Последен брой    Абонамент    Анализи и коментари    Опознай България    Публикации    English  Архив
Business Industry Capital
ISSN 1311-364X
Вторник, 28 юли 2020 г., брой 5250
  България   Българска стопанска камара   Светът   Опознай България Издава БИК Капиталов пазар ЕООД 

БИК Капиталов пазар ЕООД публикува актуализация на
Общите условия за достъп до информационните услуги,предлагани чрез Интернет
и Политиката за поверителност и защита на личните данни.

 

        България
 
 On-line издание
 English issue
 Отказ от абонамент

Валутни курсове
(28.07.2020)
  EUR   1.95583  
GBP   2.14126
USD   1.66312
CHF   1.80460
EUR/USD   1.1760*
* определен от ЕЦБ
ОЛП
  от 01.07   0 %  

  • Търсене, подбор и контакт
  • Подробна проверена информация за кандидатите
  • Дистанционно събеседване
  • Трудови договори
  • Работни визи за България
Свържете се с нас!
БИК Капиталов пазар ЕООД
тел +359 2 980 38 53
beis.bia-bg.com

 

  Публикация на годишни финансови отчети
тел. 02/ 980 10 88
bic@bia-bg.com
 

 

Извънсъдебно разрешаване на търговски спорове
Спестява време и средства
Високо качество на правораздаване
Български и международни договори
Изберете интелигентното решение!
Арбитражен съд при БСК
тел./факс 359 2 932 09 17
www.bia-arbitration.com


Общи събрания днес
  Автотранс-Монтана АД - Монтана
Арко Тауърс АДСИЦ - София
Бургас авто АД - Бургас
Винтехпром АД - Пазарджик
Галатекс АД - Варна
Джиев АД - Костинброд
ЕАЗ АД - София
Жакард-Добрич АД - Добрич
Керамика Бургас АД - Бургас
Кооптърговия АД - Варна
Кумазит транс АД - Ямбол
Специални телове и гвоздеи АД - Русе
Товарни превози 91 АД - Видин
Трейс Ямбол АД - Ямбол
Университетска Многопрофилна болница за активно лечение-Пловдив АД - Пловдив
Централен Депозитар АД - София
Чистота - Приват АД - София
 
Предстоящи общи събрания
Финансови новини

Правителството обяви нови социално-икономически мерки за отговор на Covid-кризата в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет. Редица мерки са в подкрепа на хората с най-ниски доходи. Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. „За еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред на всеки един пенсионер – 2 млн. и 121 хил. пенсионери, ще бъдат дадени по 50 лева за месеца – 318 млн.“. Ще се увеличи и продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври. За тази мярка ще бъдат отпуснати 4 млн. лева.

Източник: econ.bg

Данъкът добавена стойност за туристическите агенции, туроператорите, както и за случайния превоз, ще стане 9% от 1 август, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. По настояване на туристическия бранш ще се намали и ДДС-то на 9% за бирата и виното. От 1 юли вече е в сила намаленото ДДС от 20 на 9% за ресторантьори, кетъринг услугите, бебешките храни и книгите. Такава е ставката и за всички хотели, но туристическите агенции и туроператорите не попадаха в обхвата на новите правила.

Източник: economic.bg

 
Дружества
Строителство на тръбопроводни инсталации
BEIS рейтинг

Първите 10 дружества
по
Общо приходи
за 2018 г.
(хил. лв.)
  1   Климатроник ЕООД - София   30 031  
  2   Ремонтстрой АД - Бургас   26 195  
  3   Райкомерс конструкшън ЕАД - София   25 541  
  4   Каро Трейдинг ООД - София   25 267  
  5   ММС Инк ЕООД - Варна   22 513  
  6   Бруната ООД - София   16 754  
  7   Черноморска газова компания ЕООД - Варна   8 390  
  8   Силтек Инженеринг ЕООД - София   7 139  
  9   И Плюс И 91 ООД - София   6 305  
  10   Юнитрейд Интернешънъл ЕООД - София   4 961  
Добавете вашата фирма в Информационната система за българските предприятия BEIS
 
Българска фондова борса - 27.07.2020
  Обща стойност (BGN): 2 066 416.28  
Брой търгувани компании: 35
Premium 35 895.99
Standard 1 441 118.73
АДСИЦ 579 589.18
Структурирани 9 812.38
Най-голяма промяна в цените
Неохим АД - Димитровград 12.00 %
София комерс - заложни къщи АД - София -5.51 %
BaSE - Акции: 2 437.68
BaSE - АДСИЦ: 700.50

Регулирана информация
4VI Випом АД - Видин
4KP КММ АД - Шумен
5ND Наш Дом - България АД
- Холдинг - София

  СЕРТИФИЦИРАНИ
БЪЛГАРСКИ ФИРМИ

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска „Топлофикация София“ да анулира „корупционната“ сделка за продажба на електроенергия на непазарна цена. В позиция от АОБР опровергаха информацията на общинското дружество от преди няколко дни, в която се твърди, че сделка е сключена „напълно прозрачно и по пазарни цени“. „Въпреки че сделката е сключена, нейното изпълнение започва от 01.10.2020. Тоест, изпълнението на сделката не е стартирало. Защо „Топлофикация София“ не предприема действия за разваляне на сделката, при положение че щетата за дружеството се доказва от всички експерти? Такава пречка няма“, изтъкват от АОБР в писмо с пояснения до медиите. От организацията подкрепят позицията си с примери от последните години, които показват, че цената на електроенергията през зимния период е значително по-висока спрямо летния такъв.

Източник: investor.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила влизането на държавната Българска банка за развитие (ББР) като акционер в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Комисията посочва, че придобиването на 18,35% от капитала на ПИБ чрез покупка на новоемитирани акции от увеличението на капитала на банката няма да доведе до промяна на лицата, които упражняват контрол върху ПИБ, поради което не е налице концентрация. ББР купи по-голямата част от правата за увеличението на капитала на банката, което беше одобрено и от правителството. Препоръката за увеличение на капитала бе направена след стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на страната ни за членство във валутния блок. Към тогавашния момент финансовата институция вече беше започнала да действа, за да запълни дупката, и си беше осигурила 130 млн. евро.

Източник: investor.bg

Заводът за акумулатори на фирма "Монбат" в Монтана не само не е спрял работа след проблемите на собствениците братя Бобокови с прокуратурата, но има увеличение на поръчките, обяви кметът на Монтана Златко Живков. В завода работят 565 жители на Монтана, а в негови дъщерни фирми са ангажирани още 200 души от общината. Това дава сигурност на тях и техните семейства, че ще преминат през кризата без сътресения. Директорът на завода в Монтана обяви, че проблемите с доставките на оловен скрап от Италия са вече решени и заводът работи с пълен капацитет.

Източник: БТА

"Главболгарстрой" спечели двете големи поръчки за разширение на "БМФ Порт Бургас" на братята Кирил и Георги Домусчиеви.  ГБС на фамилията Пешови печели поръчки на обща стойност 310 млн. лв. без ДДС. Началото на двата търга беше дадено в края на миналата година. Сега решението е отпреди почти месец, а в регистъра на КЗК не се откриват жалби, т.е. предстои подписване на договор. Проектите предвиждат доизграждане на кейовите стени, което ще увеличи капацитета на двата терминала на пристанището и ще позволи да влизат по-големи кораби. Включено е и доизграждане на жп инфраструктура и подобряване на връзките с жп мрежата. Дейностите трябва да бъдат финансирани с евросредства по "Механизма за свързана Европа", като "БМФ Порт Бургас" предстои да получи одобрение на финансирането от ресорния орган към Министерството на транспорта. Предложената цена от ГБС е 184.5 млн. лв. без ДДС по лот 1 и 66.5 млн. лв. без ДДС по лот 2. Офертата на другия кандидат е с 5 млн. лв. по-висока: 188.3 млн. лв. за лот 1 и 67.8 млн. лв. за лот 2.

Източник: Капитал

Пандемията от Covid-19 сви приходите на „Пристанище Варна" ЕАД през първото полугодие с 13%, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Петър Сеферов. Портът, както всички стопански субекти у нас и по света, е засегнат от кризата. От началото на годината до 30 юни 2020 г. в пристанището са обработени 3.38 млн. тона товари, като 50.3% от тях са насипни, 12.19% - генерални, 10.62% - наливни и 26.89% - товари в контейнери. В сравнение с първото полугодие на 2019 г. в „Пристанище Варна“ са обработени с 388 хил. тона по-малко товари, което е намаление с 10.3%. Съществен спад бележат обработените насипни товари (-17.8%), контейнери (-14%) и генерални товари (-5.5%). „Причината за всичко това е кризата, предизвикана от разпространението на Covid-19, в следствие на която основни наши клиенти, като заводите в Девненския регион, работеха с намален капацитет. Спадът в контейнерооборота е световна тенденция по време на сегашната криза“, обобщи инж. Сеферов.

Източник: economic.bg

Телевизия "7/8" на Слави Трифонов ще въведе платен достъп в опит да си осигури допълнително финансиране заради недостатъчни рекламни приходи, обяви телевизионният водещ. Медията стартира преди година и още тогава бе ясно, че голямото изпитание ще е дали ще се справи финансово в условията на българския рекламен пазар, който от години се доминира от двете най-големи телевизии - bTV и Нова. От 1 септември каналът ще е платен, като за него ще се плащат допълнително 78 стотинки с ДДС месечно към пакета към кабелния оператор. Българите в чужбина ще могат да гледат съдържанието онлайн срещу месечен абонамент.

Източник: econ.bg

Регулирана информация

На 27.07.2020 год. в БИК Капиталов пазар ЕООД постъпи финансов отчет за второ тримесечие на 2020 г.. на Випом АД       Българска стопанска камара

 

 
"Изнесен търговски офис"
В помощ на външнотърговската дейност
 

Предстоящи
панаири и изложения
в България и в света

 
Новини от БСК и членовете на БСК

Справя ли се държавата със социално-икономическите проблеми?

„Аурубис“ въвежда стандарта The Copper Mark


Предстоящи събития

28 юли: Втори национален онлайн семинар по програма Коперник на ЕС за държавни, научни, бизнес и неправителствени организации

29 юли: Представяне на SDG Ambition

29 юни – 30 септември: Конкурс за есе: ''Ядрената енергетика, в симбиоза с електрическата мобилност''

24-25 ноември: Career Show Hybrid


Външноикономическо сътрудничество
   Enterprise Europe Network  
    Външнотърговски консултации  
   Оферти от български и чуждестранни фирми  

Безплатен абонамент за информационни бюлетини
БСК предлага безплатен абонамент за следните информационни бюлетини:

 

Център за компютърно обучение
към Българската Стопанска Камара

Сиско академията на БСК в условията на COVID-19

Включете се в курсовете, предлагани от Центърът за обучение по информационни и комуникационни технологии.

Обучение по мрежи в Сиско академията по новата версия на CCNA 7.0:
Във връзка със ситуацията с COVID-19Сиско академията на Българска стопанска камара предлага дистанционно обучение.
Безпроблемният преход от присъствено към онлайн обучение за курсистите в академията се дължи на няколко фактора:

  • Всички материали се намират в платформата на Сиско мрежова академия и са достъпни с потребителско име и парола от всяко устройство, свързано към Интернет.
  • Платформата WebEx на Cisco Systems, която предоставя възможности за видео и аудио връзка, споделяне на екран, бяла дъска, чат сесия и др.
  • Опитен екип от инструктори, които заедно с ИТ експертите на БСК „вдигнаха“ виртуално мрежовото оборудване, така че всички упражнения, които преди се правеха в залата, да бъдат възможни и по време на онлайн обученията.
  • Мотивирани курсисти, които с ентусиазма си превръщат учебния процес в приятно занимание в съботно-неделните дни.

Участниците в дистанционното обучение получават 10% отстъпка от цената за присъствения курс.

Старт на курсовете:
CCNA 2 – 05 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 1 – 19 септември 2020, съботно-неделен
CCNA 3 – 17 октомври 2020, съботно-неделен

Регистрирайте се онлайн сега!

За допълнителна информация: тел. 981 03 26
https://educentre.bia-bg.com/,
e-mail: educentre@bia-bg.com

 
Център за професионално обучение на БСК

Центърът за професионално обучение към Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес е създаден през 1998 година. Центърът е лицензиран от Националната агенция за професионално образовине и обучение (НАПОО) през 2003 година и е национално призната обучаваща институция за осъществяване, валидиране и удостоверяване на професионална квалификация за лица над 16-годишна възраст.

Центърът издава документи за завършено професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по 49 професии и 72 специалности.
Центърът за професионално обучение на БСК организира:

Професионални обучения по проекти, включени в Националния план за действие по заетостта;
Начални и продължаващи професионални обучения;
Обучения по ключови компетентности;
Вътрешнофирмени обучения по заявка на партньорски организации;
Консултации за започване на дейности за организиране на професионално обучение;
КСеминари и консултации по здравословни и безопасни условия на труд.
Обучителните услуги се предлагат на територията на цялата страна.
Формите на обучение са: дневна, вечерна, задочна, самостоятелна, индивидуална, дистанционна и обучение чрез работа (дуална система на обучение). Формите на обучение, учебното време и броят на обучаемите в курса се определят от обучаващата институция. Те се съгласуват със заявителя на професионалното обучение.

За допълнителна информация:
тел. 932 09 69,
e-mail: a.katzarova@bia-bg.com
www.training.bia-bg.com

 


       Светът

Европа

Aмериканският технологичен концерн Amazon.com Inc.ще създаде допълнително 1000 работни места в Ирландия през следващите две години. Новите позиции ще включват различни инженерни и специализирани работни места. Създават се също позиции за технологичен мениджмънт и висши ръководни позиции в Amazon и Amazon Web Services. Освен това технологичният гигант ще отвори и свой нов кампус през 2022 г. "Наблюдаваме скок в търсенето на облачни услуги в Ирландия и в световен мащаб и сме щастливи да добавим хиляда висококвалифицирани работни места, за да можем да продължим да помагаме на нашите клиенти за иновации, особено в този труден момент, както и да работим за изграждането на силна цифрова икономика в бъдеще", посочва пред Bloomberg Майк Бъри, мениджър на компанията за Amazon Web Services за страната.

Източник: Bloomberg

Америка

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че републиканците са финализирали последния си акт за облекчаване на коронавируса за около 1 трлн. долара и възнамеряват да го обявят в понеделник. "Имаме цял план", каза Мнучин. „Администрацията на [Тръмп] и републиканците в Сената са на една и съща страница“, каза той след забавяне на изпълнението на плана миналата седмица. Републиканците се надяваха да пуснат официалното си предложение още миналия четвъртък, но това не се случи, след като седмичната безработица нарастна, което помогна на много американци по време на най-тежката икономическа криза след Голямата депресия. Лидерът на мнозинството в Сената, Мич Макконъл, каза, че Белият дом е поискал повече време за „преглед на фините подробности“. Мнучин заяви в неделя, че се надява Конгресът да може да работи по двустранен начин за одобрение на предложението на републиканците, което се очаква да има още един чек от 1200 долара за американци и защита на отговорността за бизнеса и училищата, сред другите разпоредби.

Източник: CNBC

Азия

Японският министър на икономиката Ясутоши Нишимура заяви, че правителството ще призове предприятията да се стремят към 70% телекомуникационна връзка по отношение на работната дейност и да засилят други мерки за социално дистанциране на фона на увеличаването на случаите на заразени с коронавирус сред местни работници. Въпреки че Япония до голяма степен избегна по-сериозен брой на инфектирани с COVID-19, рекордният скок в случаите през изминалата седмица в Токио и други големи градове, хвърлиха сянка върху прогнозите на здравните експерти, които вече очакват разпалването на втора вълна на пандемията в рамките на островната страна. Нишимура заяви по-рано днес по време на видеоконференция, че от бизнес лидерите ще бъде поискано да засилят антивирусните мерки, като насърчат дистанционната комуникация. Телекомуникационното общуване в работни условия беше възприето по време на извънредното положение на Япония през предходните месеци, когато то достигна 70% до 80% от цялостната работна комуникация.

Източник: Reuters

 
Индекси на фондови борси
27.07.2020
Dow Jones Industrial
26 584.77 (114.88)
Nasdaq Composite
10 536.30 (173.09)
Стокови борси
27.07.2020
  Стока Цена  
Light crude ($US/bbl.)41.46
Heating oil ($US/gal.)1.2600
Natural gas ($US/mmbtu)1.7300
Unleaded gas ($US/gal.)1.2400
Gold ($US/Troy Oz.)1 930.60
Silver ($US/Troy Oz.)24.53
Platinum ($US/Troy Oz.)959.20
Hogs (cents/lb.)50.75
Live cattle (cents/lb.)103.82

       Опознай България

Защитена местност Чаирите – Западни Родопи

Чаирите е защитена местност в Западните Родопи. Разположена е на около 1600 м надморска височина, на близо 20 км разстояние от с. Триград. Тук се намира природният феномен "Пияната гора”, както и 7-те чаирски свлачищни езера, запазени от епохата на кватернера. Езерата са изключително красиви, с кристално-чиста вода, в която вирее планинска пъстърва. Обградени са от над 2000 дка ливади, откъдето идва и името им (думата “чаир” в превод от турски език означава “ливада”). Едно от езерата, обвито в мъгли и изпарения, заобиколено от дървета с причудливи форми, се нарича Магическото езеро. За него се носят легенди, че е обитавано от самодиви, които със сладките си песни и красивите си танци примамват и омагьосват овчарите.


Абонати на "Бизнес Индустрия Капитали" към 28.07.2020
Българска версия: 30008, Английска версия: 2886

Издава БИК Капиталов пазар ЕООД, София, ул. Алабин 16-20,
тел. 980-10-86, факс 981-45-67, e-mail bic@bia-bg.com, http://beis.bia-bg.com/
Copyright © 1999-2020. Всички права запазени.


Архив
Бизнес Индустрия Капитали

Година:  
Януари 2020
 ПВСЧПСН
1  12345
26789101112
313141516171819
420212223242526
52728293031  

Февруари 2020
 ПВСЧПСН
5     12
63456789
710111213141516
817181920212223
9242526272829 

Март 2020
 ПВСЧПСН
9      1
102345678
119101112131415
1216171819202122
1323242526272829
143031     

Април 2020
 ПВСЧПСН
14  12345
156789101112
1613141516171819
1720212223242526
1827282930   

Май 2020
 ПВСЧПСН
18    123
1945678910
2011121314151617
2118192021222324
2225262728293031

Юни 2020
 ПВСЧПСН
231234567
24891011121314
2515161718192021
2622232425262728
272930     

Юли 2020
 ПВСЧПСН
27  12345
286789101112
2913141516171819
3020212223242526
312728293031  

Август 2020
 ПВСЧПСН
31     12
323456789
3310111213141516
3417181920212223
3524252627282930
3631      

Септември 2020
 ПВСЧПСН
36 123456
3778910111213
3814151617181920
3921222324252627
40282930    

Октомври 2020
 ПВСЧПСН
40   1234
41567891011
4212131415161718
4319202122232425
44262728293031 

Ноември 2020
 ПВСЧПСН
44      1
452345678
469101112131415
4716171819202122
4823242526272829
4930      

Декември 2020
 ПВСЧПСН
49 123456
5078910111213
5114151617181920
5221222324252627
5328293031   


 2020   2019   2018  
 2017   2016   2015  
 2014   2013   2012  
 2011   2010   2009  
 2008   2007   2006  
 2005   2004   2003  
 2002   2001   2000  
 1999