213
2414151617181920
2521222324252627
26282930    

Юли 2021
 ПВСЧПСН
26   1234
27567891011
2812131415161718
2919202122232425
30262728293031 

Август 2021
 ПВСЧПСН
30      1
312345678
329101112131415
3316171819202122
3423242526272829
353031     

Септември 2021
 ПВСЧПСН
35  12345
366789101112
3713141516171819
3820212223242526
3927282930   


 2021   2020   2019  
 2018   2017   2016  
 2015   2014   2013  
 2012   2011   2010  
 2009   2008   2007  
 2006   2005   2004  
 2003   2002   2001  
 2000   1999